Köttbullar i gräddsås

köttbullar_gräddsås
Vem kan motstå köttbullar i gräddsås trots denna tropiska värme? ;-) Egentligen? går dom att motstå?? ;-)

Jag gjorde dessa på jobbet i veckan och det är alltid så uppskattat!

Kom ihåg om du vill ha löksmak i köttbullarna kan du lika väl använda vanligt lökpulver, typ Kockens eller Santa Maria. Mildare för magen om man är känslig mot lök.

Istället för ströbröd brukar jag ta en näve havregryn, de ger extra frasiga köttbullar.

Ca 20 st
Det här behöver du :
450 gram blandfärs
0,5 dl havregryn
0,5 dl mjölk
1 msk potatismjöl el 1 ägg
2 tsk lökpulver
1 tsk malen paprika
1 krm vitpeppar
Salt o grovmalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser och låt stå kallt en stund. Rulla ca 20 st köttbullar. Stek i panna med smör.

Såsen : 
Vispa ur pannan med 3 dl vatten, slå i 1 dl grädde, 1 msk kalvfond, 1 msk soya, 1 msk lingonsylt. Koka upp och låt puttra på medelvärme tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Fläskrullader i gräddsås

fläskrullader_gräddsås
Är det nånting jag försöker hålla fasta på i sommar med alla grillmiddagar o restaurangbesök så är det söndagsmiddagarna som är helig. Då blir det inget grillat, inge köpemat o inga halvfabrikat! Söndagarna är MINA i köket! :-P

Om ni brukar titta på ”Sommar med Ernst” på torsdagar så såg ni i förr-förra programmet när han lagade rullader och gräddsås! Är det nånting jag kan bli galet sugen på är när det lagas rejäl husmanskost i TV. Så jag lagade det i söndags med utbankade fläskschnitzlar, fyllda med dijonsenap, lök, hackad saltgurka och en ostbit. Såsen blir sådär gudomligt god på stekskyn som rulladerna puttrar i och så en skvätt grädde. Mmm…. Galet gott!

rullader_fyllda_fläskrullader_gräddsås

Det här behöver du :
1 kg skivad skinkschnitzel (ca 15 skivor)
Ca 1 liter kraftig kött/kalvbuljong
Hemmagjord, alt tärning/fond + vatten

Fyllning till rulladerna :
1 gul lök
1 dl hackad saltgurka
15 ostkuber

Gräddsåsen :
Skyn från grytan
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att förbereda fyllning. Finhacka lök och saltgurka. Skär små kuber/stavar av en god lagrad ost.

Banka ut skinkschnitzlarna, bred en tesked dijonsenap på varje. Strö över lök och saltgurka och lägg en ostbit på varje. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

Bryn rulladerna i panna. Slå på ca i liter kraftig kött/kalvbuljong. Låt bräsera på medelvärme ca 1½ timme. Tillsätt grädde och vinbärsgelé. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens.
Servera med kokt potatis, morötter, pressgurka och gelé.

Tema : Midsommarbuffé – Potatis och korvsallad med dijon, äpple och honungsdressing

korvsallad_nypotatis_midsommarmat_barnen
Hurra för sommaren!! :-P Nu blomstrar matbloggarna med recept det ena godare än det andra. Jennys matblogg och jag ska ge er tips idag till midsommarbuffén. Nästa vecka blir det tilltugg till midsommarnatten. ;-)

Kika in Jennys bild längre ner och följ länken till receptet så får ni se vad hon har hittat på.

Tanken bakom denna rätt härrör till mig själv när jag var barn o firade midsommar i Norrland. Vi tillbringade alltid helgerna tillsammans med familj, släkt och vänner antingen i Vittjärv eller Bredåker. Om jag inte minns helt fel öppnades det en och annan surströmmingsburk (NU minns jag helt rätt ;-) ) Stanken var vedervärdig och vi barn sprang omkring med klädnypor på näsorna. Tack o lov behövde inte ÄTA det…

Vi fick alltid grillad korv i bröd istället. Nu tänkte jag piffa till den där klassiska korven till alla barn, och naturligtvis till vuxna också. Jag har gjort en sallad på nypotatis, stekt smakrik ostkorv, rädisor, några sugar snaps och knipplök. Bara att vända runt allt i en rymlig skål. Servera gärna den milda dressingen till med rivet äpple, en gnutta dijonsenap och honung. En riktig fullträff! :-P

4 port
Det här behöver du :
4 smakrika korvar (Rosas handel ostgrillare)
1/2 kg nypotatis
1 knippe rädisor
1 näve sugar snaps
Knipplök

dijon_honungssdressing_sallad Ingredienserna till dressingen. Ta så mycket rivet äpple i som du själv önskar. Jag rov ner knappt ett helt.

