Vit rocky road

vit_rocky_road
Ett återkommande julgodis är självklart rocky road, just för att det är så enkelt att göra och gott är det också! Här har jag gjort en ljus variant enbart på vit choklad. Jag tog sen lite av det jag hade i skafferiet av skumtomtar och fudge.

En väldigt söt, len men vansinnigt god rocky road jag tycker ni ska prova om ni gillar vit choklad. Har man en stor bit toblerone av den vita sorten så blir det sju resor godare! ;-)

Det här behöver du : 
300 gram vit choklad
150 gram ljus fudge (maraboufudge med schweizernöt)
1 påse skumtomtar
2 msk grädde
Rosa strössel

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka choklad och fudge och klipp skumtomtarna i bitar. Blanda allt i en skål. Smält över vattenbad med en liten skvätt grädde, ca 2 msk. Rör ihop så allt blandas och häll upp i formar med bakplåtspapper. Strö över valfritt strössel. Låt svalna. Ställ i kylskåp och skär sedan i bitar.

julgodis_vit_choklad_rocky_road_ljus

rocky_road_julgodis_vit_ljus_choklad

Rocky road – enklaste julgodiset!

rocky_road_leilas_rockyroad
Bland de första rocky road jag gjorde gick jag ofta efter Leilas recept. Busenkelt och supergott! Såg nu till min fasa att jag inte hade lagt ut detta recept i eget inlägg så det bör jag ju göra. Nästa inlägg som kommer strax med rocky road är lite annorlunda men faktiskt ännu godare! :-P

Det här behöver du : 
600 gram choklad
(här kan du använda bara mörk eller blanda med ljus, eller mjölkchoklad)
1 påse skumtomtar eller marshmallows
2 dl pistagenötter
2 dl salta jordnötter
2 dl dumlegodis
2 dl hackad vit choklad

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen över vattenbad. Blanda med resten av ingredienserna (spara lite som du kan strössla ovanpå) och häll ut i en form ca 25*35cm. Strössla över resten av ingredienserna och tryck till lätt med händerna. Låt svalna, förvara i kylskåp. Skär i bitar.

leilas_rocky_road_godis_julgodis_choklad

Gräddnougat med krokant

nougatkrisp_recept_nougat_gräddnougat
I år tänkte jag inte göra så mycket av det traditionella julgodiset förutom knäck. Tänkte prova lite nya varianter och smaker och här är en av dom. Ett julgodis med nougat. Smaken på dessa är som fyllningen i finare praliner, ni vet det finns såna där godbitar med nougatkrisp – så smakar detta! :-P Självklart kan man göra det som en hel pralin och doppa i choklad eller gjuta i formar men jag gillar när det är enkelt och går snabbt ni vet. ;-) Det här receptet innehåller bara fyra ingredienser och tar inte mer än en kvart att göra, förutsatt att man gjort krokanten i förväg.

TIPS!
Det blir mycket krokant på en påse mandel men förvara den torrt så kan du använda den till fler recept med julgodis, till exempel i knäcken. Eller strö på glass, eller använd till att baka cookies. :-P

40 st
Det här behöver du : 
125 gram nougat
50 gram vit choklad
½ dl grädde
1 dl krokant

GÖR SÅHÄR : 
Smält alla ingredienser utom krokant i vattenbad eller microvågsugn. När allt är blandat, rör ner krokanten och fyll små aluminiumformar.

Krokant
200 gram mandel
2 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skålla mandeln och låt den torka. Hetta upp en stekpanna och lägg i mandlarna med florsocker. Rör om tills allt socker smält och de blir lite karamelliserade på ytan. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Mortla eller mixa till önskad konsistens.

julgodis_nougat_vit_choklad_krokant_mandel
Nougat, vit choklad och krokant. Grädde ska vara med också.

mandel_krokant
Den skållade mandeln pudras med florsocker i stekpannan…

mandelkrokant
Sen får den bli härligt karamelliserad och sedan svalna på bakplåtspapper.

krokant_nuogat_julgodis
Mixa, banka eller mortla krokanten till önskad konsistens.

gräddnougat_recept_nougatkrisp
Den färdiga gräddnougaten med den krispiga krokanten fullkomligt smälter i munnen.

julgodis_nougat
Prova gärna receptet och säg vad ni tycker, det är ju sååå busenkelt! ;-)
Här du mitt inlägg JULGODISSPECIAL med 21st recept >>

Chokladbollar och förderag med Ann Fernholm

Nötchokladbollar

Godistips till helgen

Jag märker att suget efter mina recept på nyttigt godis är väldigt stort. När jag lägger ut ett godisrecept till helgerna så ökar besöksstatistiken markant.

Det är så bra att många börjat förstå att det inte är vettigt att äta så mycket sött som varit vanligt för de flesta nu i många år.

I onsdags fick jag lära mig mycket nytt om socker, då var jag på Ann Fernholms föredrag och release av boken Det sötaste vi har på Nordiska Museet.

Den offentliga bokreleasen hölls där i samband med utställningen Socker – om hur vi blev sockerätare.

