Slottsstek till söndagsmiddag

slottsstek_husmanskost_klassisk_söndagsmiddag_stek_söndagsstek_recept_tips_tillbehör

Helgen går fort och det är en solig söndagsmorgon här på Öland. Fåglarna börjar kvittra med ett evigt tjatter redan vid 04.30. Känns som man bor mitt i värsta regnskogen så tidigt… 😉

 

Idag ska jag styra upp lite i köket och laga till en god söndagsmiddag men även lite matlådor till veckans jobbluncher. Nånting som är en sån klassiker just till söndagsmiddagar är ju en god, saftig stek. Inte mycket som slår sån husmanskost. Slottssteken är en av mina absoluta favoriter mest på grund av såsen och den smak och sälta som ansjovisen tillför. Ett barndomsminne helt klart med ett sött äppelmos och smörslungade morötter till. Det kan knappast bli bättre. 😛

 

Det här behöver du :

1,5 – 2 kg nötstek (fransyska)

1 purjolök

2 rödlök

3 morötter

 

Kryddning :

1 burk ansjovis + spadet

1 msk ättikssprit 12%

3 lagerblad

1 tsk hela vitpepparkorn

Vatten

 

Till såsen :

Grädde

nån tesked äppelmos

Salt & peppar

Maizena + vatten till redning

 

GÖR SÅHÄR :

Bryn steken runtom i en rejäl gryta så den blir fint gyllenbrun. Salta & peppra. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär morötterna i slantar. Stick in en stektermometer i köttet och lägg ner lök & morötter i grytan. Sänk värmen något och låt allt få steka ihop ca en kvart utan lock. Lök och morötter ska bli härligt krispiga ta smak av kryddorna på botten av grytan.

 

Häll på vatten så det täcker köttet till 1/3. Tillsätt en burk ansjovis med spad, ättika, lagerblad & vitpepparkorn. Lägg på locket på grytan och låt småputtra ca 2 timmar eller tills termometern visar 75 grader. Ta upp köttet och slå in det i folié att vila. Sila skyn till såsen och koka sedan upp den i en kastrull. Tillsätt grädde och äppelmos och låt småkoka ca 10 min, gärna längre. Smaka av såsen med salt & peppar. Ev. redning. Skär upp steken i skivor och servera med kokt potatis, pressgurka, äppelmos, kokta och smörslungade morötter.

 

slottsstek_husmanskost_klassisk_söndagsmiddag_stek_söndagsstek_recept_tips_tillbehör_sås_gräddsås

Basingredienserna för en lyckad slottsstek. Fransyska är ett mört, fint kött som lämpar sig utmärkt till söndagssteken.

 

slottsstek_husmanskost_klassisk_söndagsmiddag_stek_söndagsstek_recept_tips_tillbehör_fransyska

Efter ett par timmar i grytan med alla goda smaker får köttet vila i folié under tiden jag kokar upp såsen.

 

slottsstek_husmanskost_klassisk_söndagsmiddag_stek_söndagsstek_recept_tips_tillbehör_fransyska_gräddsås

Skär sedan upp i skivor.

 

slottsstek_husmanskost_klassisk_söndagsmiddag_stek_söndagsstek_recept_tips_tillbehör_gräddsås

Ringla lite av såsen direkt på och servera. Önskar er alla en härlig söndagsmiddag idag!

 

 

Adventspyssel i köket och långkok på spisen!

julstök_julfönster_kök_advent_jul
Äntligen närmar det sig jul på riktigt trots att regnet vräker ner, men advent står på tur och då är det så mysigt att få julpynta i köket och göra fint med adventsstakar, julblommor och ljus…

 

Efter jobbet igår åkte jag och handlade för att sen hem och sätta igång en gryta med kalops som kunde få puttra hela eftermiddagen. Under tiden hjälptes Joline och jag åt att plocka ner höstgardiner, dukar och sånt pynt. In med det i garderoben och ut med julgardiner och lådor. 😛 När allt var klart tyckte vi nog att det fattades lite julblommor på bordet och i fönstret så iväg till ICA igen och köpte små söta julstjärnor och hyacinter. Är inte riktigt klar med gruppen än då jag inte hade någon jord hemma och sen så vill jag alltid ha nån liten ”pinn-tomte” i också så det får bli helgens projekt.

