Spagetti med sparris, vaxbönor och baconsås
Sommaren är verkligen lång i år! Vilken värme vi har alltså… Inte många regndroppar har kommit här ändå är grillförbudet nu upphävt. Man får då vara försiktig för allt är snustorrt i skog och mark. Inte ett grönt grässtrå så långt ögat kan nå och gula löv ligger redan fallna på marken. Vi har såklart […]
Vad ska man äta i värmen??!
Den tropiska värmeböljan är visst här för att stanna enligt SMHI så jag bidrar med ett vansinnigt enkelt, svalkande och gott tips på mat som man ORKAR äta i värmen. Det tycks vara eviga frågan hos väldigt många just nu. Vad ska vi äta? För varmt för att laga mat, för varmt för att grilla, […]
Broccolilasagne med vit och grönmögelost

Vad säger ni? Vill ni ha tips på något riktigt gott och dessutom vegetariskt? Något som jag verkligen tycker om så är det broccoli i alla former och här har jag använt den i en enkel, vegetarisk lasagne. Precis lika god att äta som den är eller ihop med grillad kyckling eller kallskuret kött. Istället för bechamelsås har jag använt färsk vitost, finns olika sorter att välja på från olika märken. Den kan smulas eller tärnas och användas både i sallad eller i varma rätter. Supergod och krämig är den och har en fin sälta. Jag har inte använt några övriga kryddor eller salt i receptet, det blir otroligt gott bara som det är. En skvätt grädde och folie över och sen skjuts in i ugnen så blir det fantastiskt gott!😊

Följ mig även på Instagram @kryddburken för mer daglig uppdatering av allt som sker och händer här hemma.😊

4 port

Det här behöver du :

200 gram lasagneplattor

500 gram apetina vitost, tetra

2 broccolibuketter

4 stjälkar salladslök

140 gram kvibille ädelost

2 dl grädde

GÖR SÅHÄR :

Använd en smord ugnsfast form, mindre modell. (Ca 15*30cm) Börja med ett lager smulad vitost. Lägg på tre lasagneplattor. Smula över ett lager med vitost. Toppa med broccoli, finskuren salladslök och smulad ädelost. Upprepa en gång och avsluta med lasagneplattor och smulad vitost. Slå på 2 dl grädde. Täck formen med aluminiumfolie och skjuts in i ugnen ca 20 minuter. Ta av folien efter 20 minuter och stek i ugn ca 10 minuter till.

Kasslersallad med Rhode island-dressing

Så kom värmeböljan tillbaka och fler enkla sallader står på tur. Det här är en klassisk barndomsfavorit som har hängt med länge. Kassler är perfekt då vi behöver salt i värmen. Inte så många ingredienser men så vansinnigt god och svår att tröttna på. Pasta och osttärningar gör den extra matig och dressingen vispad du ihop på ett kick, mycket godare än köpta på flaska.

6 port

Det här behöver du :

250 gram barilla penne pasta

1 msk rapsolja

400 gram kassler

200 gram ost, port salut

1 gurka

1 burk, 150 gram majskorn

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan och häll av, skölj i kallt vatten och vänd runt med en matsked rapsolja.

Skär kassler, skalad och urkärnad gurka och ost i kuber. Blanda sedan allt med en burk majskorn i en rymlig skål.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen.

Förslag;

Häll upp på petflaska, det ryms precis lagom i en 0,5 liters pet. Smidigt att förvara i och även servera ur om man ska ta med sig till exempel.

Rhode island-dressing :

3 dl gräddfil

1 dl majonäs

1/2 dl ketchup

1 tsk chilipulver

Salt

Vitpeppar

Enkel och supergod, kall sallad i värmen!

Skippa köpta såser, att vispa ihop gräddfil, majonäs och ketchup går på nolltid om med lite kryddor får du en helt hemmagjord och mycket godare dressing.

