Dags att grilla & tips på snabblagad sås!
Hej på er! Tro det eller ej, men vi har inte grillat hemma hos oss förrän förra helgen. Årets första grillning blev så klart i midsomras, men då var vi ju inte hemma hos oss. Förra helgen var det dock perfekt läge för grillning. Vi började dagen med morgondopp, sedan långfrulle och efter det en […]
Chilimarinerat grillspett och prat med Ann Fernholm om sockerfria marinader

Smakrika spett

Idag får du tips på en lättgjord marinad som passar riktigt bra till grillspett, passa på att njuta av grillat nu när vi fått så underbart försommarväder.

Det var många år sen sommaren kom så plötsligt, alla träd och buskar blommar samtidigt här i Stockholm.

Igår åt jag lunch på Blekholmen tillsammans med vännen Ann Fernholm och vi pratade bland annat om hur gräsligt mycket socker det är i matfabrikernas marinader och såser.

Här kan du lyssna på en P1-intervju med Ann om de sockrade grillsåserna.

Det är verkligen bra att hon som granskande journalist nagelfar fabrikanternas innehållsförteckningar.

Sprid gärna intervjun vidare så kanske det blir en motreaktion hos allmänheten mot färdiga grillsåser och vi får se bättre alternativ i butikerna.

Du vet väl att Ann även är initiativtagare till Kostfonden, som jobbar med att ta fram oberoende studier på lågkolhydratkostens inverkan på vår hälsa.

Igår var också en speciell dag för mig, firade då 9 år med mina recept i cyberspace.

Här kan du gå in och ta en titt på de recept och bilder jag då publicerade, tanken var då att starta en hemsida med namnet Kalaskokeri.

Men det blev ju en blogg med namnet Birgitta Höglunds mat istället och den har gått riktigt bra sen dess 🙂

På de 9 åren har det faktiskt hunnit bli 5 kokböcker, varav tre är utgivna i USA.

Vill du ha fler sockerfria och smakrika recept att prova i sommar så kan du här förbeställa min grillbok som snart kommer i nytryck.

Chilimarinad till grillspett 4 port

½ dl rapsolja

½ dl min sockerfria chilisås

2 msk balsamvinäger

1 msk oregano

1 msk Worcestershiresauce

2-3 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor

Riv vitlöken fint och rör ihop med det övriga.

Stoppa bitar av t ex fläskfilé, karré, lamm, biff eller kycklingbröst i en fryspåse och häll på marinaden, knyt och massera runt.

Låt ligga i kylen några timmar, har du tid att vänta så blir det ännu godare efter 1-2 dygn, vänd några gånger under tiden.

Lägg träspett i vatten en stund innan grillningen, så bränns de inte lika lätt.

Trä upp 4-5 köttbitar per spett och grilla tillsammans med skivor av zucchini, bitar av paprika och halverade aprikoser.

På bilden härovan har grillspettet sällskap av min hemgjorda, kylda bearnaisesås, det blir riktigt gott som kallt bearnaisesmör.

Doppa en sked i hett vatten och ta upp såsen med, då går det lätt att forma den stelnade såsen till ett ägg.

Nu ska jag ut och njuta vidare av sommarvädret, hoppas du också tar chansen.

Jag på Blekholmen

Chilimarinad till grillad fläskkarré

Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Vill du ha fler grilltips så har jag skrivit en hel kokbok om det heta ämnet, Grillmat LCHF.

Chili passar bra till Fläskkött

Grillspett


Godaste grillspetten med fyllda, baconlindade champinjoner, kryddkorv och fläskkött

grillspett_grillade_fyllda_champinjoner
Häromkvällen gjorde vi oss ett par dundergoda grillspett gubben och jag med massa härliga smaker. Vi satte oss vid bordet med varsin skärbräda och plockade fram lite av varje av vad som fanns i kylen, sen satte vi igång att skära och trä på spett. Vi landade sen ute vid grillen till en ganska förhållandevis sval kväll, helt ljuvligt! :-P

Detta hade vi på spetten : 