Dressing :
2 dl creme fraiche
1 rivet rött äpple med skal
1 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :  Tvätta potatisen och koka den mjuk. Skär korven i bitar och stek på så den får fin färg. Vänd runt kokt nypotatis med korven, tillsätt sugarsnap som fått förvälla några minuter och rädisor i skivor. Strimla över knipplök. Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar. Servera till salladen. kryddburken_potatis_korvsallad_midsommar_buffe_sallad
Hoppas ni provar denna korv och potatissallad och bjuder på i midsommar, garanterat uppskattad av barnen, och glöm inte den goda dressingen! ;-) Jennys räkcheesecake
Titta här vad Jenny har trollat fram till midsommarbuffén, en riktigt strålande räkcheesecake. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR!

Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P

Köttbullar med gräddsås

20140331-172916.jpg
Det är något speciellt med köttbullar, kokt potatis, rykande varm gräddsås och lingonsylt! Det är så förbenat GOTT!!! :-P

Nu har jag inte varit i stan o jobbat på länge så idag lagade jag till favoriten och det blev sååå uppskattat. Husmanskost är min specialité och att vispa såser… ;-)

Det här receptet innehåller havregryn som både ger lite extra fibrer och en frasig krispig yta. Istället för färsk lök har jag använt lökpulver som är snällare mot magen om man är känslig. Riktigt goda blir dom!

Ca 20 st
Det här behöver du :
450 gram blandfärs
0,5 dl havregryn
0,5 dl mjölk
2 tsk lökpulver
1 tsk malen paprika
1 krm vitpeppar
Salt o grovmalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser och låt stå kallt en stund. Rulla ca 20 st köttbullar. Stek i panna med smör.

Såsen :
Vispa ur pannan med 3 dl vatten, slå i 1 dl grädde, 1 msk kalvfond, 1 msk soya, 1 msk lingonsylt. Koka upp och låt puttra på medelvärme tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
20140331-180754.jpg

Korvstroganoff – en vardagsfavorit!

korvstroganoff_recept_vardagsmat_husmanskost
Det är vardagsmaten som står i fokus nu, det pratas om topplistor över svenska maträtter både bland matbloggar och i TV. Igår gjorde Peter Jihde en klassiker – spagetti och köttfärssås, eller som han kallade den själv; Peters ”köttasås”. ;-) Med lök, kalvfärs, pesto, grädde och topping med b la. purjo, tomat, vitlök och parmesan. Såg riktigt god ut!

Varianterna på den rätten är oooooändliga och det är väl de som gjort den så populär att den just går att variera så mycket! Jodå, jag har några varianter jag med; b la. HÄR och HÄR och skolans köttfärssås HÄR och ett till recept HÄR

En annan vardagsfavorit är korvstroganoff – går snabbt att svänga ihop och passar lika bra till ris som makaroner. ;-)

4 port
Det här behöver du :

ca 500 gram falukorv
2 gula lök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla falukorven och hacka den gula löken. Fräs på i het panna med smör tills löken mjuknat. Pudra över vetemjöl och vänd runt.

Tillsätt vatten, oxfond (eller köttbuljongtärningar) tomatpuré och dijonsenap. Låt koka upp och slå i grädden. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och sallad.

falukorv_korvstroganoff

Ugnspanna med bacon och kokt potatis

fläskpannkaka_bacon_kokt_potatis
U
gnspannkaka är en rätt jag ofta gör när det finns lite olika rester i kylskåpet. Överbliven kokt potatis går utmärkt att riva ner i smeten, precis som riven morot och äpple. Frysta lingon är också gott att strö över före gräddning!

Bara fantasin som sätter gränser. Smaken på denna ugnspannkaka påminner lite om potatisbullar fast mycket godare! ;-)

1 plåt
Det här behöver du :
350 gram bacon (3 pkt)
6 dl vetemjöl
1 liter mjölk
5 ägg
500 gram kokt potatis
Salt

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp ugnen till 200 grader. Skär bacon i bitar och fördela på en ugnsplåt. Stek baconet i ugnen tills det fått lite färg.

Mät upp mjöl i en bunke och vispa i mjölken lite i taget så du inte får några klumpar. Knäck i äggen och riv ner de. Kokta potatisen. Salta.

