Artikel om min och Lennarts långsemester vid Medelhavet

Artikel om långsemester av Ida Thunberg i Hemmets Journal

Långsemesterliv

Det är nu många år sen som jag och min särbo Lennart träffades i Alanya. Vi var båda där på en 6-veckors långsemester för att fly mörker och vinterkyla.

Han hade levt långsemesterliv i flera år, på Mallorca och i Portugal innan han några år tidigare börjat åka till det då nya långsemestermålet Alanya.

Jag skulle strax efter hemkomsten steloperera min rygg. Så resan var för mig en riktig hälsoresa med så mycket träning jag klarade av (inte mycket på den tiden) så jag skulle få så mycket kraft som möjligt innan den svåra operationen.

Lennart och jag hamnade på samma hotell, blev riktigt goda vänner först och på den vägen var det. Han var pensionerad från sitt kaptensjobb i flygvapnet och jag sjukskriven och senare sjukpensionerad efter ryggskadan i mitt kockjobb.

Nu har vi varit tillsammans i hela tolv år och resandet har fortsatt, både till Alanya och till andra platser vi tycker om.

Så nu kunde vi ägna all vår tid åt att stärka vår hälsa och fysik på bästa sätt, vi har båda blivit så mycket piggare och starkare sen vi gick över till glutenfri LCHF.

Långsemester i Alanya

Jag utvecklade ju senare Fibromyalgi efter många svåra år med ständig värk, så vistelserna i ett varmt och stabilt klimat har verkligen gjort mig gott. Det är faktiskt ett riktigt och viktigt jobb att hålla sig i form, det är inget som kommer till en helt gratis.

Ekonomin som också varit knackig efter många års sjukpension hjälptes upp av att det är så billigt att leva i Turkiet. Nu har kokbokskrivandet gett mig en liten guldkant på tillvaron, så resorna har blivit fler.

Har du funderat på ett liv utomlands så kan den här artikeln av journalisten Ida Thunberg som publicerades i Hemmets Journal häromveckan ge många tips.

I högermarginalen hittar du en hel del recept, resetips och bilder från många av de olika ställen vi besökt de senaste åren.

I höst och vinter får du följa med på vår resa igen. Kommer som tidigare att dela med mig av vår typ av medelhavsmat, inköp på olika grönsaksmarknader, naturupplevelser, saluhallsbesök och allt annat som får oss att trivas så gott i Alanya.

Klicka på bilderna två gånger så du förstorar dem, då de blir lättare att läsa.

Långsemester

 


Medelhavsmat snabbt och enkelt – Tomatomelett och tzatziki
Ett glas Retsina med tzatziki, tapenade och oliver på restaurang Faros i Makrigialos

Ett glas Retsina med tzatziki, tapenade och oliver på restaurang Faros i Makrigialos

Med smak av Medelhavet

När jag skriver det här sitter jag och njuter av en av de riktigt vackra höstdagar vi upplevt på Kreta senaste tiden, med Medelhavet bara några meter bort.

Just kommit upp från ett riktigt skönt dopp i havet, det här är en av de bästa sandstränder man kan tänka sig.

När du läser de här raderna är vi på väg hem till höstkyliga Sverige, fulladdade med sol, värme, bad, god mat, naturupplevelser, möten med vänliga människor och fyrbenta kompisar.

Resan infriade verkligen våra förväntningar, det har varit en av de varmaste oktoberveckor på länge här nere. Temperaturen letade sig uppemot 30-strecket flera dagar och havet höll behagliga 26-27.

De första fyra dagarna av resan var det lite kallare, då bodde vi spartanskt i det totala lugnet i en grottlägenhet i dalen Aspros Potamos.

Resten av tiden njöt vi av solsemester i en modern lägenhet precis på den långa sandstranden nere i fiskebyn. Det bästa av två världar på en resa.

Fiskehamnen i Makrigialos

Fiskehamnen i Makrigialos

En sak är säker, Makrigialos kommer att få fler besök av mig och Mona i framtiden, den här platsen och dess invånare har fått en plats i våra hjärtan.

Det här är för oss en plats för att gå ner riktigt i varv, leva hälsosamt och återfinna ett lugn som kan vara svårt att hitta i dagens alltmer stressade samhälle.

För dig som letar den typen av lugn och ro, rekommenderar vi verkligen ett besök här.

Här nedan får du adresser till några av de boenden vi provat eller tittat på, så kan du själv sätta ihop en alldeles egen hälsoresa hit när andan faller på.