I helgen grillade vi korv och satt ute i kvällssolen och svalkade oss. Så skönt nu när myggen minskat markant. Dom finns men inte lika många längre…😉

Doggy-Chevan är nu helt färdig och jag är så glad att äntligen fått XC70 såld också. Här är bilen alldeles nyss upptextad av mannen. Kryddburken har hunnit skyltas på tre bilar redan, 12 år går fort. Nu tänker jag att den här bilen ska få hänga med bra länge då den är komplett utrustad och påskostad för hundarna också. 😉

Ha en fin söndagkväll allihopa. Fortsätt skicka in era tårtor till tävlingen, flera bidrag har redan trillat in.

Veckan som kommer stundar bal för Joline, skolavslutningar, restaurangbesök och avslutsningsfest. Sen är det sommarlov.

Joline har fått ett toppenjobb på Nya Conditoriet i Borgholm i sommar så vi får se till att ranta ner till stan och hälsa på och fika lite oftare.😉

Nä, nu trampar hundarna otåligt omkring mig och vill ha kvällsmat så det är bäst jag avslutar. KRAM PÅ ER!

Sommarfisk med kall sås

Vilken sommarvärme som har kommit, ljuvligt väder men aningens för varmt för några mer avancerade middagar. Isvatten och citron lever man ganska länge på också. 😉

En rätt som är väldigt god och lätt att laga till är denna sommarfisk som är lite mer som en sallad. Bara att montera ihop med diverse grönsaker man har har hemma. Gurka som du kärnar ur och skär i skivor är väldigt fräscht och gott till just fisk varma sommardagar. Den kalla fisksåsen är ett måste till. Enkla ingredienser – bara att röra ihop, smaka av och ringla över fisken.

Jag brukar steka fisk i ugnen i en rymlig form så det finns mycket. Det behöver inte vara med avancerat än salt och peppar och sen tillför man mer smak från såsen.

Använd färsk fisk om du har tillgång, annars går det precis lika bra med frysta torskblock. Rätten kan serveras både ljummen och kall och perfekt att ha på en buffé eller till picknick.

I veckan kommer jag lägga upp tävligen om Årets finaste sommartårta. För 9:e året i rad kommer läckra, vackra tårtor att visas upp för omröstning. Missa inte det!

4 – 6 port

Det här behöver du :

Kokt färskpotatis

800 gram torskfilé

150 gram sockerärtor

1 gurka

1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :

Salta och peppra torsken och lägg i en smord ugnsfast form. Täck formen med folie. Stek i ugnen ca 20 min på 150 grader. Använder du fryst fisk, öka på tillagningstiden till ca 35 minuter.

Förväll sockerärtorna i saltat vatten. Häll av och montera ihop med skuren och urkärnad gurka, paprika och färskpotatis. Lägg fisken ovanpå. Rör ihop ingredienserna till såsen och ringla över.

Kall fisksås :

2 dl creme fraiche

2 msk bostongurka

1 msk torkad dill

2 msk pressad citron

Salt och vitpeppar

Tortellinigryta

Sommartid när dom tyngre, mustiga köttgrytorna ofta går i ide kan det ändå vara gott med nåt slags hopkok. Pastapannor allt-i-ett är smidigt och tacksamt då det inte blir så mycket disk. Så även denna tortellinigryta med grönsaker och lite fräsch hetta. Supergott! Prova gör din egen variant med favoritsmaker av grönsaker i sommar.

Det här behöver du :

1 förp 240 gram barilla tortellini med ostfyllning

2 morot

1 gul paprika

100 gram sockerärtor

1 burk krossade tomater

4 dl vatten

3 msk grönsaksfond el tärning

2 tsk D’Elidas chilisås

1/2 pressad citron

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :

Om du använder torkad tortellini, förkoka den al dente. Jag brukar hälla påsen i en skål och sedan slå på kokande vatten från vattenkokaren och låta stå medan jag tillagar resten. Använder du färsk tortellini tillsätter du den i grytan på slutet så den får koka med nån minut bara.

