Grön soppa med kycklingfrikadeller

Gröna, goda rätter lagade med kyckling. I ett par veckor har jag i samarbete med Svensk Fågel lagat lite olika gröna rätter vilket har varit både roligt och givande då det uppskattas väldigt mycket här hemma! Sist ut kommer min egen favorit och det är en himmelskt god, grön, len soppa med kycklingfrikadeller… Ni skulle bara smakat alltså, en riktigt fullträff. En väldigt enkel rätt men ändå full av mustiga smaker och nyttigheter och med relativt billiga ingredienser.

Som vanligt är det svensk fågel märkt med Gula Pippin jag använder.

Du har väl inte missat den Gula Pippin och vad märkningen står för?

Svenska fåglar uppfödda av närproducerande bönder som följer strikta djurskyddslagar med hårda kontroller. Allt för en hållbar avel utan slentrianmässig användning av antibiotika. Fåglar som växt upp och mått bra helt enkelt!

Mer information finns HÄR.

 

TÄVLING!  

Nu är det din tur, du som läser här. Jag hoppas ju att jag har kunnat bidra med lite inspiration för nu kan du tävla med Svensk Fågel på temat ”det naturliga proteinet i en grönare kost” tagga din bild och recept med #gulapippin. Tävlingen pågår i en vecka och vinnare koras den 22:a december.

Vinnaren vinner en årsförbrukning av kyckling. Tvåan vinner Tareq Taylors kokbok ”Kyckling” och kryddor. Trean till femman vinner ett förkläde från svenskfågel med egen bild och recept under temat; ”det naturliga proteinet i en grönare kost”. Läs mer om tävlingen HÄR.

4 port

Kycklingfrikadeller :

400 gram kycklingfärs (märkt med Gula Pippin)

1 msk potatismjöl

3 msk havregryn

1 ägg

2 msk grönsaksfond

1 knippe hackad persilja

1 tsk D’Elidas chilisås

1 tsk örtsalt

 

Buljong : 

1,5 liter vatten

4 msk grönsaksfond

1 msk kycklingfond

1 tsk torkade örter

 

Grön soppa : 

ca 1 liter buljong från frikadellerna

1 stor broccolibukett

3 dl gröna ärtor

100 gram färsk babyspenat

100 gram färskost

salt och peppar

1 dl rostade pumpakärnor

1 knippe ärtskott

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda kycklingfärsen med övriga ingredienserna. Låt stå i kylskåpet en stund innan du rullar ut ca 30 st frikadeller. Koka under tiden upp buljongen och sjud sedan frikadellerna ca 5 minuter.

 

Använd en liter av buljongen från frikadellerna till soppan. Lägg i små buketter av broccolin och låt småkoka nån minut. Tillsätt ärtor, babyspenat och vänd runt. Mixa soppan slät och klicka i färskost. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

 

Servera soppan i en djup tallrik med kycklingfrikadellerna, ärtskott och pumpakärnor på toppen. Gärna ett grovt bröd till. Smaklig måltid!

 

Kycklingfärsen blandad med ägg, lite havregryn, persilja, chilisås och kryddor. Rulla och lägg på tallrik redo att doppas ner i den kokande buljongen.

Sjud frikadellerna på medelvärme ca 5 minuter.

Förbered grönsakerna till soppan. Spara ca 1 liter av buljongen från frikadellerna och koka upp broccoli först, tillsätt sedan ärtor och babyspenat.

Mixa soppan slät och koka upp igen med 100 gram färskost. Smaka av med salt och peppar.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de börjar knäppa lite om dom. Använd till att toppa soppan med tillsammans med ärtskott.

Servera med frikadellerna och en ett gott surdegsbröd.

Väldigt god, grön, nyttigt och mättande måltid!

Hoppas ni provar receptet, eller hittar på ett eget med gröna inslag och kyckling som ett hållbart protein.

 

Inlägg i samarbete med svensk Fågel

Salladswraps med pestomarinerad majskyckling

Små naggande goda tilltugg som förrätt eller på buffé eller bara till kvällsmys i soffan framför TV:n, dessa godingar måste ni testa att göra.

Som alltid använder jag mig av svensk kyckling. Ni har säkert sett mina tidigare inlägg i samarbete med Svensk Fågel och den berömda Gula Pippin.