Flygstolar är lätta att hitta via Ving och Aegean Airlines, även SAS flyger på Heraklion under högsäsong. Vi flög med Aegean den här gången, så det blev en mellanlandning i Aten på vägen.

Utsikt från vår uteplats på Aspros Potamos

Utsikt från vår uteplats på Aspros Potamos

Aspros Potamos

White River Cottages

Creta Sun Apartments

Villea Village

Bilden på tomatomeletten nedan är från restaurang Piperia i Pefki. En av de många riktigt bra restauranger vi besökt på resan.

Vi var uppe i den lilla bergsbyn då de hade säsongsavslutning på sina grekiska dansuppvisningar förra helgen. Vi fick då ta del av många läckra meze-rätter, bland annat olika omeletter, fyllda zucchiniblommor, grekisk sallad och souvlaki.

Här länkar till några fler restauranger som vi ätit på, alla med traditionell mat av hög klass.

Lamm Kleftiko på Votsalo

Lamm Kleftiko på Votsalo

The Olive Tree

Gabbiano

Votsalo

Golden Beach

Dragon’s Cave

Faros

Så över till dagens mat. En omelett i sig är ofta inte så mättande, särskilt inte inför en resdag eller andra krävande aktiviteter.

Jag brukar därför förstärka måltiden med extra smör, lite nötter, oliver, tzatziki eller en korv. Då klarar jag mig många timmar innan nästa mål.

Omelett med tomat och havsutsikt

Omelett med tomat och havsutsikt

http://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/06/020.jpg?w=300&h=225

 Tomatomelett 1 port

1 tomat i tärningar

2-3 ägg

3 msk smör och/eller olivolja

Havssalt

1 msk hackad timjan och oregano

Stek tomattärningarna några minuter, krydda med salt. Vispa upp äggen med lite salt och häll det över tomatfräset.

Rör inte så mycket mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig.

När äggen stelnat, vänd omeletten upp och ner över en tallrik, servera med hackade örter och lite olivolja ringlad över.

Tomatomelett på restaurang Pieperia, Pefki

Tzatziki 2 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk salt

1 dl grekisk yoghurt 10%

1 msk god olivolja

½ tsk pressad citron eller vinäger

Lite nymald peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter. Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Fetaostgratinerad aubergine med tzatziki på Dragon's Cave

Fetaostgratinerad aubergine med tzatziki på Dragon’s Cave

En kopp kvällste på vår uteplats vid havet

En kopp kvällste på vår uteplats vid havet

Skrivhjälp vid datorn

Skrivhjälp vid datorn

Konsten att koppla av...

Konsten att koppla av…

Makrigialos i kvällssol

Makrigialos i kvällssol


Köttfärssoppa från Kreta

Dagens soppa

Idag får du recept på en variant av den populära gulaschsoppan, något att värma sig med i höstrusket som jag förstått råder därhemma.

Mamma gjorde en god soppa med vitkål när jag var liten som hette Regn & Rusk-soppa, min soppa har fått inspiration från medelhavsmaten.

Här på Kreta är det en väldigt varm oktober, så det har blivit en hel del sol och bad senaste veckan.

Jag och goda vännen Mona är här 10 dagar den här gången för att rekognoscera mer inför kommande hälsoresor, vi har knutit många värdefulla kontakter så vi hoppas få till en bra resa nästa år.

Makrigialos är en liten by, så här års väldigt lugn, så det passar oss riktigt bra. Vi har tänkt att vår resa ska få även den mest stressade att gå ner i varv, den här platsen är därför idealisk.

Vi njuter inte bara av vädret och lugnet, den traditionella maten här är av riktigt hög klass.

Här får du ett recept på en soppa fylld av grekiska smaker så du får ta del av lite av allt det goda vi upplever.

Kålsoppa med köttfärs 2-3 port

250 gr nötfärs

½ liter strimlad vitkål

3 tomater

1 röd spetspaprika

1 röd lök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör

2 tsk paprikapulver

1 tsk timjan

1 tsk oregano

1 tsk krossade korianderfrön

3 dl vatten

1 msk ekologiskt buljongpulver

2 msk ketchup

1 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Hacka lök, paprika och tomater i små bitar. Riv vitlöken fint. Bryn smöret lätt och rör ner vitkål och paprika. Fräs i några minuter, tills kålen mjuknar.

Rör ner lök och köttfärs och bryn en stund till, rör så att färsen sönderdelas. Strö över paprikapulvret och låt det fräsa med.

Blanda ner övriga kryddor och häll sen över all vätska och buljong. Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Servera med en klick grekisk yoghurt eller smetana.

