Biff Stroganoff

 

Husmansklassikern – Biff Stroganoff, hur gott är inte det? Som jag skrev i föregående inlägg så gör jag ofta både rullader och biff stroganoff när jag köper hem lövbiff i storpack. Naturligtvis ska ni få mitt recept även på detta. Så otroligt gott och mört blir köttet och tillsätt gärna färska champinjoner i såsen.

Det blev ett sent inlägg idag men helgen har gått i stormfart. Nu blir det snart hopp i säng. Imorgon ska vi åka och hälsa på Allan igen, nu är det bara 14 dar innan han flyttar hem till oss. Glöm inte kika in på Instagram @kryddburken så ska jag uppdatera er med fler bilder under dagen. PUSS & GONATT!

4 port

Det här behöver du :

500 gram lövbiff i skivor

1 gula lök

3 msk tomatpuré

200 gram färska champinjoner

2 msk oxfond

2 msk grönsaksfond

4 dl vatten

3 dl grädde

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR :

Strimla lövbiffen och hacka löken grovt. Fräs på i het stekpanna tillsammans med tomatpuré. Tillsätt skivade champinjoner, fond och vatten och låt koka upp. Sänk värme och slå på grädden. Sjud i ca 30 minuter tills såsen kokat ihop. Smaka av med salt och peppar.

Fräs på biffstrimlorna tillsammans med lök och tomatpuré.

Tillsätt fond, vatten och champinjoner och låt koka upp.

Slå på grädden och sjud på låg värme ca 30 minuter.

Servera, ät och njut!

 

Lövbiffsrullader med rösti

 

 

Brukar ni laga rullader? Det är bland det godaste jag vet. Jag köper lövbiff i storpack och gör ofta rullader på hälften och strimlar hälften och fryser in till biffgrytor. Så otroligt gott! Dessa har jag fyllt med dijonsenap, emmentalerost och flatrökt skinka. Om det är stora skivor lövbiff delar jag dom på mitten så blir dom inte så galet stora och tar heller inte lång tid att tillaga. Såsen som de får puttra i är en riktigt 10-poängare. Vispa ur pannan efter du brynt rulladerna och du får smak av både köttet, senapen och osten som smält lite. Den godaste fyllningen är helt klart den här kombinationen. Ni måste prova!

 

4 port

Det här behöver du :

8 skivor lövbiff

3 msk dijonsenap

16 skivor Emmentalerost

16 skivor (halvor) flatrökt skinka

Salt och peppar

2 msk kalvfond

1 msk grönsaksfond

6 dl vatten

Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :

Dela varje skiva lövbiff på mitten. Bred på ett tunt lager dijonsenap på varje. Lägg på ost och skinka och rulla ihop. Fäst med en tandpetare. Bryn i het stekpanna, 4-5 st åt gången. Salta och peppra. När alla är stekta vispa ur pannan med vatten. Tillsätt fond och lägg i rulladerna. Låt sjuda ca 45 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av. Glöm inte att dra ut tandpetarna före servering.

Råstekt rösti : 


500 gram fast potatis

1 gul lök

1 msk torkad timjan

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR : 


Skala potatisen och skär i strimlor. Hacka löken. Vänd ner i het panna med olja. Krydda med timjan, salt och peppar. Stek på medelvärme, ca 30-40 minuter tills potatisen fått fin färg. Vänd runt då och då.

Söndagsgryta med skinkschnitzel

Söndagsmiddagen har precis avnjutits här hemma. Helgen har gått i rasande fart. Igår var vi iväg hela dagen, en tripp till Jönköping där vi tittade på en bil jag tänkt köpa. Behöver lite mer utrymme då vi snart väntar hem en valp i slutet av april. Med Bronco och ännu en stor ras vill jag att de ska få plats i bilen utan att behöva trängas på varann och att de ska kunna ligga utsträckta och mysa. Det blev en Chevrolet Trans Sport som vi nu håller på inreda med lastgaller, hundgrindar och lite annat småfix. Det är ju sju sittplatser i en sån och tar man bort de två bakre fåtöljerna blir lastutrymmet väldigt stort. Är dock lite sentimental för min Volvo XC70 men ska sälja den så fort Chevan är färdiginredd. Den har jag verkligen varit kanonnöjd med och snygg är den också 😉 men vad gör man inte för hundarna? Tycker de ska få åka fint.

Nu till kvällens recept. En väldigt god, smakrik gryta jag gjorde på skinkschnitzel i en skysås tillsammans med lök, champinjoner och minimajs. En gryta som inte tar lika lång tid som en nötköttsgryta då köttet inte behöver bräsera lika länge för att bli mört och saftigt. Kanongott! Ha en fin söndagskväll allihopa.

