Smörgåsbakelse med ost och skinka

smörgåsbakelse_ost_skinka_ägg
Av lite kan man göra mycket och av kylskåpsrester kan man göra ännu mer! :-P
Några slattar pålägg, lite frukt och grönt och en nypa fantasi så kan du svänga ihop goda smörgåsbakelser av de lilla du har. Gott en fredagkväll eller varför inte tillsammans med nån du vill krypa upp i soffhörnet med. ;-)

Det här behöver du : 
16 skivor franskbröd
1½ dl vispgrädde
2 msk majonäs
2 kokta ägg + 4 till garnering
2 msk mjukost
200 gram rökt skinka
1 burk konserverade mandariner
1 msk leverpastej
½ msk bostongurka
16 skivor ost

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden lös och rör ihop med majonäs. Salta och peppra och smaka av.
Förbered de tre lagernas fyllning, en skål till varje. Kokta, mosade ägg och mjukost. Leverpastej, bostongurka och lite av grundröran. Finskuren skinka och mandariner samt lite av grundröran där också.
Kantskär bröden och bred varje skiva med bregott. Lägg på fyllning, lager efter lager. Avsluta med grundröran runtom på alla fyra bakelser. Garnera.

Fyllningen har jag gjort i tre lager :

  1. Ägg + mjukost + salt & peppar
  2. Skinka + 2 msk konserverade mandariner
  3. Leverpastej + bostongurka + grundröra

Garnering :
Grundröra runtom.
Ostskivor på sidorna
Rökt skinka
4 kokta ägg
Plommontomater
Vindruvor
Mandariner
Gurka

20131025-155620.jpg

smörgåstårtebakelse_smörgåstårta_bakelse

smörgåsbakelse

Fläskfilé med bearnaisesås

fläskfile_bearnaisessås
Vi lyxade till onsdagskvällen igår, lillördag till ära med en stående favorit hos barnen. Fläskfilé med bearnaisesås.och hasselbackspotatis. Inte fy skam. Joline fixade en god sallad till med minimajs, tomat och gurka och så kokade vi sugar snaps som är så gott! Bearnaisesåsen smaksatte jag med lite extra citron den här gången och för er som missat hela ”bearnaisesås-steg-för-steg-inlägget” hittar ni det HÄR! Kanske kan locka till helgens middag? :-P  

4-6 port
Det här behöver du : 
2 fläskfilé (Scan rapsgris)
Trocomare örtkrydda
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa filéerna och skär i skivor ca, 1½-2 cm.
Lägg upp på ett fat och krydda med trocomare örtsalt och svartpeppar på bägge sidor. Stek i het panna så de får fin färg, lägg över på aluminiumfolié allteftersom de är färdiga så de håller värmen.

Hasselbackspotatis : 
10-12 små potatisar
Smör
Flingsalt
Ströbröd
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisarna och skär ett snitt längs ena långsidan så de får en platt botten så rullar dom inte runt. Skär sedan täta snitt på ovansidan nästan helt igenom. Lägg i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Ringla över lite smör. Strö över flingsalt och ströbröd. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader, när 10-15 min återstår – strö över riven ost.

Sås :
1 sats bearnaisesås

½ pressad citron

rapsgris_fläskfile
Fläskfilé i fina skivor blir goda om de endast kryddas med örtsalt och svartpeppar.

göra_bearnaisesås
B
earnaisesås är inte så krångligt som man kan tro, ;-) Läs mitt inlägg med bilder och recept ”steg-för-steg” HÄR!

hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis är barnens favoritpotatis och både enkla och roliga att hjälpa till och göra. ;-)