 

Recept på kalops har jag ett par stycken, bland annat HÄR och en norrländsk variant HÄR. Denna gång  blev det en klassisk med lök och morötter, kryddpeppar och lagerblad. Jag kokar alltid med ett par morötter direkt från början för det är så gott när dom kokar sönder och ger en sötma åt grytan, men jag tillsätter även små babymorötter på slutet för lite extra knaprighet. Supergott!

 

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök
5 – 6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

 

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

 

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3 – 4 timmar. Skumma av lite då och då så blir såsen klarare. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga. Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

 

kalops_husmanskost_fransyska
Hittade riktigt fin fransyska på ICA och gjorde rejäla grytbitar av.

 

jul_julstjärna_indiska_tomte_advent
Lilla hustomte med sin lykta i stora köksfönstret. Många brukar fråga vart adventsljusstakarna kommer ifrån och dom köptes på Konsum för 10 år. Nicke och jag fick dom av min mamma när vi byggde huset. Älskar dom och tänker aldrig byta ut dom. 😛 Vet inte vart dom går att få tag på längre, jag har inte sett likadana nånstans men nån av er kanske har och vill tipsa?

 

advent_pyssel_julgrupp_tomte_jul
Lilla julgruppen som ännu inte är riktigt färdig.

 

jul_advent
Köksfönstret ovanför diskbänken.

 

kalops_recept_husmanskost
Och sen blev det äntligen dags för kvällsmiddag. Älskar kalops! 😉

 

chokladtryfflad_polka_pistage_mandlar_brända_godis
På ICA i Köpingsvik har dom fått in mina favoriter från Solberga konfektyrfabrik, galet gott och handgjort godis med chokladtryfflad polka och brända mandlar med pistage så dom fick följa med hem. Det finns en sort som heter guldkulor med frasig choklad i mitten också… Dom måste ni testa! 😉

Köttfärslimpa med lök

köttfärslimpa_recept_färs
En stadig söndagsmiddag med rejäl husmanskost är bland det godaste som finns. Jag gör ofta köttfärslimpa med en mixad löksoppa. En del använder sig av pulver från löksoppa men jag kokar egen i stekpannan. Bara att hacka ner ett par gula lökar och steka i smör på låg värme. Låt den få stekas ganska länge och pudra över lite socker så får den en härligt god, karamelliserad smak. När den stekts tillräckligt länge är den så mjuk att den i princip faller sönder så använd den i smeten som den är eller kör ett par varv med stavmixern. Blir riktigt gott! 😛

 

8 port
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
2 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

 

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar
en nypa socker

 

GÖR SÅHÄR : 
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar. Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak.

 

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

 

Skysås : 
Använd lite av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Ev en skvätt grädde. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

 

sallad_tomatsallad

köttfärs_köttfärslimpa_färs_recept

köttfärslimpa_kryddburken_löksoppa

 

 

Fläskkotletter i ädelostsås

kotletter_fläskkotletter_ädelost_ädelostsås_kvibille_sås
Hej allihopa! Hoppas ni har det haft en fin dag idag. Vi har nyss kommit hem från Kalmar sjukhus med Joline då hon olyckligt klämde sin hand i en dörr i skolan tidigare idag. Strax efter lunch hämtade jag henne i skolan och vi åkte till vårdcentralen för att senare få en remiss till röntgen i Kalmar. Tack och lov visade röntgen inget brutet eller nån spricka så handen är bara rejält ”smälld” och gör ont. Men som den ”brutna-händer-mästarinna” jag är så är jag såklart rustad till tårna med hjälpmedel. Svarta stödskenor med spännen till både höger och vänster hand fanns hemma så nu har hon en sån på sig för att ge lite extra stöd ett par dagar. Middag intogs på McDonalds efter 5 långa timmar innanför vita sjukhusväggar! 😛

 

Nu ska vi däremot krypa ner i soffan och se nåt på TV. Dagens recept är en variant på fläskkotletter med en galet god skysås med ädelost, perfekt när man fått lite över från ostbrickan… 😉

 

4 port
Det här behöver du : 
4 – 6 fläskkotletter med ben
Smör till stekning
3 msk koncentrerad oxfond
1 msk kinesisk soya
4 dl vatten
Maizenamjöl + vatten till redning
140 gram kvibille ädelost
Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Snitta fettkappan på kotletterna med en vass kniv. Bryn i het stekpanna med smör så de får gyllenbrun färg. Tillsätt fond, soya och vatten och låt bräsera på medelvärme ca 45 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smula ner ädelosten och smaka av med salt och peppar.

