Fransk fläskgryta med örter, champinjoner och ris
Fläskgryta, en riktig vardagsfavorit som inte tar lång tid men ändå blir sagolikt god, mustig och smakrik. Du kan använda skinkstek, picnicbog, skinkschnitzel, karré etc. Billiga råvaror som du lätt kan trollar fram en riktigt härlig middag av. Grytor med nötkött såsom kalops, boeuf bourguignon, bolognese mm kräver betydlig längre tid på spisen. Jag har […]
Korvstroganoff – godaste smaksättningen
Dagens middagstips denna måndag blir en klassisk korvstroganoff. I min stroganoff har jag ALLTID (förutom korv) lök, dijonsenap, tomatpuré och grädde men ibland tillsätter jag även en burk krossade tomater för extra fyllighet och en gnutta oregano lyfter det hela ytterligare. 6 – 8 port Det här behöver du : 800 gram falukorv 2 gula […]
Soffritto bolognese
När man vill lyfta köttfärssåsen några nivåer från vardagsmatens invanda träsk och lyxa till det lite extra så krävs en soffritto och rött vin. En köttfärssås tillagad på italiensk vis höjer smaklökar till skyarna och man får verkligen tillåta sig att blunda och njuta av varje tugga. Hemligheten är såklart en explosion av smaker och […]
Soffritto bolognese
När man vill lyfta köttfärssåsen några nivåer från vardagsmatens invanda träsk och lyxa till det lite extra så krävs en soffritto och rött vin. En köttfärssås tillagad på italiensk vis höjer smaklökar till skyarna och man får verkligen tillåta sig att blunda och njuta av varje tugga. Hemligheten är såklart en explosion av smaker och […]
Nikkalouktasoppa – norrländsk, rejäl höstsoppa
Har ni någon riktigt favoritsoppa ni ofta lagar? Jag älskar klara buljongsoppor, gärna med bitar och massor av fyllning. Mixade eller ”redda” soppor med grädde eller creme fraiche tillhör inte favoriterna. Jag vill ha en soppa ungefär som en gryta fast med mer vätska. Nikkalouktasoppan kommer från den lappländska byn Nikkaloukta i Gällivare kommun. En […]
Långkok med smak av trattkantarell

Långsamt tempo

Här får du ett av de recept jag lagat på vedspisen i min stuga i norra Dalarna.

Där lever jag ett mycket lugnt och stilla liv, där passar verkligen bra att laga långkok, jag använder vedspisen samtidigt som den ger värme i stugan.

Jag väljer att leva nästan helt utan kontakt med omvärlden när jag är där ute i skogen, passar på att ta en digital detox.

Ta gärna en titt på den här filmen av Anders Hansen på SVT Play som gick på TV i måndags, om vad som händer med vår hjärna i den digitala åldern.

Har du lite tid över nån dag så titta även på det här mycket intressanta programmet om att Vägra sociala medier med skådespelaren Adam Lundgren, som själv är väldigt skeptisk till Facebook och Instagram.

Att ibland få stänga av nyhetsflödet i sociala medier och all annan form av påträngande information, är fantastiskt skönt.

Att några dagar gå in i en annan typ av verklighet, där ljuset och vädret är det enda som styr dagens aktiviteter, ger en känsla av total frid hos mig.

Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter

1 kg oxlägg i skivor eller oxsvans

2 dl smörstekta trattkantareller

2 dl benbuljong

50 g smör

1 stor morot

2 gula lökar

2 msk timjan

1 msk rosmarin

1 dl vin

Salt och peppar

Vatten så det täcker

Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.

Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.

Rör ner örterna och svampen, häll på vinet och buljongen.

Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till det feta köttet.

Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks, koka upp och låt sjuda under lock i ca 2½-3 timmar.

Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.

Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.

Servera köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik.

Lingon är också gott till, här hittar du min sockerfria lingonsylt.

Vill du stötta mitt skrivande och samtidigt få många fler recept på långkok och vår traditionella mat, så köp gärna Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den är en samlingsutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Boken innehåller förutom Annika Dahlqvists kapitel även ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.

Läs mer om SLVs nya kostråd för äldre här hos Annika, nu har det äntligen kommit rekommendationer om mer fett och protein i maten.

Pannbiff med pepparsås och potatismos
Nu är äntligen Ölands Skördefest igång! Vädret är strålande och vi är laddade. Imorgon på dan blir det en sväng till torget i Borgholm, bara för att strosa runt i atmosfären och känna in stämningen. På lördag åker vi norrut och tillbringar eftermiddag och kväll på Bödasågens Allhandel som bland annat har en stor veteranlastbils-utställning, […]
Plommonspäckad fläskstek med gräddsås
Här kommer receptet på söndagssteken jag gjorde i helgen. Det blev så otroligt gott. Gjord på picnicbog, plommonspäckad och tillagad i gryta i en mustig buljong med lök, morot, äpple, lagerblad mm. Steken har puttrar i grytan i 2 timmar sedan fått vila i folie i rumstemperatur under tiden jag kokat ihop såsen. Det är […]
Ugnspannkaka med fläsk som i skolan
Är det fler än jag som gillade skolans ugnspannkaka? De jag fick i skolan var liksom mer ”kokt” än ugnsbakade. Ingen frasig, luftig yta. Fläsket inuti var skuret i små, små tärningar. Jag gillade dom, men en del tyckte att det var rena skosulor. Men här kommer iallafall min version på skolan ugnspannkaka. Hemligheten är […]
Långlagad, helstekt majskyckling med riktigt god skysås
Igårkväll åt vi en himla god middag här hemma. Jag tillagade en helstekt majskyckling. Långlagad i ugnen med inspiration från Nigella och en skysås till det med inspiration från Jamie Oliver. Det gäller ju att plocka det bästa av dom bästa!😉 Just kycklingen ska långstekas i ugnen på 150 grader på en bädd av läk, […]