Äggröra med tomat och basilika till brunch

Glada och goda ägg från Tullus Lantliv i Jämtland

Lördagsbrunch

Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med rökt fläsk, renstek eller fisk.

Vi har den senaste tiden ätit äggröra till frukost i lite olika former varje dag, nu när det blivit kallare så märker jag att jag behöver mer av både fett och protein.

Jag får lite mer besvär av min Fibromyalgi på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår jag mycket bättre.

Jag fick ett ryggskott förra veckan när vi var uppe i Östersund, så jag har fått ställa in några boksigneringar.

Jag åker därför heller inte till Göteborg på Bokmässan i år, trots att jag har tre nyutgivna kokböcker med där i år.

Besöker du Bokmässan så kan du hälsa på hos mina tre förläggare Lumio Förlag, Bladh by Bladh och Pagina Förlag och ta en närmare titt på mina böcker.

Här hittar du dem på Bokus, flera finns nu till reapris.

Den här veckan ägnar jag mig istället helt åt att ladda batterierna inför två veckors njutbara Harmoniresor till Makrigialos på Kreta, tillsammans med min kära vän och kollega Therese Renåker.

Tar hand om kropp och själ på det bästa sätt jag vet, genom att vara mycket ute i naturen.

När man som jag är född och uppvuxen i de stora skogarna i norra Dalarna, då är daglig närkontakt med träden ett måste.

Även här i Stockholm finns naturen på nära håll, jag tar ofta långa promenader på vackra Djurgården och varje morgon blir det en vända ner till Stadshuset, bilden här ovan är från igår morse när det var +5.

Följ mig gärna på Instagram på @birgittahoglundsmat om du vill se de bilder och filmer jag lägger ut från mina promenader.

Äggröra med tomater och basilika 1 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

1 tomat

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

50 g varmrökt sidfläsk, rökt renstek eller fisk

½ röd paprika

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan.

Höstfägring på Rosendals Trädgård

Bästa charkbrickan! (restaurangtips)
Hejsan! I förra veckan var vi och kollade på Foo Fighters konsert på Ullevi här i Göteborg. Vi inledde kvällen med lite drinkar och plockmat för att sedan röra oss bort mot Ullevi lagom till att förbanden började bli klara. Det var en fantastisk sommarkväll och konserten var grym! Någon av er som var där? […]
Stort korvtest!
Halloj! Vi äter inte korv särskilt ofta, mest för att det är svårt att hitta korv med få ingredienser, hög kötthalt och dessutom är det svårt att hitta korv som är ekologisk. Ibland gör vi dock undantag och helt enkelt skiter i att vi inte har full koll på vad korven innehåller men vi vet att […]
Stort korvtest!
Halloj! Vi äter inte korv särskilt ofta, mest för att det är svårt att hitta korv med få ingredienser, hög kötthalt och dessutom är det svårt att hitta korv som är ekologisk. Ibland gör vi dock undantag och helt enkelt skiter i att vi inte har full koll på vad korven innehåller men vi vet att […]
Promenad & fantastisk middag (restaurangtips Göteborg!)
Hej på er! I lördags var vi inne i stan och åt middag på en av, enligt oss, stans bästa restauranger :) Maten är så sjukt god och varje tugga åtföljs av ett ”mmmm” eller kanske till och med två ;) Restaurangen heter Sophie’s Grill. Jag har varit där en gång tidigare och jag var […]
Födelsedagsmiddag
Halloj! I helgen fyllde jag år och som vanligt gick vi ut och åt på restaurang i samband med det. Eftersom jag fyllde år i söndags och vi var iväg på inflyttningsfest i lördags så blev det restaurangbesök i fredags efter jobbet. Istället för att gå till ett av våra stamställen bestämde vi oss för […]