Som du säkert förstått så är jag väldigt förtjust i långkok, det kretensiska köket innehåller många varianter på det temat.

Här några bilder från Makrigialos och en del av de rätter jag testat den senaste veckan på olika restauranger.

Promenad till Aspros Potamos

Promenad till Aspros Potamos

Fetaostgratinerad köttgryta på Gabbiano, Makrigialos

Fetaostgratinerad köttgryta på Gabbiano, Makrigialos

Retsina och syrade grönsaker på Dragon's Cave

Retsina och syrade grönsaker på Dragon’s Cave

Aubergine med fetaost och tzatziki på Dragon's Cave

Aubergine med fetaost och tzatziki på Dragon’s Cave

Lamm Kleftiko på Votsalo

Lamm Kleftiko på Votsalo

Aspros Potamos-dalen

Aspros Potamos-dalen

Makrigialos i solnedgång

Makrigialos i solnedgång


Fläsk med löksås och tankar om Kreta

Gott fläsk

Det är inte så ofta som jag lagar till gris kanske du har märkt, är helt enkelt inte så förtjust i smaken och upplever även att jag får mer värk om jag äter mycket charkprodukter av griskött.

Fettet innehåller en hög halt av omega-6, som är inflammationsframkallande i alltför hög dos.

På mina tidigare resor till Grekland har jag däremot lagat en del fläskkött. Köper man köttet hos slaktaren där så är det ofta mycket hög kvalitet, från djur som fått leva fritt utomhus.

Där har djuren inte levt under så stor stress och det märks genast på smaken. Vi har förstås bra fläskkött även här hemma om man får tag på kött från en lokal grisbonde eller köper vildsvin.

Här nedan följer ett recept från en resa häromåret till Kreta, där är matkulturen och stoltheten kring den riktigt stor.

Makrigialos, Kreta

Jag och vännen Mona håller på och undersöker möjligheterna att arrangera en mat/hälsoresa till den lilla byn nästa år, det är verkligen en plats för den som vill gå ner i varv.

Vi har några olika alternativ på boenden. Vi bodde i våras och nu även i 4 dagar på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos som ligger väldigt lugnt i en dal nedanför bergen.

Hotellet är mycket spartanskt och även rätt svårtillgängligt, så det är egentligen bara ett alternativ för den som har god kondition eller är bilburen. Det är tyvärr rätt svårt att ta sig fram i omgivningarna om man är lite rörelsehindrad på grund av krämpor.

Detsamma gäller Sunwing Resort där vi bodde på en hälsoresa för 2 år sen, där är väldigt stora nivåskillnader med trappor och svårt att ta sig ner till havet.

Vi har nu som alternativ hittat ett fint litet lägenhetshotell med boende med hög standard och väldigt lättillgängligt nere vid havet, Creta Sun Apartments.

Vi ska nu bo i deras lägenhet som är belägen precis på stranden resten av veckan. Det ska bli skönt att ha nära till sol och bad med havet bara ett stenkast bort.

Syftet med den här resan är att se vilket av dessa boenden som kan passa bäst för den typ av resa vi vill arrangera.

Det krävs en hel del funderingar och planering för att sy ihop en sån här resa, så den ska ge det absolut bästa orten har att erbjuda till deltagarna.

Kanske det kan bli en bergsresa på våren med lite mer fokus på det totala lugnet uppe i dalen, med vandring och friluftsliv när det grönskar för fullt och fåglarna kvittrar i varenda buske.

En lugnare havsresa passar fint under den varma hösten, när de flesta turister lämnat byn. En resa för dem som kanske inte orkar med det lite mer strapatsrika livet i bergen utan hellre njuter av badutflykter, besök på grönsaksmarknader och de små trevliga restauranger vi hittat i hamnen i Makrigialos.

Båda resorna kommer då även att innehålla yoga, min lätta morgongymnastik med lugna rörelser och dagliga matlagningsstunder tillsammans.

Det finns alla möjligheter att skräddarsy resor efter gruppens behov, vi får se vad våra tänkbara resenärer är mest intresserade av.

Här på Kostrådgivarna.se kan du läsa mer om resan vi gjorde i våras till Aspros Potamos.

Bjuder idag på några bilder från tidigare resor till Kreta efter receptet. Kanske du blir sugen att följa med oss på en resa hit så småningom :)

Enkel löksås till stekt sidfläsk 2 port

2 röda lökar

3 msk smör

1 dl steksky

½ tsk balsamvinäger

2 dl grädde

Salt och peppar

Skär löken i tunna strimlor. Stek i smöret tills det fått lite färg. Häll på vinägern, krydda med salt och peppar.

Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak. Häll så på steksky från fläskstekningen eller lite buljong och grädde, låt puttra några minuter tills såsen tjocknar.

Servera till  stekt fläsk med broccoli, paprika, gurka, tomat och bladpersilja.

Mona med sina små vänner

Mona med sina små vänner

Aspros Potamos, Makrigialos

Aspros Potamos, Makrigialos

Den lilla kyrkan Stavromenos är målet på en vandring

Den lilla kyrkan Stavromenos är målet på en vandring

Ostdisk i Saluhallen, Chania

Ostdisk i Saluhallen, Chania

Grönsaksbutik i Chania

Grönsaksbutik i Chania

Inköp hos slaktaren

Inköp hos slaktaren

Frappé

Frappé

Solnedgång över Makrigialos

Solnedgång över Makrigialos


Lugnochro-resa till Kreta och grön gryta
Hotell Aspros Potamos

Hotell Aspros Potamos

Mat- och hälsoresa

Nu är jag ute på resande fot igen. Den här gången till Kreta, för att rekognoscera inför en hälsoresa som jag och goda vännen Mona från Åland planerar inför nästa år.

I våras gjorde vi ett besök i Makrigialos på Kretas sydostkust. Det var andra gången för mig och tredje för henne att besöka den lilla fiskebyn.

Tidigare resor hit har varit hälsoresor med Anna Hallén och The Travel Gallery. Då bodde vi på den stora resorten Sunwing Makrigialos.

På en vandring i omgivningarna hittade vi då ett fantastiskt fint, litet grotthotell, Aspros Potamos.

Vi tog med Anna och Gunilla från resebyrån för att visa den härliga platsen och sen dess har drömmen att ordna en hälsoresa dit funnits.

En resa med fokus på lugn och ro, lättare träning, enklare matlagning tillsammans, restaurangbesök, små utflykter, morgonyoga.

Helt enkelt en resa för att bara vara utan alltför mycket stress. En själslig och kroppslig detox, om man så vill :)

Kattvakt

Tapenade

Makrigialos, Kreta

Grönkålschips

Vill du läsa mer om hälsoresan vi gjorde i våras, så hittar du mitt inlägg om den på Kostrådgivarna.se.

Jag tar med datorn den här gången så jag ska försöka att skriva nya inlägg därnere, men internet fungerar kanske inte så bra.

Har förinställt lite recept från tidigare resor till Kreta så det blir ändå inte tomt på inlägg härinne om det inte funkar som det ska.

Idag får du en helt vegetarisk rätt, en gryta på mina favoritgrönsaker i det grekiska köket.

Grönsaksgryta med valnötter och ädelost 2 port

200 g zucchini

200 g aubergine

2 dl grädde

50 g ädelost

1 grön spetspaprika

1 röd spetspaprika

1 röd lök

10 valnötskärnor

3 msk smör

Salt och peppar

Skär alla grönsaker i centimeterstora tärningar. Hacka valnötterna grovt. Stek alltsammans några minuter i det brynta smöret.

Smula över ädelosten och häll över grädden. Låt puttra tills grytan tjocknat lite. Servera med en sallad och oliver.


Mitt möte med Halva Lindha

Lindha Vikström, foto från ÖstersundsPosten

Ett fint möte med en mycket hel Lindha

Halva Lindha, ja det bloggnamnet passar faktiskt riktigt bra in på Lindha Vikström. Denna målinriktade och mycket inspirerande (och mycket trevliga) kvinna tappade på 18 månader halva sin vikt med LCHF och rejält med träning.

Från en startvikt på 140 kilo, som sakta krupit sig på henne genom åren tack vare den passion hon tidigare hade för mackor, pasta, potatis och läsk. Det blev hela 1½ liter per dag.

Lindha var inte sjuk och hade egentligen inga större besvär av sin vikt, men kände till slut att nu fick det vara nog.

Lindha Vikström, halvalindha.se

Hon är idag 43 år och då är det hög tid att börja tänka på en ny och hälsosammare livsstil innan krämporna sätter in. En arbetskamrat hade börjat med LCHF och Lindha hängde på och skar ner ordentligt på kolhydraterna för att istället lägga till mer fett i maten.

Hon började också träna, från början med långa promenader. När hon hade gått ner 30 kilo så började hon få ork att träna på gym, och det gjorde hon med besked.

6 dagar i veckan tränade hon på olika sätt, 2-3 timmar om dagen, här du kan läsa mer om hur hon tränat.