Slå smeten över de stekta baconet och in i ugnen igen, ca 40 min.

ugnspannkaka_potatis

Fyllda skinkrullader i gräddsås

rullader_fyllning_recept_skinkrullader_fläskrullader
Något som är fantastiskt gott och lite pyssligt att tillaga är rullader. För att nämna några som fläskrullader med färskostlövbiffsrullader med pepparrot, kycklingrullader med ädelost och som här skinkrullader fyllda med bacon och lök.

fläskrullader_rullader_ostfyllda_rullar rullader_pepparrot kycklingrullader
(Klicka på bilderna för att komma till recepten)

När man ändå tar sig tid att banka och fixa fyllning måste man också låta rulladerna få ta lite tid i pannan för att bli riktigt möra och saftiga. Det finns väl inget tråkigare än sega, hårda rullader… Så följ mitt råd och bräsera dom i en kraftig buljong tills de är riktigt mjuka, sen fixar du till godaste gräddsåsen med alla härliga smaker. Det kan inte bli bättre så! ;-)

Det här behöver du : 
1 kg skivad skinkschnitzel (ca 15 skivor)

Fyllning till rulladerna : 
2 pkt bacon
½ purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
Trocomare örtsalt

Sky/gräddsås  : 
6-8 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att förbereda fyllning. Finhacka bacon och purjolök och pressa vitlöken. Fräs på i het stekpanna tills purjolöken blivit mjuk. Krydda med trocomare örtsalt. Ställ åt sidan och låt svalna något.

Banka ut skinkschnitzlarna, lägg en rågad matsked på varje och rulla ihop. Fäst med tandpetare.

Bryn rulladerna i panna. Slå på buljong. Låt bräsera på medelvärme ca 1½ timme. Tillsätt grädde och vinbärsgelé. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens.

rullader_fyllning_skinkrullader
Fyllningen är förberedd och får svalna innan rulladerna rullas ihop.

rullader_fyllda_skinkrullader
Lägg på en rågad matsked på varje schnitzel.

fyllda_rullader_skinkrullader_schnitzel
Rulla ihop och fäst med tandpetare.

rullader_skinkschnitzel_fyllda_skinkrullader
Bräsera rulladerna i buljong ca 1½ timme så de blir riktigt möra.

skinkrullader_fyllda_gräddsås_rullader
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och koka upp såsen. Dra ut tandpetarna.

fläskrullader_rullader_fyllda_skinkrullader
Servera med kokt potatis och lingon. :-P

Favoritpanna LCHF

20140204-170724.jpg
Det här är en gammal favorit, jag brukar kalla den ”TRUCKERS meal” eftersom Nicke ofta vill ha det som matlåda till jobbet! :-P Alla lastbilschaufförer älskar ägg och bacon, no doubt! Ursprunget är inspiration från Jamie Oliver som lagade detta sena nätter efter utekvällar och magen kurrar sådär extra hungrigt som den bara kan göra efter några pubrundor. ;-)

Det är en mycket tacksam maträtt att laga, bara hetta upp en panna och sen fylla den efter hand med bacon, kryddiga korvar, klyftade tomater och sist av allt knäcka i ett gäng ägg, strö över frysta ärtor – på med lock och en stund senare är det klart! ;-)

4 port
Det här behöver du :
2 pkt bacon
4 kryddkorvar
3 tomater
8 ägg
2 dl gröna ärtor

20140204-170750.jpg

Ost och paprikafylld köttfärslimpa

fylld_köttfärslimpa
Igår lyckades jag äntligen få fram en middag på bordet. Vi har fortfarande sjukstuga här hemma och Joline och jag började bli ganska trötta på eländet så vi beslöt oss för att försöka laga middag. Febriga och förkylda lyckades vi få ihop en köttfärslimpa, kokt potatis, morötter och gräddsås, men det tog en hel eftermiddag. Känns som vi hade bomull i huvudet bägge två men slutresultatet blev himla gott! ;-)

Av 800 gram färs blir det en köttfärslimpa som räcker gott och väl till 4 port. Vi fixade ihop en fyllning av finhackad paprika, philadelphiaost och riven ost – det blev super! En väldigt saftig och smakrik köttfärslimpa, självklart serverad med kokt potatis och rykande god gräddsås.

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 dl ströbröd
2 msk potatismjöl
½ dl mjölk
2 msk oxfond
2 tsk malen paprika
Salt & peppar

Fyllning :
½ röd paprika
½ gul paprika
50 gram philadelphiaost
2 dl riven, lagrad ost
2 tsk malen paprika

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop ingredienserna till köttfärslimpan. Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen.
Finhacka paprika och rör ihop med philadephiaost, riven ost och malen paprikakrydda. Det ska bli en ganska fast fyllning, den går att forma till en avlång rulle att lägga i mitten. Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en ugnsfast form. Gör en urgröpning/skår i mitten och placera fyllningen där. Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan. Grädda i ugn ca 50 min i 175 grader.

Gräddsås : 
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört (Knorr)
1 msk soya
1 msk lingonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 15-20 minuter. Smaka av.

fylld_köttfärslimpa_ost
Använd 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en ugnsfast form. Gör en fördjupning och lägg i fyllningen.

köttfärslimpa_recept_husmanskost
Täck med resten av smeten och släta till ytan.

ostfylld_köttfärslimpa
Grädda ca 50 min i 175 grader. Koka ihop såsen och servera med potatis och morötter. Smaklig måltid!