Korvstroganoff efter godaste receptet
I går körde jag en riktig fuling..........
Precis när jag gått och lagt mig för natten, kom jag på att det glömts av att skrivas inlägg.........gaaahhhh.........
Iphonen är inte den mest ultimata att göra inlägg på, men att länka ett trevligt recept, fungerade alldeles utmärkt :))
Lite fusk ibland, ja det får man allt bjuda på.

Idag blev en liten hackig, ledig, dag. 
Klockan 10 hade chefen och jag bokat in ett möte ( helt enkelt på min lediga dag och bara för att få det gjort)
Även att man arbetar under, ett inte abnormt stort, tak.....så kan det ta dagar innan man riktigt kan prata. Alla jobbar med sitt och det är precis vad arbetstiden räcker till.

Ja, väl hemma så småningom ........så ställdes kosan mot skolan, för idag var det talang-tävling i år 3. Min lilla sötnos var med i ett av bidragen. I morgon avgörs vilka tre (av nio) som går vidare till talang-finalen, nästa vecka. Spännande,spännande !!

Eftermiddagen tillbringades hemma med lite enkel matlagning:




Korvstroganoff för 4 pers

400 g god falukorv (här blir det ofta Karlssons Chark i Härryda)
1 gul lök
3 msk tomatpuré
1 tsk mörk soya
1 tsk sambal oelek
2 tsk dijonsenap
ca 4 dl grädde
salt
peppar
smör eller rapsolja att steka i

Strimla falukorven ganska smått. Finhacka löken. Fräs korv och lök, korven skall få lite stekyta.
Lägg i tomatpurén. Häll på grädde och krydda med resterande ingredienser. Låt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Här serveras korvstroganoff gärna med ris och fräsch grönsallad
(bild och inspiration till recept från http://lisasgodbitar.wordpress.com)

Favoritpanna LCHF

20140204-170724.jpg
Det här är en gammal favorit, jag brukar kalla den ”TRUCKERS meal” eftersom Nicke ofta vill ha det som matlåda till jobbet! :-P Alla lastbilschaufförer älskar ägg och bacon, no doubt! Ursprunget är inspiration från Jamie Oliver som lagade detta sena nätter efter utekvällar och magen kurrar sådär extra hungrigt som den bara kan göra efter några pubrundor. ;-)

Det är en mycket tacksam maträtt att laga, bara hetta upp en panna och sen fylla den efter hand med bacon, kryddiga korvar, klyftade tomater och sist av allt knäcka i ett gäng ägg, strö över frysta ärtor – på med lock och en stund senare är det klart! ;-)

4 port
Det här behöver du :
2 pkt bacon
4 kryddkorvar
3 tomater
8 ägg
2 dl gröna ärtor

20140204-170750.jpg

Plankstek med vildsvin och vild länkkärlek!

plankstek_nyår_nyårsmat
Vad hittar ni på för gott denna lördagskväll? Är det schlagermenyer all in?? :-P Här hemma har vi stort huvudbry om VAD vi ska ha ikväll… Joline vill lyxa till det med bubbel och fruktiga drinkar och nån lyxig potatisgratäng, Nicke vill ha nått GOTT (hamburgare, biffar, grillat…) Max vill ha pannkakor eller fisk och jag vill ha en god husman, nåt kött med pasta eller biffgryta… Eller jag vet inte..??!!

Vilket dilemma? Blir det nånsin så hemma hos er också??

Tänkte i alla  fall slå ett slag för vildsvinet! Köttet som blivit riktigt populärt och som syns mer och mer runtom bland matbloggarna. Det är ju inte bara ett stycke vilt kött som du lagar en söndagstek av, det finns hur många härliga recept som helst på tex. raguer, färsbiffar, grillade kotletter, möra,  saftiga revben etc etc… Ni ska få några genvägar.

Låt er inspireras :

vildsvin_stek_ugn_recept

Det vildsvin jag tillagade länge på låg ugnstemp passar utomordentligt bra till plankstek där man vill ha olika sorters kött. En mört, kallskuret och vansinnigt gott kött helt enkelt!

baconlindade_haricotverts
Klassiska tillbehör till plankorna. Utskurna tomater och baconlindade haricot verts.

plankstek
Jag gräddar alltid plankorna såhär och lägger på kött och sås när moset är gratinerat.

plankstek_vildsvin
Smaklig måltid, vad ni nu än ska äta och ha en finfin lördagskväll! :-P

The post Plankstek med vildsvin och vild länkkärlek! appeared first on Kryddburken.se.

Päron med roquefortost, pistage, pumpakärnor och ringlad honung


Innovativt, roligt och knasigt på samma gång, sånt gillar jag.

