Helgen går fort och det är en solig söndagsmorgon här på Öland. Fåglarna börjar kvittra med ett evigt tjatter redan vid 04.30. Känns som man bor mitt i värsta regnskogen så tidigt…
Idag ska jag styra upp lite i köket och laga till en god söndagsmiddag men även lite matlådor till veckans jobbluncher. Nånting som är en sån klassiker just till söndagsmiddagar är ju en god, saftig stek. Inte mycket som slår sån husmanskost. Slottssteken är en av mina absoluta favoriter mest på grund av såsen och den smak och sälta som ansjovisen tillför. Ett barndomsminne helt klart med ett sött äppelmos och smörslungade morötter till. Det kan knappast bli bättre.
Det här behöver du :
1,5 – 2 kg nötstek (fransyska)
1 purjolök
2 rödlök
3 morötter
Kryddning :
1 burk ansjovis + spadet
1 msk ättikssprit 12%
3 lagerblad
1 tsk hela vitpepparkorn
Vatten
Till såsen :
Grädde
nån tesked äppelmos
Salt & peppar
Maizena + vatten till redning
GÖR SÅHÄR :
Bryn steken runtom i en rejäl gryta så den blir fint gyllenbrun. Salta & peppra. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär morötterna i slantar. Stick in en stektermometer i köttet och lägg ner lök & morötter i grytan. Sänk värmen något och låt allt få steka ihop ca en kvart utan lock. Lök och morötter ska bli härligt krispiga ta smak av kryddorna på botten av grytan.
Häll på vatten så det täcker köttet till 1/3. Tillsätt en burk ansjovis med spad, ättika, lagerblad & vitpepparkorn. Lägg på locket på grytan och låt småputtra ca 2 timmar eller tills termometern visar 75 grader. Ta upp köttet och slå in det i folié att vila. Sila skyn till såsen och koka sedan upp den i en kastrull. Tillsätt grädde och äppelmos och låt småkoka ca 10 min, gärna längre. Smaka av såsen med salt & peppar. Ev. redning. Skär upp steken i skivor och servera med kokt potatis, pressgurka, äppelmos, kokta och smörslungade morötter.
Basingredienserna för en lyckad slottsstek. Fransyska är ett mört, fint kött som lämpar sig utmärkt till söndagssteken.
Efter ett par timmar i grytan med alla goda smaker får köttet vila i folié under tiden jag kokar upp såsen.
Skär sedan upp i skivor.
Ringla lite av såsen direkt på och servera. Önskar er alla en härlig söndagsmiddag idag!