200 gr mörk choklad
200 gr mörk choklad
Brukar ni koka fudge? Det är ju så enkelt och ganska svårt att misslyckas med. Du kan smaksätta din fudge med mörk choklad, marabou choklad, med eller utan nötter, kanske lakrits eller krossade polkagrisar eller i princip vad du vill! Det du behöver är en termometer som kan gå upp till 120 grader sen kan du koka fudge på löpande band, inga konstigheter alls! Här har jag gjort en variant med schweizernöt, förra året gjorde jag många satser med bara vanlig ljus marabou och den blev väldigt uppskattad. Prova dig fram till din egen favorit.
Det här behöver du :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram marabou schweizernöt
GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Dom sista graderna kan vara lite tröga så då kan du behöva öka värmen på plattan, det är lätt att termometern envisas med att stanna runt 105 grader annars. Passa noga så det inte kokar över eller bränner i botten bara.
Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15*25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.
Håll med om att det är roligt att ge bort något hemmagjort. Även detta godis gick till barnens klasskassa på julauktionen.
The post Marabou schweizernötfudge appeared first on Kryddburken.se.
Mer godis!! Fransk nougat är ju ett måste. Seg, karamellig och fylld med frukt och nötter den här gången. Förra året gjorde jag en med pistagenötter och färgade hälften rosa, man kan göra lite som man vill och smaksätta hur som helst egentligen, vansinnigt gott är det då!
Det här behöver du :
5 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
1 krm salt
2 äggvitor
1½ dl jordnötter + torkade frukter
GÖR SÅHÄR :
Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull, gärna med tjock botten. Använd en termometer och koka upp till 130 grader. Undvik att röra, då kristalliseras sockret och du får en mörk färg på nougaten.
Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum.
När sockerlagen gått upp till 130 grader, ta kastrullen från plattan en minut. Koka sedan upp den igen till 135 grader (går snabbt) och häll den därefter i en fin stråle ner i äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills smeten svalnat något men inte för länge då får du en tjock, smulig deg istället. Rör sist ner nötter och frukt.
Bred ut på oljat bakplåtspapper, klappa ytan med oljade händer och lägg plastfolié över, kavla ut till önskad tjocklek.
Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat helt. Förvara i burk med lock.
Du kan blanda lite maizenamjöl med florsocker (50/50) för att vända runt bitarna i om du ska förvara i glasburk.
Annars är det fint att slå in avlånga större bitar i cellofan också.
The post Fransk nougat med frukt & nötter appeared first on Kryddburken.se.
Så var det dags för den årliga julauktionen i Jolines klass där vi föräldrar fixar nåt gott att bidra med. Det kan vara allt ifrån julpyssel, en flaska glögg, julgodis, lussebullar, hemmagjorda dörrkransar eller ja, i princip vad som helst! Jag har tre saker färdiga och dessa är ett av dom. Små grillspett med godis, inslaget i cellofan och lite rosetter. En alldeles ypperlig gåva till nån man tycker om, eller till barnkalas, buffé, på alla hjärtans dag, till dopet eller varför inte bröllopet etc.
Allt du behöver är godis förstås, grillpinnar i trä, avlånga smala cellofanpåsar och presentsnören!
Busenkelt och jättekul att pyssla med i köket, om man inte får oväntat besök förstås… Klicka om du vågar…
Pilla in godisspetten i cellofanpåsarna…
Knyt med presentsnöre och så va de klart!
The post Grillspett med godis appeared first on Kryddburken.se.
Ni är många som undrat över recept både på mail och facebook hur man gör snittarna och allt gott vi hade på vår glöggkväll förra året så här kommer tipsen för en absolut lyckad glöggafton med tillbehör!
Missa inte heller 21 recept på JULGODIS special >>
Klassikern med pepparkaka och mögelost går alltid hem!
Rökta renklämmor, 20st små snurror
Det här behöver du :
5 st grillpinnar
2 tunnbröd
1 ask Cantadou pepparrot
Ruccola
150 gram rökt renkött (rökt hjortkött eller saltrulle funkar också)
GÖR SÅHÄR:
Bred färskosten på de bägge tunnbröden. Snåla inte. Strö över lagom mängd ruccola. Skiva det rökta köttet tunt och lägg över. Rulla ihop från långsidan och plasta in rullarna och lägg i kylen nån timme. Skär sedan upp i 2cm tjocka skivor. Trä upp på grillpinnarna, 4st/pinne.
God smörgåsröra med ägg och senap till vörtbröd
Det här behöver du :
2 kokta, hackade ägg
1 burk creme fraiche (2 dl)
3 msk majonäs
2 tsk dijonsenap
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Koka och skala äggen, låt svalna. (om du nu inte har överblivna kokta ägg i kylen vill säga). Rör ihop creme fraiche med majonäs, dijonsenap, salt och peppar och hacka sedan ner äggen. Smaka av med salt och peppar.
