Getostgratinerad svartkål

Getostgratinerad svartkål

Svartkål med getost och sardeller 2 port

8 stjälkar svartkål

10-12 sardeller

2 klyftor vitlök

2 msk små kaprisbär

2 msk smör

2 msk olivolja

Svartpeppar

50 g skivad getost

4-6 plommoncocktailtomater

1-2 kokta ägg

Skär bort den hårda mittnerven i svartkålsbladen och strimla dem fint.

Bryn smör och olivolja, fräs bladen en stund och tillsätt finhackad vitlök och sardeller.

De behöver inte hackas, lägg i de hela filéerna så smälter de i smöret.

Krydda med svartpeppar, vinäger och kapris.

Salt behövs inte, tillräcklig sälta kommer från kapris och sardeller.

Låt puttra 15 min, tillsätt lite vatten om det kokar torrt.

Sista minuten låter du klyftade tomater koka med.

Häll upp i ugnsform och lägg på några skivor getost.

Gratinera 5 min på 175° bara så att osten smälter lite.

Servera med kokta ägghalvor och en bit valnötsbröd att suga upp den goda såsen med.

Här hittar du mitt recept på senapsstuvad svartkål.

Svartkål med sardeller

Svartkål

Svartkål


Getostgratinerad svartkål

Getostgratinerad svartkål

Svartkål med getost och sardeller 2 port

8 stjälkar svartkål

10-12 sardeller

2 klyftor vitlök

2 msk små kaprisbär

2 msk smör

2 msk olivolja

Svartpeppar

50 g skivad getost

4-6 plommoncocktailtomater

1-2 kokta ägg

Skär bort den hårda mittnerven i svartkålsbladen och strimla dem fint.

Bryn smör och olivolja, fräs bladen en stund och tillsätt finhackad vitlök och sardeller.

De behöver inte hackas, lägg i de hela filéerna så smälter de i smöret.

Krydda med svartpeppar, vinäger och kapris.

Salt behövs inte, tillräcklig sälta kommer från kapris och sardeller.

Låt puttra 15 min, tillsätt lite vatten om det kokar torrt.

Sista minuten låter du klyftade tomater koka med.

Häll upp i ugnsform och lägg på några skivor getost.

Gratinera 5 min på 175° bara så att osten smälter lite.

Servera med kokta ägghalvor och en bit valnötsbröd att suga upp den goda såsen med.

Här hittar du mitt recept på senapsstuvad svartkål.

Svartkål med sardeller

Svartkål

Svartkål


Fyllda lasagnekuddar med kyckling, spenat & hasselnötter


Igår lagade Joline & jag mat tillsammans, det är ju bara hon o jag hemma nu i veckan då Nicke kör flyttresa om kommer hem tors/fredag nånting, men sen har han semester! :-P

Vi snickrade ihop en riktigt god… Ja vad ska man kalla de? Fyllda lasagnekuddar, ungefär som canneloni fast inte rullar utan trekantiga kuddar. Vi gjorde fyllningen på zucchini och spenat som fick fräsa ihop med lök, vitlök och finhackade hasselnötter, vi avslutade med salt och peppar och rörde ner en burk creme fraiche. Detta rörde vi ihop med en urbenad, grillad kyckling och packade in i färsk lasagne. In i ugnen och gratinera med ostsås över. Dundergott!! Som Joline sa… ;-)

Det här behöver du : 
1 grillad kyckling
2 frp. färsk lasagne, helst Felix lång lasagne
½ zucchini
1 liten gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
ca 150 gram färsk spenat
1 dl finhackade hasselnötter
Salt & peppar
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur köttet på kycklingen.
Lägg lasagnen i en skål med kallt vatten under tiden du gör fyllningen så går den lätt att vika utan att spricka sen.

Börja med bechamelsåsen som får stå och puttra under tiden.

Hacka zucchini, spenat och pressa ner vitlök i het stekpanna med lite olja. Rör ner hasselnötterna och låt alla smaker få fräsa ihop ca 3 min. Salta och peppra. Rör ner en burk creme fraiche.

Vänd ner kycklingköttet och rör ihop.

Rulla ut lasagnen på en skär bräda. Lägg på fyllning och vik över ett hörn så det blir en trakant, gör sedan tre vik till, skär av och lägg i smord, ugnsfast form. Och så fortsätter du så till du gjort alla sex. Snåla inte med fyllningen, den räcker utmärkt till 6 stycken ”kuddar”. Skulle du få fyllning över kan du klicka ut den i formen vid sidan om.

Häll ostsåsen över formen, lägg i några körsbärstomater och gratinera i 200 grader tills den fått fin färg, ca 20-25 min. Strössla över skivad salladslök och färsk timjan före servering.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
100 gram riven lagrad ost
½ krm malen muskotnöt (riv på zestjärnet)
2 äggulor (kan uteslutas)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Smula ner eller riv ner osten på slutet och sänk värmen. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.


Det färdiga resultatet! Men vi tar de från början :

Här får zucchini, spenat och lök fräsa ihop…


Tillsammans med hasselnötterna blir det en härlig doft och lite extra ”crunch”. Använd vilka nötter du vill, pinjenötter eller valnötter. Är du allergisk; uteslut dom helt eller använd solroskärnor te x.


Vänd ner kycklingen i röran.


Rulla ut lasagnen och lägg på fyllningen. Vik trekanter. (4 vik totalt/kudde)


här är alla sex kuddar färdiga.


Bred över ostsåsen, lägg på en näven körsbärstomater och några varv med pepparkvarnen. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.


Färdig att serveras. Lite skivad salladslök och färsk timjan ger extra piff o färg!


Smaklig kudde! :-P