Lättlagad kycklinggryta med grekiska smaker

Snabb kycklingrätt

Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det går att variera väldigt mycket, så framöver våren kommer jag att dela lite olika tips.

Det kokta köttet är väldigt bra att ta till när jag vill ha en snabb middag, så jag brukar frysa in det i portionspåsar.

Här får du en riktigt lättlagad gryta som passar fint nu i påsk, så du kan passa på att njuta ute i vårsolen så mycket som möjligt.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

500 g kokt kyckling i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

50 g smör

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Vill du följa med mig och ta del av de grekiska smakerna på plats och lära dig mer om hur jag ätit och tränat mig till en bättre hälsa under de senaste 10 åren?

Då är du välkommen på min och kostrådgivaren Therese Renåkers njutbara hälsoresa till Kreta i oktober, läs mer här på Harmoniresor.se.

 

Årets Harmoniresa till Makrigialos på Kreta

Restips i hälsans tecken

Idag kan du läsa mer om höstens Harmoniresa till Kreta inne hos min vän och resekollega Therese Renåker i inlägget Mer harmoni åt folket.

För tredje året i rad arrangerar vi en njutningsfylld hälsoresa på temat Det Goda Livet.

Vi har under de här åren haft många mycket nöjda deltagare som fått ta del av våra kunskaper på området mat och hälsa och fått uppleva allt det vi tycker bäst om i den lilla fiskebyn vid Medelhavet.

Nu har du chansen att få någon av våra kvarvarande platser i oktober, hoppas vi ses.

Hamnen i Makrigialos

Just idag håller jag på och packar för att resa hem från en annan resa, från min och Lennarts vintervistelse i Alanya.

Här nedan en bild från igår, när jag tog den sista morgonpromenaden längs Kleopatrastranden för den här vintern, i finaste vårväder.

Vi har haft en härlig hälsoresa i Alanya, trots kyla, regn, åska och blåst i en omfattning som vi aldrig sett under våra 16 år här nere som vinterturister.

Vi har verkligen levt i harmoni, tränat, ätit mycket och gott, vilat, pratat, skrattat och njutit väldigt mycket av livet och varandras sällskap, jag och sambo Lennart.

Att vi båda skulle lyckas med att bli friskare, starkare och slankare än på sisådär 30 år, trodde vi inte var möjligt före den här vintern.

Men det går, även för en ”klimakteriegumma” på 57 och en ”gubbe” som snart fyller 76, kan vi så kan du.

Vill du också ta del av den harmoni jag hittat på mina resor, så har du chansen att få veta allt under veckan på Kreta ❤

Höstens resa till Makrigialos på Kreta

Fiskebåt i Makrigialos

Njutbar höstresa

Söker du ett semestermål och resa där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar fantastisk mat på lokala råvaror, odla kontakter med vänliga ortsbor och träffa medresenärer som tycker om samma typ av livets goda?

Du kanske också känner att du vill lära dig mer om hur vi kan må bättre genom något så enkelt som att äta naturlig mat, att få veta mer om hur du ska hantera stressen i livet, få tips om hur du lätt kan ge dig själv lymfmassage och träna din kropp mjuk, värkfri och smidig utan att behöva gå på gym?

Grekisk utsikt mot Medelhavet

Då har du kommit rätt, på min och Therese Renåkers Harmoniresa till den lilla fiskebyn Makrigialos i oktober är det just allt detta, och mer därtill, som du kommer att få uppleva.

Under våra goda samtal, som vi valt att kalla våra föredrag, får du dessutom ta del av många andra viktiga kunskaper om hälsa för både kropp och själ.

Då har du också möjlighet att ställa alla dina frågor och få veta hur jag och Therese själva fått ett mycket bättre liv med hjälp av det vi lägger på vår tallrik.

För min egen del har kostförändringen gjort en otrolig skillnad för min fibromyalgi, magbesvär, migrän och sömnproblem, för att nämna några positiva bieffekter av att njuta av naturligt god mat 🙂

Låter allt det här lockande, så tveka inte att gå in och läsa mer här på Harmoniresor.se.

Resans pris och bokningssida hittar du om du klickar på länkarna, vi har bara ett begränsat antal platser så de kan ta slut fort.

Vill du se fler bilder och ta del av hur våra tidigare resor varit, så gå gärna med i vår Facebookgrupp Makrigialos 2019.

Vår Facebooksida Harmoniresor kan också vara bra att gilla, så du inte missar våra kommande reseäventyr.