Kyckling märkt med Gula Pippin ÄR just svensk kyckling som garanterar att fågeln blivit uppfödd under kontrollerade förhållanden där bonden följer strikt djurskyddslag. Gula pippin garanterar också att ingen antibiotika har använts i förebyggande syfte och att kycklingen är fri från salmonella. De medicineras inte heller slentrianmässigt, ja i många länder är det vanligt att man ger alla kycklingar antibiotika för att motverka sjukdom. Svenska bönder motverkar sjukdom på ett hållbart sätt. Genom att hålla god hygien på gården får vi inte bara friskare fåglar än de importerade, våra bönder bidrar till att motverka antibiotikaresistens. Givetvis kan en sjuk fågel få antibiotika, men då på recept från veterinär och det har inte behövts hittills i år.

Läs mer om Svensk Fågel här!

Jag tycker det är riktigt roligt med den nya gröna vågen som landat. Mycket vegetariska rätter men också gröna rätter med ett mer hållbart protein och där är kyckling ett perfekt alternativ.

Jag har gjort ett par goda salladswraps som en enklare lunch, förrätt eller som med fördel kan serveras på en buffé då de går att äta även kalla. En god grönsaksröra i botten med tomat, paprika, rödlök, groddar och fetaost blir en mättande bas tillsammans med majskyckling som jag valt här. Pesto, tomatsmaken och fetaost är riktigt goda kombinationer ihop med kyckling. Allting toppas som avslutning med knapriga, rostade pinjenötter. Ljuvligt gott! 😉

 

6 st

Det här behöver du : 

2 majskycklingfiléer (märkta med Gula Pippin)

1 dl grön pesto

salt och peppar

6 blad romansallad

3 tomater

1 liten rödlök

1/2 röd paprika

60 gram fetaost

2 msk pinjenötter

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär varje filé i tre strimlor. Lägg i en plastpåse med peston och förslut. Låt marinera 6 timmar eller gärna över natten. Stek sedan kycklingen i sin marinad, nån ytterligare olja i pannan behövs inte. Salta och peppra. Var noga med att tvätta händer och köksutrustning innan du hanterar andra råvaror. Skölj och lägg upp blad av romansallad på ett fat och fyll varje med hackad tomat, groddar, hackad rödlök och paprika. Lägg en kycklingbit på varje och toppa med smulad fetaost och pinjenötter.

 

Ingredienserna förberedda. Det går utmärkt att montera ihop med både varm som kall kyckling.

Kycklingbitarna stekta i sin pestomarinad.

Upplagda på romansallad med tomat, groddar, rödlök, paprika, fetaost och rostade pinjenötter.

Galet gott, bara att vika ihop, tugga och njut!

 

Inlägg i samarbete med Svensk Fågel

Köttgryta med grönsaker i mustig buljong

Söndagsmiddagen igår och där passerade en vecka blixtsnabbt som vanligt. Helgen har dock varit lugn och med strålande sol utan blåsiga stormbyar så har vi bara njutit av ledighet tillsammans, tänt ljus på kyrkogården, inte firat nån halloween utan snarare bara tillbringat tid med familjen, grillat korv, pysslat ute och inne och rundade av kvällen med lite strömavbrott. 😉 Vi hann precis äta färdigt middagen så blev allt svart. Godaste köttgrytan med grönsaker och mustig buljong, enkel gryta jag tycker ni ska prova!

 

6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram fläskytterfilé eller annat fläskkött

Salt och peppar

1/2 zucchini i mindre bitar

1 röd hackad paprika

2 röd finhackad chili (mild)

150 gram färska champinjoner

15 små steklök1 burk hela tomater

3 msk grönsaksfond

1 msk mörk oxfond

5 dl vatten

maizenamjöl + vatten

 

GÖR SÅHÄR :

Skär köttet i bitar. Fräs på i rymlig gryta så de får fin färg. Salta och peppra. Tillsätt zucchini, paprika, chili, champinjoner och steklök. Låt fräsa med nån minut och slå sen på en burk hela tomater, fond och vatten. Låt puttra utan lock på medelvärme ca 20-30 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten för att binda ihop smakerna. Koka under tiden ris som tillbehör. Smaka av grytan med salt och peppar.

 

Soppa, gryta eller bara helt vanlig mat!!

