Köttfärsbiffar, stekt lök, gräddsås och råstekt potatis

När far i huset får bestämma ser en söndagsmiddag till Fars Dag ut just såhär. 😉 Jag gjorde en rejäl laddning biffar och stekte dom i ugnen. Av 1 kilo färs blev det tolv stora biffar så det räcker även till en gäng matlådor och som pålägg. Ja, han älskar allt med färs som ni vet så jag var beredd på önskemålet. 😉 Råstekt mandelpotatis till och gräddsås som fått koka nästan en timme, den ska ni prova för den borde nästan ätas med sked!

 

Stort grattis till alla er pappor idag på Fars Dag!

 

12 stora biffar

Det här behöver du :

1 kg blandfärs

1,5 dl vatten

2 dl havregryn

1 msk potatismjöl

2 ägg

3 msk kalvfond

3 msk bostongurka

2 tsk grillkrydda

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda vatten med havregryn och övriga ingredienser till smeten. Rör ner färsen och låt stå i kylen ca 15 minuter. Forma till 12 runda biffar och lägg på smord ugnsplåt. Stek i ugnen ca 30 – 40 minuter i 200 grader. Ta ut en biff och kolla så att den är genomstekt, låt stå inne en stund till om det behövs.

 

Gräddsås :

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

3 dl grädde

spadet från 1 burk ärtor och morötter

2 msk grönsaksfond

1 msk kalvfond

1 köttbuljongtärning

1 msk vinbärsgelé

1 msk kinesisk soya

salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och vispa  er vetemjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar.

 

Råstekt mandelpotatis, krispigt och gott tillbehör! Skär potatisen med skal i ca 0,5 cm tjocka skivor. Stek i lite olja på medelvärme ca 30 minuter. Vänd runt då och då och salta.

 

Servera med stekt lök, lingonsylt och gräddsås.

 

Smaklig måltid! 😉

 

Fläskfilé, rösti och champinjonsås

När man längtar efter kött och potatis… Ni vet känslan och suget. Efter riktig mat! För att inte tala om SÅS!! 😉 Vad är mat utan sås liksom?? Såsen är ju huvudrollsinnehavaren på tallriken och något som jag alltid ger extra energi och kärlek när jag tillagar.

Tänk er en perfekt grillad ryggbiff du just beställt in på restaurang som bara är sååå inbjudande när den kommer ut och enligt menyn ska serveras med rödvinssås. Men istället får du en blaskig sky som smakar mer bränt stekbord än rödvin… DÅ blir man verkligen ledsen ända in i själen. Såsen är viktig och sätter den slutliga piffen på maträtten. Och hellre för mycket sås än för lite. Jag kan faktiskt erkänna att jag till 99% beställer in extra sås vid sidan om när jag äter på restaurang, även om jag inte vet hur det ser ut, haha!!

Här kommer vår dööööö-goda lördagsmiddag. Kött och potatis och SÅS! 😉

 

Fläskfilén : 

Putsa bort hinnorna och dela fläskfilén på mitten. Grilla eller stek i panna tills innertemperaturen visar 63 grader. Krydda med salt, svartpeppar och torkade örtkryddor. Slå in i folie och låt vila ca 10 minuter före du skär upp den i skivor. Steker du filen i panna, slå på lite vatten i botten när den brynts runtom och fått fin färg och låt sedan steka färdigt på låg värme. Skyn från pannan kan du sen använda till såsen.

 

Champinjonsås :

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 burkar hela konserverade champinjoner (2*290 gram)

1 burk spad av champinjonerna

6 dl vatten

1 msk kalvfond

1 kycklingbuljongtärning

ca 2 dl steksky från fläskfilén

Nymalen svartpeppar

Salt

 

GÖR SÅHÄR :

Jag som älskar konserverade champinjoner använder just dessa helst till sås men vill du använda färska så går det naturligtvis lika bra. Jag köper alltid HELA konserverade och skär dom i skivor själv, just för att de färdigskivade på burk är för stora, fladdriga o mörka…

(Använder du färska champinjoner så se till att de är riktigt små och vita utan missfärgningar)

 

Hetta upp smör i en kastrull, tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Tillsätt champinjonerna och vänd runt. Slå på spad av konserven, vatten, fond , buljongtärning och skyn från stekpannan. Låt koka upp, sänk värmen och sjud ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

 

Röstipotatis :

8 st medelstora potatisar

1 gul lök

Salt & peppar

Rapsolja

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då.

