En av mina favoriter på hösten är denna skördelåda som jag döpt den till. Passar utmärkt på hösten då man kanske har en heldag på gården med röjning och sysslor och behöver något värmande och rejält när man kommer in.
Igår packade vi ner loppisen och monterade ner tält och studsmatta för vintern. Mycket som ska in i förråd och garage för förvaring och det tar aldrig slut när man väl börjat! Men nu är det gjort för i år och vintern kan komma. Jag har ännu inte plockat in äpplena dock, vill vänta tills det blir en frostnatt först. Ett av våra större äppelträd är helt fullt med små miniäpplen som brukar bli mat åt rådjuren under vintern, dom får falla till marken och bli uppätna. Lite sura är dom och inte alls lika goda som våra stora röda på ett annat träd. Hur som helst så tycker jag ni ska prova denna rätt som verkligen är mättande och värmande efter en lång dag utomhus. När det riktigt biter i kinderna och man är lite frusen då är detta som godast.
Det smidiga i receptet är att du gör allt i matberedaren. Potatisen, liksom kasslern, purjolök och ost åker ner alltihop tillsammans. En gratäng allt i ett är så otroligt smidigt och sen sköter den sig själv en timme i ugnen innan det är dags att äta. Nu önskar jag er alla en fin-fin måndag!
Det här behöver du :
400 gram kassler eller rökt bog
8 medelstora potatisar
1 mindre purjolök
2 vitlöksklyftor
100 gram ost
6 dl grädde
Chiliflakes
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen. Skölj purjolöken. Använd en matberedare och skiva kasslern, potatis, purjolök, vitlök och ost. Allt på samma skiva. Blanda runt i en bunke. Tillsätt grädden och kryddorna. Lägg i en ugnsfast form. Gratinera ca 1 timme 175 grader.
Receptet är busenkelt då alla ingredienser åker ner i matberedaren på samma skiva.
Klar för ugnen. Gratinera ca 1 timme i 175 grader.
Härligt krämig och bubblig gratäng, färdig att avnjutas!
Bon apetit!