Ja, jag tjatar om det och kommer fortsätta att göra ofta. Maten i kylskåpet som ofta åker rakt ner i soporna… För att??!?… Varför??? Tänk på barnen i Afrika som måste svälta sa alltid mamma när jag var liten och inte åt upp maten på tallriken eller inte tyckte det var gott. Å de gjorde jag, och åt upp. 

De råvaror som vi ändå har tillgång till att förvara i kyl och frys utan flugor, ohyra och kryp kan vi naturligtivs både tillaga och äta och vara tacksamma för utan att slänga vid minsta lilla. De varor som sjunger lite på sista versen och ser lite bedjande ut att slippa hamna i soporna, de går också att använda. Man kan verkligen kan koka på soppa på en spik och samtidigt få utrensat inför helghandling. Med gott samvete. Den här korvgrytan eller soppan är så otroligt god och lätt att tillaga, och det fungerar med de ingredienser som kylskåpet erbjuder. 

Man måste nödvändigtvis inte ha korv utan se mer buljongen som själva basen och plocka sen i de grönsaker, rotfrukter, kött och kryddor du har. 

Idag har jag helghandlat däremot och då är det väldigt skönt när resterna är slut och det är lite tomt i kylen. 

 

6-8 port 

Det här behöver du : 

Ca 500 gram blandade korvar

1 gul lök 

5 potatisar 

2 morötter

1/2 sötpotatis 

1/2 knippe sparris 

1 röd paprika 

3 salladslök 

1,5 L vatten 

2 lagerblad 

2 msk tomatpuré 

3 msk grönsaksfond

3 msk kycklingfond 

1 – 2 tsk D’Eldias chilisås 

1 msk torkad örtkrydda 

Trocomare örtsalt 

 
GÖR SÅHÄR : 

Skär korv, lök, grönsaker och rotfrukter i mindre bitar. Smält smör i en rymlig kastrull. Fräs på korv och lök och vänd runt. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud på medelvärme under lock ca 25 minuter. Smaka av med örtsalt och ev mer chilisås. 

 
Grytan sjuder på medelvärme och det doftar helt ljuvligt! 

 

Servera med hårdbröd och smör. Trevlig helg på er alla, nu ska jag fortsätta piffa i köket med lite nya växter och tulpaner och sen blir det fredagsmys med varma mackor och sallad framför TV:n. 

Biff med bambuskott i stark sås

Asiatiskt!! Som jag längtat efter wok och starka såser, krispiga bambuskott och vattenkastanjer. Starkt och smakrikt och så fruktansvärt gott, det är vardagsmat för oss. Jag lovar er detta recept på min biff med bambuskott är precis lika god som på Kinarestaurang, om inte snäppet bättre. Här snålas inte med varken kött eller grönsaker och definitivt inte på smaken. Sen tillhör jag dom som brukar fiska efter så mycket sky de bara går i kantinerna på kinabuffer så här finns även extra sås för den som vill ha de.

Använd biff av fin kvalité, strimla, pudra över en matsked bikarbonat för att göra köttet riktigt mört. Slå på japansk soya och en gnutta socker. Låt marinera i rumstemperatur 2-3 timmar. Där har du hela den otroliga grunden till denna rätt.

Fräs sedan hastigt på i het wokpanna med olja. Tillsätt grönsakerna och slå på vätska. Låt koka upp och krydda dig fram med smakerna till en otroligt god sky till allt som sedan serveras med nykokt ris och pak choi. Bättre blir det inte, jag lovar!
6 port

Det här behöver du : 

Ca 500 gram lövbiff i tunna skivor

1 msk bikarbonat

3 msk ljus japansk soya

1 msk Tamari soya

0,5 msk strösocker

1 liten purjolök

1 grön paprika

2 burkar bambuskott

1 burk vattenkastanjer

0,5 – 0,8 L vatten

3 msk ostronsås

3 msk grönsaksfond

1 msk D’Elidas chilisås

1 msk finriven ingefära

Salt
GÖR SÅHÄR : 

Strimla köttet och lägg i en skål. Pudra över bikarbonat och vänd runt. Slå på soyasåserna. Täck med plastfolie och låt marinera i rumstemperatur ca 2-3 timmar.

Hetta upp en wokpanna med olja och fräs på köttet på hög värme. Lägg i skivad purjolök, paprika, bambuskott och vattenkastanjer och låg fräsa ihop några minuter.