 

En riktig husman. Kött, potatis och sås, godare än såhär blir det inte. 😉

 

Bon apetit!

 

Raggmunkar med fläsk och lingonsylt

Raggmunkar är verkligen allas favorit här hemma och går alltid åt i ett nafs. Man önskar sig dock ett rejält stekbord när de ska tillagas för det tar sin lilla tid men å andra sidan gör jag det inte så värst ofta så det är faktiskt värt att stå å vända och uthärda all stekos! 😉 Har ni förresten sett att det finns raggmunkssmet på hink att köpa? Från Lindahls. Så himla fiffigt! Nog för att det inte är så svårt att skala och riva potatis själv men alla har ju inte förmågan i händer alltid, kanske på grund av värk eller är till åren och kanske inte orkar både skala och riva. Min erfarenhet kring äldre och pensionärer är att de flesta fullkomligt älskar raggmunk med fläsk och lingon så där kommer raggmunks-hinken väl till pass om man inte har nån snäll släkting eller vän som kan hjälpa till. De få gånger jag tycker halvfabrikat kan vara riktigt bra. Nån som har provat?

Här kommer mitt recept på klassiska raggmunkar.

 

4 port

Det här behöver du :

8 – 10 meldelstora potatisar

2 ägg

4 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

Smör till stekning

 

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med ägg, mjölk, mjöl och salt. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i smör på medelvärme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminumfolié så håller dom sig varma.

 

Servera med stek fläsk eller bacon och lingonsylt.

Smaklig måltid!

Älggryta med kantareller

Nu kommer ett hejdundrande gott recept ni verkligen ska lägga på minnet. Detta åt vi tidigare ikväll och jag kan säga att det ligger som bomull i magen just nu. En värmande god viltgryta är riktig, lyxig höstmat utan krusiduller. Använd dig av grytbitar av till exempel älg, hjort, ren, vildsvin eller rådjur. Har du inte tillgång till det fungerar det lika bra med viltskav du hittar i frysdisken. Tänk på att receptet är beräknat efter grytbitar så använder du skav kan du korta ner koktiden en timme.

 

Det här behöver du : 

ca 500 gram älgkött, grytbitar eller viltskav

Salt & peppar

1 tsk mortlad enbär

2 tsk torkad timjan

2 gul lök

3 morötter

1/2 dl viltfond

8 dl vatten

2 dl tranbärsjuice

300 gram kantareller

1 dl grädde

1 dl messmör

1 dl lingonsylt

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en rymlig gryta med olja. Fräs på älgköttet så det får fin färg. Salta och peppra och tillsätt de torkade örterna. Skala lök och morötter i slantar och lägg i grytan. Slå på fond, vatten och tranbärsjuice och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme under lock ca 1,5 – 2 timmar.

Under tiden; Stek på kantarellerna i het panna utan smör tills vätskan kokat bort. Salta och lägg i en klick smör och vänd runt. Ställ åt sidan sålänge och tillsätt senare i grytan tillsammans med grädde, messmör och lingonsylt. Låt sjuda ytterligare en kvart. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Makaronilåda med cheddarsås

Makaronilåda är en gammal barndomsfavorit som jag brukar damma av här hemma ibland, nog så gott även på en lördag. 😉 Jag brukar göra den på tre olika sätt. Antingen om jag har stuvade makaroner över så använder jag de, eller som här med ostsås men även med äggstanning. Korv eller bacon i, beroende på vad jag har i kylskåpet.

Den här varianten är dock den allra godaste och passar ju utmärkt till äggallergiker också.

