Kalvstek i örtagårdssås

Jag lovade ju er recept på den goda kalvsteken jag gjorde i söndags. Fungerar naturligtvis med vilken stek som helst. Rådjur, älg, hjort, nöt, gris mm. Jag bryner den i nät eller steksmöre och fyller på med lök och rotfrukter. Låter den sedan sjuda på låg värme i grytan tillsammans med buljong, grädde och örtkryddor. Blir otroligt gott och saftigt för att inte tala om såsen. Här silar jag inte bort lök och rotfrukter utan mixar alltihop och låter koka upp igen medan steken vilar. Alla härliga smaker bibehålls och örtkryddorna ger en mustig, rustik örtagårdssås som verkligen blivit en favorit här hemma. Blir det något över så frys in och använd i andra såser som extra smakhöjare. 

 

Det här behöver du :

1,5 kalvstek

2 msk smör till stekning 

Salt

Peppar

2 msk torkad örtblandning 

2 morötter 

2 palsternacka 

2 gul lök 

2 msk tomatpuré 

2 msk grönsaksfond 

2 msk kalvfond 

8 dl vatten 

3 dl grädde 

 

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en rymlig gryta med smör. Bryn steken med nätet på runtom. Krydda med salt, peppar och den torkade örtblandning. Skala morötter, palsternacka och lök och slanta ner grovt i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk sedan värmen till lägsta och låt sakta sjuda med lock ca 2,5 – 3 timmar tills innertemperaturen visar 63 grader. Ta upp och låt vila i folie ca 30 minuter före du skär upp den. Under tiden kokar du upp såsen. 

 

Såsen :

Mixa sky, lök och rotfrukter direkt i grytan med en stavmixer och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar och en matsked äppelmos. Om du tycker såsen behöver tjockare konsistens, red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. 

 

Steken får sjuda på låg temperatur i den härliga skyn tillsammans med lök, rotfrukter, örtkryddor och grädde. 

När innertemperaturen visar 63 grader tar du upp steken och låter vila i folie en halvtimme före du skär upp den. 

 

Servera steken i skivor med såsen, nykokt potatis, äppelmos och pressgurka. Smaklig måltid! 

Soppa, gryta eller bara helt vanlig mat!!

Ja, jag tjatar om det och kommer fortsätta att göra ofta. Maten i kylskåpet som ofta åker rakt ner i soporna… För att??!?… Varför??? Tänk på barnen i Afrika som måste svälta sa alltid mamma när jag var liten och inte åt upp maten på tallriken eller inte tyckte det var gott. Å de gjorde jag, och åt upp. 

De råvaror som vi ändå har tillgång till att förvara i kyl och frys utan flugor, ohyra och kryp kan vi naturligtivs både tillaga och äta och vara tacksamma för utan att slänga vid minsta lilla. De varor som sjunger lite på sista versen och ser lite bedjande ut att slippa hamna i soporna, de går också att använda. Man kan verkligen kan koka på soppa på en spik och samtidigt få utrensat inför helghandling. Med gott samvete. Den här korvgrytan eller soppan är så otroligt god och lätt att tillaga, och det fungerar med de ingredienser som kylskåpet erbjuder. 

Man måste nödvändigtvis inte ha korv utan se mer buljongen som själva basen och plocka sen i de grönsaker, rotfrukter, kött och kryddor du har. 

Idag har jag helghandlat däremot och då är det väldigt skönt när resterna är slut och det är lite tomt i kylen. 

 

6-8 port 

Det här behöver du : 

Ca 500 gram blandade korvar

1 gul lök 

5 potatisar 

2 morötter

1/2 sötpotatis 

1/2 knippe sparris 

1 röd paprika 

3 salladslök 

1,5 L vatten 

2 lagerblad 

2 msk tomatpuré 

3 msk grönsaksfond

3 msk kycklingfond 

1 – 2 tsk D’Eldias chilisås 

1 msk torkad örtkrydda 

Trocomare örtsalt 

 
GÖR SÅHÄR : 

Skär korv, lök, grönsaker och rotfrukter i mindre bitar. Smält smör i en rymlig kastrull. Fräs på korv och lök och vänd runt. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud på medelvärme under lock ca 25 minuter. Smaka av med örtsalt och ev mer chilisås. 

 
Grytan sjuder på medelvärme och det doftar helt ljuvligt! 

 

Servera med hårdbröd och smör. Trevlig helg på er alla, nu ska jag fortsätta piffa i köket med lite nya växter och tulpaner och sen blir det fredagsmys med varma mackor och sallad framför TV:n. 

