Artikel om min hälsoresa på Ekoappen.se

Hälsokost

Jag blev för en tid sen intervjuad av journalisten Inger Palm inför en artikel på hälsosidan Ekoappen.se, i den här länken kan du läsa den.

Jag är verkligen glad att min matfilosofi får så stor spridning, jag hoppas att det gör att många fler genom artiklar och mina kokböcker kan få chansen att äta sig till en bättre hälsa.

Min åttonde bok ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker”, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, har fått ett väldigt fint mottagande.

Den är utgiven på Bookmark Förlag och har nu i två månader legat på Bokus Topplista över flest sålda kokböcker, verkligen hedrande när det i Sverige ges ut så otroligt många kokböcker.

Du hittar den även i den övriga nätbokhandeln, i din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Sprid gärna artikeln och boken vidare om du känner någon som kanske också kan bli hjälpt av att lägga om sin kost.

Min nya kokbok på Bokus Hälsokampanj

Hälsokokbok

Jag upptäckte just att Bokus har Hälsokampanj, där ingår min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Nu när jag inte kan resa runt och ha föreläsningar så som det var tänkt, så får jag försöka sprida boken via bloggen, min Facebooksida och på Instagram istället.

Jag berättar för första gången i boken om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lätt träning kommit tillbaka till ett friskare liv, från både fysiska och psykiska besvär.

Kokbokens baksida

Jag hoppas att du vill hjälpa mig att sprida boken i dina kanaler och att min berättelse kan inspirera många att äta sig till en bättre hälsa, vilket ju så väl behövs i dessa dagar.

Här kan du läsa mer om kokbokens innehåll i en pressrelease från förlaget, Bladh by Bladh.

Här nere följer några av mina bilder från boken, fotograferade i den jämtländska naturen.

Sommargrön smoothie

Rödkålsslaw med lingon

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Hitta din harmoni

Harmoni bland några fyrfota vänner i Makrigialos

Vill du ta del av den harmoni vad det gäller hälsan och kosten som jag hittat på den hälsoresa jag gjort under mina 10 år med LCHF?

Vill du lära dig mer om hur maten, hormonerna, stressen, lymfsystemet, motionen och sömnen påverkar våra liv?

Vill du träffa nya vänner som delar samma nyfikenhet på livets mysterier?

Följ då med på den njutbara hälsoresa som jag och Therese Renåker arrangerar till Kreta i höst, vi har nu bara 2 platser kvar.

Läs mer om vad vi hittar på och boka här på Harmoniresor.se.

Morgonsol över Makrigialos

10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

10-årsjubileum

Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF.

Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen.

Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.

Men jag tänkte dela med mig av hur en matdag sett ut hos mig och Lennart nu i vinter.

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat
Foto Mikael Eriksson

Vi har ju båda mått bättre och bättre med åren med hjälp av naturligt god mat att njuta av.

Trots att Lennart, som fyller 76 år på tisdag, drabbats av både två cancerdiagnoser, epilepsi och en liten stroke de senaste 15 åren, så är han idag piggare och friskare än när vi möttes 2003.

Detsamma gäller mig, jag hade väl aldrig trott att jag skulle må bättre nu när jag närmar mig 60 än när jag var 30.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan
Foto Mikael Eriksson

Lennart har kämpat länge med sin övervikt, som så många äldre herrar så har magen varit lite svår att bli av med.

Mest på grund av att han har svårt att hålla sig ifrån socker, så vikten har pendlat upp och ner ett antal gånger under våra år tillsammans.

Han är nykter alkoholist sen 27 år, då är det väldigt vanligt att man istället tar till sockret när man slutar dricka helt.

Det är samma problem åt andra hållet, de som kämpar med sockerberoende får vara försiktiga så de inte byter det dagliga sockret mot några vinglas, det är samma belöningscentra som påverkas i hjärnan.

Nu invänder kanske en del att vikten inte är det viktigaste i livet, men för att man ska kunna bibehålla en bra hälsa på ålderns höst så är det faktiskt viktigt att man inte blir alltför tung.