 

kotletter_fläskkotletter_fläskkött_ben_griskött_kniv_global
Fläskkotletter med ben är godaste då man ska bräsera dom i sky. Benen ger otroligt god smak.

 

fläskkotletter_kotletter_möra_bräsera_sås_skysås
Bräsera ca 45 minuter tills kotletterna är härligt möra och släpper från benen.

 

godaste_kotletter_fläskkotletter_skysås_sås_möra_saftiga
Vispa ihop lite maizenamjöl med vatten och sila ner i såsen för en tjockare konsistens.

 

fläskkotletter_skysås_kotletter_sås
Låt koka upp nån minut.

 

potatis_husmanskost
När potatisen är färdigkokt…

 

ädelostsås_ädelost_kvibille_skysås_kotletter_fläskkotletter
Smula ner ädelosten i såsen och servera. Jag tycker det är jättegott med lite bitar av osten men vill du ha en slät sås så vispa ut klumparna.

 

fläskkotletter_ädelost_ädelostsås
Smaklig måltid. 😛

Möra revben i skysås – en billig husman!

tjocka_revben_sås
Brrr… Nu är hösten verkligen här på ön i form av blåst och storm. Det yr barr, löv och kvistar över gårdar och vägar och stuprören kring taken fylls på och behöver rensas. Vi har börjat elda i pannan i köket, det behövs verkligen då vi har stengolv överallt så raggsockar på och ”inte-nudda-golv” är det som gäller när man sitter vid datorn! 😉
Det är härligt med hösten då man kan laga goda långkok och grytor som doftar ljuvligt i hela huset. Kalops och Boeuf bourgignon, sååå gott! En riktig favorit i repris kör vi däremot idag, dessa supermöra tjocka revben i skysås. Har ni inte provat att långlaga revben tidigare så gör det!


Vem kan leva utan rejäl husmanskost? 😛
Bland det godaste jag vet och dessutom en billig köttdetalj som blir otroligt smakrik när man tillagar dem med benen i ett långkok som här. Jag brukar följa detta recept där du kan se bilder steg-för-steg >> har bara gjort några små justeringar.

 

 

Det här behöver du : 
3 kg tjocka revben
Smör
Vatten så det precis täcker köttet i grytan
3 små morötter
1 gul lök
½ purjolök
3 msk oxfond

 

Såsen :
Silad sky från grytan
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Använd en rejäl och rymlig gryta. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg tillbaka i grytan när allt är brynt. Tillsätt vatten så det precis täcker köttet och resten av ingredienserna. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.

 

Ta upp revbenen och sila skyn från lök och morötter i en skål. Häll tillbaka skyn i grytan igen och koka upp. Tillsätt grädde och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. Lite soya och en nypa socker. Smaka av med salt och peppar. Lägg nu tillbaka revbenen i såsen och låt stå på svag värme tills det är dags för servering. Tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.

 

Fläskkotletter i krämig sås med mango chutney

kotletter_mango_chutney_sås
Hej på er!
Nu tror jag det ska fungera problemfritt här på Kryddburken igen. Som ni har sett så är sidan ombyggd till en mer ”modern” version och tillsammans med Tailsweep som jobbat hårt för att få alla funktioner att fungera och så som jag vill ha det är nu klart, därav lite långt mellan uppdateringarna på sista tiden. Bineros server har strulat en hel del också och då har sidan legat nere i omgångar och det har varit svårt att veta om det är ombyggnaden eller Bineros driftfel som varit boven.

 

Nu ska då allt fungera hoppas jag och ni använder som vanligt sökfunktionen via ”förstoringsglaset” högst upp i hörnet om ni vill söka på något recept eller ingrediens. Kategorier och arkiv att bläddra i hittar ni under fliken med tre små streck, också uppe i högra hörnet. Där ser ni också ikonerna som länkar er vidare till Kryddburken facebooksida samt instagram. 😉

 

Nu tänkte jag bjuda er på ett galet gott recept innan jag ska iväg och jobba. Härligt möra fläskkotletter i en krämig sås med mango chutney.

 

Det här behöver du : 
1 kg fläskkotletter
smör till stekning
en liten skvätt vatten
2 msk kalvfond
2 dl mango chutney
2 dl creme fraiche
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Bryn kotletterna så de får fin färg. Tillsätt en skvätt vatten och kalvfond. Rör ner chutney och en burk creme fraiche. Låt såsen koka ca 5 – 10 minuter så den blir riktigt krämig. Smaka av med salt och peppar. Servera med en fräsch sallad med nektarin och fetaost.