Kryddburkens godaste biffar med stekt lök och gräddsås

När det vankas biffar eller köttbullar här hemma gör jag det enkelt för mig. Steker dom i ugnen och resultatet blir alltid kanongott och jag slipper stekos i köket och fettstänk överallt som är bland det värsta jag vet. Dessutom sköter dom ju sig själva i ugnen medan man vispar ihop såsen och kokar potatis. 

Mina allra godaste biffar innehåller kalvfond och bostongurka som ger otroligt god smak. Havregryn för lite frasig yta och ägg och potatismjöl för form och konsistens och jag byter inte bort detta vinnande recept som alltid blir så klockrent gott! 

Tillbehör som stekt lök och gräddsås är det absolut godaste. Och naturligtvis kokt potatis, lingonsylt och inlagd gurka. Ha en toppenfin dag nu! 

  

9 st biffar 

Det här behöver du : 

800 gram blandfärs 

2 ägg 

2 msk potatismjöl

2 msk kalvfond 

1 dl vatten 

1 dl havregryn 

1 msk bostongurka 

Svartpeppar 

 

GÖR SÅHÄR : 

Blada färsen med samtliga ingredienser. Forma till nio stycken bollar med lätt fuktade händer. Platta till lätt och lägg på smord ugnsplåt. Stek i ugnen ca 25 – 30 minuter i 175 grader. 

 

Stekt lök : 

Skala och skär löken grovt. Hetta upp en stekpanna med smör och stek löken på medelvärme ca 15 minuter. Salta lite och tillsätt även en nypa socker. När löken mjuknat något kan du slå på en halv deciliter vatten och låta snabbt koka in, sen är den klar. 

 

Gräddsås : 

Använd samma panna som du stekte löken i. Slå i vatten och lite grädde, några matskedar kalvfond och grönsaksfond. Vispa ihop. Krydda med nymalen svartpeppar och en matsked lingonsylt. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme några minuter. Red av med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av. 

 

Lövbiff, fylld med goda grönmögelostar efter helgens ostbricka!


Ost. Kan vara den mest tacksamma kylskåpsrest man kan ha då de går att trolla fram många kulinariska rätter med. Efter helgens ostbricka fick dom idag mötas igen, inbakade i lövbiff, gratinerade i ugn och med goda tillbehör. 

Finns det mer ost kvar? Smula ner den i salladen som tillbehör. Ostigare kan det inte bli och så vansinnigt gott!  

 

6 port

Det här behöver du : 

6 skivor lövbiff 

Salt & peppar 

Valfri mängd mögelost

Tandpetare 

2 vitlöksklyftor 

 

Såsen : 

4 dl vatten

2 msk kalvfond

1,5 dl grädde 

Salt & peppar 

 
GÖR SÅHÄR : 

Lägg ut lövbiffarna på en skärbräda och fyll halva med valfri grönmögelost. Vik ihop. Stek i het panna med smör och vitlöksklyftorna. Salta och peppra på bägge sidorna. Lägg över i en ugnsfast form och strö över lite extra ost. Gratinera i ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter. 

Vispa ur stekpannan (låt vitlöksklyftorna vara kvar) som du stekte köttet i med vatten, fond, grädde och låt koka upp. Sjud sedan på låg värme och smaka av med salt och peppar. 

 

Som tillbehör gjorde jag hasselbackare av både potatis och palsternacka. Samt ugnsbakade tomathalvor och lättkokta vaxbönor. 

 

Köttet är stekt och kryddat. Lägg det i en form, täck med aluminiumfolie och låt gå i ugnen ca 15-20 minuter. 

 

Servera med alla goda tillbehör och såsen som du vispat ur pannan. Smaklig måltid! 

Korvslantar och godaste makaronilådan

Det blir ju ibland grillkorv över efter helgerna, både ogrillade och grillade och då är mitt bästa tips att ta tillvara dom i en ”allt-i-ett-rätt” antingen som omelett, pyttipanna, gratäng eller som jag gjorde idag och fräste på dom tillsammans med lök och slog på makaroner och äggstanningen till en sån otroligt god makaronilåda eller pudding, kalla det vilket ni vill! Så enkelt och vansinnigt gott med massa Heinz ketchup på! 😜  

 

6 port

Det här behöver du : 

4 port koka Kungsörnens idealmakaroner 

Ca 500 gram blandad korv 

1 gul finhackad lök 

Smör till stekning 

 

Äggstanning :

4 ägg 

4 dl vatten el mjölk, el gräddmjölk 

Salt 

Svartpeppar 

Italiensk salladskrydda 

Riven greveost 

romanticatomater 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär korven i mindre bitar och fräs på i stekpanna med finhackad lök. Koka under tiden upp makaronerna. Lägg korv och lök i en ugnsfast form med höga kanter. Slå av vattnet på makaronerna och blanda med korven i formen. Vispa ihop äggstanningen med kryddorna och häll över. Toppa med riven ost. 