Lindha Vikström på träningspass

Lindhas träning har tillsammans med ordentliga portioner av näringsrik LCHF-mat gett ett fantastiskt resultat. Idag väger Lindha 70 kilo och den vikten har hon hållit nu det senaste året.

Kroppen har på ett otroligt sätt anpassat sig till hennes nya vikt. Huden har blivit fast och fin, inget gäddhäng som tecken på all den överkottsvikt hon hade tidigare.

En del har svårt att tro att det går att få en så vältränad och fast kropp när man går ner mycket utan att operera bort en massa löshud.

Lindha är ett levande exempel på att LCHF ihop med träning är en mycket bra väg även för kraftigt överviktiga. Tänk om fler tog den chansen istället för att genomgå en magsäcksoperation för att gå ner i vikt.

Lindha Vikström, halvalindha.se

Vi hade så mycket att prata om den dagen vi träffades, så de 1½ timme jag hade på mig rann bort alldeles för fort. Men jag är övertygad om att det blir fler möten, vi bor faktiskt mindre än en mil från varann.

Vi har båda ett brinnande intresse för att laga och äta god och nyttig mat, så vi kommer säkert att ha något samarbete kring det framöver.

Träningen är också den ett gemensamt intresse. Jag hade inte mått så bra idag om jag inte tränat ca 2 timmar per dag. Det är något jag hållit på med ända sen jag fick min fibromyalgidiagnos för över åtta år sen.

Det är inte bara Lindha som haft stora framgångar med sin viktnedgång. Hennes man har på samma tid gått ner 45 kilo, så 115 kilo har sammanlagt försvunnit i deras familj.

Här kan du läsa vad Lindha skrev om vårt möte och här den veckomatsedel hon planerat till den kommande veckan.

Den är baserad på husmanskost från min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer.

Bilderna i inlägget har jag fått låna från Lindhas blogg.

Lindha Vikström och Birgitta Höglund


Om mig och min mat i media

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Reportage och bilder

Idag får du, som inte vet så mycket om vem jag är, chansen att lära känna mig lite bättre.

De senaste åren har det varit en hel del tidningsartiklar om mig, min mat och min hälsoresa. Det känns förstås väldigt roligt att få sprida tankar kring bra mat på det här viset, även om jag är lite obekväm med att stå framför kameran.

Börjar vänja mig så smått men det är inte alltid lika lätt. Det är väldig skillnad på fotograferna, en del går det hur lätt som helst att vara naturlig med, med andra låser det sig och leendet blir bara stelt.

Micke, som tar de underbara bilderna till mina kokböcker, kan verkligen få mig att slappna av inför kameran även under de mest extrema förhållanden.

När fotograferingen till Grillmat LCHF började för precis 2 år sen var det inte så lätt. Den septemberveckan var det full storm med 25 sekundmeter här i Jämtland. Bara +5 på morgonen när vi kom till utomhusbilderna.

Det blev väldigt häftiga grillbilder med intensivt glödande kol i den hårda blåsten, men när pressbilderna skulle tas på mig var det inte så roligt att sitta i sommarkläder. Här är en av dem.

Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Jag frös så jag hackade tänder efter ett tag, fick ha en yllefilt runt mig när Micke flyttade på fotoutrustningen mellan tagningarna.

Men som det proffs han är, egentligen artistfotograf, så blev bilderna riktigt bra ändå. Mycket tack vare att vi har så himla roligt när vi jobbar tillsammans.

Och jag fick lite förståelse för hur oglamoröst det kan vara att vara fotomodell. Glad att det inte är så ofta. Här kan du se vilken typ av bilder Micke tar när det inte är matfotografering på schemat.

Här nedan kommer lite bilder från några av de tidningar jag varit med i, klicka bara på bilden så kan du förstora och läsa texten.

Tyvärr är det lite si och så med kvaliteten på bilderna, en del artiklar har jag fått som urklipp i ett brev till Turkiet, där jag bor stor del av vintern. Hoppas de går att läsa ändå.

Aftonbladet Söndag

Aftonbladet Söndag

Om Spröda frökex från Huså Bröd i Expressens Allt om LCHF

Om Spröda frökex från Huså Bröd i Expressens Allt om LCHF

Om Birgitta Höglund i Länstidningen

Länstidningen Jämtland

Birgitta Höglund om Fibromyalgi i Aftonbladet

Artikel om Fibromyalgi i Aftonbladet

Från min tid som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund

1993 var jag köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund

Under 2 år var jag matskribent i Hello Alanya Magazine

Under 2 år var jag matskribent i Hello Alanya Magazine

Mina recept på tyska i LCHF Deutschland

Mina recept på tyska i LCHF Deutschland

Intervju med Birgitta Höglund på Kostdoktorns medlemssida

Den här videointervjun med Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn, kan ses om du blir medlem på hans nya medlemssida.

