Kryddburkens skördelåda – allt i ett!

kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_godaste_skordelada

En av mina favoriter på hösten är denna skördelåda som jag döpt den till. Passar utmärkt på hösten då man kanske har en heldag på gården med röjning och sysslor och behöver något värmande och rejält när man kommer in.

Igår packade vi ner loppisen och monterade ner tält och studsmatta för vintern. Mycket som ska in i förråd och garage för förvaring och det tar aldrig slut när man väl börjat! 😉 Men nu är det gjort för i år och vintern kan komma. Jag har ännu inte plockat in äpplena dock, vill vänta tills det blir en frostnatt först. Ett av våra större äppelträd är helt fullt med små miniäpplen som brukar bli mat åt rådjuren under vintern, dom får falla till marken och bli uppätna. Lite sura är dom och inte alls lika goda som våra stora röda på ett annat träd. Hur som helst så tycker jag ni ska prova denna rätt som verkligen är mättande och värmande efter en lång dag utomhus. När det riktigt biter i kinderna och man är lite frusen då är detta som godast.

Det smidiga i receptet är att du gör allt i matberedaren. Potatisen, liksom kasslern, purjolök och ost åker ner alltihop tillsammans. En gratäng allt i ett är så otroligt smidigt och sen sköter den sig själv en timme i ugnen innan det är dags att äta. Nu önskar jag er alla en fin-fin måndag!

 

Det här behöver du : 

400 gram kassler eller rökt bog

8 medelstora potatisar

1 mindre purjolök

2 vitlöksklyftor

100 gram ost

6 dl grädde

Chiliflakes

Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala potatisen. Skölj purjolöken. Använd en matberedare och skiva kasslern, potatis, purjolök, vitlök och ost. Allt på samma skiva. Blanda runt i en bunke. Tillsätt grädden och kryddorna. Lägg i en ugnsfast form. Gratinera ca 1 timme 175 grader.

 

kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_skordelada

Receptet är busenkelt då alla ingredienser åker ner i matberedaren på samma skiva.

 

kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_godaste

Klar för ugnen. Gratinera ca 1 timme i 175 grader.

 

kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_gratinera

Härligt krämig och bubblig gratäng, färdig att avnjutas!

 

kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag

Bon apetit! 😛

 

Kycklinggratäng med zucchini, vitlök och krämig färskostsås LCHF

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips

En av många olika kycklingrätter jag brukar göra lchf-style är denna vansinnigt goda gratäng med härliga vårsmaker.  Ostsåsen har jag gjort av en kall röra på philadelphiaost, creme fraiche, vitlök och grönsaksbuljong. Galet god och blir riktigt krämig och smakrik till den krispiga  zucchinin och salladslöken.

 

Servera den med kokt broccoli och haricot verts som du dressar med en syrlig citronvinegrette och du har en perfekt lchf middag med kyckling.

 

Det här behöver du : 

4 kycklingfiléer

1 zucchini

1 knippe salladslök

Salt & peppar

Cayennepeppar

 

Såsen

200 gram philadelphiaost

2 dl creme fraiche

3 finhackade vitlöksklyftor

2 msk grönsaksfond

Salt & peppar

2 dl riven, lagrad ost

 

GÖR SÅHÄR : 

Lägg kycklingfiléerna i en smord, ugnsfast form. Krydda med salt, peppar och cayennepeppar. Skär zucchini och salladslök i mindre bitar och lägg runtom. Rör ihop philadelphiaosten med creme fraiche och finhackad vitlök. Tillsätt grönsaksfonden. Salta och peppra och slå över kycklingen. Toppa med riven ost och gratinera i ugnen 175 grader ca 30 minuter. Servera med kokt broccoli, haricot verts och salladslök med en fräsch citronvinegrette.

 

Citronvinegrette

½ dl olivolja

2 msk pressad citron + rivet skal

1 tsk dijonsenap

Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka om. Slå över den varma broccolin och haricot verts och blanda runt.

 

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips_vitlök

Kycklingen i formen, salt, peppar och lite cayenne. Zucchini och salladslök runtom.

 

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips_vitlök_philadelphiaost

Bred på färsoströran.

 

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips_ost

Strö över en god, lagrad ost.

 

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips_nyttigt

Gratinera i ugn ca 30 minuter i 175 grader. Kolla med en kniv så att köttsaften på kycklingen är genomskinlig och klar. Tiden i ugnen beror lite på hur stora filéerna är.