Gratinera i ca 30 minuter i 200 grader. Lägg på tomater och riv över lite mer ost när du tagit ut formen ur ugnen. Glöm för guds skull inte ketchup! 

 

Korven skuren i bitar som fått fräsa ihop med finhackad gul lök. Lägg allt i en ugnsfast form med höga kanter. 

 

Slå på makaroner, fyra ägg + 4 dl vatten och blanda runt. Toppa med riven ost och kryddor. Skjuts in i ugnen ca 30 minuter i 200 grader. 

 


Toppa med färska romanticatomater, lite extra riven ost och en massa, massa ketchup! 😜 

Godaste fläskfilégrytan med champinjoner

När pernsionärer serveras korv med bröd på nyårsafton börjar man undra om man inte skulle öppna ett eget vårdhem med hemlagad mat och servera det där lilla extra som sätter guldkant på vardagen. Det är så man skäms när man läser nyhetsflöden nu med smällare och raketer som skjuts högt o lågt och våra gamla som blir behandlade som skrutt… Nä, en riktigt god, mustig gryta som den här fläskfilégrytan skulle dom fått istället och idioterna som skjuter raketer borde få straffarbete att städa gator och torg och laga allt dom förstört. 

Det här receptet är en gammal favorit och ett riktigt säkert kort att ta till. Alla älskar den och jag den serverar jag oftast med hemlagat potatismos. Supergott är bara förnamnet. 😜 

 

6 port 

Det här behöver du : 

1 fläskfilé ca 450 gram 

Salt, peppar, grillkrydda 

1/2 purjolök 

1 burk hela champinjoner 

3 msk oxfond 

1 msk grönsaksfond el tärning 

2 msk tomatpuré 

4 dl vatten 

2 dl grädde

Maizenamjöl + vatten till redning 

Salt o peppar  

  

GÖR SÅHÄR : 

Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar och grillkrydda. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt grytan koka upp och sedan sjuda på medelvärme ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. 

 

Fläskfilén får brynas så den får fin färg innan resten av ingredienserna åker ner. 

 

Himmelskt god och puttrande gryta. 

 

Servera med hemlagat potatismos. Smaklig måltid! 

Skinkstek och tjälknöl i Crock pot

img_5980.jpg

Oj vilken vecka vi haft! Så rolig, förväntansfullt och så många intryck och tankar att smälta. Min pappa kom hit i torsdags och hälsade på. Det var inte mindre än 10 år sen vi såg sist. Han var här på Öland när vi gifte oss 2006 och sen dess har vi inte sett varann. Det är många mil (140), emellan oss från Öland och Boden och både jobb, tid och annat runtomkring har gjort att vi inte kunnat ses. Det är på tok för lång tid men samtidigt är jag väldigt tacksam att både telefon och Facebook finns. Nu fick vi iallafall träffas och det var ett kärt möte.

Så underbart att få se sin pappa och omfamna honom… Det kändes så avslappnat och naturligt och vi umgicks här hemma precis som om vi hade gjort det dagligen. Dock blev det väldigt tomt när han åkte och kanske först då kom den där dubbla känslan av både längtan och saknad o jag sov inte mycket den natten… Men är ändå så glad att vi fått vara tillsammans. Det betyder så mycket och jag hoppas vi i framtiden kan ses lite oftare. Ni får kika in på min instagram för fler bilder om ni är nyfikna.

Naturligtvis hade jag förberett för en god middag till hans ankomst och jag gjorde två olika stekar. En klassisk skinkstek och en tjälknöl av nöt. Bägge två tillagade jag i min nya Crock pot. 6 timmar på låg värme och allt blev så galet gott. Jag serverade det kallskurna köttet med potatisgratäng, sallad, olika grönmögelost och en sky/gräddsås med glögg smaksatt med fikon och portvin som fått reducera och koka ett par timmar.