 

4 – 6 port

Det här behöver du :
4 port kokt pasta

500 gram korv (jag använd hotdogs)

1 liter ostsås*

Salt & peppar

 

*Ostsås :
3 msk smör

3 msk vetemjöl

8-9 dl mjölk

300 gram riven kvibille cheddarost

Salt och vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Koka pastan och häll av vattnet. Använd en ugnsfast form och tillsätt pasta samt korven skuren i mindre bitar. Jag försteker alltid korven innan men det gör man som man vill.

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Slå på mjölken och låt koka upp. Vispa så det inte bränns i botten. Tillsätt riven ost, salt och peppar. Smaka av. Slå såsen över pastan o korven. Toppa med nymalen svartpeppar. Grädda i 200 grader ca 20-25 minuter tills den fått fin färg.

Klassisk ugnsbakad falukorv – hur gör du?

Ikväll lagade vi falukorv i ugn här hemma. En klassiker som aldrig går ur tiden och som uppskattas av alla. Jag brukar göra lite olika när jag ugnsbakar falukorv. Ibland med lök, tomatkross och mozzarella men också varianter som denna där jag fyller snitten med dijonsenap, ost, bostongurka och sen ringlar över ketchup. Hur gör du?

 

4 port

Det här behöver du : 

1 ring falukorv

dijonsenap

prästost

bostongurka

ketchup

 

GÖR SÅHÄR :

Skär snitt i falukorven och lägg den i en ugnsfast form. Fyll snitten med dijonsenap och ostskivor. Klicka över bostongurka efter tycke och smak. Ringla över ketchup. Gratinera i ugn på 200 grader, ca 35 min.

 

Redo för ugnen. Gratinera ca 35 minuter i 200 grader.

Knapriga kanter är viktigt! 😉 Och hemmagjort potatismos förstås. Smaklig måltid!

Krämig tagliatelle med fläskfilé och champinjoner

Sköna söndag idag! Solen har varit framme men blåsten ute är verkligen iskall så jag har hållit mig inomhus med tända ljus och lite kökspyssel idag. En värmande pasta med krämig sås av fläskfilé och champinjoner fick det bli till middag. Höstmat deluxe! 😉

4 – 6 port

Det här behöver du : 
1 fläskfilé

1/3 purjolök

4 vitlöksklyftor

Salt och peppar

5 dl grädde

2 msk kalvfond

150 gram färska champinjoner

1 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Strimla purjolök och finhacka vitlök. Fräs på i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Slå på grädde och fond och tillsätt champinjonerna skurna i skivor. Låt puttra på medelvärme ca 10 – 15 minuter. Vänd ner finhackad persilja. Servera med tagliatelle.

Bronco, min trogna köksassistent, som inte tigger vid bordet… 😉

Jolines spagetti med krämig kantarellsås


Visst är det härligt när det går mot höst med allt vad det innebär. Skolstart, skördefest, skogens guld som lyser överallt (läs i butiker och på marknadsstånd för jag har aldrig nånsin hittat egna kantareller i skogen) och vi kan frossa i mustig, värmande höstmat och där kommer denna ljuvliga svamp in i bilden. Köpte 3kg för 200kr på Borgens häromdan och de är nu infrysa till en massa goda recept framöver. Givetvis har vi redan provsmakat dom, snabbt smörstekta i pannan med grädde, salt och peppar och sen på rostat bröd. Bland det godaste som finns! 

Ett annat gott recept ska ni få här. Jolines kantarellpasta med kyckling. 

Det här behöver du : 

1 liter kantareller

2 msk smör

1 schalottenlök

1 röd chili 

2 msk grönsaksfond

2 dl créme fraiche 

3 dl grädde

Salt & vitpeppar

 
 
GÖR SÅHÄR : 

Borstas kantarellerna från smuts och skär ner de större i mindre bitar. Finhacka schalottenlök och chili. Hetta upp en stekpanna, inget smör i ännu.

Lägg i kantarellerna och låt dom få vattnas ur, när nästan all vätska bubblat bort tillsätt en klick smör samt den finhackade schalottenlöken och chilin. Sänk till medelvärme och låt allt få fräsa ihop ca 2 min. Slå på fond, créme fraiche och grädde och sjud såsen på svag värme ca 10 min. Smaka av med salt och vitpeppar. Vänd ner pastan i såsen precis före servering. 