 

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips_broccoli_sallad_grönsaker

Smaklig måltid!

Broccoligratäng med strimlad kassler och ostsås

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_gott

En väldigt god gratäng färdig att ätas som den är eller tillsammans med pasta, ris, bulgur etc. En härligt krämig sås med ostsås tillsammans med kassler och purjolök. Goda smaker och ypperligt att mata ner i veckans lunchlådor.

 

Det här behöver du : 

1 kg fryst broccoli

600 gram vinmarinerad kassler

½ purjolök

1 sats ostsås

Chiliflakes

Riven, lagrad ost

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka upp broccolin i saltat vatten ca 2 – 3 minuter. Häll av vattnet och låt dom ånga av. Fördela i en ugnsfast form. Strimla kassler och finhacka purjolök och tillsätt i formen. Slå över ostsåsen och krydda med chiliflakes och lite extra riven ost.

Gratinera i ugn ca 30 minuter 175 grader.

 

Ostsås : 

50 gram smör

3 msk vetemjöl

6 – 8 dl gräddmjölk

2 tsk D´Elidas chilisås

1 krm riven muskotnöt

3 dl riven, lagrad ost

Salt och vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet till en slät smet och späd med gräddmjöl under vispning. Låt koka och sedan sjuda på låg värme. Tillsätt chilisås, ost och riven muskotnot. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_krämig_ost

Kokt broccoli i lättsaltat vatten har fått ånga av och ner i ugnsform.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_krämig

Blanda med strimlad kassler och finhackad purjolök.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_sås

Koka upp ostsåsen och smaka av.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_sås_krämig_ost

Häll över formen och toppa med chiliflakes och riven ost.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng

Grädda ca 30 minuter i 175 grader. Smaklig måltid!

 

Makaronilåda med lök och rimmat fläsk – Leif Mannerströms

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_gratäng_alltiett
Hej igen alla fina läsare! Nu är jag hemkommen från veckans långa jobbpass och ser fram emot fem dagars ledighet! 😛 Ska bli sååå skönt! Vill passa på att tacka för de kommentarerna ni lämnat om ”Norpan & Skorpan”. Inte alla som tycker dom är så hemska trots allt… 😉 Hehe!

 

Idag gick jag av jobbet 12.00 men innan dess hann jag fixa en god lunch som stod färdig till nästa personal tog vid. En galet god makaronilåda, recept från Leif Mannerström. En kock som jag både avgudar och beundrar som håller samma ideologi kring mat som jag. En riktigt god makaronilåda eller pudding ska tillagas på stuvade makaroner och äggstanningen ska inte bara innehålla mjölk utan även grädde och massor av ost – där är vi i hamn! Det blir så gott!! 😛

 

Får man nån gång mycket stuvade makaroner över brukar jag ofta slänga ihop en pudding på resterna och fylla med vad som finns i kylskåpet. Antingen korv, fläsk, bacon, lök, etc etc. Detta recept är med rimmat stekfläsk och istället för gul lök + salladslök så tog jag en hel purjolök och finhackade. Allt blandas i ugnsform och efter en trekvart så står middagen på bordet.

 

Sen undrar jag lite HUR äter ni makaronipudding??
Med lingonsylt eller med ketchup??
Själv måste jag ha ketchup men på jobbet föredras det lingonsylt. Är det generationen äldre/yngre? Eller är det vad man är van/uppväxt med? Vad vill DU ha till din?? 😛

 

6 port
Det här behöver du : 
4 dl gammaldags idealmakaroner
6 dl mjölk
2 dl vatten
1 tsk socker
riven muskotnöt
Fyllning : 
300 gram rimmat stekfläsk el. bacon
1 gul lök alt. purjolök
Salt & svartpeppar
3 dl riven prästost
Äggstanning : 
4 ägg
5 dl gräddmjölk
Svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Koka upp makaronerna med mjölk och vatten. Låt sjuda tills de är al dente. Tillsätt socker och riv över lite muskotnöt.

Fräs på fläsk eller bacon i mindre bitar tillsammans med finhackad lök salt och svartpeppar.

Varva makaroner och fläsk/lökblandningen samt ost i en ugnsfast form. Slå på äggstanningen och toppa med ost. Grädda i ca 40 – 45 min i 175 grader. Använd aluminiumfolié över formen den första halvtimmen, ta sen bort foliét så gratängen får fin färg på slutet, då behåller den sin krämighet. Dekorera med halverade tomater, persilja och svartpeppar. Servera med lingonsylt eller ketchup samt rivna morötter.