6 port

Det här behöver du :

1,5 kg skinkschnitzel

2 gula lök

3 finhackade vitlöksklyftor

250 gram färska champinjoner

2 köttbuljongtärningar

1,5 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

1 msk tomatpuré

1 burk minimajs

Maizenamjöl + vatten till redning

Vitpeppar

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Bryn skinkschnitzlarna i het stekpanna, några åt gången. Lägg över i en rymlig gryta vartefter. Stek sedan lök, vitlök och champinjoner i samma panna och vänd sedan när i grytan. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, tomatpuré. Låt sjuda på medelvärme ca 45 minuter utan lock. Vänd ner minimajsen. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med vitpeppar och örtsalt. Servera med vinbärsgelé, ris eller potatis.

Enkel men väldigt god gryta!

Smaklig måltid!

Det blir bra de här tycker Bronco! Valpen som kommer är en irländsk varghund så utrymme behövs. 😉

Kasslerwok med nudlar

Kassler, precis som falukorv kan man aldrig få för lite tips om. Det är lätt att fastna i gamla recept så här kommer ännu ett tips på vad du kan hitta på med kassler.

4 port

Det här behöver du :

200 gram äggnudlar

1 bukett broccoli

300 gram kassler

125 gram minimajs

1 burk ananas (230 gram med spad)

1 röd paprika

1 dl sweet chilisås (sötstark)

1 röd chilipeppar

GÖR SÅHÄR :

Koka nudlarna al dente och kyl ner. Ställ åt sidan så länge. Förväll broccolin nån minut i saltat vatten. Om jag ska använda broccoli i wok brukar jag lägga hela buketten upp och ner i en skål, därefter slår jag på kokande vatten från vattenkokaren + en nypa salt och låter stå så tills jag skär upp den i mindre buketter och vänder ner i woken. Då blir det precis lagom krispig och saltet gör att den behåller sin fina, gröna färg.

Strimla kasslern och fräs på i stekpanna eller wokpanna tillsammans med strimlad paprika, minimajs och ananasbitar. Slå på ca en dl sweet chilisås och spadet från ananasen. Låt fräsa ihop tills allt fått en karamelliserad, glansig yta. Vänd ner nudlar och broccoli. Toppa med färsk, röd chili.

Smaklig måltid!

Pasta med kassler och krämig grönsakssås

Köpte hem en stor bit kassler i helgen. Billigt, gott men ibland kanske lite svårt att hitta på vad man ska laga utav den. Ugnsgratinerad med ananas och ost, bräckt i stekpanna eller i gratäng med potatis och purjolök är några varianter men jag tänkte tipsa er om två nya rätter, bland annat den här som blev väldigt omtyckt här hemma.

Spagetti med krämig sås på brynt kassler, krispiga grönsaker och toppad med nyriven parmesan.

4 – 6 port

Det här behöver du :

400 gram kassler

1 purjolök

1 gul paprika

1/2 zucchini

1 msk grönsaksfond

1,5 dl vatten

200 gram philadelphiaost

Svartpeppar

Trocomare örtsalt

Färsk oregano

Finriven parmesan

GÖR SÅHÄR :

Skiva kasslern tunt och skär sedan i mindre fyrkanter. Fräs på i stekpanna tillsammans med purjolök, paprika och zucchini skuren i mindre bitar. Låt allt få lite färg, tillsätt en skvätt vatten och grönsaksfond och rör ner en ask philadelphiaost. Smaka av med svartpeppar och örtsalt. Det behövs inte mycket salt då kassler i sig har mycket sälta. Toppa med färsk oregano och finriven parmesan.

En rejäl bit kassler som räckte gott till två middagar för 4 personer. Nästa recept får ni imorgon.

Bryn kasslern tillsammans med purjolök, zucchini och paprika.

Slå på en skvätt vatten, grönsaksfond och rör ner en burk philadelphiaost. Smaka av med svartpeppar och örtsalt.

Servera med färsk oregano och finriven parmesan.

Stroganoff med kycklingkorv

Hej & gokväll på er! Sportlovsveckan lider mot sitt slut och vi rundar av med en riktigt god middag innan skolväskorna ska packas, kläder plockas fram och veckan ska planeras. Vi har ju haft helt underbart väder för att vara sportlov. Riktigt mycket snö har kommit och kvicksilvret håller sig under nollan trots att solen skiner, underbart vinterväder. Och mer snö verkar vi få också.

