7 sorters fisk till julbordet

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Havets läckerheter

Idag har turen kommit till det goda från havet här i bloggens julmatstips.

De senaste veckorna har jag bjudit på mina favoriter bland glutenfria kakor, lättsötat julgodis och hemlagade kötträtter.

Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell och till påsk och midsommarfirandet.

Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.

Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.

I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.

En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.

Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas ❤

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Här nedan följer några bilder med julkänsla från den senaste veckan i Östersund.

Östersunds Rådhus

Gamla Kyrkan i Östersund

Lucka 6 – Inlagd sill till jul
Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, när Tomten själv får välja...

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, när Tomten själv får välja…

Min julsill

Det här sillreceptet använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3.

Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar.

Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till i samma mängd.

Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd.

Mindre sötning med socker/honung påverkar inte hållbarheten på inläggningen.

Salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid.

Däremot vet jag inte om sukrin, stevia eller björksocker kan ha nån annan kemisk påverkan på inläggningen, så där rekommenderar jag att du äter upp sillen inom nån vecka.

Här på bloggen ”Mat med mera” hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning.

I våra östra grannländer används inte socker överhuvudtaget till inläggningar av den här typen.

Sillindustrins inläggningar är ofta väldigt söta, så var det inte i de svenska, traditionella recepten förr.

Ett stort fel i många olika sillrecept är att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först innan den blandas med olika smaksatta såser.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Nu framemot jul kommer jag att dela med mig av några smaksatta sillar, där använder du den här sillen som bas.

Det här receptet kan du dubbla eller tredubbla om du vill ha riktigt mycket sill till jul.

Inlagd sill

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl socker, honung, björksocker eller sukrin

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn...

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn…


Lucka 6 – Inlagd sill till jul
Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, när Tomten själv får välja...

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, när Tomten själv får välja…

Min julsill

Det här sillreceptet använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3.

Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar.

Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till i samma mängd.

Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd.

Mindre sötning med socker/honung påverkar inte hållbarheten på inläggningen.

Salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid.

Däremot vet jag inte om sukrin, stevia eller björksocker kan ha nån annan kemisk påverkan på inläggningen, så där rekommenderar jag att du äter upp sillen inom nån vecka.

Här på bloggen ”Mat med mera” hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning.

I våra östra grannländer används inte socker överhuvudtaget till inläggningar av den här typen.

Sillindustrins inläggningar är ofta väldigt söta, så var det inte i de svenska, traditionella recepten förr.

Ett stort fel i många olika sillrecept är att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först innan den blandas med olika smaksatta såser.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Nu framemot jul kommer jag att dela med mig av några smaksatta sillar, där använder du den här sillen som bas.

Det här receptet kan du dubbla eller tredubbla om du vill ha riktigt mycket sill till jul.

Inlagd sill

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl socker, honung, björksocker eller sukrin

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn...

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn…


Silltips till Midsommar

Vitlökssill med örter

Sillinläggningstips

Som bas till mina smaksatta sillar använder jag alltid vanlig inlagd sill, som jag blandar med de olika såserna.

I en del recept ser man att vanlig urvattnad saltsill blandas direkt i såsen, men det blir en ganska smaklös anrättning.

Den klassiska inläggningslagen som kallas 1-2-3-lagen, består av 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Jag brukar ta 1½ dl ättikssprit 12%, 1½ dl socker och 3 dl vatten istället till 4 saltsillfiléer, läs mer hur du gör min inlagda sill här.

För en inlagd sill på Paleo-vis, så kan du använda honung istället för socker.

Det mesta av kolhydraterna från sockret stannar i lagen, men vill du ha en sockerfri sill så använd det sötningsmedel du föredrar.

Då håller den inte lika länge så gör bara en sats som går åt över midsommardagarna.

Vitlökssill med örter

2 hela, inlagda sillfiléer

1 dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

Några droppar Worcestershiresauce

 Lite vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas smakerna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Vill du ha fler sillrecept? Här hittar du då min Citronsill och Senapssill.

Servera gärna mina Spröda frökex från Huså Bröd till sillen.

Spröda frökex från Huså Bröd

Citronsill

Citronsill…


Lucka 11 – Inlagd sill och senapssill

Inlagd Sill med Ägg och Ost

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl björksocker, sukrin eller honung

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller sötning.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är, eller blanda med olika smaksättningar, idag får du mitt recept på senapssill.

Senapssill

Senapssill

En sats inlagd sill

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

1 msk björksocker, sukrin eller honung

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan. Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Tomte på hal is


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Påsktips del 1 – Sill

Inlagd sill

Heminlagd sill till påsk

Jag befinner mig på resande fot hela veckan före påsk så jag kommer inte att laga så mycket mat.

Det blir mamma som får lägga in sill och fixa lite gott tills jag kommer hem på långfredag.

Jag lägger därför ut några av mina favoriter från förr, så du får lite tips på hemlagade läckerheter inför ditt påskbord.