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_makaroner

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_husmanskost_recept

 

 

Gratinerad kassler med ris och krämig sås

kassler_ugn_ris_gratinerad_gratäng
Hejsan hoppsan! Tänkte tipsa er lite snabbt om detta recept med kassler som är så vansinnigt gott. Jag är på språng till jobbet så denna form har jag precis tagit ur ugnen och den får övriga familjen njuta av senare ikväll. Vi åt den mycket när jag var liten och jag minns att jag verkligen älskade det. Ris och kassler i samma form och så den där goda såsen med en gnutta majonäs i som bara blir sååå krämig och god!

 

Kassler är lite underskattat tycker jag, det finns ju så ofantligt mycket gott man kan göra med den och detta är recept är nog min favorit men jag ser att jag aldrig lagt upp det tidigare här på Kryddburken så nu kommer det! 😉

 

6 port
Det här behöver du : 
4 – 5 port kokt basmatiris
600 gram kassler
Tomater
Oregano

 

Såsen : 
5 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 dl ketchup
1 msk sambal oelek
1 burk, ca 200 gram krossad ananas
1½ tsk nymalen svartpeppar
1 tsk Lawry´s kryddsalt

 

GÖR SÅHÄR : 
Koka riset och lägg på sidorna i en ugnsfast form så du får en tom mittendel där såsen ska vara. Rör ihop ingredienserna till såsen och slå i mitten av formen. Skiva kassler och lägg ovanpå såsen. Toppa med små tomater i olika färger, oregano och sist några skivor ost på kasslern. Gratinera ca 20 min i 225 grader.

 

kassler_i_ugn_kasslergratäng_allt_i_ett_sås_ris
Jag köper oftast ICA´s vinmarinerade kassler, tycker den är den absolut godaste!

 

ris_kassler_kasslerlåda_kasslergratäng_kassler_i_ugn_allt_i_ett_sås
Lägg riset i en ugnsfast form längs bägge långsidorna.

 

kassler_sås_i_ugn_ris_gratinerad
Ingredienserna till såsen rör ihop kallt. Snabbt och enkelt! 😛

 

sås_kassler_kasslergratäng_gratinerad_kasslerlåda
Fyll mitten med såsen.

 

vinmarinerad_kassler_kasslerlåda_allt_i_ett
Skiva kasslern i ca 0,5 cm eller vad du själv tycker är lagom.

 

kassler_kassler_ugn_gratäng_gratinerad_sås
Lägg skivorna ovanpå såsen och toppa med tomater, oregano och lite riven ost.

 

kassler_i_ugn_gratinerad_ris
Gratinera i 225 grader, ca 20 min.

 

kasslergratäng_ris_ugn_gratinerad
Smaklig måltid! Allt-i-ett. 😉

 

Pastagratäng med krämig ostsås

pastagratäng_recept
Ikväll blev det pastagratäng här hemma! En enkel rätt bara att skjutsa in i ugnen när man har lite stökigt (läs KAOS) på köksbänken av dagens julgodis-kok. ;-)

Har man överbliven köttfärssås så är lasagne eller pastagratäng alltid tacksamt att tillaga och inga rester behöver slängas. Det mindre roliga med gratänger ”allt-i-ett” är väl att de inte blir så bildsköna, för hur sjutton fotograferar man en snygg pastagratäng där allt flyter ut och blandas i en hög av ostsås, köttfärs och pasta…?Nåja, det är i alla fall jäsikens gott! Rivna morötter och tomater är ett måste till.

Imorgon ska ni få se mitt experiment av julgodis jag provade idag… Säger bara krokant och nougat… Hujdamej! :-P

6 port
Det här behöver du : 
Kokt pasta till 4 port
ca 600 gram köttfärssås
1 sats ostsås
Riven lagrad ost
Svartpeppar
Malen paprika

1 sats
Krämig ostsås : 
50 gram smör
4 msk vetemjöl
6 dl gräddmjölk (50/50 grädde o mjölk)
Salt och vitpeppar
En gnutta riven muskotnöt
2 dl riven, lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Koka pasta enl. anvisning eller använd kall, överbliven.
Smält smöret i en kastrull. Pudra över vetemjölet och vispa slätt. Späd med gräddmjölk och krydda. Sänk värmen och vispa i såsen hela tiden ca 5 – 10 min. Riv ner en god ost på slutet. Smaka av med salt och peppar.