Det är helt gratis att vara medlem första månaden och sen kostar det bara 79 kr per månad. Ett mycket billigt pris för att ta del av allt intressant material som finns där.

Videon spelades in under LCHF-kryssningen till Åbo i våras och det var första gången jag blev intervjuad på det här viset. Kändes förstås nervöst, men Andreas och hans proffsiga kamerateam fick mig att glömma att jag blev filmad.

Här en länk till en artikel om mina böckers väg till USA i 100% Östersund, där jag sen 4 år har en stående matkrönika varje månad.

Sist men inte minst blir en artikel från senaste numret av Tidningen Hälsa. Riktigt roligt att även den tidningen, som tidigare var helt vegetarisk i sin inriktning, nu börjat öppna upp för en ny typ av hälsokost.

Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa


Träning, Bergsvandring, Delfinsafari, Tapaskurs och annat från Zumbaresan till Gran Canaria

Vältränad och fullmatad

Då var årets Hälsoresa till Gran Canaria över, kom hem till ett kallt och regnigt Östersund igår.

Vilken kontrast med +5 grader och regn, efter en vecka med uppemot +38 i Playa del Cura.

Varm Afrikavind, Scirocco, drog in över öarna lagom till vår ankomst.

Ett fint täcke av mikroskopiskt små sandpartiklar skymde solen i flera dagar, annars hade det blivit ännu varmare.

Uppe i bergen, där vi skulle gå på vandring med Rocky Adventure, var det än varmare, hela +45 i början på veckan.

Vår promenad flyttades fram till torsdagen, då temperaturen sänkts med cirka 20 grader, så vi nästan tyckte det blev lite svalt på morgonen.

Veckan har innehållit så mycket kunskap om bra mat och träning, varvat med historier från deltagarna om hur de fått ett mycket bättre liv tack vare övergången till LCHF.

Det var en stor spridning i ålder och kondition på deltagarna, från 25 år upp till 80.

Så det finns träning som passar alla, den fungerar även för oss som haft mycket problem med Fibromyalgi och värk.

Anna Hallén har verkligen förmågan att få läran om kost och hälsa att bli till något spännande, så föreläsningstimmarna i en varm lokal känns alltid alldeles för korta.

Men Anna är inte den som bara föreläser, utan hon delar frikostigt med sig av tips och råd hela dagarna.

Så vi har blivit fullmatade med kunskap om hur viktig maten är för att bygga upp en hälsosam kropp, både vid middagsbord, under promenader och vid poolkanten.

Hon är också en idéspruta när det gäller att hitta på aktiviteter utanför programmet. Sista dagen behövde vi därför inte tillbringa bara i väntan på att få åka till flygplatsen.

Det blev istället en improviserad utflykt med båten Felusi från hamnen i Puerto Rico, för att titta på valar och delfiner.

Efter 45 minuters båttur rakt ut till havs, hade vi helt plötsligt mängder av de mäktiga valarna och lekfulla delfinerna runt båten.

Tyvärr fick jag inte till några bra bilder på valar och delfiner, hoppas nån av de andra deltagarna hade bättre tur.

När vi kommit i land tog flera av oss en promenad tillbaks till hotellet längs den fina strandpromenaden, så det blev sen alldeles lagom att packa väskan innan avfärden mot flygplatsen.

Själv hade jag min första lilla föreläsning och matkurs på den här resan. En ny erfarenhet, har aldrig pratat inför en grupp tidigare.

Men det gick riktigt fint, alla deltagarna var så snälla och mycket intresserade av att lära sig mer om Tapas på LCHF-vis, så nervositeten la sig nästan direkt.

Att laga till några Tapas är något som är riktigt enkelt, det finns mängder med goda rätter som passar både till ett glas vin på kvällen eller till en nyttig lunch i sommarvärmen.

Jag bjöd Anna och hennes vän U på en Tapaslunch på balkongen en dag.

Mat som fungerar perfekt att ta till i ett semesterkök utan andra kokmöjligheter än en micro.

Det går att få till en riktigt bra måltid på några burkar från snabbköpet.

Jag bjöd på Sardiner i Olivolja, Bläckfisk och två sorters Musslor. Getost, Jamon Iberico, Chorizo, Nötter, Bladpersilja och Alioli till.

