Hamburgare med halloumibröd och sockerfri chilisås

Gott till fredagsmyset

Idag bjuder jag på en riktig favoriträtt tillagad på ett lite annorlunda sätt.

Hamburgare kan faktiskt vara väldigt bra mat om man byter ut det vanliga hamburgerbrödet mot mitt halloumibröd, ersätter pommes fritesen med till exempel friterade vaxbönor och kokar en egen, sockerfri chilisås/ketchup.

Här har jag gjort små burgare, med halloumibrödet blir de betydligt mer mättande.

Hamburgare 8 små
400 g köttfärs, nöt, lamm eller blandfärs

2 ägg

ca 1 tsk salt

½-1 krm peppar

Smör till stekning

Blanda snabbt ihop färsen med ägg och kryddor.

Ställ i kylen att vila en halvtimme, så håller de ihop bättre vid stekningen.

Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.

Forma färsen till hamburgare, bryn smör och stek dem ett par minuter på var sida på medelvärme.

Halloumibröd 8 st

3 äggvitor

½ krm salt

2 dl riven halloumi/eldost

½ dl grädde

25 g smält smör

2 msk sesamfrön + lite till garnering

1½ msk psylliumhusk

Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, psylliumhusk och sesamfrön.

Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.

Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.

Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.

Hemlagad chilisås

1 kg tomater

½ dl olivolja

2 msk tomatpuré

 1-2 msk balsamvinäger/äppelcidervinäger

1 msk paprikapulver

2 tsk Worchestershiresauce eller tamarisoja

ca 2 tsk salt

 1-2 tsk chiliflingor

1 tsk mald nejlika

2 krm lökpulver

2 krm vitlökspulver

Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.

Fräs tomaterna och tomatpurén i olivoljan i en gryta.

Blanda ner övriga ingredienser, börja med den mindre mängden vinäger och salt, smaka sen av om du vill ha mer syra/sälta när såsen är klar.

Koka upp under omrörning, låt småputtra i ca 1 timme på spisen. Rör då och då så det inte bränns fast, blir såsen för tjock så späd med lite vatten.

Mixa såsen till den konsistens du föredrar med en stavmixer direkt i grytan, häll upp såsen på varma, rena burkar och stäng locket direkt.

Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram eftersom.

Vill du hellre ha en lite mildare sås av ketchuptyp så hoppa över chiliflingorna och passera bort tomatkärnor och skal ur den färdiga såsen innan du häller upp den på burkar.

Kokboksreklam

Vill du ha fler tips på sockerfria och glutenfria rätter som passar alla i familjen så ta en titt på min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken.

Den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och släpptes i onsdags, igår låg den på tredje plats på Bokus Topplista över flest sålda böcker, alla kategorier.

Fram till den 4/9 ger Bokus 40 kr rabatt på boken om du anger koden DIABETESKOKBOK när du beställer i den här länken.

På lördag den 2/9 kan du träffa mig på Ecocaféet i Östersund där jag signerar kokboken mellan kl 12-14.

Ostbröd till söndagsbrunchen

Frukostbröd på mitt sätt

Innan jag började mitt glutenfria liv var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna.

Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya brödrecept, så när mjölet försvann ur mitt liv för 11 år sen så blev det till att lära mig att baka på ett annorlunda sätt.

Här är ett av de första bröd jag hittade på till bloggen, det är väldigt enkelt att göra så prova det till din söndagsbrunch.

Ostbröd ca 20 st små

2 dl riven halloumi

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche/smetana

25 g smält smör

½ dl psylliumfrön

2 msk hela linfrön

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och riven ost, låt stå i kylen att svälla 1 timme.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper, bred ut smeten till platta kakor.

Grädda i 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram eftersom, fräscha då på dem i ugnen eller brödrosten så blir de som nybakta.

Fler glutenfria brödrecept hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Olivbröd med rosmarin från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Små hamburgare med halloumibröd till fredagsmyset

Fredagsmystips

Idag får du recept på små hamburgare/sliders med bröd, en favorit för många som på mitt sätt blir betydligt godare, i alla fall om du frågar mig.