Idag får du som extrabonus mitt bästa recept på tzatziki, som också finns med i min grillkokbok.

Den är lika ljuvligt krämig som den de serverar på en av våra favoritrestauranger i Makrigialos, Petra Bay, hoppas få se dig där i oktober.

Lunch på Petra Bay i Makrigialos

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Morgonpromenad i soluppgången

Grekland – bra land för lågkolhydratkost?
Halloj! I år blev det sen semester för vår del, men det funkade fint det med! En av våra semesterveckor åkte vi till Grekland och hade det verkligen lugnt och skönt :) Här kommer lite matinspiration från Grekland. Det går fint att äta lågkolhydratkost där :) Kanske att man behöver tillsätta lite extra fett, men… Fortsätt läsa Grekland – bra land för lågkolhydratkost?
Om höstens Harmoniresor till Kreta

Följ med på en resa fylld med harmoni

Våren har verkligen visat sig från sin bästa sida i år, känns härligt att det blir en riktigt lång sommar.

För den som vill så finns möjlighet att förlänga sommaren med en vecka i Makrigialos på Kretas sydostkust, under den finaste tiden på hösten.

Då i oktober, när havet och solen är som skönast och lugnet sänkt sig över den lilla fiskebyn, är den bästa tiden för en resa till Medelhavet.

Makrigialos

Therese Renåker och jag träffades i ett vårvackert Norrköping häromveckan och smidde lite nya planer på hur vi ska göra höstens Harmoniresor till Kreta så njutbara som möjligt, för både våra återkommande och nya deltagare.

Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.

Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning, Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör.

Stretchande katt

Jag kommer i år att utöka morgonens mjuka rörelser med att lära ut den egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.

Det här är något som många har problem med och Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss svullnar i kroppen i takt med åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.

Här kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, men vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.

Blomsterprakt på Villea Village

Under resan bor vi på det lummiga och lugna lägenhetshotellet Villea Village Resort, som ligger nära havet, byn och bergen.

Poolområdet är väldigt vackert med olivträd som skuggar solstolarna och det är en fantastisk blomsterprakt överallt.

En av dagarna kommer vi att dela upp oss i mindre grupper och laga några enkla rätter från mina senaste kokböcker tillsammans i mitt kök.

Det blir smakfyllda tillbehör som vi sedan njuter till grillat under olivträden vid poolbaren.

Pool med skugga av olivträd

Grillat med tillbehör till lunch på Villea Village

Framåt kvällarna besöker vi de restauranger i byn och uppe i bergen som har den godaste maten, jag har hunnit med många resor till Makrigialos de senaste åren och noga valt ut mina favoriter.

Här kan du läsa lite mer om hotellets fantastiska frukost som ingår i resan och arrangemangen kring övriga måltider, du bestämmer själv om du vill äta med gruppen eller laga din egen mat hemma på hotellet.

Lamm Kleftiko

Under morgonpromenaderna tar jag med deltagarna till flera av de vackra stränder som ligger i utkanten av byn, dit inte många turister hittar.

Där man kan tillbringa några sköna timmar under de stora tamariskerna eller njuta av solens strålar i lugn och ro, för att hitta sin egen harmoni.

Vill du följa med på vår njutresa, så läs mer och skicka in din intresseanmälan för resan den 11-18/10, veckan innan är redan fullbokad.

Morgonsol över Makrigialos

Om höstens Harmoniresor till Kreta

Följ med på en resa fylld med harmoni

Våren har verkligen visat sig från sin bästa sida i år, känns härligt att det blir en riktigt lång sommar.

För den som vill så finns möjlighet att förlänga sommaren med en vecka i Makrigialos på Kretas sydostkust, under den finaste tiden på hösten.

Då i oktober, när havet och solen är som skönast och lugnet sänkt sig över den lilla fiskebyn, är den bästa tiden för en resa till Medelhavet.

Makrigialos

Therese Renåker och jag träffades i ett vårvackert Norrköping häromveckan och smidde lite nya planer på hur vi ska göra höstens Harmoniresor till Kreta så njutbara som möjligt, för både våra återkommande och nya deltagare.

Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.

Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning, Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör.

Stretchande katt

Jag kommer i år att utöka morgonens mjuka rörelser med att lära ut den egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.

Det här är något som många har problem med och Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss svullnar i kroppen i takt med åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.

Här kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, men vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.

Blomsterprakt på Villea Village

Under resan bor vi på det lummiga och lugna lägenhetshotellet Villea Village Resort, som ligger nära havet, byn och bergen.

