Fläskkarré med glaze av svarta vinbär

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Höstnjutning

Nu är det hög tid att ta vara på alla härliga svarta vinbär som dignar på buskarna, innan fåglarna äter upp allt.

Passa på att göra min goda svartvinbärsglaze som jag hade med i min för tillfället slutsålda Grillmat LCHF.

Planer finns på att trycka på nytt, precis som nyutgivna Gammaldags husmanskost.

Den är en kombinerad utgåva av mina tidigare böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Du kan köpa kokboken direkt från förlaget i länken ovan, här hittar du den på Bokus och Adlibris.

Glaze till grillning som säljs färdig på flaska, innehåller ofta en hög halt socker.

Inte bra alls, både med tanke på kolhydraterna och på de skadliga ämnen som bildas i köttbiten när sockret hettas upp över grillen.

Den här glazen, gjord på svarta vinbär och lime, är helt fri från tillsatt socker och ger fläskköttet en härligt syrlig smak.

Koka gärna en större sats och frys in till kommande grillmiddagar.

Här hittar du också mitt recept på sockerfritt gelégodis.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål, en grönsallad och grillade skivor av förvälld rättika.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Ett kryddsmör passar bra till, 7 recept på det hittar du här tillsammans med ett inlägg om fettets betydelse i vår mat.

Här nedanför ser du några bilder från torsdagens föreläsning tillsammans med vännen Therese Renåker på restaurang In the Pink i Malmö.

I pausen berättade jag om min egen resa från utbrändhet av just stress och och åren som följde med ryggskada, steloperation, fibromyalgi och hur jag blivit friskare med hjälp av maten.

Jag har alltid trott att jag inte klarar att stå på en scen och prata inför en publik, men tänk, nu har jag bevisat motsatsen för mig själv…

Allt går, bara man vågar släppa rädslan och ta första steget.

Vill du att vi ska komma till din hemstad med vår föreläsningsturné, så får du gärna förmedla kontakt till nån som kan arrangera den.

Läs gärna mer och ta kontakt på Therese hemsida Kloka Råd.

Längst ner ser du en film som visar en del av allt det goda de serverar på restaurangen.

Therese Renåker föreläser om Stress på In the Pink i Malmö…

Här blir vi fotograferade tillsammans med Cecilia Paulsson, som driver bloggen PaulssonsPaleo…


Kräftor med tillbehör och picknicktips från Stockholm

Grillade kräftor från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sensommarsemester

Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm.

Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat.

Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick.

Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden.

Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan.

Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder.

Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror.

På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs.

Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredienser de har att välja på.

Vi delar på en lunchsallad för 105 kr, det mättar rejält tillsammans med den bönsallad jag brukar ta med ut på picknicken.

Passa på att njuta av grillat nu under de ljumma sensommarkvällarna, idag får du ett av recepten från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.

Jag hoppas få möjlighet att så småningom ge ut ett nytryck av den, precis som med två av mina andra böcker som nu finns här med titeln Gammaldags husmanskost.

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Den grekiska potatisaiolin nedan är också väldigt god till skaldjur och innehåller en hel del resistent stärkelse.

Läs gärna mer om vad RS kan göra för din hälsa i Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv.

Skordalia

2 kalla, kokta potatisar

2-3 vitlöksklyftor

2 dl kallpressad olivolja

1 äggula

Havssalt

Vitvinsvinäger efter smak

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra.

Du kan också bara pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.

Picknick på Skinnarviksberget.
Klicka på bilden så kan du läsa mer om Wonderbags picknickmodell…

Rostbiffsallad från Paradiset…


Kräftor med tillbehör och picknicktips från Stockholm

Grillade kräftor från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sensommarsemester

Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm.

Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat.

Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick.

Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden.

Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan.

Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder.

Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror.

På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs.

Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredienser de har att välja på.

Vi delar på en lunchsallad för 105 kr, det mättar rejält tillsammans med den bönsallad jag brukar ta med ut på picknicken.

Passa på att njuta av grillat nu under de ljumma sensommarkvällarna, idag får du ett av recepten från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.

Jag hoppas få möjlighet att så småningom ge ut ett nytryck av den, precis som med två av mina andra böcker som nu finns här med titeln Gammaldags husmanskost.