Goda ostar, kex, frukt och grönt är alltid gott som plockmat till glögg.
Krustader fyllda med chevréost och breasola.
Fyll krustader med fjällbrynt viltost på tub, peta ner lite rökt skinka i varje+ 1-2 droppar D´Elidas. Grädda i ugn 200 grader ca 10 min.
Kavringsnittar med en röra på laxpastej på tub blandat med philadelphiaost som spritsats. Kallrökt lax, citronbitar, räkor och dill på toppen.
Mjuk pepparkaka utskuren i rundlar, spritsad med ädelost på tub blandad med lite kesella. Fikonmarmelad i mitten och en halv valnöt.
Här kommer receptet på Ulla´s hemmagjorda glögg!
”I december 1992 blev jag inbjuden till min underbara granne Maj-Britt för att stöpa ljus med hennes vänninor. En upplevelse i sig och ett minne jag har med mig. Då blev vi bjudna på denna glögg och jag fick ta del av receptet, och jularna därefter gjorde jag glöggen. Sen har det inte blivit av förrens vår glögg kväll, och jag hittade receptet i min samling./Ulla”
Maj-Britt´s julglögg
1 flaska, 70 cl, gott rödvin
10 cl renat lr vodka
10 gr hel kanel, 4-5 bitar
20 st kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
4 krm krossade kardemummakärnor
½ pomeransskal
3 dl strösocker
1 rågad tsk vaniljsocker
Mandel och russin efter behag
1. Börja med att krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen
2. Lägg kryddorna i en glasburk och häll över spriten, på med lock
3. Låt burken stå över natten, minst, så att kryddsmaken dras ur ordentligt
4. Sila bort kryddorna genom ett melittafilter
5. Skålla och skala mandeln
6. Häll vinet och spriten i en kastrull
7. Blanda i socker och vaniljsockret
8. Låt glöggen sjuda en stund men aldrig koka
9. Servera m mandel och russin
Man kan blanda vin, kryddextraktet, socker och vanilj medan drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor.
Äppelkompott med pepparkaksgrädde
4 port
Det här behöver du :
6 röda juläpplen
3 msk farinsocker
1-2 tsk kanel
1½ dl grädde
pepparkakor
GÖR SÅHÄR :
Skala äpplena och skär dom i tärningar. Smält lite smör i stekpannan och lägg i äppeltärningarna. Pudra över farinsocker och kanel, sänk värmen. Låt kompotten få puttra ihop så sockret karamelliseras något och äpplena blivit mjuka, ca 10 min. Häll upp i glas, blanda vispad grädde med krossade pepparkakor. Toppa med grädden och en pepparkaka!
Det här behöver du :
100 gram smör
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
3 dl mjölk
1½ dl lingonsylt (jag använde rårörda lingon)
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1½ – 2 liter. Ta fram en stor bunke och blanda, vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlika. Blanda väl. Rör ner smöret, mjölken och sist lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 min. Enligt Katjas recept ska den gräddas runt 30 min. Jag kollade kakan efter 30 min, men då dallrade det fortfarande i mitten av kakan. Efter 40 min likaså. Efter 50 min tog jag ut den.
ca 20 st
Det här behöver du :
0,5 gram saffran + en sockerbit
1 ägg
1 1/4 dl råsocker (jag tog mörkt muscovadosocker)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pommerans
½ tsk vaniljsocker
1 dl rostad grovhackad mandel
GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 180 grader. Stöt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit tills det blir ett fint pulver! Vispa ägg + socker + saffran riktigt fluffigt! Blanda de torra ingredienserna (utom mandel) i en skål och vänds ner i smeten. Tillsätt sist mandeln. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till den något till ca 1,5 cm hög. Grädda ca 25 min tills den fått fin färg. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något (5-10 min). Flytta över rullen på en skärbräda och skär upp biscottin i ca 1 cm tjocka skivor, det blir drygt 20 st! Lägg tillbaka dem på plåten och in i ugnen igen för torkning ca 15 min. Vänd dem efter halva tiden! låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler!
Pepparkaksrulltårta med saffranskräm
Det här behöver du
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kryddor och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en mindre bakplåtspappersklädd långpanna ca 20*30 cm. Grädda i 200 grader, ca 15 min. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, dra av bottenpappret, täck med en bakduk och låt svalna innan du brer på krämen.
* Du kan givetvis använda en större form till rulltårtan. Själv föredrar jag en mindre för att få mer höjd på kakan. Därmed blir det inte alltid en ”rulle” av krämen man fyller rulltårtan med, men det är absolut lika gott för de! Dra av några minuter på gräddningstiden om du använder en större form.
Saffranskräm :
2,5 dl kesella (10%)
1 ask philadelphiaost (200 gram)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt 0,5 gram saffran (malen)
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till saffranskrämen. Bred på rulltårtan när den svalnat något och rulla ihop.