Skala och strimla morötterna. Strimla paprika och sockerärtor. Fräs på grönsakerna i lite smör i en rymlig stekpanna med högre kanter. Tillsätt krossade tomater, vatten och fond. Låt koka upp. Pressa i en halv citron och tillsätt chilisås. Smaka av med salt och peppad. Vänd ner tortellini och låt allt sjuda ihop nån minut.

Lite strimlade grönsaker och tomatkross. På med vätska och fond eller buljongtärning. Låt allt koka upp och tillsätt sedan tortellini.

Låt sjuda nån minut bara. Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!

Stark biff med nudlar

Asiatiskt hetta i köket och öländsk hetta utomhus.😉 Underbart väder och strålande sol, men det blir många och korta stunder ute för hundarna när det är såhär varmt, 10-15 minuter i taget sen vill dom in och svalka sig på stengolvet. I skuggan äter myggen på dom dessutom. Samma för mig. Myggen är fullkomligt galna och biter mig precis överallt och jag håller på klia ihjäl mig!!! Antihistamin ska ju lindra lite men inte i år. Provat smörja på kortisonsalva på betten också men de kliar lika jävligt i alla fall. Och hur mycket mygg-spray och roll-on jag är tar på mig så är dom överallt och sticks. Det brukar ju vara en kort myggsäsong såhär i början sen försvinner dom till sensommaren så lite förtröstan finns dock. Passade på att fixa lite middag nu på eftermiddagen när det varit som varmast. Stark biff med krispiga grönsaker och nudlar. Så gott med en massa isvatten till.

Ingredienserna är enkla. Använd något slags kött. Biff, fläskkött eller kyckling funkar fint. Sen tar jag soya, sweet chili och ostronsås som bas. D’Elidas chilisås för den godaste hettan. Fyller på med grönsaker, vad som helst som kan tänkas finnas i kylskåpet. Servera med nudlar, ris, pasta etc. väldigt enkelt och väldigt gott!

Det här behöver du :

300 gram strimlad lövbiff

3 msk kinesisk soya

4 msk ostronsås

4 msk stark sweet chili

2 tsk D’Elidas chilisås

2 dl vatten

1/2 strimlad purjolök

1/2 gul paprika

100 gram minimajs

100 gram sockerärtor

Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :

Strimla köttet och hetta upp en stekpanna. Bryn på hög värme med olja. Tillsätt soya, ostronsås, sweet chilisås och D’Elidas. Låt fräsa ihop. Slå på vattnet och lägg i purjolök och grönsaker. Vänd runt nån minut. Servera med nudlar, toppa med sesamfrön.

En halv purjolök, en halv paprika, minimajs och sockerärtor.

Vänd ner purjolök och grönsaker när köttet fått fräsa ihop med såserna en stund.

Servera med nudlar, toppa med sesamfrön.

Lax-pyttipanna

Tyckte det var dags för lite fisk här på Kryddburken igen. Detta var bland det godaste jag ätit på länge med just fisk. En pyttipanna med härligt smörstekt lax kryddad med citronpeppar och örtsalt tillsammans med råstekt potatis, morötter och palsternacka. Det blev otroligt gott, knaprigt, salt, sött och fräscht. Rörde även ihop en kall dillkräm som verkligen blev pricken över i:et och ett gott alternativ om man inte vill ha stekt ägg.

4 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram lax

Smör till stekning

Citronpeppar

1 pressad citron

Örtsalt

6 potatisar

2 morötter

2 palsternacka

3 dl gröna ärtor

1 kruka dill

Stekta ägg

GÖR SÅHÄR :

Börja med att skala och skär potatis, palsternackor och morötter i kuber. Stek på medelvärme i olja ca 15 – 20 minuter. Häll upp ärtorna i en skål med en nypa salt och slå över hett, kokande vatten. Låt stå tills de ska vändas ner i pytten.