Föredraget om vad sockret gör med vår hälsa och den fina utställningen var en mycket intressant kombination.

Huså Bröd bjöd på Spröda frökex till alla som kom till föreläsningen. Presentpaketet blev väldigt uppskattat, det var roligt att vara på plats och få höra alla positiva kommentarer.

Ann berättade att hennes barn blivit så förtjusta i kexen med camembert på, vilket bra tips på gott och nyttigt fredagsmys.

Det känns verkligen fint att jag fått möjligheten att samarbeta med det lilla bageriet på Åreskutan med mitt frökexrecept.

På det sättet finns nu goda kex i butikerna för oss som valt att äta helt spannmålsfritt. Här hittar du bageriets sida med inköpsställen för kexen runtom i landet.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Om spröda frökex från Huså Bröd

Det har ju stormat en hel del i media den senaste tiden kring just barnen och sockret, här länkar till flera artiklar där Ann Fernholm varit med och gett svar på tal.

Jag är så glad att Ann ville ha med flera av mina recept i sin bok, på det sättet blir det väldigt många som får ta del av ett nyttigare sätt att njuta av lördagsgodis och fredagsmys.

Det behöver inte innebära att vi ger barnen massor av socker, deras konsumtion är uppe i hela 90 gram per dag i snitt.

Det är verkligen en skrämmande hög siffra att ta del av, när man vet hur mycket skada ett alltför stort sockerintag kan orsaka i kroppen.

Kunskap som inte alls är ny, redan Carl von Linné skrev om sockrets skadliga effekter på 1700-talet.

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm berättade under kvällen om ett stort antal läkare som levt och verkat bland olika urbefolkningar runt världen, innan den nutida skräpmaten hade gjort sitt intåg.

På så skilda platser som Syd-Afrika, Kanada, Gambia och Himalaya levde folk som inte använde socker i sin kost. Läkarna fann inga fall av cancer, hjärt/kärlsjukdomar, förstoppning och annat otrevligt som följer som en löpeld i spåren efter sockrets väg över världen.

Har du möjlighet så gå och se utställningen på Nordiska Museet, om inte så kan du läsa och lära dig mycket om socker i boken Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Gå gärna in på nystartade Kostfonden och lämna ett månadsbidrag för att stödja forskningen kring mat och hälsa.

Det är Ann Fernholm, Charlotta Holm Hildebrand och Fredrik Sjödin som tillsammans dragit igång projektet som har som mål att finansiera oberoende kostforskningsstudier.

Något som tyvärr är väldigt ovanligt idag, de flesta studier bekostas av pengar från läkemedelsbranschen.

Nu så följer äntligen receptet på några riktigt läckra chokladbollar jag gjorde i somras och efter receptet följer fler bilder från Socker-utställningen.

Chokladbollar Paleo/LCHF

Nötchokladbollar 8 st

2 msk cashewnötssmör

1 msk brunt mandelsmör

2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor

2 tsk kakao

½-1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Garnering

½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i

Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat. Lägg allt utom garneringen i en skål. Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.

Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.

Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar. Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta. Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen.

Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.

Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer. Du hittar också inköpsställen på nätet i ingredienslistan ovan.

Chokladbollar med nötter

Socker på Nordiska Museet

Socker på Nordiska Museet

Utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm om boken Det sötaste vi har


Dumlecrisp

dumlecrisp
Kunde inte få upp nåt inlägg i fredags och igår va de fullt upp här hemma så jag hoppas tekniken fungerar nu! Lördagsgodis måste man ju ha och dessa små, sega, krispiga dumlecrisp är bara ett måste att prova på.
Med bara fyra ingredienser svänger du ihop dom på fem minuter, kan de bli bättre? :-P Vill du lyxa till dom ytterligare ringlar du smält choklad över eller doppar dom i choklad. ;-)
I eftermiddag blir det tävling med finfint pris, så håll utkik!

dumlecrisp_godis_dumle_recept

20 st
Det här behöver du :
40 gram smör
120 g (1 påse) dumlekolor
1½ dl rice krisp
½ dl cornflakes

GÖR SÅHÄR :
Smält smör och dumlekolor i en kastrull under omrörning. När allt är smält ta kastrullen från plattan och rör ner rice krisp och cornflakes. Klicka ut små skedar på ett bakplåtspapper och låt svalna/stelna.

Snickerskakor

snickerskaka
Vansinnigt söta små godbit är dessa snickerskakor. Med jordnötssmör och sirap blir dom härligt sega och smakar verkligen SNICKERS! :-P Du kan göra dom med corn flakes eller rice crisp som i detta recept. Du kan också blanda hälften, hälften och även ha i kokosflingor om du vill, bara det är nånting som är torrt i fling-väg.

Jag har använt lite större mängd rice crisp för att få dom luftigare men det är en smaksak. Vill du ha dom fastare och mer sega ta mindre rice crisp.