Saffranskaka med glasyr, tranbär & mandel
Det här behöver du :
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör + ströbröd till formen
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.
Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.
Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär
Kola:
100g smör (ej margarin)
2 dl grädde
3dl socker
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker
Häll allt i kastrull, koka 15-25 min – anv termometer, 120 -122 grader brukar vara lagom, el gör kulprov
Smaksätt när kolan kokat klart, häll upp i form/plåt m bakplåtspapper, klipp/skär när den svalnat.
Slå in i cellofan el bakplåtspapper
Ev Smaksättning: rivet skal av 1 apelsin el 1 citron, 2 msk kakao
Ulrikas chakladpraliner med hallonlikör
Till formen behövs 440 gram mörk choklad
Tryffeln:
130g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör
1.5 msk hallonlikör
gör tryffeln först, hacka chokladen o lägg i en bunke, koka upp grädden m honungen o häll över chokladen rör tills chokladen smält o klicka i smöret, rör igen o häll i likören sen. Den ska sedan svalna i rumstemp.
Smält den övriga chokladen 30 sek. i taget i mikron ta ut mellan o rör om, upprepa tills den når en temp av 45-48 grader. Låt svalna i rumstemp till 27 grader. Värm upp igen till 31 grader.
Häll chokladen i formen o vänd upp och ner tills överflödig choklad rinner ur. Skrapa av formen o ställ i kyl för att stelna. Fyll på med tryffeln o täck med den överflödiga chokladen. Låt stå i kylen i ca 2 timmar. Slå ur pralinerna ur formen. :
21 recept på JULGODIS! Missa inte det här >>
The post Tips till glöggkvällen appeared first on Kryddburken.se.
Ingredienser:
100 gram mjukt osaltat smör
4 dl mandelmjöl
1 msk Mariannsocker = Bakery+ ;)
2-3 msk lakritspulver (vill du ha kraftig lakritssmak bör den högre andelen tas)
Mandelmjöl att rulla bullarna i
Gör så här:
Blanda samman allt mkt väl, tycker du det känns väldigt kletigt så kan mer mandelmjöl tas i.
Rulla bollarna i mandelmjöl och ställ dem kallt i några timmar. Föraras i kylskåp.
En liten njutning till kaffet
Ibland tycker jag det kan vara gott med en liten godsak till kaffet, bara den inte är för söt.
Jag hittade på ett nytt godis på Paleo-vis i mitt arbete med recept till Restaurang PriMaten.
Stenålderskost är ju naturligt mjölkfri, annars finns många likheter med LCHF-kosten.
Ofta äter jag inte annat än ost, nötter eller varmrökt fläsk till favoritkaffet just nu, Ekologiska Zoega’s Hazienda.
Till för 3 år sedan var höjden av njutning för mig en kanelbulle eller småkakor till kaffet.
Ja, inte bara en, jag angrep dem oftast i flock.
Nu äter jag varken socker eller gluten längre, så de finns inte med bland fikafavoriterna.
Även bakverk sötade med Stevia eller Sukrin faller mig inte riktigt på läppen längre, de smakar antingen för sött eller har en bismak.
Men den här lilla godbiten är alldeles lagom i sötman, som bara kommer från kokosgrädden och lite honung.
Några bitar mörk choklad äter många LCHF-are med glädje, så varför inte testa ett nytt lördagsgodis att njuta av.
Kolhydrathalten blir inte nämnvärt hög av den här lilla mängden honung.
Den här chokladbiten blir ett ännu bättre alternativ än den köpta chokladen, med nyttigt kokosfett och ägg inblandat.
Passar förstås utmärkt även för alla laktos- och kasein-intoleranta.
Tål Du inte ägg heller, så uteslut bara det, chokladen blir bara lite fastare.
Kokoschoklad med Kanel
100 gr Kokosgrädde
50 gr Kokosfett
30 gr Kokosflingor
30 gr hackade Cashewnötter
1 Ekologiskt Ägg
3 msk Kakao
1-2 tsk Honung
1 tsk Kanel
2 krm Äkta Vaniljpulver
1 krm Havssalt
Smält kokosfettet och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp. Smaka av om det är lagom sötma och sälta.
Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.
Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.
Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.
Vi rundar av fredagskvällen med lite kärlek… Plopp ”Kärlek” är efterträdaden till sommaren 2010 stora satsning av ”Puss & Kram”… Här har temat också gått vidare till ett samarbete med posten där du enkelt kan posta iväg ett sött litet kuvert fyllt med plopp kärlek till en vän, en mamma, farfar, dotter, moster, älskling etc etc… Fiffigt och lite smågulligt tycker jag!
Håll utkik på ditt närmaste postombud och ploppa iväg din egen lilla kärlekshälsning vet ja!
Plopp kärlek är fylld med toffee med smak av geléhallon och hallonbitar i vit tryffel.