Slottsstek i Crockpot, perfekt mör och saftig utan att falla sönder


Resultatet efter söndagsmiddagens slottsstek i Crockpoten. Kom fram till att 1 timme per 350 gram kött ger en saftig, mör stek utan att tendera att bli pulledpork som bara faller sönder, utan som istället går att skiva upp tunt. Har du en stek på 1,5kg så dela 1500 på 350 så får du fram tiden. Har du en stek på 2kg så dela 2000 på 350 osv osv. Här har jag dessutom kört på hög i min Crockpot. (Hade inte riktigt tid att köra på låg men jag ska prova det också) Ställde den på fem timmar först men tog upp o kände på den efter lite mer än 3,5 timme och tyckte att den kändes lagom. Naturligtvis fungerar slow cooker olika men detta är ett litet riktmärke iaf.  

Det blev så otroligt gott och även dagen efter att skiva och värma upp på en del stekkött tenderar att bli lite tråkigt och segt.  

  

Det här behöver du :

ca 1,5 kg nötstek (fransyska)

1 gul lök 

2 rödlök

10 små morötter 

1 grönt äpple 

5 dl vatten 

5 ansjovisfiléer + spadet

2 msk ljus sirap 

2 msk rödvinsvinäger 

4 lagerblad

1 msk hela svartpepparkorn   

 

Till såsen :

Grädde 

1 msk kalvfond 

Salt & peppar

Maizena + vatten till redning 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala lök och morötter och skär i grövre bitar. Morötterna kan vara hela om du har små späda. Klyfta upp ett äpple och lägg allt i botten på Crockpoten. Slå på vatten och tillsätt resten av ingredienserna. Lägg steken ovanpå och på med locket. Vänd den en gång under tillagningen. 

Sila sedan spadet till såsen och koka upp i en kastrull till hälften återstår. Smaksätt med en skvätt grädde, kalvfond, svartvinbärsgele och smaka av med salt och peppar. 

 

Allt färdigt för att locket ska på. Stirra er inte blind på tiden här. 3,5 timme på hög slutade det på. Ska prova en annan gång att göra på låg också. 

 

 

Efter 3,5 timme. 

 

Såsen är en klass för sig och borde egentligen serveras med sked. Ojojoj!!! 😋 

 

Gjorde iordning en tallrik till mamma också och tog med hem gill henne! Det var uppskattat. 😊

 

Vitlöksdoftande fläskfilépanna med champinjoner och gräslök

Regniga och lite murriga sommardagar förgylls alltid av en god, värmande middag. En krämig pasta som du kan krypa upp i soffhörnet med är vardagslyx man ska unna sig när inte grillen går varm. Här ville jag ha en riktigt krämig pasta med massor av sås och smak så det föll för fläskfilépanna som jag kryddade upp med lök, vitlök och massor av små, färska champinjoner. Himmelsk god och mättande. En riktig favorit här gemma. 

 

4 port

Det här behöver du : 

1 fläskfilé 

Salt & peppar 

2 salladslök

4 vitlöksklyftor

4 dl vatten

3 msk grönsaksfond 

100 gram färska champinjoner 

2 dl créme fraiche

1 dl grädde 

1 knippe finhackad gräslök 

   
GÖR SÅHÄR : 

Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig panna och bryn köttet så de får fin färg. Tillsätt finhackad salladslök och vitlök och låt fräsa någon minut. Slå på vatten och fond och låt koka upp. Tillsätt champinjoner och rör ner créme fraiche och grädde. Låt småkoka ca 10-15 minuter. Smaka av. Toppa med finhackad gräslök. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för en tjockare konsistens. 

 

Dofterna av lök, peppar och vitlök är ljuvliga! 

 

Slanta ner färska champinjoner och tillsätt sist créme fraiche och grädde för att runda av smakerna och få en riktigt krämig sås. 

 

Toppad med gräslök och lite riven västerbottensost. 

 

Här serverad med penne pasta! Smaklig måltid.