Skär laxen i kuber och stek i separat panna så går den inte sönder blanda rotfrukterna. Krydda med citronpeppar och örtsalt. Pressa över en citron. Häll av vattnet från ärtorna och vänd ner i pytten. Servera med färsk dill, stekt ägg och en kall dillkräm.

Dilkräm :

2 dl creme fraiche

1 dl majonäs

1 msk torkad dillkrydda

Örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna och servera till pyttipannan.

Skär laxen i kuber. Det går lika bra med fryst om du inte har tillgång till färsk lax. Tina den i kylskåpet före tillagning bara.

Stek rotfrukterna på medelvärme ca 15 – 20 minuter. Vänd sen ner lax och gröna ärtor.

Smaklig måltid!

Kasslerwok med nudlar

Kassler, precis som falukorv kan man aldrig få för lite tips om. Det är lätt att fastna i gamla recept så här kommer ännu ett tips på vad du kan hitta på med kassler.

4 port

Det här behöver du :

200 gram äggnudlar

1 bukett broccoli

300 gram kassler

125 gram minimajs

1 burk ananas (230 gram med spad)

1 röd paprika

1 dl sweet chilisås (sötstark)

1 röd chilipeppar

GÖR SÅHÄR :

Koka nudlarna al dente och kyl ner. Ställ åt sidan så länge. Förväll broccolin nån minut i saltat vatten. Om jag ska använda broccoli i wok brukar jag lägga hela buketten upp och ner i en skål, därefter slår jag på kokande vatten från vattenkokaren + en nypa salt och låter stå så tills jag skär upp den i mindre buketter och vänder ner i woken. Då blir det precis lagom krispig och saltet gör att den behåller sin fina, gröna färg.

Strimla kasslern och fräs på i stekpanna eller wokpanna tillsammans med strimlad paprika, minimajs och ananasbitar. Slå på ca en dl sweet chilisås och spadet från ananasen. Låt fräsa ihop tills allt fått en karamelliserad, glansig yta. Vänd ner nudlar och broccoli. Toppa med färsk, röd chili.

Smaklig måltid!

Pasta med kassler och krämig grönsakssås

Köpte hem en stor bit kassler i helgen. Billigt, gott men ibland kanske lite svårt att hitta på vad man ska laga utav den. Ugnsgratinerad med ananas och ost, bräckt i stekpanna eller i gratäng med potatis och purjolök är några varianter men jag tänkte tipsa er om två nya rätter, bland annat den här som blev väldigt omtyckt här hemma.

Spagetti med krämig sås på brynt kassler, krispiga grönsaker och toppad med nyriven parmesan.

4 – 6 port

Det här behöver du :

400 gram kassler

1 purjolök

1 gul paprika

1/2 zucchini

1 msk grönsaksfond

1,5 dl vatten

200 gram philadelphiaost

Svartpeppar

Trocomare örtsalt

Färsk oregano

Finriven parmesan

GÖR SÅHÄR :

Skiva kasslern tunt och skär sedan i mindre fyrkanter. Fräs på i stekpanna tillsammans med purjolök, paprika och zucchini skuren i mindre bitar. Låt allt få lite färg, tillsätt en skvätt vatten och grönsaksfond och rör ner en ask philadelphiaost. Smaka av med svartpeppar och örtsalt. Det behövs inte mycket salt då kassler i sig har mycket sälta. Toppa med färsk oregano och finriven parmesan.

En rejäl bit kassler som räckte gott till två middagar för 4 personer. Nästa recept får ni imorgon.

Bryn kasslern tillsammans med purjolök, zucchini och paprika.

Slå på en skvätt vatten, grönsaksfond och rör ner en burk philadelphiaost. Smaka av med svartpeppar och örtsalt.

Servera med färsk oregano och finriven parmesan.