Den här förrätten, en liten grön ”sallad” gör det hela lite festligare! Det du ska ha i åtanken bara är att använda mogna, relativt mjuka päron. Dom får inte vara stenhårda så det smäller med besticken i porslinet när man skär bitar, inga våldsamheter här inte! ;-)

Väl päron med omsorg, låt dom mogna så alla smaker blommar ut, välj osten även den med omsorg, en salt, krämig och inte allt för skarp ost som den här roqueforten till exempel, eller StAgur, gorgonzola, cambozola etc.

Gröna små tillbehör i form av babyspenat och nötter; här valde jag pistade och rostade pumpakärnor. Och som avslutning (och lite lim i fogarna) ringla över en god honung! Svårare var det inte, bara himla kul! :-P

Och GOTT!

The post Päron med roquefortost, pistage, pumpakärnor och ringlad honung appeared first on Kryddburken.se.

Ska ni baka pepparkakshus?


Har ni bakat något pepparkakshus ännu, eller funderar på det kanske? Här kommer mina allra bästa tips till alla pepparkaksbakare därute!

Om jag själv bakar nåt i år? Jodå! Det kommer, va så säker… ;-)

Mina 10 bästa tips : 

  1. Använd hemmagjord pepparkaksdeg, det tar inte lång tid att röra ihop och den är bra mycket mer hållbar i konsistensen än köpedeg.
  2. När du gräddar alla delar så ska du grädda dom lite för länge, dom ska bli lite brända annars mjuknar dom snabbt och huset viker sig!
  3. Torka gärna alla delar i ugnen på eftervärmen i ett par timmar…
  4. Skippa smält socker till monteringen, man bränner sig bara å det är ett fasligt kladd o spill…
  5. Dekorera alla delar med kristyr INNAN du sätter ihop huset.
  6. Använd kristyrsmet med äggvita, florsocker och ättika att limma ihop huset med! Huset håller till nästa jul…
  7. Köp inga dyra spritsar, de mest hållbara är strutar av bakplåtspapper, dom spricker aldrig och du kan ha många olika för varje färg!
  8. Kosta däremot på dig några metalltyllar, de kostar inte många kronor men blir så mycket bättre & dessutom roligare att spritsa med!
  9. När huset är ihoplimmat och allt är på plats, låt det torka. Sen sätter du en sista hand vid dekoren och fixar till skarvar, taknock, istappar och husknutar!
  10. Nu när huset är 100% färdigt är det bra om du använder en ljusslinga eller likande som du sätter inuti huset, självklart för att det ska lysa fint men också för att det håller huset torrt av värmen från slingan.

Bilder på bygget och dekoration av huset ovan >>


Pepparkakskrona, se hela inlägget här >>


Allt du behöver veta om kristyr, recept och spritspåsar, läs här >>


Pepparkakshus har dessutom en egen kategori här på Kryddburken,
här hittar du mer bilder, inlägg och inspiration >>

The post Ska ni baka pepparkakshus? appeared first on Kryddburken.se.

Fruktfatet i våningar, såhär blev det…


Såhär blev våningsfatet till slut fylld med frukt på alla våningar. På vedspisen intill den vita murstocken får den stå tills vi börjar elda. Kolla in vindruvorna också, dom var jag hemma hos fd. styvfar och knyckte i hans växthus igår,hehe… Stora fina och söta i smaken!

Nu håller jag på med ett inlägg från gårdagens bak, nånting att ställa på dom andra faten kanske… ;-) Kommer strax…

Tack för mig efter 3 år och 900 inlägg på bloggen

Allting har en ände…

Nu, mina Vänner, är det dags för mig att avsluta äventyret med matbloggen Birgitta Höglund’s Mat.

Just idag är det exakt 3 år sedan jag skrev för första gången härinne.

Idag kom jag också upp till den smått otroliga summan av exakt 900 inlägg.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på Äggröra.

Det fick inleda den långa kavalkad av recept på Naturligt God Mat Att Njuta Av, som blev ett signum för min blogg.

Mat lagad på så naturnära råvaror som möjligt, med minsta möjliga mängd kolhydrater.

Jag ville på det här sättet dela med mig av alla de kunskaper som jag samlat på mig under mina 18 år i olika restaurangkök.

Kunskapen att det kan vara väldigt snabbt, enkelt och roligt att laga bra mat.

Med tanke på alla de besökare jag haft under de här åren, verkar det som jag lyckats med mina intentioner.

Bloggandet har gett mig ett fantastiskt fint kontaktnät av matintresserade runtom i landet och även på många andra platser på vårt klot.

Matskrivandet har det senaste året lett mig in på många intressanta uppdrag, som tar mer och mer av min datortid.

Uppdrag som är så roliga och spännande, så det har blivit allt mindre med tid att ägna mig åt bloggen.

Därför känns det nu efter precis 3 år helt rätt att avsluta just den här delen av mitt skrivande.

Kostrådgivarna

Varannan söndag kan Du ta del av mina recept inne på Kostrådgivarna.se. Där bidrar jag och Klara Dessermed goda och nyttiga LCHF-recept.