Det här behöver du : 
1 burk jordnötssmör (225 gram)
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
7-8 dl rice crisp
200 g marabou mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 
Vänd ner jordnötssmör, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp och stäng av plattan, dra lite åt sidan och låt den småkoka nån minut under omrörning. Blanda smeten med vaniljsocker, salt och rice crisp. Platta ut på bakplåtspapper i en form. Jag använde en form som var 20*30 cm. Låt svalna. Smält choklad och häll ovanpå. tällt i kylskåp och skär sedan upp i bitar.

snickerskakor

Mandelchoklad – snabb godisruta – latmans marsipanbröd

DSC_0094måste här få delge det allra enklaste och godaste snabbgodisreceptet!

Ta en ruta Lindt 90% och en skiva hemlagad mandelmassa,
violá en riktig godisbit till kaffet!

Mandelmassan görs fort som attan på 4 dl mandelmjöl (ca 180 gram) av god kvalitet, riv i 2-3 bittermandlar och 3 msk Bakery+ sötning, mixa detta i matberedaren någon minut och ta sedan i 2-3 msk vatten eller grädde tills rätt konsistens uppnåtts. Rullas till lämplig tjock korv som sedan man skivar ca 0,5 cm skivor av och lägger på chokladen.

Förvaras kallt i kylskåp ca 5 dgr… om det nu får ligga så länge…

Tips för gourmén: Blanda mandelmassan med 1-2 msk konjak och uteslut samma mängd vatten

****
Någon tror man går upp i vikt av dessa =  mkt kolhydrater. Så är inte fallet.
Chokladen (90% Lindt) ger ca 1,5 kolhydrater per ruta. Mandelmasserullen som helhet innehåller allt från 7-14 gram kolhydrater beroende på vilken sorts mandel /mjöl man använder. Delar man den då i 15 bitar (man kan dela tunnare man styr ju detta själv) blir det ca 1 gram per skiva, det gör att en sådan här liten godisruta innehåller runt 2,5 gram kolhydrater…. dvs kan komma plats i en UFO-lchf.

 

Double Decker Oreo Fudge
Double Decker Oreo Fudge

Form 15x15 cm klädd med bakplåtspapper

Ingredienser:
1 burk sötad kondenserad mjölk delad i två
10 Oreos, hackade
200 gr vit choklad
2 msk smör
200 gr choklad

Instruktioner:
1.Dela kondenserad mjölk i två lika stora delar ställ åt sidanHacka Oreos och sätt åt sidan
2.Placera vit chokladhälften av 1 burk kondenserad mjölk, 2 msk smör i en värmesäker skål över sjudande vatten. Rör om och blanda tills smält och kombineras. Blanda i Oreos och rör om. Häll blandningen i formen.
3.Lägg mjölkchoklad och återstående hälften kondenserad mjölk i en värmesäker skål över sjudande vatten. Rör om och blanda tills smält och kombineras. Häll blandningen ovanpå Oreo lagret och ställ i kylskåp några timmar. Vill du göra ett mönster i fudgen gör du det innan du sätter den i kylskåp.
4.Ta ut från kylskåpet. För att underlätta raka kanter se till att rengöra kniven mellan skärningar för att förhindra att det fastnar.
 
 

Double Decker Oreo Fudge
Double Decker Oreo Fudge

Form 15x15 cm klädd med bakplåtspapper

Ingredienser:
1 burk sötad kondenserad mjölk delad i två
10 Oreos, hackade
200 gr vit choklad
2 msk smör
200 gr choklad

Instruktioner:
1.Dela kondenserad mjölk i två lika stora delar ställ åt sidanHacka Oreos och sätt åt sidan
2.Placera vit chokladhälften av 1 burk kondenserad mjölk, 2 msk smör i en värmesäker skål över sjudande vatten. Rör om och blanda tills smält och kombineras. Blanda i Oreos och rör om. Häll blandningen i formen.
3.Lägg mjölkchoklad och återstående hälften kondenserad mjölk i en värmesäker skål över sjudande vatten. Rör om och blanda tills smält och kombineras. Häll blandningen ovanpå Oreo lagret och ställ i kylskåp några timmar. Vill du göra ett mönster i fudgen gör du det innan du sätter den i kylskåp.
4.Ta ut från kylskåpet. För att underlätta raka kanter se till att rengöra kniven mellan skärningar för att förhindra att det fastnar.
 
 

Toblerone swirl fudge
 
200 gr Toblerone original
200 gr Toblerone vit
1 burk kondenserad mjölk
2 msk smör lite salt
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Dela upp kondenserad mjölk i lika delar i 2 kastruller.
Lägg i Toblerone original i den ena och Toblerone vit i den andra.
Klicka ner 1 msk smör i varje kastrull.
Värm sedan de båda tills allt smält ihop och är lätt.
Klicka ut de båda blandningarna i små klickar över hela formen, försök få vita och bruna bredvid varandra så gott det går. Ta sedan en kniv och swirla ihop de båda så det blidas ett marmorerat mönster. Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.
Förvara i kyl.
 
Här kommer ingen länk till någon då detta är mitt eget påhitt :)