Du får några enkla recept på fyllda Serranorullar och en Avocadosallad med Ägg från min lunch på balkongen idag.

Samtidigt vill jag rikta ett stort Tack och Kram till Anna för en fantastisk resa.

Arrangörerna Lotta och Stene från Gran Canaria Experten får också de ta del av dem.

Hoppas vi ses nästa år, både gamla och nya deltagare. Då kommer jag också att vara med på ett hörn med några matkurser.

Både datorn och kameran fick ta semester på den här resan, men jag återkommer med lite mer bilder i ett senare inlägg.

Vill Du se mer bilder hur det kan se ut på en träningsresa, så titta in här på inläggen från förra årets Zumbaresa och Bergsvandring.

Serranorullar med Färskost, Valnötter och Rökta Musslor

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl krämig Ost, t.ex Cantadou eller min egen Färskost

6 Valnötskärnor

8 st rökta Musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.

Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.

Som del i en större Tapasbuffé räcker det med två rullar per person, annars blir receptet till en mättande lunch för 2.

Avocadosallad med Ägg och Bladpersilja

1 Avocado

1 hårdkokt Ekologiskt Ägg

2 msk hackad Bladpersilja

2 msk Kallpressad Olivolja

1 msk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i små bitar och hacka ägget. Blanda försiktigt med persiljan, kryddor och dressing.


Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot

Njutningar

Nu är det snart dags för nästa resa, har varit mycket av den varan under våren. Först blir det ett besök i Uppsala och Restaurang Primaten.

Har ju inte varit dit sen de öppnade, så det ska bli väldigt spännande att se hur renoveringen av de fina lokalerna blev.

Restaurangen har varit fullsatt varje lunch sen öppnandet och gästerna har varit väldigt nöjda med maten, känns riktigt kul.

Min recept sprids lite överallt just nu. Här kan Du gå in och läsa en liten presentation av mig och min kostfilosofi på Bloggreceptbokens egen blogg.

Årets version släpps i juni, men klicka på länken här ovan så kan Du förbeställa den gratis redan nu.

Sen har jag jobbat färdigt för ett tag, för på lördag flyger jag iväg på årets mesta hälsoresa, Zumbaresan med Anna Hallén.

Datorn lämnar jag hemma, för det här ska bli en riktigt hälsosam resa för min del och då ingår inget skrivande, bloggande eller surfande.

Det enda jobb jag ska göra under den här veckan är en Tapaskurs för deltagarna.

Blir spännande, det är minst 15 år sen jag hade en matkurs senast.

Några recept från den hittar Du här i min blogg på Kostrådgivarna. Där dyker det upp ett nytt inlägg varje torsdag.

Men Du blir inte helt lottlös härinne heller, har förinställt inlägg så det kommer lite godsaker här med.

Medan jag njuter av värme, träning, bokläsning under parasoll,  föreläsningar, bubbelbadande och bergsvandring på Gran Canaria, så bjuder jag Dig på en annan form av njutning.

Äggsmör är en gammaldags Finsk specialitet, här har jag gjort den lite smakrikare med riven pepparrot.

Den här laxrullen gjorde jag nu i vår i Turkiet, hade tagit med ett paket rökt lax hemifrån.

När man är borta så länge som vi, så är det gott med lite Svenskt ibland.

Varmrökt Sidfläsk, Sill, Ansjovis, KRAV-märkt Kalle’s Kaviar, Ost och Lax fick då följa med i packningen.

Har alltid en liten kylväska med i resväskan, då funkar det bra att frakta kylvaror.

Nu på resan är det bara Zoega’s Hazienda och kaffepressen som åker med i packningen.

Vi får en fantastisk frukostbuffé på hotellet, med Spansk Cava till för den som så önskar.

Flera 3-rätters middagar med dryck ingår i resans pris, de övriga blir stor buffé för det facila priset av 120 kr per middag.

Just nu är en stor del av den Svenska LCHF-eliten på Lowcarb-Cruise i Karibien, arrangerad av Jimmy Moore, USA’s största namn inom lågkolhydratsfären.

Hade varit mycket intressant att lyssna på föreläsningarna om alla hälsofördelar av att minska på kolhydraterna.

Men jag föredrar en liten, lugn vik som Playa del Cura, framför en jättekryssare med tusentals passagerare.

Jag är väl inte heller riktigt den typen som gillar att mingla runt på galamiddagar i långklänning och högklackat.

Kanske det blir nån kryssning ändå i framtiden, det är mängder med väldigt intressanta föreläsare med på båten.