Den sidan har på kort tid blivit en viktig mötesplats för väldigt många som vill lära sig mer om bra mat och hälsa. Jag fortsätter dessutom att skriva matkrönikor varje månad i 100% Östersund

Jag arbetar också vidare med utvecklingen av Restaurang PriMaten i Uppsala, där kan Du ta del av mina recept mer i verkliga livet.

På veckorna serveras ett stort urval av frukost- och lunchrätter helt baserade på naturliga råvaror, tillagade enligt LCHF och Paleo.

I september 2013 öppnades även PriMaten Deli i Svava-gallerian i centrala Uppsala.

Recept härifrån min blogg har nu också börjat leta sig ut i butikerna.

Spröda frökex från det lilla familjebageriet Huså Bröd i västra Jämtland finns att köpa i delikatessbutiker över hela landet.

Hittar Du dem inte i närheten av där Du bor så finns de också att beställa här från LCHF-Butiken.

Huså Bröd

Jag samarbetar också med Glada Lådan, en butik som säljer Jämtländska råvaror på nätet.

Glada lådan

Du får gärna lägga till Birgitta Höglund som vän på Facebook, så blir det lite mer vardaglig kontakt.

Där delar jag med mig av nyheter kring mitt matskrivande, intressanta länkar, kostfunderingar och tips på ett och annat gott.

Mina recept kan numera också läsas i bokform, i kokboken LCHF för seniorer.

Dr Annika Dahlqvist bidrog med ett förord om sin syn på kosten och dess fördelar för hälsan.

Boken finns också på Finska under namnet Karppaa terveellisesti och kan beställas här på Bookplus.fi

Min andra kokbok Grillmat LCHF har nu kommit ut, klicka på bilden så kommer Du till den på Adlibris.

Det har varit riktigt roligt att skriva en bok med alla mina favoritrecept som passar en grillmiddag.

Min vän Anna Hallén har skrivit ett mycket intressant förord till boken.

Kokboken på bilden under är min tredje, Långkok för LCHF och Paleo. Den kommer ut i bokhandeln i september 2013.

Förordet är skrivet av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod. Här en länk till hennes blogg med samma namn.

Omslag Långkok

Vill Du ha tips på lite godsaker som passar fint nu på sommaren, så klicka Dig vidare till Bloggreceptboken.

Kokboken har nu haft premiär på nätet och kan laddas ned helt gratis.

Där skriver jag och 19 andra av landets bästa matbloggar om våra favoriträtter på temat ”Något köpt, Något lagat”.

Bloggen kommer att ligga kvar, så använd den gärna som receptarkiv när Du behöver inspiration.

Jag stänger från den 24/4 2013 av kommentarsfunktionen, då bloggen senaste tiden översvämmats av spam.

Är det något du undrar över eller vill kommentera så hittar Du mig här på Facebook eller skicka ett mail, adressen finns under Kontakt.

För att hitta ett speciellt recept är det bara att skriva in den ingrediens eller rätt Du vill hitta i sök-rutan längst upp till höger, klicka på Sök och så kommer receptet fram.

Eller botanisera bland de olika kategorilänkarna i högermarginalen, där är alla recept uppdelade i sina respektive kategorier.

Till sist vill jag framföra ett stort Tack för allt stöd och glada tillrop jag fått från Dig, Kära Läsare.

Ät, Njut och Må Gott!

Birgitta Höglund


10 enkla tips till påskbuffén!


Hej på er! Här på Öland har vi full snöstorm idag, trodde knappt det var sant när jag tittade ut genom fönstret, men så är det! ;-) Vi ska strax åka och småhandla till vår lilla påskbuffé ikväll, sen var tanken att vi skulle åka ut till Runsten och gå på ”Äggröran”; en festival med marknad och allehanda trevligheter i påskens tecken, men vette sjutton om det är så lockande i detta väder? Vi får se om det lättar. Innan jag kan visa bilder från kvällens mat så kommer här lite inspiration på snabba, enkla små snittar, tilltugg, snurror, munsbitar, allt för alla smaker. GLAD PÅSK!! :-P


Laxsnittar med smördegsstjärnor, recept här  >>


Potatis-stubbar med kallrökt lax, gräddfil och dill! En munsbit som bar smälter i munnen…


Ägghalvor med majonäs och löjrom.


Piffad prinskorv till de små, lindade med smördeg en favorit hos alla barn! Recept här >>


Ägghalvor med majonäs och rödlök för alla som inte gillar räkor… ;-)


Svampfyllda tarteletter, recept här >>


Laxbakelser, dekorerade med kallrökta laxrosetter, citron och gräslök. Recept här >>


Äggrulle med ost & bacon, recept här >>


Pizzasnurror, recept här >>


Pumpernickel, med romröra och najad lax, recept här >>


Tunnbrödsklämmor med färskost pepparrot och saltrulle, alt hamburgerkött. Recept här >>


Sill, gräddfil, hackad rödlök och gräslök.