Vit chokladbräck med saffran och mandel

Julgodis är bland de roligaste jag vet att göra! Stämningen dagarna innan jul, alla tända ljus, julmusiken i bakgrunden och huset städat, bara att njuta och koppla av och göra det man tycker om. Jag rullade köttbullar igår och Joline gjorde sin favorit, chokladbräck. Riktig goda med smak av saffran och mandel. Idag pysslas det också i köket. Janssons frestelse och brysselkål är förberedd, jag har bara förkokat dom små brysselkålarna och ska steka dom imorgon tillsammans med rimmat sidfläsk och valnötter, kan bli riktigt gott tror jag. Nu ska ni få receptet på dessa bräck iallafall för snart ska vi fortsätta stöka i köket och koka fudge och knäck. Uppesittarkväll och Bingolotto väntar sedan till kvällen. God jul på er allihop och var rädda om varann!

 

Ca 30 bitar

Det här behöver du :

200 gram vit choklad

1 dl mandelspån

2 tsk saffransarom

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron. Blanda hälften med saffransarom och bred ut ett lager på bakplåtspapper. Strö över hälften av mandelspånet. Bred på resten av den vita chokladen och toppa med mandelspån överst. Låt stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt i mindre bitar. Förvara torrt.

Nyttigt julgodis – recept på mina favoriter!
Idag tänkte jag inspirera med lite fina bilder och recept till julbaket. Testa några av mina favoriter: smörkola, bananfudge, rostade nötter och tryfflar! Testa även baka några av mina mjuka kakor, men skär dem i små munsbitar och gör några olika varianter. Det blir en perfekt buffé till julklappsöppningen! :) På bilden ovan ser du […]
5 sorters julgodis och ett litet julklappstips

Julens godsaker

Även om jag och många av mina läsare dragit ned ordentligt på sockret så hör ju lite godsaker julen till.

Idag tipsar jag och Tomten om en hel del som är både gott och nyttigt, vi hoppas vårt godis kommer att finnas med i många hem i julhelgen.

Först ut är mitt nya favoritgodis, taget från kommande boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som du nu kan förhandsbeställa i länken som går till Adlibris.

Boken ges ut på Bladh by Bladh Förlag, som tidigare gett ut bland andra Låt bönor förändra ditt liv och Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson.

De vackra bilderna i kokboken är tagna av fotograf Veronica Kindblad och den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Kokboken hinner troligen inte komma före jul, så ge gärna bort ett presentkort på den, varför inte med den här fina bilden på?

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Bild på mitt gelégodis lånad från Healthy Clean Lifestyle Foto Tine Worén

Gelégodis ca 50 bitar

3 dl frysta bär

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev 1 msk honung eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Eller också använder du silikonformar som Tine gjort på bilden här ovan.

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Kryddig ischoklad

50 g 70-90% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor.

Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Ischoklad med mandel och bär

100 g mörk choklad 70-90%

3 msk torkade bär

½ dl mandel

50 g ekologisk kokosolja

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.

Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.

Rör ner alltsamman, smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.

Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.


Banankola – paleogodis
Jag såg ett litet filmklipp på facebook för en tid sedan där någon visade en massa smarta och ibland otippade grejer som man kan laga med bananer. En av grejerna som jag blev sugen på att testa var banankola gjord på i princip enbart banan. Banan är kanske inte LCHF, men kan falla inom paleo. […]
Syrliga energibollar

Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

Nytt kokboksrecept

Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går.

Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…


Fredagsfika – blåbärsbollar
Hallå där! Hur har ni det, har ni fortfarande semester eller har ni börjat jobba? Oavsett så är det gött med fredag ;) Här kommer en ny variant på ketobollar (det vill säga rätt feta bollar som passar fint att mumsa i sig för lite snabb energi eller till en kopp hett kaffe), denna gång […]
Godsaker till Alla Hjärtans Dag

Alla Hjärtans Dag

Hjärtligt gott

Idag befinner vi oss i luften mest hela dagen, på väg hem en sväng efter ytterligare en månad i vårt kära Alanya.

Vi har haft en lugn och skön tid vid Medelhavet, om än fortfarande rätt kall.

Mycket träning och bra mat för hjärta och själ har det blivit.