Nu i vinter verkar det som om vi hittat koden till en hälsosammare vikt, Lennart har tappat 12 kilo på 4 månader.

Av bara farten har även jag gått ner, här är det över 5 kilo som smält bort.

Vad har vi då gjort som varit skillnad mot hur vi ätit tidigare, kanske du undrar?

Vi har infört fasta rutiner, både vad gäller maten och motionen.

Det har hjälpt både mig och Lennart att inte falla för sug efter mellanmål, kvällsfika eller annat extra, som det kunde bli lite nu och då förut.

Nötfrukost
Foto Mikael Eriksson

Vi äter vår nötfrukost till kaffet klockan 06 på morgonen, vi är båda väldigt morgonpigga.

Nötter och smör är en mycket njutbar frukost som vi hållit oss till så gott som varje dag i många år.

Senare på morgonen har vi tillsammans gjort mitt gymnastikprogram, som jag fick av en sjukgymnast och en yogainstruktör efter min steloperation av ryggen.

Den håller våra leder och muskler i riktigt bra form, det märks direkt om man hoppar över det några dagar.

Efter det har vi promenerat några timmar på varsitt håll, för att sen träffas hemma för lunch klockan 12.

Under några år har vi brukat äta lite extrafrukost i form av t ex äggröra med kalkon eller en kall tallrik med bönsallad, kokt ägg, lite kallskuret eller ost innan promenaden, men nu har vi helt hoppat över den, utan problem.

Nötfrukosten mättar så otroligt bra, orken räcker och hungern kommer inte förrän lagom till lunch nu när vi vant oss av med mellanmålet.

Ugnsstekt sidfläsk med purjolökssås Foto Mikael Eriksson

Till lunch äter vi oftast nån form av kött, varierar mellan lamm, fågel, nöt, fläsk eller vilt.

Det blir ca 200 gram kött med ett varmt grönsakstillbehör och smör till, ibland lägger jag till ett stekt ägg, majonnäs eller någon annan fet sås.

Lennart äter lite mer smör än jag och tar ofta två ägg när jag tar ett, men annars äter vi väldigt lika.

Äggsmör
Foto Mikael Eriksson

Äter jag tillsammans med andra så får jag ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör??

Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål.

Det är det som gjort att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym.

Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten.

Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe utan som tillbehör till frukost, lunch och middag.

Jag märker att jag får mindre ork, mer värk och att hjärnan inte fungerar lika bra om jag drar ner på smöret, så det är rena medicinen för mig.

Måltidsdrycken är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger eller pressad citron.

Frasig ostomelett med räkor
Foto Mikael Eriksson

Till middagen som vi äter klockan 18 blir det ofta 200 gram kyckling, kalkon, fisk, skaldjur eller ägg, även då med ett varmt, grönt tillbehör, ibland en sallad men inte så ofta nu på vintern.

Varma, smörstekta grönsaker, oftast med lite benbuljong som får puttra med, mättar betydligt bättre har vi båda märkt.

Benbuljong införde jag dagligen i vår mat för 3,5 år sen och har fortsatt med det sen dess, det har gjort underverk med våra leder.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson

För 2 år sen började jag lägga till pro- och prebiotika i form av surkål och bönor, kikärtor eller linser till maten varje dag, du kan läsa mer om det här.

Nu är probiotikan det viktigaste, vi äter nån form av mjölksyrat varje dag, baljväxter då och då men inte till varje mål längre som i början, växlar mellan olika källor av prebiotika.

Pre- och probiotika och var man hittar det kan du läsa mer om i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag gjorde tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som driver sidan Smarta Diabetiker.

Grädde och ost drog jag ner på för 5 år sen, när jag startade min Paleoblogg, på grund av att jag fick lite besvär med magen av den stora grädd/ostkonsumtionen under mina första LCHF-år.

Med åren har tarmfloran stabiliserat sig med hjälp av både buljongen och surkålen/bönorna, så nu fungerar det bra att äta lite av mjölkprodukter ibland, jag sparar det till festligare tillfällen.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Att magen och tarmen nu mår bättre än förr har säkert hjälpt oss mycket med att lägga av med allt det söta, så det blir inga nya LCHF-efterrätter gjorda hemma hos oss.