Måste dock komma ihåg att köpa hem Skillingarydsalva till Broncos tassar… Herregud så han ser ut efter bara tio minuter i snön. Stora isbollar under tassarna, mellan klorna. Inte alls skönt att gå på då de spänner ut huden emellan. Då är skillingarydsalvan oumbärlig. Jag stod ju o höll i den i fredags inne på citygross men måste fått nåt hjärnsläpp för den kom inte med hem i alla fall… Salvan smörjer man bara på innan man går ut och den lägger sig som en skyddande hinna så ingen snö fastnar i allt hår han har mellan tårna. 😉

Från tass-salva till söndagsmiddag. En variant på korvstroganoff fast här med kycklingkorv istället. Jag tycker den passar just extra bra till grytor då den är lite fastare i konsistens än vanlig falukorv, riktigt god!

Såhär gör jag den;

6 port

Det här behöver du :

1 kg kycklingkorv (jag använde 2 förp Kronfågel kyckling, middagskorv)

2 gul lök

2 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 tärning hönsbuljong

2 msk tomatpuré

1/2 dl ketchup

3 dl grädde

Vitpeppar

Salt

Persilja

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Skär korven i strimlor. Hacka löken och bryn allt i stekpanna med smör eller olja. Tillsätt vatten, buljong, ketchup och grädde. Krydda med vitpeppar. Låt småputtra på låg värme ca 15 minuter. Smaka av. Toppa med färsk persilja, chiliflakes och servera med basmatiris.

Ha en fortsatt fin söndagskväll. Vi hörs imorgon igen. KRAM

Fjällgryta – fläskfiléskav med purjolök och potatismos

I helgen hämtade jag ut en ny mobil då mitt abonnemang snart skulle förnyas och ja, jag håller mig kvar i iPhone-svängen än trots ett litet avbrott ett tag då jag testade nya Lumia från Windows men återgick till iPhone efter det iaf. Måste säga att jag blev riktigt imponerad av kameran i iPhone 8plus. Vilken skillnad mot 6s plus jag hade innan. Så barnsligt glad och nöjd man kan bli över en telefon. 😉 Bilderna i föregående och detta inlägg är fotade med iPhone 8plus.

Vintermat står på tapeten i veckan och då måste jag tipsa om skavgryta, eller som jag kallar det – Fjällgryta. Funkar med i princip vilket kött som helst. Jättegott med renskav eller biff men nu hade jag en fläskfilé i frysen så den fick det bli. Goda, norrländska smaker från barndomen i skidbackarna serverat med riktigt hemstompat potatismos och rårörda lingon.

4 port

Det här behöver du :

1 fläskfilé

1 msk torkad rosmarin

Svartpeppar

1 purjolök

2 finhackade vitlöksklyftor

1 burk hela champinjoner + spadet

200 gram philadelphiaost

2 dl vatten

2 msk grönsaksfond

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Frys in fläskfilé några timmar om den är färsk, då blir det lättare att skära tunna skivor skav. Fräs på i het stekpanna med smör eller olja. Krydda med rosmarin och svartpeppar. Tillsätt purjolök och vitlök och låt fräsa ihop några minuter. Sänk värmen och rör ner champinjoner + spadet, philadelphiaost, vatten och fond. Låt grytan småputtra ca 15 minuter. Smaka av med örtsalt. Servera med hemmagjort potatismos och rårörda lingon.

Tunna skivor skav bryns tillsammans med rosmarin, svartpeppar, purjolök och vitlök.

Godaste vintermaten.

Kryddburkens vintergryta

Vintern är ju här i många olika skepnader med blåst, regn, några ynka minusgrader, glashala vägar o däremellan skiner solen och det droppar från stuprören… Södra Sverige ja… Ge mig en riktig vinter istället! Är så less på denna ”blöta” årstid på Öland med hund och lera överallt, på gården och i markerna som verkligen står i vatten. Jag är inte så duktig på att torka tassar längre, har ju inte så bra balans och Mr Bronco som älskar att gräva o krafsa i allt och därefter får med sig halva Öjkroken in varje gång han varit ute kräver en hel del ”fotvård” därefter…

Ja, skurhinken står framme dygnet runt, hatar verkligen denna ”blötperiod”…

Minusgrader tack! = Slipper torka tassar! Eller ännu heller sommar och grön, mjuk gräsmatta… ?

Nåja, det är ju ändå vinter ett tag till och då ska man äta rejäla köttgrytor och mycket rotfrukter. Letade faktiskt bakåt i arkivet här på Kryddburken o till min förvåning har jag inte lagt upp detta recept till er… Skäms på mig!! Det är ju en sån super-dunder-god gryta, så enkel att göra och också att laborera med smaker efter eget tycke.
 Allt i ett dessutom som är himla smidigt. Gör grytan på spisen, eller i kittel över öppen eld ute i skogen. Gör den i slow cockern eller i gryta i ugnen. Vad som passar bäst.