Dags för såsen. Tillsätt vatten, ostronsås, fond, D’Elidas och riven ingefära. Låt koka ihop ca 5 minuter. Red av med lite maizenamjöl utrört i vatten för en jämnare konsistens på skyn. Smaka av med salt. Bättra på vissa smaker om du tycker det behövs mer soya, ostronsås, ingefära, chili etc. Smaka av så mycket tills du är riktigt nöjd.

Avsluta med att bryta över pak choi och servera med ris. Kanongott, hett, smakrikt och krispigt!

Några av ingredienserna.

 

Strimlorna av tunn lövbiff ska marineras med bikarbonat och soya ett par timmar i rumstemperatur. Bikarbonatet gör köttet väldigt mört.

 

Allt blandat i en rymlig wokpanna efter att köttet fått brynas.

 

När såsen monterats och smakats av, lägg på pak choi och servera. Otroligt gott och krispigt tillbehör till denna köttgryta.

 

Biff med bambuskott i stark sås, och lite extra allt… 😜

Vanlig mat!

Det kan sitta fint med lite vanlig mat nu och framförallt lite krispiga grönsaker o vanligt kött. Gjorde detta till middag igår med helt vanlig utskuren kotlett som jag stekte på i grillpannan. I samma panna la jag sen i färska skivade champinjoner som fick ta smak av köttet. Sååå in i bombens gott bara de!

Fräste även på lite grönsaker såsom zucchini, morotsstavar, purjolök, gul paprika och broccoli. En klick bearnaisesås på de och julmaten känns redan långt borta.

Vill man så kör klyftpotatis och majskolvar i ugnen också.

 


Härligt att få stå å skära vanlig mat igen!

 


Dessa grönsaker fräste jag på i het panna med smör och olja, salt, peppar och några droppar D’Elidas.

 

Smaklig spis, för nu är vi väl alla trötta på julmaten?

Fläskfilé tropicana

Då blev det ÄNTLIGEN 1:a december!!! Månaden vi längtat efter då det för oss kommer bli julafton redan den 14:e.  Det är dagen vi kör till Helsingborg och hämtar hem vår riesenschnauzer-valp; BRONCO som då har blivit åtta veckor gammal! ❤️

 

Dagarna dit känns nästan oändligt långsamma efter vårt första möte och bilder som skickats sen dess. Det är tur att julen närmar sig så man kan sysselsätta ledig tid till bak och matlagning, julpyssel, godis och pynt. 😛

Jag ska i alla fall bjuda er på ett recept på en riktigt god fläskfilégryta med lite tropisk inslag. Vill man möta det söta med lite mer hetta så pyttsa i mer av min favoritsås D’Elidas och/eller finhackad färsk chili.

 

4 port

Det här behöver du : 

1 fläskfilé ca 500 gram

smör till stekning

salt & peppar

1 ask körsbärstomater

1 burk minimajs

1 liten burk ananas i skivor + spader

1 röd paprika

1 gul lök

2 morötter

1 msk tomatpuré

2 tsk D’Elidas chilisås

4 dl vatten

3 msk grönsaksfond alt buljongtärning

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm skivor. Bryn i smör i het panna så de får fin färg. Krydda med salt och peppar på bägge sidor. Lägg upp på fat vid sidan om sålänge. Använd samma panna och stek tomater, majs, ananas, lök och morötter. Tillsätt tomatpurén. Vänd runt. Slå på chilisås, spadet av ananasen samt vatten och fond. Låt koka ihop. Lägg ner fläskfiléskivorna. Red sv med maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

 

img_6068.jpg

Jag förbereder lök och grönsaker under tiden fläskfilén bryns i skivor i stekpannan.

 

img_6069.jpg

Allt monteras ihop och jag slår på vatten och fond.

 

Jag låter allt koka ihop ca 10 minuter. Reder sv med lite maizenamjöl utrört i vatten och smakar av.

 

img_6071.jpg

Servera med ris, pasta, nudlar etc. En riktig god och värmande gryta!