Här kan Du läsa mer om programmet och resan inne hos Kostdoktorn, Dr Andreas Eenfeldt, som är en av föreläsarna.

Hos Tommy, som tappat halva sin vikt, sen han började med LCHF, kan Du läsa lite utförligare om vad som händer på båten.

Laxrullar med Äggsmör för 2

6 skivor Kallrökt Lax

2 mjukkokta, Ekologiska Ägg

2 msk riven Pepparrot

50 gr mjukt Smör

Lite Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en Salladsbädd, garnera med lite tunna Äppelklyftor, Citron och Bladpersilja.

Ringla kallpressad Olivolja och pressa lite Citron över salladen.


Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot

Njutningar

Nu är det snart dags för nästa resa, har varit mycket av den varan under våren. Först blir det ett besök i Uppsala och Restaurang Primaten.

Har ju inte varit dit sen de öppnade, så det ska bli väldigt spännande att se hur renoveringen av de fina lokalerna blev.

Restaurangen har varit fullsatt varje lunch sen öppnandet och gästerna har varit väldigt nöjda med maten, känns riktigt kul.

Min recept sprids lite överallt just nu. Här kan Du gå in och läsa en liten presentation av mig och min kostfilosofi på Bloggreceptbokens egen blogg.

Årets version släpps i juni, men klicka på länken här ovan så kan Du förbeställa den gratis redan nu.

Sen har jag jobbat färdigt för ett tag, för på lördag flyger jag iväg på årets mesta hälsoresa, Zumbaresan med Anna Hallén.

Datorn lämnar jag hemma, för det här ska bli en riktigt hälsosam resa för min del och då ingår inget skrivande, bloggande eller surfande.

Det enda jobb jag ska göra under den här veckan är en Tapaskurs för deltagarna.

Blir spännande, det är minst 15 år sen jag hade en matkurs senast.

Några recept från den hittar Du här i min blogg på Kostrådgivarna. Där dyker det upp ett nytt inlägg varje torsdag.

Men Du blir inte helt lottlös härinne heller, har förinställt inlägg så det kommer lite godsaker här med.

Medan jag njuter av värme, träning, bokläsning under parasoll,  föreläsningar, bubbelbadande och bergsvandring på Gran Canaria, så bjuder jag Dig på en annan form av njutning.

Äggsmör är en gammaldags Finsk specialitet, här har jag gjort den lite smakrikare med riven pepparrot.

Den här laxrullen gjorde jag nu i vår i Turkiet, hade tagit med ett paket rökt lax hemifrån.

När man är borta så länge som vi, så är det gott med lite Svenskt ibland.

Varmrökt Sidfläsk, Sill, Ansjovis, KRAV-märkt Kalle’s Kaviar, Ost och Lax fick då följa med i packningen.

Har alltid en liten kylväska med i resväskan, då funkar det bra att frakta kylvaror.

Nu på resan är det bara Zoega’s Hazienda och kaffepressen som åker med i packningen.

Vi får en fantastisk frukostbuffé på hotellet, med Spansk Cava till för den som så önskar.

Flera 3-rätters middagar med dryck ingår i resans pris, de övriga blir stor buffé för det facila priset av 120 kr per middag.

Just nu är en stor del av den Svenska LCHF-eliten på Lowcarb-Cruise i Karibien, arrangerad av Jimmy Moore, USA’s största namn inom lågkolhydratsfären.

Hade varit mycket intressant att lyssna på föreläsningarna om alla hälsofördelar av att minska på kolhydraterna.

Men jag föredrar en liten, lugn vik som Playa del Cura, framför en jättekryssare med tusentals passagerare.

Jag är väl inte heller riktigt den typen som gillar att mingla runt på galamiddagar i långklänning och högklackat.

Kanske det blir nån kryssning ändå i framtiden, det är mängder med väldigt intressanta föreläsare med på båten.

Här kan Du läsa mer om programmet och resan inne hos Kostdoktorn, Dr Andreas Eenfeldt, som är en av föreläsarna.

Hos Tommy, som tappat halva sin vikt, sen han började med LCHF, kan Du läsa lite utförligare om vad som händer på båten.

Laxrullar med Äggsmör för 2

6 skivor Kallrökt Lax

2 mjukkokta, Ekologiska Ägg

2 msk riven Pepparrot

50 gr mjukt Smör

Lite Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en Salladsbädd, garnera med lite tunna Äppelklyftor, Citron och Bladpersilja.

Ringla kallpressad Olivolja och pressa lite Citron över salladen.