Poolområdet är väldigt vackert med olivträd som skuggar solstolarna och det är en fantastisk blomsterprakt överallt.

En av dagarna kommer vi att dela upp oss i mindre grupper och laga några enkla rätter från mina senaste kokböcker tillsammans i mitt kök.

Det blir smakfyllda tillbehör som vi sedan njuter till grillat under olivträden vid poolbaren.

Pool med skugga av olivträd

Grillat med tillbehör till lunch på Villea Village

Framåt kvällarna besöker vi de restauranger i byn och uppe i bergen som har den godaste maten, jag har hunnit med många resor till Makrigialos de senaste åren och noga valt ut mina favoriter.

Här kan du läsa lite mer om hotellets fantastiska frukost som ingår i resan och arrangemangen kring övriga måltider, du bestämmer själv om du vill äta med gruppen eller laga din egen mat hemma på hotellet.

Lamm Kleftiko

Under morgonpromenaderna tar jag med deltagarna till flera av de vackra stränder som ligger i utkanten av byn, dit inte många turister hittar.

Där man kan tillbringa några sköna timmar under de stora tamariskerna eller njuta av solens strålar i lugn och ro, för att hitta sin egen harmoni.

Vill du följa med på vår njutresa, så läs mer och skicka in din intresseanmälan för resan den 11-18/10, veckan innan är redan fullbokad.

Morgonsol över Makrigialos

Liten överraskning mitt i veckan
Hej! Jag och min sambo brukar inte vara så noga med att fira alla hjärtans dag utan tycker att man ska fira lite mer spontant och i vardagen istället. Däremot har vi som tradition sedan ett par år tillbaks att vi går ut och äter middag i samband med alla hjärtans dag. Mest för att […]
Mina bästa tips på Medelhavskost

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Min variant av Medelhavskosten

Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet.

Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen.

Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen.

Varken jag eller Lennart mår bra av det ruggiga klimat vi har hemma på vintrarna så vi bor en stor del av den kalla årstiden vid Medelhavet sen 15 år.

Här kan du läsa lite om våra långsemestrar i en artikel från Hemmets Journal för några år sen.

Alanyas hamn i fredags

Idag får du recept på ett av de tillbehör jag använder mest till min mat just nu, en morotsröra som ofta finns med på turkiska mezebuféer.

Bilden på morotsröran här ovan är från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF, för fotot står Mikael Eriksson.

Röran smakar mycket gott till pannbiffar, köttbullar och även till kallskuret, både kött och fisk, kanske blir det en ny favorit på julbordet hemma hos dig i år?

På bilden här nedanför serverade jag den på en skiva cheddar med stekt kalkonbröst till, en mycket god macka till eftermiddagskaffet på balkongen.

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.

Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.

Lammfärsbiffar

500 g lammfärs eller annan färs

½ dl sesamfrön

½ dl hackad persilja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk chiliflingor

2 tsk torkad mynta

3 rivna vitlöksklyftor

Salt och peppar

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser.

Stek ett prov och känn efter om du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör.

Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.

Här hittar du recept på den rättikagratäng jag serverade till biffarna på bilden här ovan.

Hälsoresa

Tycker du om min form av medelhavsmat och kostfilosofi och vill ha chans att själv ta del av den på plats?

Då har du chansen att följa med mig och Therese Renåker till Kreta nästa höst.

Läs mer om vår resa till Makrigialos på Harmoniresor.se, vi har platser kvar på avresan den 11/10.

På den resan får du ta del av många av mina tips på den mat som fått mig att få hälsan tillbaka under de senaste 9 åren.

Therese, som är en mycket uppskattad föreläsare inom ämnena hormoner och stress, har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute.

Där har hon under flera år utbildat Kostrådgivare och Näringsterapeuter, läs mer om henne här.

Vår resa har fokus på Det Goda Livet, vi vill erbjuda en resa där du även hinner njuta av mycket lugn och ro.

Men det är förstås också en hälsoresa där du kommer hem med mycket nya kunskaper i bagaget, hoppas vi ses vid Medelhavet nästa höst.


Sol, surf & vind
Som vanligt brukar jag smita iväg på semester utan att det märks här på bloggen. Tur att det går att tidsinställa och schemalägga sina blogginlägg :) Denna gång har vi varit iväg en vecka till Grekland. Jag har inte varit där sedan 2001 då jag var där med en av mina bästa tjejkompisar. Denna gång […]
Gratinerad fetaost

Gratinerad fetaost 

Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme.

Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta.

Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter.

Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Ugnsbakad fetaost