 

Det här behöver du :

1 kg grytbitar av nötkött

2 gul lök

1 liten purjolök

4 morötter

4 palsternacka

1/4 bit rotselleri

1 grön paprika

4 lagerblad

1 msk fransk örtkrydda

1 msk torkad timjan

Tellicherry svartpeppar

Vitpeppar

2 liter vatten

1 dl oxfond

2 msk grönsaksfond

8 potatisar

 

GÖR SÅHÄR : 

Använd en rejäl stekgryta. Börja med att bryna grytbitarna så de får fin färg. Skala och skär lök, purjolök, paprika och rotfrukterna i bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med de torkade kryddorna. Vänd runt ordentligt. Slå på vatten och fond och låt grytan puttra på låg värme med lock ca 2 timmar. Tillsätt potatis i bitar och låt stå ytterligare en timme på spisen. Smaka av med salt och peppar och rör ner ett par skedar svartvinbärsgele. Red av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

 

Härlig vintermat som värmer och mättar.

 

Grytan innan jag slår på vätska. Det doftar helt underbart av alla kryddor.

 

Servera hårdbröd med Stureost till. Ett måste! ?

Mustig vintergryta med rösti

1 kilo fina grytbitar i kyldisken på ICA! Visst är det lockande till att laga en mustig vintergryta såhär års när kylan kommit. Jag ska ge er ett riktigt gott recept som garanterat kommer värma förfrusna fingrar och kalla kinder. ?

Jag har använt bitar av högrev, purjolök, morötter och färska champinjoner som bas i grytan. Smaksatt den med rödvin, tomatpuré, oxfond, grädde, vinbärsgelé och massor av peppar. Inga konstigheter men så vansinnigt god! Serverade den med rösti som jag stekt i ugnen under tiden grytan puttrat. Ett tips till en välsmakande söndagsmiddag kanske?

 

Det här behöver du : 

1 kg grytbitar (högrev)

3 tsk mortlad svartpeppar

1/2 purjolök

4 morötter

200 gram färska champinjoner

2 msk tomatpuré

4 msk oxfond

3 dl rött vin

3 dl grädde

3 dl vatten

2 msk röda vinbärsgelé

Örtsalt o peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en stekgryta. Klicka i smör och bryn köttet i omgångar så det får fin färg. Krydda med nymornad svartpeppar. Tillsätt purjolök, morötter och champinjoner. Vänd runt och låt få fräsa med nån minut innan du tillsätter övriga ingredienser utom vinbärsgelén. Låt sedan bräsera på medelvärme utan lock ca 2,5 – 3 timmar så köttet är riktigt mört. Slå på mer vätska om du vill ha mer sås i grytan, red eventuellt av med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med vinbärsgelé, örtsalt och peppar.

 

Röstin har jag gjort av riven potatis, riven gul lök, salt och peppar och stekt i smord ugnsform i ca 1 timme i 175 grader.

 

 

 

Fläskfilé i pepparsky med champinjoner och vaxbönor

Fredagskvällens middag, lite sent serverad men vad gör väl det! Ja, jisses! Denna fredag går snart till historien. Har aldrig upplevt ett sånt mediapådrag om Black Friday??? Man blir lite mörkrädd… precis ÖVERALLT bombarderas man, vare sig man vill eller inte. ? Har i alla fall inte varit o shoppat loss mer än en sväng in på ICA. Gjorde sen denna middag ikväll och den är verkligen så fruktansvärt god att pepparskyn kan lätt ätas med sked. Tillsammans med frästa champinjoner och gula vaxbönor blir det smakrikt och krispigt. Kan varmt rekommenderas. Serverades med pommes strips.

 

4 port

Det här behöver du :

1 fläskfilé

100 gram färska champinjoner (eller konserverade om man vill de!)

1 tsk mortlad grönpeppar

Några varv med svartpepparkvarnen

Örtsalt

2 msk grönsaksfond

4 dl vatten

1 msk japansk soya

Maizenamjöl + vatten till redning

100 gram vaxbönor

Ett knippe persilja

 

GÖR SÅHÄR :

Putsa och skär fläskfilén i skivor. Stek i het panna i smör. Krydda. Tillsätt champinjonerna och vänd runt. Slå på fond och vätska och låt såsen koka upp. Red av med maizenamjöl utrört i vatten till önskad konsistens. Lägg i vaxbönorna precis före servering. Smaka av.