Sött smakar helt enkelt inte alls gott numer, åtminstone för mig, Lennart har nog en bit kvar till det, men han undviker nu allt med socker för hälsans skull.

Under åren med Paleo blev det en del frukt i maten, men eftersom det triggar sötsuget så har vi gått över till att få vitaminer, mineraler och annat nyttigt från grönsaker istället.

När vi var i Turkiet i vinter blev det mycket paprika, aubergine och tomat, men här hemma är ju de ekologiska så otroligt dyra, så då är det bättre på alla sätt med lokalodlade vintergrönsaker.

Det blir mest olika former av kål, lök, morötter och fryst spenat och ärter nu på vintern, det är både miljösmart och plånboksvänligt istället för att köpa importerade grönsaker.

Kålpudding med sky på lingon och smör
Foto Mikael Eriksson

De här matrutinerna, 06, 12 och 18 är väldigt enkla att följa och i och med att vi äter rejäla portioner så finns det inget utrymme eller sug efter mellanmål eller kvällssnacks längre.

Det här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli störd av en nattmacka.

En del mår ju bra även på 14 eller 16 timmars nattfasta, men det här fungerar bäst för oss.

Så, det var lite grann om hur livet ser ut med vår LCHF idag, kanske kommer jag att utveckla det på lite nya spår framöver, men just nu känns det här riktigt bra.

Jag låter Mikael Erikssons vackra bilder på mina maträtter från Diabeteskokboken för män illustrera det här inlägget.

Jag gjorde den för 2 år sen tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, vi tyckte det behövdes en bok riktad till män i dessa tider när de flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, med deras speciella hälsoproblem.

Många har undrat om recepten passar även för kvinnor och icke-diabetiker, och ja, eftersom det är mina recept och ingen av oss har diabetes, så vet jag att det fungerar alldeles utmärkt.

Här kan du läsa en artikel från Diabetes Wellness om Lars-Erik och hans sätt att behandla sin Typ 2 Diabetes med hjälp av maten.

Recepten i Diabeteskokboken är det som mest liknar den typ av mat jag och Lennart äter, så vill du också prova på det här upplägget så ta en titt eller två i den.

Vill du träffa mig och ta del av min historia och det träningsprogram som hjälpt mig att komma tillbaka till en mycket bättre hälsa?

Då kan du följa med på de hälsoresor jag arrangerar tillsammans med kostrådgivaren Therese Renåker, läs mer här på Harmoniresor.se.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Höstens resa till Makrigialos på Kreta

Fiskebåt i Makrigialos

Njutbar höstresa

Söker du ett semestermål och resa där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar fantastisk mat på lokala råvaror, odla kontakter med vänliga ortsbor och träffa medresenärer som tycker om samma typ av livets goda?

Du kanske också känner att du vill lära dig mer om hur vi kan må bättre genom något så enkelt som att äta naturlig mat, att få veta mer om hur du ska hantera stressen i livet, få tips om hur du lätt kan ge dig själv lymfmassage och träna din kropp mjuk, värkfri och smidig utan att behöva gå på gym?

Grekisk utsikt mot Medelhavet

Då har du kommit rätt, på min och Therese Renåkers Harmoniresa till den lilla fiskebyn Makrigialos i oktober är det just allt detta, och mer därtill, som du kommer att få uppleva.

Under våra goda samtal, som vi valt att kalla våra föredrag, får du dessutom ta del av många andra viktiga kunskaper om hälsa för både kropp och själ.

Då har du också möjlighet att ställa alla dina frågor och få veta hur jag och Therese själva fått ett mycket bättre liv med hjälp av det vi lägger på vår tallrik.

För min egen del har kostförändringen gjort en otrolig skillnad för min fibromyalgi, magbesvär, migrän och sömnproblem, för att nämna några positiva bieffekter av att njuta av naturligt god mat 🙂

Låter allt det här lockande, så tveka inte att gå in och läsa mer här på Harmoniresor.se.