  • Scans råkorv anchochili & svartpeppar
  • Benfri kotlett i marinad
  • Baconskivor
  • Champinjoner
  • Färskost med tacosmak
  • Paprika
  • Knipplök

Just champinjonerna brukar jag skära bort en bit av foten för att använda som ”lock” efter att jag fyllt dom med färskost. Sen lindar jag in dom hårt i varsin baconskiva, då brukar fyllningen hålla sig på plats.

grillspett
Knipplök, paprika dom god råkorvarna, marinerad kotlett och de fyllda champinjonerna.

färskostfyllda_baconlindade_champinjoner
Det blev så många champinjoner som dom fick även samsas på ett eget spett. Urgoda drinktilltugg dessutom! :-P

godaste_grillspetten
Redo för grillen.

grillspett_korv_champinjoner_baconlindade
Gott, gott, gott…. Servera med en kall tzatziki och grillat bröd! ;-)

Grillspett med bearnaisesås på philadelphiaost

grillspett_grillat_mat_middagstips
När man som jag lite har tröttnat på allt vad grillat heter just nu men övriga familjen ändå insisterar på GRILLAT så känns grillspett som ett gott alternativ med smaker av många olika ingredienser. Inte enbart korv med bröd, grillkarré och potatissallad eller hamburgare… Tack å lov! ;-)

Dessa grillspett är försedda med tunt skivat fläskkött som legat i marinad, olika kryddkorvar, tomat, röd salladslök och paprika.

I frysen hittade jag en provpåse från Findus med ugnsrostad chilipotatis med lite olika rotfrukter och grönsaker i en blandning – verkligen gott och det passade bra till spetten.

I kastrullen på spisen experimenterade jag fram en bearnaisesås på en bas av smör + vitvinsvinäger + citron + torkad dragon som jag sedan rörde ner en burk philadelphiaost i och kokade upp. Vansinnigt god och färdig på 5 minuter. Philadelphiaosten gör såsen krämig och varken emulsion eller redning behövs för rätt konsistens – prova detta!! :-P

Marinad till ca 700 gram fläskkött (låt ligga ett dygn eller tre) :
2 dl rapsolja
3 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
1 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk malen söt paprikapulver
Salt & peppar

5 st
Grillspett :

400 gram tunna skivor av fläskkött (marinad se ovan)
3 kryddkorvar
3 tomater
2 röd salladslök
1 gul paprika

Bearnaisesås philadelphia :
2 msk smör
1 msk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
2 msk pressad citron
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör tillsammans med torkad dragon. När smöret börjar bubbla, tillsätt vinäger och citron. Sänk värmen och rör ner en burk philadelphiaost. Låt koka upp på svag värme nån minut. Smaka av med salt och peppar.

grillspett_grillat
Grillspetten förberedda till ”grillmästaren därute”…. ;-)

ugnsrostad_chilipotatis_rotfrukter
Ugnsrostad potatis med rotfrukter, broccoli, lök och chili.

grillspett_grillat_grilla_grillatärgodast
Allt klart, dags att njuta av ännu en grillmiddag…. :-P

Grillspett med godis


Så var det dags för den årliga julauktionen i Jolines klass där vi föräldrar fixar nåt gott att bidra med. Det kan vara allt ifrån julpyssel, en flaska glögg, julgodis, lussebullar, hemmagjorda dörrkransar eller ja, i princip vad som helst! Jag har tre saker färdiga och dessa är ett av dom. Små grillspett med godis, inslaget i cellofan och lite rosetter. En alldeles ypperlig gåva till nån man tycker om, eller till barnkalas, buffé, på alla hjärtans dag, till dopet eller varför inte bröllopet etc.

Allt du behöver är godis förstås, grillpinnar i trä, avlånga smala cellofanpåsar och presentsnören!
Busenkelt och jättekul att pyssla med i köket, om man inte får oväntat besök förstås… Klicka om du vågar… :-P


Trä godis på spetten…


Pilla in godisspetten i cellofanpåsarna…


Knyt med presentsnöre och så va de klart! ;-)

The post Grillspett med godis appeared first on Kryddburken.se.