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Den grekiska potatisaiolin nedan är också väldigt god till skaldjur och innehåller en hel del resistent stärkelse.

Läs gärna mer om vad RS kan göra för din hälsa i Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv.

Skordalia

2 kalla, kokta potatisar

2-3 vitlöksklyftor

2 dl kallpressad olivolja

1 äggula

Havssalt

Vitvinsvinäger efter smak

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra.

Du kan också bara pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.

Picknick på Skinnarviksberget.
Klicka på bilden så kan du läsa mer om Wonderbags picknickmodell…

Rostbiffsallad från Paradiset…


Kryddsmör Café de Paris, Fetaostsmör och LCHF-camping i Säffle

Kryddsmör Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Goda grilltillbehör

I morgon tar jag tåget västerut, jag åker till LCHF-campingen i Säffle för att bjuda på mina frökex från Huså Bröd.

För den som vill kommer jag också att berätta hur en Wonderbag fungerar och göra lite reklam för min och Annika Dahlqvists kommande kokbok som släpps i dagarna, Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

LCHF-campingen är ett stort event för alla som är intresserade av kost och hälsa, med ett stort och varierat utbud av föreläsare.

Är du på väg dit och inte vet vad du ska ta med för tillbehör till grillkvällarna, så kan du passa på att göra ett riktigt gott kryddsmör.

De här, Café de Paris-smör och Fetaostsmör, passar fint till all slags grillat, kött, fisk och grönsaker.

Recepten är hämtade från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.

Här kan du läsa mer om campingen från mitt förra besök för 2 år sen.

Grillning på LCHF-campingen 2015…

Café de Paris-smöret smakar bäst till en saftig biff tycker jag, entrecôte eller fläskkarré med rejäl marmorering.

Kryddblandningen i originalreceptet innehåller väldigt många ingredienser, här har jag gjort en variant med något färre.

Jag använde ofta det här smöret när jag jobbade på restaurang, då gjorde jag en stor sats av kryddblandningen och frös in i små burkar.

Det fungerar lika bra hemma, så är det bara att ta fram och vispa ihop med smör eller använda till en gräddsås, smaksatt med buljong.

Café de Paris-smör

500 g smör

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en bunke och blanda med rumstempererat smör och en äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Kryddsmör med fetaost och ajvar relish

250 g rumstempererat smör

150 g fetaost

½ dl ajvar relish

½ krm cayennepeppar

Mosa osten till en smulig röra i en bunke med en gaffel.

Klicka ner smöret och tillsätt avjar och cayenne.

Vispa ordentligt med elvisp för bästa resultat.

Fyll smöret i små skålar eller forma till en rulle och förvara i kyl eller frys.

Ta fram en stund före serveringen, så blir smak och konsistens mycket bättre.

Klicka på bilden nedan så kommer du till fler av mina smöriga recept och en betraktelse över fettets betydelse i vår mat.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Grillad, viltfångad och sockerfri gravlax med foliebakad fetaost

Njutbart från grillen

Den kommande veckan tar jag lite ledigt från kokboksjobb och åker med min goda vän Therese Renåker till hennes smultronställe i Danmark, Skagen.

Där ska vi planera inför kommande föreläsningar och nya, njutbara resor med Harmoniresor.se.

På hemvägen från Danmark kommer vi att delta i Under vårt taks Paleohelg, det finns några platser kvar om du är intresserad.

Gravad lax är något många som äter LCHF/Paleo undrar över.

Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker.

Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag.

Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker.

Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare.

Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för socker, just för att få smaken av gravning.

Odlad lax är ju väldigt omdebatterat nu pga sitt innehåll av miljögifter, så jag föredrar att köpa fryst chumlax, en viltfångad lax från Alaska.

Den är lite torrare i köttet än vanlig lax men med smakrika tillbehör som foliebakad fetaost och örtaioli blir det riktigt saftigt och gott.

Lax gravad med äpple och citron

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit lax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Grillad lax

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera till fisken med örtaioli och en sallad.

Aioli med citronmeliss och rucola


Grillad, viltfångad och sockerfri gravlax med foliebakad fetaost

Njutbart från grillen

Den kommande veckan tar jag lite ledigt från kokboksjobb och åker med min goda vän Therese Renåker till hennes smultronställe i Danmark, Skagen.