 

Såhär gjorde jag : 

1,5 kg skinkstek av fläskkött

1,5 kg hel rostbiff av nötkött

4 morötter

3 gula lök

2 dl oxfond

2 dl vatten

2 tsk svartpeppar

2 tsk torkad örtkrydda

 

GÖR SÅHÄR : 

Skölj och skär morötter och lök i bitar och lägg i botten på Crock poten. Lägg ner bägge stekarna uppepå. Slå på oxfond och vatten. Krydda med svartpeppar och torkade örter. Lägg på locket och ställ på låg värme i 6 timmar. Ta upp stekarna och slå in skinksteken i folie. Förvara i kylskåp tills det är dags att skäras upp och serveras.

 

Rostbiffen lägger du direkt i en mindre skål eller bunke och slår på saltlag.

 

Saltlagen : 

Den gör jag av 1 liter vatten som får koka upp med 3 dl salt och 1 dl strösocker. Koka ca 5 minuter Och vispa tills allt löst sig och slå över den varma steken. Täck med lock eller plastfolie och låt svalna och stå i kylskåp 24 timmar före den skärs upp och serveras. Saltlagen kan du ösa lite över köttet när det skurits upp i tunna skivor.

 

img_5981.jpg

Morötter, gul lök och rostbiff på plats i pottan.

Lägg även ner skinksteken och slå på fond, vatten och krydda med svartpeppar och torkade örter.

 

Båda stekarna har vilat över natten i kylskåpet. Skinksteken som den är och rostbiffen i saltlag. Här tunt uppskivad. Använde min nya skärmaskin som jag fick när jag fyllde år och JÖSSES så bra det blev. Tunt och fint och precis som jag ville ha det. Kommer att användas flitigt till både kallskuret och julens skinka och pålägg i alla de former.

 

Lite framdukat innan middagen. Potatisgratängen står i ugnen…

 

img_5986.jpg

Restmiddag när man har kallskuret kött är väldigt enkelt att trolla fram. Här gjorde jag en kall, krämig potatissallad med bland annat lök och kapris i. Supergott!!

 

img_5984.jpg

Bon apetit och hoppas ni provar att tillaga söndagsmiddagar i Crock pot. Den här modellen jag har nu går även att använda på spisen för att bryna kött, kyckling etc före den monteras med Crock poten. En funktion som jag verkligen har saknat, speciellt till grytor och köttfärssåser.

 

img_5985.jpg

En otroligt fin vecka till ända och första advent på det! Kan ju inte bli bättre. Nu räknar vi ner dagarna tills vi får hämta hem vår lilla Bronco. ❤️ Stormen har sart fart här på ön och det är snöblandat regn som slår mot fönsterrutorna. Kvällsmiddagen här hemma blir spagetti o köttfärssås, sen väntar en lugn o mysig TV-kväll, förhoppningsvis utan strömavbrott. Puss på er alla!

Köttfärslimpa med stekt lök och pepparsås

Gårdagens önskade Fars dag-middag blev Nickes stora favorit! En smakrik, fast köttfärslimpa med långstekt, karamelliserad lök och en galet god pepparsås som jag kokade ihop med en gnutta starkvinsglögg.

Prova att tillsätta nån matsked nästa gång du gör sås, det är en hejdundrande smaksättare och passar riktigt bra nu i vintertider.

 

8 – 10 port (2 limpor)

Det här behöver du :

1,6 kg blandfärs

2 dl havregryn

3 msk potatismjöl

1 dl vatten

2 ägg

4 msk grönsaksfond

2 msk oxfond

2 tsk trocomare örtsalt

1 tsk vitpeppar

 

Pensling :

3 msk sweet chilisås

2 msk ketchup

2 msk vatten

1 msk kinesisk soya

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda ihop samtliga ingredienser i en rymlig bunke. Jag brukar använda elvispen med degkrokarna när jag gör på en större mängd färs. Forma till två avlånga limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Rör ihop ingredienserna till pensling och stryk över. Grädda i 175 grader ca 30 – 40 minuter. 

  

Såsen : 

2 msk smör

1,5 msk vetemjöl 

4 dl vatten 

2 msk kalvfond 

2 msk starkvinsglögg (alt alkoholfri) 

2 tsk mortlad grönpeppar i lag

2 tsk mortlad svart, vit och rosépeppar 

2 dl grädde 

1 msk vinbärsgelé 

Salt 

  
GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Späd på med vatten under tiden du vispar. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 15 – 20 minuter. Smaka av. 

   

Löken låter jag steka sakta på väldigt låg värme i stekpanna med smör och en gnutta socker, samt några droppar vatten. Jag steker den i ca 40 min så den blir riktigt mjuk med inte bränd. Supergott tillbehör som nästan sköter sig själv i pannan. Vänd om nån gång då och då bara. Smaklig måltid! 