Mitt glutenfria halloumibröd gör burgaren extra saftig, baka gärna en större sats och frys in till vårens grillmiddagar.

Vill du ha en lite mer mättande måltid så passar de här kålrotsfritesen riktigt bra till.

Det har kommit en ny ekologisk fibehusk, Psyllium från Lindroos, så bra att det nu finns ett ekoalternativ för oss som bakar glutenfritt.

Fler recept på glutenfria bröd och bakverk, smoothies och andra goda tillbehör till hamburgaren hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Hamburgare 8 små

400 g köttfärs, nöt, lamm eller blandfärs

2 ägg

ca 1 tsk salt

½-1 krm peppar

Blanda snabbt ihop färsen med ägg och kryddor.

Ställ i kylen att vila en halvtimme, så håller de ihop bättre vid stekningen.

Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.

Forma färsen till hamburgare, bryn smör och stek dem ett par minuter på var sida på medelvärme.

Halloumibröd 8 st

3 äggvitor

½ krm salt

2 dl riven halloumi/eldost

½ dl grädde

25 g smält smör

2 msk sesamfrön + lite till garnering

1½ msk ekologiskt psyllium (fiberhusk)

Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, fiberhusk och sesamfrön.

Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.

Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.

Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.

Hamburgerdressing

2 dl majonnäs

1 dl tärnad saltgurka

2 msk osötad ketchup

1 tsk osötad senap

Salt efter behag

Lite chiliflingor

Rör samman majonnäs, ketchup och senap, krydda med salt och chili.

Blanda ner gurkan i dressingen, ställ i kyl en stund så smakerna mognar fram.

Vill du inte baka bröd till hamburgarna så blir de väldigt goda med bara stekt ägg till.

Stekpannebröd med halloumi och morot

Matig macka

Ibland vill jag ha en smörgås till kaffet eller som tillbehör till en soppa.

Då passar det här energirika och lättlagade ”brödet” riktigt bra, det ger både bra tuggmotstånd och har god smak.

Till kaffet är det gott att smaksätta med kanel eller kardemumma, men till soppa blir det bäst med bara salt.

Morotsbröd

1 stor morot

50 g halloumi/eldost

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk psylliumfrön eller chiafrön

20 mandlar

ev 1 tsk kanel

Salt

25 g smör

Riv morot och halloumi grovt och hacka mandlarna grovt.

Blanda med frön, yoghurt och ägg, rör om väl och smaksätt med kanel om du vill och salt.

Bryn smöret i en liten stekpanna, gärna en omelettpanna med keramisk botten så smeten inte fastnar.

Stek hälften av smeten i taget, platta till så det blir en jämn kaka.

Låt steka 5 minuter på medelvärme, vänd upp på lock och låt kakan glida ner i stekpannan.

Lägg locket på och grädda färdigt i fem minuter på svag värme.

Gör samma sak med resten av smeten, du kan också steka den som plättar.

Halloumibröd

Lättbakad helgnjutning

Idag får du ett av mina godaste tips på frukostbröd till helgens bruncher.

Många glutenfria lågkolhydratbröd smakar mest bara ägg, men här ger halloumin både god smak och tuggmotstånd.

Just nu är jag uppe i Östersund och tänker njuta av långa promenader i det vintervita landskapet nu i helgen.

På tisdag åker jag till Ånge för att ha föredrag om hur jag ätit mig friskare, kvällen på Skogens Sköna Gröna är fullbokad.

Glutenfritt frukostbröd

2 dl riven halloumi

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche

25 g smält smör

½ dl hela psylliumfrön

2 msk helt linfrö

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och ost.

Låt smeten stå i kylen och svälla i 2 timmar.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper.

Bred ut till platta kakor och grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Jag fick till 23 små brödkakor av den här satsen.

Lösfrys och ta fram och tina i ugn eller brödrost eftersom.