Godaste ättiksgurkan till söndagssteken

+slottsstek_recept_husmanskost_stek_söndagsstek_klassisk_gräddsås_skysås_tillbehör_fransyska_pressgurka

Vad brukar ni ha för goda tillbehör till söndagssteken? Den klassiska husmanskosten faller aldrig ur tiden här hemma och nu äntligen börjar hösten komma och söndagsmiddagarna mer regelbundna. Jag älskar att laga saftiga stekar med goda skysåser och allra minst inte tillbehören som kan förbered flera dagar i förväg. Vi åt slottsstek igår och dagen innan hade vi gjort ättiksgurka och kokat äppelmos av höstens första skörd. Så galet gott!

Detta recept på ättiksgurka är det lite mersting i tack vare chiliflakes men otroligt god och bryter av fint till de övriga milda tillbehören.

 

Det här behöver du :

1 gurka

2 dl vatten

4 msk strösocker

2 msk ättika 12%

1 knippe finhackad persilja

2 krm salt

1 tsk chiliflakes

 

GÖR SÅHÄR :

Skölj och skiva gurkan tunt. Rör ihop vatten, socker, ättika persilja och kryddor och häll över gurkskivorna i en skål. Täck med plastfolie och en tallrik och ställ en tyngd över. Låt stå så över natten i kylskåpet.

 

slottsstek_recept_husmanskost_stek_söndagsstek_klassisk_gräddsås_skysås_tillbehör_fransyska

Slottssteken uppskivad och öst med lite av skysåsen och kokta morötter.

Recept på min godaste slottsstek hittar du HÄR >>

 

slottsstek_recept_husmanskost_stek_söndagsstek_klassisk_gräddsås_skysås_tillbehör_fransyska_middagstips

Bland det godaste jag vet… 😛

Många grillkvällar blir det!

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.02244643767806487,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens alla grillkvällarna har det blivit några bilder i telefonen av. 😛 Bjuder här på några favoriter med tillhörande tips och recept. Marinerade, färska champinjoner och majskolvar är bara det en grillmiddag i sig! Så tokgott.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.448106050491333,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Fläskköttet till spetten marinerar jag med olja/soya/balsamvinäger/salt & peppar, och ett par matskedar Colman´s senapspulver. Mängden justeras efter tycke och smak. Blir riktigt gott! Till alla grillrätter är en blandsallad det godaste o h gärna med en vinegrette. Den här är min klassiska som jag ofta gör och den är himla god att dressa även över bakpotatisen.

 

Vinegrette till sallad :

2 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

Salt & vitpeppar

Italiensk örtkrydda

Lökpulver

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka om. Smaka av om du vill öka på någon krydda. Dressa över salladen precis före servering.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.195810123285975,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Kyckling på grillen är en favorit. Jag brukar ofta lägga kycklingen i marinad dagen före eller ha haft den i en saltlag då blir det himla mört och saftigt.

 

Marinad till kyckling : 

1 kg kycklingfiléer

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

2 msk kinesisk soya

1 msk sweet chilisås

2 msk kycklingfond

1 msk tomatpuré

2 tsk D´Elidas chilisås

Salt och peppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.04397912422684236,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

En grillad bit oxfilé som jag bara smort in lätt med olja och sedan gnidit in med en rub-blandning av lite olika torra kryddor såsom; svartpeppar, flingsalt, baconkrydda, chiliflakes, paprika och lökpulver. Jag grillar oxfilén först över direkt glöd och sedan vid sidan om med locket på tills den är färdig. Känn med ett finger eller använd termometer så får du ditt kött precis som du vill ha det. Glöm inte att låta det vila en stund före du skär upp det.

Vad är väl en oxfilé utan bearnaisesås? 😉

 

Kall bearnaisesås :

1 finhackad schalottenlök

2 dl  creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk vitvinsvinäger

½ dl finhackad persilja

4 tsk torkad dragon

1 tsk dijonsenap

1 tsk socker

1 krm vitpeppar

½ tsk salt

 

GÖR SÅHÄR :

Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.533170223236084,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Bakpotatis naggar jag med gaffel och kör i micron ca 10 – 12 minuter. Därefter pensla med olivolja och stör över salt, peppar och grillkrydda och lägger på grillen precis före den ska ätas så blir det fin, krispig yta.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.009666613303124905,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Till allt grillat är det ju så vansinnigt gott med kryddsmör, speciellt eller rättare sagt ett måste till bakpotatis också. Här kommer lite olika tips på aromsmör du enkelt gör själv och fryser in.