Där ska vi planera inför kommande föreläsningar och nya, njutbara resor med Harmoniresor.se.

På hemvägen från Danmark kommer vi att delta i Under vårt taks Paleohelg, det finns några platser kvar om du är intresserad.

Gravad lax är något många som äter LCHF/Paleo undrar över.

Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker.

Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag.

Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker.

Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare.

Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för socker, just för att få smaken av gravning.

Odlad lax är ju väldigt omdebatterat nu pga sitt innehåll av miljögifter, så jag föredrar att köpa fryst chumlax, en viltfångad lax från Alaska.

Den är lite torrare i köttet än vanlig lax men med smakrika tillbehör som foliebakad fetaost och örtaioli blir det riktigt saftigt och gott.

Lax gravad med äpple och citron

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit lax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Grillad lax

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera till fisken med örtaioli och en sallad.

Aioli med citronmeliss och rucola


Lammburgare med morotsröra

Lammburgare mellan stekta Aubergineskivor med Turkisk Morotsröra och Tomatsallad

Lammburgare 2 port

300 g lammfärs

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad bladpersilja

1 tsk hackad timjan

1 msk olivolja

Salt och svartpeppar

4 skivor aubergine

2 msk smör

Salta auberginen på båda sidor, lägg på ett fat. Låt saltet dra ut vätskan ur auberginen i en halvtimme. Då försvinner den lite bittra smaken och så blir skivorna mörare efter stekning.

Hacka löken fint och rör ihop med färsen. Blanda ner örter och kryddor. Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram. Forma till biffar.

Morotsröra

2 morötter

3 msk smör

Salt

1 dl yoghurt 10-17%

Riv morötterna grovt. Smält smöret i stekpanna, rör ner morötter och salt och stek under omrörning tills de är mjuka.

Blanda ner yoghurten och mixa röran slät med stavmixer eller blanda den bara om du vill ha lite grövre konsistens på röran.

Smaka av om det behövs mer salt. Röran är god både varm och kall.

Bryn smör och stek biffarna och de avsköljda och torkade  aubergineskivorna.

Lägg en skiva fårost på varje biff och montera ihop som en vanlig hamburgare men med aubergine istället för bröd.

Bilden nedan är från min kokbok Grillmat LCHF, den hittar du här på Bokus och Adlibris.

Grillsäsongen är måhända över, men många av recepten passar fint året runt.

Boken blir förstås också en fin julklapp till den som tycker om att njuta av god mat🙂

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson


Gurkmajonnäs

Gurkmajonnäs

Gurkmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

8 st cornichoner

2 msk kapris

½ dl finstrimlad rucola

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar

Skär gurkorna i små tärningar och blanda med majonnäsen.

Hacka kaprisen och rör ner tillsammans med det kryddgröna, smaka av med salt och peppar.

Gurkmajonnäsen smakar lika suveränt till en god, köttig korv som till rökt fisk.

Fler goda såser och tillbehör hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.

Gurkmajonnäs

Grillmat LCHF


Grillad, äppelgravad lax

Gravad och grillad viltfångad lax

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit lax på ca 400 g, jag hade viltfångad chumlax

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill. Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet jämnt över laxen.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Äppelgravad lax

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Grillad lax

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Servera fisken med örtaioli och en sallad.

För fler grilltips, ta gärna en titt på min kokbok Grillmat LCHF.

Aioli med citronmeliss och rucola

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Många grillkvällar blir det!

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.02244643767806487,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens alla grillkvällarna har det blivit några bilder i telefonen av. 😛 Bjuder här på några favoriter med tillhörande tips och recept. Marinerade, färska champinjoner och majskolvar är bara det en grillmiddag i sig! Så tokgott.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.448106050491333,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Fläskköttet till spetten marinerar jag med olja/soya/balsamvinäger/salt & peppar, och ett par matskedar Colman´s senapspulver. Mängden justeras efter tycke och smak. Blir riktigt gott! Till alla grillrätter är en blandsallad det godaste o h gärna med en vinegrette. Den här är min klassiska som jag ofta gör och den är himla god att dressa även över bakpotatisen.

