Tips för en vintrig picknick i julsnön

God fortsättning på julen

Hoppas du haft en fin julhelg med nära och kära, god mat och promenader.

Läste en mycket intressant artikel i DN, om skogens/naturens förmåga att få oss att må bättre och bli avstressade när vi vistas där, det räcker med bara 30-60 minuter för att förbättra den mentala hälsan och bara några minuter för att få oss på bättre humör.

Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för snart 25 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.

Jag beskriver hur mycket naturen betytt för min hälsoresa i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

I dagens inlägg har jag samlat några recept på mat jag gillar att ta med ut i naturen, först ut min populära gulaschsoppa som är perfekt att ta med i en termos.

En matig räksallad med en dubbelmacka med ost och en kopp varm buljong eller choklad blir också en riktigt god lunch i snön.

I buljongtermosen kan du stoppa ner några kokkorvar, en varm korv smakar alltid godare ute i naturen.

Kolbulle är en annan vinterfavorit, i det här inlägget hittar du min glutenfria variant.

Vill du grilla varma mackor så hittar du både ett glutenfritt formbröd och tips på fyllningar här.

Här finns pizzamuffins, perfekt både som utflyktsmat och färdkost vid resan hem efter julhelgerna.

Som avslutning på dagens inlägg bjuder jag på en kokoskaka med choklad och tranbär.

Den smakar både gott till kaffet efter maten eller som en energibar i skidspåret, den kommer från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Gulaschsoppa i kåsa

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Räksallad 2 port

2 dl skalade räkor

2 dl fetaost i tärningar

4 soltorkade tomater i små bitar

½ dl strimlad purjolök

2-3 msk olivolja

2 tsk äppelcidervinäger

Chiliflingor efter smak

Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av så du får lagom syra och chilihetta.

Fördela salladen i två burkar och gör en dubbelmacka till av ett mättande och glutenfritt mandelbröd eller nötbröd.

Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st

1 dl torkade tranbär

1 dl kokossmör

2 msk smält kokosolja

Ca 1 tsk flingsalt

50 g mörk choklad 80-90%

½ dl rostade hasselnötter

Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.

Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.

Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.

Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.

Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.

Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.

Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.

Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.

Min populära gulaschsoppa

Gulaschsoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Torsdagssoppan

Den här soppan var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Även om vi nu är hemma mycket pga av Coronaviruset, så kan vi äta ute ändå på våra promenader.

Att gå ut och röra på sig i naturen är viktigt att fortsätta med för alla oss som är friska, det är stärkande för både själen och immunförsvaret.

Gulaschsoppa i kåsa

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Vill du på traditionellt vis servera pannkakor efter din torsdagssoppa så hittar du ett sånt recept också i Gammaldags husmanskost.

Den kokboken kostar just nu bara 135 kr på Adlibris Bokrea.

Vill du hellre läsa en bok med mängder av gröna godsaker, ja då finns här min sprillans nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Mina bästa tips till sportlovet

Vinterbild från mina stigar i Jämtland

Mat för uteaktiviteter

Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.

Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna så klicka bara på bloggrubriken och sen scrollar du dig neråt.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk psylliumhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

De är också goda som varm klämmacka, som Halva Lindha har gjort här på sin blogg.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt buljong

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

ev 1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En klick vispad grädde och lite nymald kardemumma sätter pricken över i.

Plocka ner lite gott i en korg och ge Dig ut i grönskan

Kokbokstips

Vill du ha fler tips på njutbara rätter till vårvinterns utflykter så hittar du många i mina kokböcker här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

mobiluppladdning_604a39222a6b22aa5e5b5c4a

Gulaschsoppa och matlagning med Halva Lindha

Lindha Vikström, Halva Lindha

Matbjudning och LCHF-prat

Igår var jag hemma hos Lindha Vikström som driver den populära bloggen Halva Lindha.

Som bloggnamnet antyder så är Lindha en av de som haft en fantastisk viktnedgång genom att äta en naturlig LCHF-kost.

Hon har på 2 år tappat halva sin vikt, från 140 till 70 kilo. Lindha är en mycket målmedveten och positiv kvinna, hon har kämpat på med mycket träning kombinerat med riktigt njutbar lågkolhydratmat.

Hennes man har på samma tid gått ner 45 kilo, så det är ytterligare ett bevis på att Lindhas liberala LCHF fungerar.

Vi träffades för första gången för en månad sen och fattade tycke för varann, vi har mycket gemensamt när det gäller vår matfilosofi.

Mat ska vara god och något att glädjas åt. LCHF för oss båda är inte bara en diet, utan en njutningsfylld livsstil. Här kan du läsa mer om det mötet.

Lindha kläckte den goda idén att vi skulle kunna ha en liten matdemonstration tillsammans på ICA Matmästar’n här i Östersund.

Hon har tidigare arbetat där och butiken är den enda här i Östersund som säljer LCHFklubbens produkter.

Så på fredag mellan 14-18 är det dags. Då kommer vi att servera en gulaschsoppa från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo och frökex med en färskoströra som finns med i Grillmat LCHF.

ICA Matmästar’n bjuder på råvarorna till soppan och färskosten, Huså Bröd sponsrar med Spröda frökex och LCHF-klubben med sitt fröknäcke. Så det kommer att finnas något för alla smaker.

Kostdoktorn har också bidragit och skickat en stor bunt med sina informationsfoldrar om LCHF.

Lindha kommer att berätta om sin vikt- och hälsoresa. Vi svarar på frågor om vårt sätt att äta och jag signerar och säljer mina kokböcker.

Bor du i Östersund med omnejd så är du varmt välkommen :)

Jag och Lindha 2

Vi hade en riktigt trevlig matlagningsdag, mycket prat om vad vi tycker är bra mat hanns också med.

Här ovan är det lite utbyte av bloggkunskaper som pågår, bilden är tagen av Lindhas dotter.

Idag får du receptet på gulaschsoppan och så kommer färskosten och bilder från vår bjudning en annan dag.

Tillagning av gulaschsoppa och färskost

För 20 år sen var jag köksmästare två säsonger på Årekläppens fjällhotell, en fin arbetsplats med utsikt över hela Åredalen.

Där var min gulaschsoppa en storsäljare till hungriga skidåkare, det är perfekt mat efter en dag i backen eller på en skogsutflykt.

I den varianten hade jag tärnad potatis, men nu tar jag i svamp och goda grönsaker som växer ovan jord i stället så blir kolhydratinnehållet i soppan lägre.

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt fond

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar. Riv vitlöken fint. Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré. Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar. Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Har du en Crock-Pot eller Nordic Cooker så blir soppan klar på ca 6-8 timmar på låg effekt.

Gulaschsoppa i kåsa