 

Rödvinssmör : 

300 gram smör

4 msk rött vin

1 finhackad rödlök

Grovmalen rosépeppar

Salt & Peppar

 

Café de Paris :

300 gram smör

½ gul finhackad lök

1 finriven vitlöksklyfta

1 tsk vanlig senap

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 tsk dragon

Salt & vitpeppar

 

Fisk – aromsmör :

300 gram smör

1 msk tomatpuré

1 msk vitt vin

klippt gräsklök

några droppar pressad citron

Salt & citronpeppar

 

Vitlökssmör :

300 gram smör

6 – 8 vitlöksklyftor

2 tsk vitvinsvinäger

Några droppar pressad citron

Salt och vitpeppar

 

Pepparrotssmör :

300 gram smör

2 msk riven pepparrot

½ tsk vitvinsvinäger

Salt & Peppar

 

Persiljesmör :

300 gram smör

Finhackad persilja

Några droppar pressad citron

Salt & vitpeppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1007414301249643,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Grillad lövbiff med pommes och pepparsås, en riktig goding!

 

Pepparsås : 

2 msk smör

4 msk vetemjöl

4 dl mörk oxbuljong

2 tsk mörk balsamvinäger

1 tsk tomatpuré

1 tsk soya

½ tsk nymalen svartpeppar

½ tsk nymalen rosépeppar

1 krm nymalen grönpeppar

2 dl grädde

Salt

en nypa socker

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och vispa ner vetemjölet till en slät konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud såsen på svag värme. Smaka av med salt och en gnutta socker. Tillsätt eventuellt en burk champinjoner. 😉

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.0985620458933969,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

6 – 8 port

Potatissallad

ca 2 kilo nypotatis

5 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 finhackad purjolök el. 2-3 salladslök

1 finhackad liten gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 knippe blandade färska örter

Trocomare örtsalt

 

GÖR SÅHÄR :

Koka nypotatisen i saltat vatten eller använd kall överbliven potatis. Ställ undan o låt svalna. Rör ihop resten av ingredienserna i en stor skål. Krydda och smaka av. Skär potatisen i lagom stora bitar och vänd ner försiktigt i krämen. Smaka av med örtsalt. Potatissalladen blir ännu godare om den får stå till sig några timmar före servering.

Grillmiddag med rostade tillbehör

grillad_skinkstek_vitlökssmör
Då var det fredag igen och idag bjuder jag på grillat! Nog kliar det allt lite i grillfingrarna när vårsolen tittar fram och man väcks av fågelkvitter på morgonkvisten. Det är ju så förbenat gott med grillat just i början av säsongen. Här kommer tips på marinad, vitlökssmör och goda tillbehör med rostade rotfrukter och grönsaker. Kan säga att det smakade ljuvligt! :-P

Har ni idétorka om vad ni ska ha för tillbehör?, här hittar ni 50 tips på tillbehör till just grillat – Klicka HÄR!

Marinad till 1 kg skivad skinkstek;
2 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressad vitlöksklyfta
2 msk malen paprika
Salt & svartpeppar

räfflad_kniv_potatis_morötter
Potatis och morötter skar jag med ”räffelkniven” i skivor.

rostade_grönsaker_rotfrukter_tillbehör_grillat
Blandade med förkokta majskolvar i bitar, små plommontomater, ett par vitlöksklyftor, citron och timjan. Olivolja, salt och peppar sen ska allt vändas runt och gotta till sig i ugnen ca 50 – 60 min 200 grader.

grillmiddag_potatistillbehör_förberedaFörbereder tillbehör och min specialare; american grillsås. Den är sjukt god! ;-)

American grillsås :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver

*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.

Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>

tillbehör_grillat_potatis_rostade_majs_grönsaker_rotfrukter
Skjuts in i ugnen 200 grader ca 50 – 60 min. Vänd runt då och då.

tillbehör_grillat_potatis_majskolvar_morötter_ugnsrostade_grönsaker
När rotfrukter och grönsaker är klara i ugnen, plocka bort de torra timjankvistarna och servera till köttet.

grillat_griskött_skinkstek
Smaklig måltid, å glöm för guds skull inte vitlökssmöret! ;-)

Vitlökssmör :
200 gram rumsvarmt smör
2 msk olivolja
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk D’Elidas chilisås
Några droppar pressad citron
Trocomare örtsalt
Vitpeppar
Flingsalt

RÖR IHOP – smaka av! :-P