 

Smakrik italiensk kalvragu till middag!

kalvfars_ragu_kalvragu_kottfarssas_bolognese_recept_middagstips_fars_klassisk

Måndag och ny vecka igen, helgerna går fort alltså! Joline har varit iväg på konfirmationsläger hela helgen så Nicke och jag har varit helt allena. Riktigt mysigt det också med egentid för varann. Långa filmkvällar och lite glöggmys. Lilla valpen som är planerad har hunnit bli 2 veckor redan så nedräkning både mot valp och stundande jul är redan igång. Ska bli så otroligt mysigt att få en fyrfoting i i familjen igen, det är något som fattas när man haft hund hela livet…

Innan dess blir det också en råttkull som hinner levereras precis lagom innan jul så mycket att pyssla med är det. 😛 Nu ska ni få ett riktigt tokgott recept på en härligt bubblande kalvragu med massor av mustiga smaker. Kalvfärs köper jag inte ofta men när det händer blir det en sån här gryta. Måndagar är dessutom den klassiska ”spagetti & köttfärssåsdagen” här hemma så det passar ypperligt!

 

6 port

Det här behöver du : 

400 gram kalvfärs

olivolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 msk torkat timjan

1 riven morot

1 dl grovriven rotselleri

3 msk tomatpuré

3 msk ketchup

saften från 1 citron + skalet

2 msk kalvfond

2 dl grädde

en nypa socker

salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Stek färsen i het panna med olivolja. Hacka lök, vitlök och paprika. Riv morot och rotselleri. Tillsätt i pannan med torkad timjan. Låt allt få fräsa ihop ca 10 minuter. Tillsätt sedan tomatpuré, ketchup, saften från en citron och zest från skalet, kalvfond och grädde. Låt koka på låg värme ca 40 minuter. Smaka av med en nypa socker, salt och peppar.

 

kalvfars_ragu_kalvragu_kottfarssas_bolognese_recept_middagstips_fars_klassisk_mat_godaste

Smaklig måltid!

 

 

Klassisk kalops i godaste skysåsen

Nu har det varit regn och rusk i flera dagar och då passar jag på att laga upp lite långkok, både hemma och på jobbet för att kunna frysa in. Kalops är en sån rätt som bara blir godare efter några dagar och den går också utmärkt att frysas in för att sedan tas upp och värmas i gryta. Jag har många recept på kalops, både norrländsk och skånsk variant och nån med lite annan twist. Detta är dock den jag kallar den klassiska med lök, morötter, lagerblad och kryddpeppar. Skysåsen i grytan är en klar sky som fått ta smak av köttet o grönsakerna som fått koka ihop i flera timmar. Jag använder även en pulverbuljong från Knorr som heter grytbuljong som ger otroligt god smak. Nån matsked av oxfond samt kalvfond o en liten skvätt tomatpuré också sen sitter smakerna där jag vill ha dom. 😛

 
8 – 10 port

Det här behöver du : 

1,5 kg grytbitar av nötinnanlår

4 msk vetemjöl

3 morötter

1 gul lök

1/2 purjolök

6 små röda steklökar

1 msk hela kryddpepparkorn

5 lagerblad

1 liter vatten

2 msk oxfond

2 msk kalvfond

1 msk grytbuljong

2 tsk tomatpuré

1 msk svarta vinbärsgelé

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Använd en rejäl stekgryta med lock. Smält smör och bryn grytbitarna så de får gyllenbrun färg. Pudra över vetemjölet och rör om. Tillsätt sedan morötter, lök, purjolök (skurna i bitar) och kryddorna. Slå på vatten, fond, buljong och tomatpuré. Låt grytan småkoka med locket lite på glänt. Skumma av efter ca en timme. Fortsätt koka till önskad konsistens på köttet. Jag brukar föredra 3-3,5 timme så det blir riktigt mört och faller sönder i trådar. Smaka av med en matsked svarta vinbärsgelé samt salt och peppar. Såsmängden i grytan kan du naturligtvis justera själv hur mycket du vill ha. Ta mer vatten, fond och buljong för mer sås eller tvärtom. Tänk då på att minska mjölkmängden i början bara. Plocka ur kryddpepparkornen och lagerbladen med en gaffel. Servera med nykokt mandelpotatis, inlagd gurka eller rödbetor och vinbärsgelé eller äppelmos.
Fint svenskt kött av nötinnanlår blir allra godast. Brukar ofta finnas i färdigskurna grytbitar dessutom.

img_5211.jpgDoftern av kalops-kok är bland det bästa!

img_5206.jpgRiktigt smaklig måltid nu!