Idag får du mina godaste silltips, först ut en inlagd sill med betydligt mindre socker än den du köper i butikerna.

Jag har med åren minskat på sockerhalten i min sill eftersom jag mer och mer vant mig av vid den söta smaken.

Men jag väljer ändå att söta den lite grann för att efterlikna smaken av vår traditionella, svenska inläggningssill.

Det är en smak jag inte vill vara utan tre gånger per år, till påsk, midsommar och jul.

De sillsorter på burk man hittar i kyldisken i mataffärerna innehåller oftast ända upp till 24% kolhydrater.

Det mesta av sockret finns i lagen, tyvärr räknas den med i näringsberäkningen på burkarna men själva sillbitarna innehåller ingen hög halt av socker.

Vill du istället prova att lägga in sill helt utan socker så finns ett bra recept på en polsk sockerfri sill här inne på Matmedmera.

Många tror att det behövs mycket socker i inläggningen för att sillen ska hålla sig, men den håller sig alltså bra även utan bara halten av salt och ättikssprit är hög.

Vill du ha fler tips på olika rätter till påskbuffén så titta in under veckan som kommer, har förberett några inlägg som dyker upp under tiden jag är ute och reser.

Här hittar du dessutom en samling av mina 85 rätter till påskens middagar, en hel kokbok alldeles gratis.

SOS – Inlagd sill med ost och smör

Inlagd sill på mitt sätt

4 urvattnade saltsillfiléer

1 rödlök

1 morot

3 dl vatten

1½ dl ättikssprit 12%

1 dl socker, honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva moroten och löken.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med pepparkorn och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det behövs mer ättika eller sötning.

Citronsill

Citronsill

Citronsill

½ sats inlagd sill

1 ekologisk citron

½ dl strimlad gräslök eller purjolök

Ta upp sillen ur lagen. Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare. Skala av bara det yttersta gula skalet och skär strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal. Rör ner löken.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig citronsmaken. Smaka av om du vill ha mer syra eller sötma.

Rödvinssill

½ sats inlagd sill

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger. Krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar. Låt stå kallt till nästa dag för mest smak.

Smaka av om du vill ha mer kryddning.

Gott till sillen är mitt valnötsbröd, du kommer till receptet om du klickar på bilden nedan.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Om du funderar vad du ska lägga i de jättelika påskägg som säljs i butikerna nu, så rymmer de säkert en hel kokbok ;)

En fin present att ta med när du blir bortbjuden i påsk, som ger betydligt längre glädje än om du fyller det med godis.

Här hittar du min Grillmat LCHF på reapris några dagar till, på Adlibris kostar den nu bara 45 kronor och på Bokus 49 kronor.

På bilden som Mikael Eriksson tagit ser du de läcka hjortrontryfflar jag gjorde till boken.

Det är tack vare att du kära läsare och många fler köpt mina kokböcker som jag har råd och möjlighet att göra alla spännande resor den här våren.

Just nu är jag i Stockholm på väg på LCHF-kryssningen till Åbo i helgen.

I slutet på maj reser jag för första gången till USA för att delta i Low-Carb Cruise i Karibien.

Det ska bli så spännande att lyssna på alla föreläsningar och träffa så många människor som delar mitt stora intresse för naturligt god mat som dessutom gör oss så mycket friskare.

Ischokladtryffel med hjortron  Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson


Inlagd sill på olika sätt till julbordet och Tomten lucka 10

Inlagd sill

Julsill

Idag får du mitt bästa recept på inlagd sill. Det använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3.

Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar.

Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till i samma mängd.

Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd.

Sötningen påverkar inte hållbarheten på inläggningen, salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid.

Här på bloggen ”Mat med mera” hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning.

I våra östra grannländer används inte socker överhuvudtaget till inläggningar av den här typen.

Sillindustrins inläggningar är ofta väldigt söta, så var det inte i de svenska, traditionella recepten förr.

Ett stort fel i många olika sillrecept är att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först innan den blandas med olika smaksatta såser.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Efter mitt grundrecept kommer bilder på de olika smaksatta sillar jag gjort, klicka bara på bilderna så kommer du till recepten.

Du får också ett gott snapstips. Jag dricker väldigt sällan sprit, men till julsillen är det gott med en liten nubbe :)

Inlagd sill

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl socker, björksocker eller sukrin

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du nån av de här inläggningarna, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Senapssill med smak av Fläder

Senapssill

Rödvinssill med Kummin

Rödvinssill med kummin

Vitlökssill med örter

Vitlökssill med örter

Matjesmousse

Matjesmousse

Citronsill

Citronsill

Julsnaps med smaker av citrus, dadlar och fänkål

Julsnaps med smaker av cognac, citrus, dadlar och fänkål

Lucka 10

Tomten i Alanya

Tomten tar en titt på olika fiskebåtar i Alanyas hamn