Montera gratängen med hälften av ostsåsen i botten av en ugnsfast form. Därefter pasta, köttfärssås och ostsås. Toppa med riven ost, svartpeppar och lite malen paprika. Gratinera i 200 grader ca 20 min.

gratäng_pasta_köttfärs_bechamel_ostsås
Ostsås i botten. Ett lager pasta. Ett lager köttfärssås…

pastagratäng_bechamelsås_köttfärs…och sen toppas med ett sista lager ostsås, lite riven ost och kryddor.

pasta_köttfärsgratäng
Gratinera i 200 grader ca 20 min.

Godaste kasslergratängen, allt-i-ett, direkt ur matberedaren

kasslergratäng
Den enklaste och godaste allt-i-ett-middagen är denna favorit med kassler. Det blir vansinnigt krämigt och gott och med en krispig sallad och knäckebröd till räcker denna ”låda” till minst 6-8 personer. Det enda ”jobbiga” moment är egentligen att skala potatisen, sen körde jag ner allt i matberedaren om vartannat. Så smidigt! :-P

En höst och vinterfavorit som även går att göra med överbliven julskinka! ;-)

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler (gärna ICA´s vinmarinerade)
1 purjolök
1½ liter gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk trocomare örtsalt
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen, skölj purjolöken. Skär kassler i bitar så den går ner i matberedaren. Kör allt med skivtillbehöret på den tjockaste sidan. Varva potatis, purjolök och kassler. Allt går på ett par minuter.

Vänd ner i en ugnsfast form. Rör om och slå på gräddmjölken. Krydda med vitpeppar och trocomare örtsalt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Riv över ost de sista 10 minuterna. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

kassler_graätng_potatisgratäng

Kasslergratäng

recept_kassler_kasslergratäng
Vad äter ni för gott ikväll fredag?
Här ska det bli hembakat pizza - Capricciosa! :-P

Tänkte bjuda er på en riktig favorit som jag ofta lagar. Det är en gratäng med kassler, skinka eller annat överblivet kött, kan vara allt från överbliven stek till rökt bog, julskinka etc. Just denna kasslern var så grymt god så den gick nästan åt direkt på skärbrädan. Hittade den på ICA. En fin bit vinmarinerad kassler som man skulle kunna äta som pålägg, tunt skivad.Tror att det var ICA´s märke också så leta efter den vinmarinerade nästa gång ni köper kassler. ;-)

I gratängen brukar jag alltid ha potatis och purjolök och sen variera efter årstid eller vad jag har hemma. Här åkte en finhackad morot, en gul lök och en vitlök med också. Rotfrukter av alla slag blir vansinnigt gott så prova om ni inte gjort det innan.

4 – 6 port
Det här behöver du : 

6 stora potatisar (gärna mjölig sort)
1 stor morot
400 gram skivad/strimlad kassler
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
5 dl grädde el. gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk) 
1½ tsk nymalen vitpeppar
Trocomare örtsalt
2 dl riven, lagrad prästost

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Finhacka morot, purjolök, gul lök och vitlök. Skiva och strimla kasslern. Använd en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis, morot och lök och blanda runt med grädde och kryddor.

Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

purjolåda_kassler_recept
Potatis, morot, lök, purjolök och vitlök rör jag ihop i en bunke tillsammans med grädden (gräddmjölken) och kryddor. Hit kan också förberedas om man vill.

kassler_purjolök_gratäng_kasslerlåda
Därefter häller jag allt i en ugnsform och vänder ner skivad kassler.

kassler_gratäng
Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

Kasslergratäng

recept_kassler_kasslergratäng
Vad äter ni för gott ikväll fredag?
Här ska det bli hembakat pizza - Capricciosa! :-P

Tänkte bjuda er på en riktig favorit som jag ofta lagar. Det är en gratäng med kassler, skinka eller annat överblivet kött, kan vara allt från överbliven stek till rökt bog, julskinka etc. Just denna kasslern var så grymt god så den gick nästan åt direkt på skärbrädan. Hittade den på ICA. En fin bit vinmarinerad kassler som man skulle kunna äta som pålägg, tunt skivad.Tror att det var ICA´s märke också så leta efter den vinmarinerade nästa gång ni köper kassler. ;-)

I gratängen brukar jag alltid ha potatis och purjolök och sen variera efter årstid eller vad jag har hemma. Här åkte en finhackad morot, en gul lök och en vitlök med också. Rotfrukter av alla slag blir vansinnigt gott så prova om ni inte gjort det innan.