Resans pris och bokningssida hittar du om du klickar på länkarna, vi har bara ett begränsat antal platser så de kan ta slut fort.

Vill du se fler bilder och ta del av hur våra tidigare resor varit, så gå gärna med i vår Facebookgrupp Makrigialos 2019.

Vår Facebooksida Harmoniresor kan också vara bra att gilla, så du inte missar våra kommande reseäventyr.

Idag får du som extrabonus mitt bästa recept på tzatziki, som också finns med i min grillkokbok.

Den är lika ljuvligt krämig som den de serverar på en av våra favoritrestauranger i Makrigialos, Petra Bay, hoppas få se dig där i oktober.

Lunch på Petra Bay i Makrigialos

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Morgonpromenad i soluppgången

Topp 10 på bloggen 2018 och tankar om nystart

Solnedgång över Kleopatrastranden i Alanya

Nytt år, nya möjligheter

Gott Nytt År till alla mina trogna följare och alla som hittat hit nu på nyåret.

Idag får du länkar till de 10 inlägg som lockat flest läsare under det gångna året.

Det känns verkligen roligt att min mat är så populär, bloggen når väldigt många världen över ser jag i statistiken.

Jag har snart drivit den här bloggen i 10 år och just delat mitt 1800e inlägg, så nu är det dags att dra ner på datortiden och ägna mig åt det verkliga livet istället.

Jag njuter av vintersol och brunch på balkongen på nyårsafton

Nu på det nya året kommer jag att ägna mycket tid åt att träna och laga riktigt bra mat och mindre tid åt att vara aktiv på sociala medier, typ Facebook och Instagram.

Då och då kommer jag att dela mina tankar och recept härinne som vanligt, följ gärna bloggen genom att anmäla dig till nyhetsbrevet så du inte missar nåt inlägg.

Du hittar en knapp där det står ”Anmäl mig” i högermarginalen på datorn, längst ner på sidan om du läser från mobilen.

Från dagens långpromenad vid havet, hann ut precis innan värsta regnet kom

Sprid gärna mina inlägg och recept vidare på din Facebooksida och andra sociala medier, tala bara om var du hittat dem.

Jag tjänar inga pengar på min blogg, så vill du stötta mitt fortsatta skrivande eller som ett litet tack för det jag redan delat härinne, ja då får du väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag lägger ut länkar och bilder från böckerna i slutet av inlägget, klicka bara respektive bild så kommer du till den nätbokhandel som just nu har det bästa priset.

Hur man steker en tournedos, nyårshelgens mest besökta inlägg

1. Långsamstekt kyckling i ugn med vitlök och örter

2. Så steker du en perfekt tournedos

3. Mot nya mål efter 9 år med LCHF

4. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

5. Rimmad fläsklägg i ugn med timjan

6. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

7. Min frukost, lunch och middag efter 9 år med LCHF

8. 7 sorters glutenfria kakor till jul

9. Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

10. Glutenfri kolbulle till vårvinterns utflykter

Kolbullar

Diabeteskokboken för män, just nu 109 kr på Bokus

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, 159 kr på Bokus

Birgitta Höglunds bästa grilltips, 195 kr på Lumio Förlag

Gammaldags husmanskost på nytt sätt, 249 kr på Lumio Förlag

Alla rätterna i min kokbok Matfilosophie!
Halloj! Ifall ni funderat på att köpa min fina kokbok Matfilosophie, men undrar lite mer exakt vad det är för goda rätter i kokboken, så ser ni hela innehållsförteckningen här ovan! Klicka på bilden så går det fint att läsa rubbet :) Som ni ser är kokboken Matfilosophie fylld med en massa härliga rätter och… Fortsätt läsa Alla rätterna i min kokbok Matfilosophie!
Andningsteknik, kalla bad & adventsfika
God morgon på er! Här har det varit lite tystare än vanligt under en tid. Alltså på bloggen då, och inte i livet i övrigt. För stunden försöker jag minimera tiden jag spenderar med att surfa och göra ”onödiga” saker på nätet. Det är ju en sak att tex aktivt söka kunskap, kolla på videosnuttar… Fortsätt läsa Andningsteknik, kalla bad & adventsfika
Ny träningsform – bra balans & styrka
Inlägget innehåller reklam för bodystore.com i form av annonslänkar! Halloj! Som ni vet gillar jag att träna hemma och då är det så klart kul att ha lite olika träningsredskap som underlättar varierande och allsidig träning som dessutom gör det möjligt att träna på resa eller utomhus eller var man nu känner för att utföra… Fortsätt läsa Ny träningsform – bra balans & styrka
Välkommen på föreläsning och middag med mig på Ecocaféet den 30 oktober