 

Vinegrette till sallad :

2 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

Salt & vitpeppar

Italiensk örtkrydda

Lökpulver

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka om. Smaka av om du vill öka på någon krydda. Dressa över salladen precis före servering.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.195810123285975,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Kyckling på grillen är en favorit. Jag brukar ofta lägga kycklingen i marinad dagen före eller ha haft den i en saltlag då blir det himla mört och saftigt.

 

Marinad till kyckling : 

1 kg kycklingfiléer

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

2 msk kinesisk soya

1 msk sweet chilisås

2 msk kycklingfond

1 msk tomatpuré

2 tsk D´Elidas chilisås

Salt och peppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.04397912422684236,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

En grillad bit oxfilé som jag bara smort in lätt med olja och sedan gnidit in med en rub-blandning av lite olika torra kryddor såsom; svartpeppar, flingsalt, baconkrydda, chiliflakes, paprika och lökpulver. Jag grillar oxfilén först över direkt glöd och sedan vid sidan om med locket på tills den är färdig. Känn med ett finger eller använd termometer så får du ditt kött precis som du vill ha det. Glöm inte att låta det vila en stund före du skär upp det.

Vad är väl en oxfilé utan bearnaisesås? 😉

 

Kall bearnaisesås :

1 finhackad schalottenlök

2 dl  creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk vitvinsvinäger

½ dl finhackad persilja

4 tsk torkad dragon

1 tsk dijonsenap

1 tsk socker

1 krm vitpeppar

½ tsk salt

 

GÖR SÅHÄR :

Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.533170223236084,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Bakpotatis naggar jag med gaffel och kör i micron ca 10 – 12 minuter. Därefter pensla med olivolja och stör över salt, peppar och grillkrydda och lägger på grillen precis före den ska ätas så blir det fin, krispig yta.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.009666613303124905,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Till allt grillat är det ju så vansinnigt gott med kryddsmör, speciellt eller rättare sagt ett måste till bakpotatis också. Här kommer lite olika tips på aromsmör du enkelt gör själv och fryser in.

 

Rödvinssmör : 

300 gram smör

4 msk rött vin

1 finhackad rödlök

Grovmalen rosépeppar

Salt & Peppar

 

Café de Paris :

300 gram smör

½ gul finhackad lök

1 finriven vitlöksklyfta

1 tsk vanlig senap

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 tsk dragon

Salt & vitpeppar

 

Fisk – aromsmör :

300 gram smör

1 msk tomatpuré

1 msk vitt vin

klippt gräsklök

några droppar pressad citron

Salt & citronpeppar

 

Vitlökssmör :

300 gram smör

6 – 8 vitlöksklyftor

2 tsk vitvinsvinäger

Några droppar pressad citron

Salt och vitpeppar

 

Pepparrotssmör :

300 gram smör

2 msk riven pepparrot

½ tsk vitvinsvinäger

Salt & Peppar

 

Persiljesmör :

300 gram smör

Finhackad persilja

Några droppar pressad citron

Salt & vitpeppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1007414301249643,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Grillad lövbiff med pommes och pepparsås, en riktig goding!

 

Pepparsås : 

2 msk smör

4 msk vetemjöl

4 dl mörk oxbuljong

2 tsk mörk balsamvinäger

1 tsk tomatpuré

1 tsk soya

½ tsk nymalen svartpeppar

½ tsk nymalen rosépeppar

1 krm nymalen grönpeppar

2 dl grädde

Salt

en nypa socker

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och vispa ner vetemjölet till en slät konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud såsen på svag värme. Smaka av med salt och en gnutta socker. Tillsätt eventuellt en burk champinjoner. 😉

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.0985620458933969,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

6 – 8 port

Potatissallad

ca 2 kilo nypotatis

5 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 finhackad purjolök el. 2-3 salladslök

1 finhackad liten gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 knippe blandade färska örter

Trocomare örtsalt

 

GÖR SÅHÄR :

Koka nypotatisen i saltat vatten eller använd kall överbliven potatis. Ställ undan o låt svalna. Rör ihop resten av ingredienserna i en stor skål. Krydda och smaka av. Skär potatisen i lagom stora bitar och vänd ner försiktigt i krämen. Smaka av med örtsalt. Potatissalladen blir ännu godare om den får stå till sig några timmar före servering.