 

fläskkotletter_sås
Bryn kotletterna så de får fin färg runtom. Tillsätt sedan fond, mango, chutney och en burk creme fraiche. Låt puttra ihop ca 5 – 10 min så du får en krämig sås. Smaka av med salt och peppar.

 

kotletter_sås_mango_chutney
Smaklig måltid!

Köttfärslimpa med jalapeno inbakad i bacongaller

köttfärslimpa_baconlindad_bacongaller_jalapeno
Husmanskost med guldkant, det är nog vad maken skulle kalla den här köttfärslimpan. Han som älskar färs uppskattar sån här mat, och kan jag dessutom få med bacon och lite hetta i rätten så är saken biff! 😉 En köttfärslimpa med det lilla extra alltså.
Här kommer mitt recept!

Det här behöver du :
800 gram blandfärs
1 ägg
½ dl vatten
1 msk potatismjöl
3 msk finhackad inlagd, grön jalapeno
1 msk D´Elidas chilisås
Salt

2 pkt bacon a´120 gram

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienserna till färsen. Fläta ihop baconet på en skärbräda. Lägg skivorna omlott med varann. Forma en avlång limpa av färsen och lägg på mitten av bacongallret. Vik upp sidorna och lägg ner köttfärslimpan i en avlång brödform med den vikta sidan neråt. Stek i ugnen 175 grader ca 40 min. Häll av skyn som bildats på botten efter halva tiden så blir baconet knaprigt och inte kokt även på sidorna. Servera med en god skysås, potatis, lingon och gurka.

köttfärs_recept_jalapeno_ingredienser_köttfärslimpa_sås
Färsen blandad med finhackad jalapeno och stänk av D´Elidas chilisås.

bacon_recept_bacongaller_baconinlindad
Flätat bacongaller.

köttfärslimpa_baconinlindad_bacon_bacongaller_flätad_recept
Lägg på färsen och vik upp kanterna.

bacon_köttfärslimpa_baconinlindad_recept_bacon_köttfärs
Lägg ner köttfärslimpan i en avlång brödform med den vikta kanten neråt.

köttfärslimpa_bacon_baconlindad_bacongaller
Efter ca 40 min i ugnen.

baconlindad_köttfärslimpa_sås_recept_köttfärs
Uppskivad och färdig att serveras.

baconlindad_köttfärslimpa
Smaklig måltid! 😛

Köttfärslimpa med jalapeno inbakad i bacongaller

köttfärslimpa_baconlindad_bacongaller_jalapeno
Husmanskost med guldkant, det är nog vad maken skulle kalla den här köttfärslimpan. Han som älskar färs uppskattar sån här mat, och kan jag dessutom få med bacon och lite hetta i rätten så är saken biff! 😉 En köttfärslimpa med det lilla extra alltså.
Här kommer mitt recept!

Det här behöver du :
800 gram blandfärs
1 ägg
½ dl vatten
1 msk potatismjöl
3 msk finhackad inlagd, grön jalapeno
1 msk D´Elidas chilisås
Salt

2 pkt bacon a´120 gram

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienserna till färsen. Fläta ihop baconet på en skärbräda. Lägg skivorna omlott med varann. Forma en avlång limpa av färsen och lägg på mitten av bacongallret. Vik upp sidorna och lägg ner köttfärslimpan i en avlång brödform med den vikta sidan neråt. Stek i ugnen 175 grader ca 40 min. Häll av skyn som bildats på botten efter halva tiden så blir baconet knaprigt och inte kokt även på sidorna. Servera med en god skysås, potatis, lingon och gurka.

köttfärs_recept_jalapeno_ingredienser_köttfärslimpa_sås
Färsen blandad med finhackad jalapeno och stänk av D´Elidas chilisås.

bacon_recept_bacongaller_baconinlindad
Flätat bacongaller.

köttfärslimpa_baconinlindad_bacon_bacongaller_flätad_recept
Lägg på färsen och vik upp kanterna.

bacon_köttfärslimpa_baconinlindad_recept_bacon_köttfärs
Lägg ner köttfärslimpan i en avlång brödform med den vikta kanten neråt.

köttfärslimpa_bacon_baconlindad_bacongaller
Efter ca 40 min i ugnen.

baconlindad_köttfärslimpa_sås_recept_köttfärs
Uppskivad och färdig att serveras.

baconlindad_köttfärslimpa
Smaklig måltid! 😛

Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.

Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.