Birgitta Höglund och Börje Karlsson föreläser på Ecocaféet i Östersund

Matprat på Ecocaféet

Välkommen till höstens exklusiva föreläsning på Ecocaféet – 2inspire!

Tisdag den 30 oktober kommer jag till Östersund och Ecocaféet för en matprat-kväll tillsammans med caféets grundare Börje Karlsson.

Vi berättar om hur maten förändrat våra liv och bjuder på en avsmakningsmeny med recept från mina kokböcker.

Så här skriver Ecocaféet om kvällen på sitt Facebookevent:

Du möter två föreläsare som berättar om hur man på livsavgörande sätt kan skapa stora hälsoförbättringar genom ändringar i kosten…
Samtal och frågestund med föreläsarna…
…och prima fina erbjudanden.

Hur blev Birgitta Höglund och Börje Karlsson av med fibromyalgi, allergi och värk m.m. och fick mycket bättre liv?
Hur äter man sej friskare?

Birgitta Höglund 2003

Boksignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm. Klicka på bilden så kommer du till mitt Instagram

Birgitta Höglund är ett av Sveriges största namn inom LCHF och Paleo, med gedigen erfarenhet och kunskap inom kost och hälsa. Hon har dessutom gjort en stor egen hälsoresa.

Efter arbetet som kock leddes hon via mångåriga problem med fibromyalgi och ryggsmärtor till ett utforskande av hur man bygger hälsa genom kosten.

Tack var detta har hon idag ett skapat ett aktivt liv med ny karriär som matbloggare om LCHF, författare av flera kokböcker, föreläsare och inspiratör.

Artikel om Börje Karlsson och Ecocaféet i 100% Östersund

Börje Karlsson är Östersunds egen stora hälsoinspiratör, Diplomerad hälsorådgivare och ägare till Ecocaféet – 2inspire, och även han har skapat tillfrisknande och stabil god hälsa genom att göra nya kostval.

Efter att ha upplevt hur han blev fri från allergier och värk genom sina förändringar i kosten vill han inspirera och stödja andra till att skapa mer livskvalitet. Han startade därför Ecocaféet – 2inspire med dess helt unika koncept av hälsosam mat med Raw, LCHF och Paleo, gluten- och sockerfritt, föreläsningar och terapeuter – helt enkelt kunna erbjuda en helhetssyn på hälsa.

Ecocaféet i Östersund

Under kvällen kommer Börje även ge er två fina erbjudanden som gäller enbart denna kväll – välj ett av dem eller kombinera dem.
Och Birgitta kommer att signera och erbjuda köp av hennes böcker.

Kort sagt – detta blir en unik kväll med njutning för både smaklökar och mage, och inspiration för hjärna och hjärta.
Varmt välkommen!

Pris: 250 kr.
Obs! Begränsat antal platser!
Platsbokning/anmälan sker genom betalning på Ecocaféet – kort eller kontant.
Plats: Ecocaféet – 2inspire Storgatan 26, Östersund
Tid: 18:30 – 21:00 Hoppas vi ses

PS. Vill du att jag kommer till din hemort och har föreläsning om min hälsoresa?

Ta då gärna kontakt med något studieförbund och tipsa om mig, jag kommer gärna och delar med mig av hur jag kunnat bli så pigg och frisk med hjälp av maten.

Min mailadress är birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Ecocaféet i Östersund…

Smoothies från Ecocaféet Foto Sophie Hallgren