Här ovan en riktigt fin ”bakelse” med rostade pumpakärnor, granatäpple och olivolja, till en fransk delikatessost som jag köpte med från Wijnjas ostbutik på Kungsholmen när vi for ner.

Där hittar du många godsaker om du vill bjuda din själs älskade på något extra nyttigt och gott idag.

Bland annat hittar du där mina nya sorter av Spröda frökex från Huså Bröd.

Nu blir det några veckor på hemmaplan i Stockholm/Östersund för påhälsning av nära och kära, lite roliga uppdrag, koll av post och annat trevligt.

Bland annat åker jag nästa vecka ner till Malmö tillsammans med min goda vän Therese Renåker, där hon har föreläsning om hormoner på nya hälsorestaurangen In The Pink.

Läs mer om det eventet här på deras Facebooksida och anmäl dig om du vill ta del av den intressanta kvällen, sista anmälningsdag i morgon 15/2.

Jag bjuder under pausen på benbuljong ur Wonderbag med frökex till.

Här får du recept på ett gelégodis om du vill bjuda på ett alternativ till alla geléhjärtan med socker.

Sockerfritt gelégodis med svarta vinbär, lime och kokos

Gelégodis med kokossmak

1 liter bär, jag hade svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp bären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen.

Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Här ett annat tips på hallongelé som blir riktigt gott med smör om du inte tål kokos:

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl vatten (6 blad gelatin)

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin.

Häll upp i form, låt svalna och ställ i kyl att stelna.

Hallongelé


Godsaker till Alla Hjärtans Dag

Alla Hjärtans Dag

Hjärtligt gott

Idag befinner vi oss i luften mest hela dagen, på väg hem en sväng efter ytterligare en månad i vårt kära Alanya.

Vi har haft en lugn och skön tid vid Medelhavet, om än fortfarande rätt kall.

Mycket träning och bra mat för hjärta och själ har det blivit.

Här ovan en riktigt fin ”bakelse” med rostade pumpakärnor, granatäpple och olivolja, till en fransk delikatessost som jag köpte med från Wijnjas ostbutik på Kungsholmen när vi for ner.

Där hittar du många godsaker om du vill bjuda din själs älskade på något extra nyttigt och gott idag.

Bland annat hittar du där mina nya sorter av Spröda frökex från Huså Bröd.

Nu blir det några veckor på hemmaplan i Stockholm/Östersund för påhälsning av nära och kära, lite roliga uppdrag, koll av post och annat trevligt.

Bland annat åker jag nästa vecka ner till Malmö tillsammans med min goda vän Therese Renåker, där hon har föreläsning om hormoner på nya hälsorestaurangen In The Pink.

Läs mer om det eventet här på deras Facebooksida och anmäl dig om du vill ta del av den intressanta kvällen, sista anmälningsdag i morgon 15/2.

Jag bjuder under pausen på benbuljong ur Wonderbag med frökex till.

Här får du recept på ett gelégodis om du vill bjuda på ett alternativ till alla geléhjärtan med socker.

Sockerfritt gelégodis med svarta vinbär, lime och kokos

Gelégodis med kokossmak

1 liter bär, jag hade svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp bären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen.

Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Här ett annat tips på hallongelé som blir riktigt gott med smör om du inte tål kokos:

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl vatten (6 blad gelatin)

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin.

Häll upp i form, låt svalna och ställ i kyl att stelna.

Hallongelé


Kolorx2




Choklad och kaffekola

100 gr smör
3 msk kakaopulver
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung
2 tsk kaffe essence:

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.


Pepparkakskola




100 gr smör

3 1/2 dl socker

1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung
1 1/2 - 2 tsk pepparkaksessence:

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Ta bort kastrullen från plattan och häll i essencen, rör om försiktig. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.

Nötchokladbollar

Chokladbollar Paleo/LCHF

Nötchokladbollar 8 st små bollar

2 msk cashewnötssmör

1 msk brunt mandelsmör

2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor

2 tsk kakao

½-1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Garnering

½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i

Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat.

Lägg allt utom garneringen i en skål.

Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.

Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.

Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar.

Nötsmöret gör att bollarna blir ganska mjuka i en varm hand så arbeta fort.

Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta.

Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen. Tycker du satsen är för liten så dubbla den bara.

Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.

Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer.

Du hittar också inköpsställen på nätet i länkarna i ingredienslistan.

Chokladbollar med nötter