4 – 6 port
Det här behöver du : 

6 stora potatisar (gärna mjölig sort)
1 stor morot
400 gram skivad/strimlad kassler
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
5 dl grädde el. gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk) 
1½ tsk nymalen vitpeppar
Trocomare örtsalt
2 dl riven, lagrad prästost

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Finhacka morot, purjolök, gul lök och vitlök. Skiva och strimla kasslern. Använd en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis, morot och lök och blanda runt med grädde och kryddor.

Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

purjolåda_kassler_recept
Potatis, morot, lök, purjolök och vitlök rör jag ihop i en bunke tillsammans med grädden (gräddmjölken) och kryddor. Hit kan också förberedas om man vill.

kassler_purjolök_gratäng_kasslerlåda
Därefter häller jag allt i en ugnsform och vänder ner skivad kassler.

kassler_gratäng
Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

Lasagne bolognese – mitt bästa recept!

lasagne_bolognese_recept_bechamel
Helgen har som vanligt gått i rasande fart och vi har till större del spenderat den utomhus. Verandan på framsidan har vi högtryckstvättat, rensat på skrot o bråte. Man kan säga att det var behövligt när katterna hoppar upp och ner och klättar på räckena i lerigt/regnigt väder.

Det behövdes en ”makeover” verkligen.

Barnen och jag har plockat påskris och dom har satt fjädrar och ägg och planterat penseer i blomlådorna.Vi ska ändå göra om det en gång till i sommar innan målning men visst känns det lite extra vårigt och fräscht när man byter ut granris mot påskris. :-P

Alla vita knutar, räcken, vindskivor behöver målas om. Tycke nyss vi hade ett nybyggt hus men tiden går och allt ska såklart underhållas trots att vi redan gjort EN ommålning… Ibland undrar man vart tiden tar vägen eller snarare ”Va sjutton har vi gjort i alla år?!” ;-)

Dagens recept blev en enkel middag. Det enda jag gjorde var bechamelsåsen och la lasagneplattorna i vatten en stund före ”montering”.

Hur mycket jag än vill tycka om färska lasagneplattor så tycker jag de torra blir godast.
Jag lägger dom dock i vatten ca 1 timme före jag ”monterar” ihop hela lasagnen.

Köttfärssåsen hade jag färdig i kylskåpet sedan några dar. Men ska hemligheten fram så är det bechamelsåsen som gör susen till den perfekta lasagnen. Det kan aldrig bli för mycket sås. ;-)

PS. Ska se om jag inte kan få upp de där ”knasiga dröm-receptet” imorgon. Ni är många som undrat så ja… Jag kanske gör de! DS. ♥

6 port
Bolognese :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gram nötfärs
100 gram rökt sidfläsk
3 msk tomatpuré
6 dl köttbuljong (egen el. tärning)
1 tsk nymalen vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka löken och riv vitlöken. Smält smör i stekpanna med lite olja och bryn nötfärsen tillsammans med tärnat sidfläsk. Tillsätt sedan tomatpurén och buljongen. Krydda med vitpeppar och salt. Låt köttfärssåsen koka utan locka ca 1 timme. Späd på med mer buljong om det behövs då vätskan kokar in.

Använd en ugnsfast form ca 20*35 cm. Varva sås/lasagneplattor/köttfärssås/ avsluta med lasagneplattor och häll över den sista såsen. Ställ in i ugnen på 175 grader ca 25 min.

bechamel_sås_vit_sås_gratängsås_lasagne
Sås så det räcker… ;-)

Bechamelsås :
100 gram smör
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl grädde
150 gram riven lagrad ost
Muskotnöt (riv på zestjärn, ca ½ krm)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt. Dra kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät smet. Ställ tillbaka på plattan och vispa hela tiden. Ha mjölken nära till hands bredvid kastrullen så du kan slå på lite i taget och hela tiden fortsätta vispa vartefter såsen tjocknar. Sänk värmen till lägsta, vispa då och då så det inte bränner fast i botten men låt såsen koka ca 40 min. Smula ner eller riv ner osten på slutet. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Smaka av.

lasagne_bolognese_recepie
Här har jag gjort två varv med bechamel, plattor, köttfärssås,, bechamel,… plattor… osv osv… Avsluta alltid med bechamel på toppen så får du en fin ”ostig” och gratinerad yta.

lasagne_bolognese_bechamelsåsWooooilaaaa!! :-P

lasagne_recept_bechamel
En god tomatsallad och lite färska örter till en lasagne är alltid rätt.

lasagne_bolognese_recept
Smaklig måltid!