Lättbakade frukostbröd
Innan jag började mitt glutenfria liv var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna.
Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya recept, så när mjölet försvann ur mitt liv blev det till att lära mig att baka på ett annorlunda sätt.
Särskilt när brödet samtidigt ska innehålla färre kolhydrater, då fungerar ju inte de glutenfria mjölmixerna.
Här är ett av de första bröd jag hittade på, ett som jag fortfarande bakar ibland då det är så enkelt att göra.
I mina kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, hittar du många fler goda matbröd och kaffebröd.
Just nu är det bokrea på Gammaldags husmanskost, bara 129 kr mot ordinarie pris 249 kr.
Ostbröd ca 20 st små
2 ägg
1 ½ dl crème fraiche
25 g smält smör
½ dl psylliumfrön
2 msk hela linfrön
2 msk sesamfrön
2 msk kokosflingor
2 dl riven halloumi
1 tsk pofiber
½ krm salt
Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.
Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och riven ost, låt stå i kylen att svälla 1 timme.
Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper, bred ut smeten till platta kakor.
Grädda i 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram eftersom, fräscha då på dem i ugnen eller brödrosten så blir de som nybakta.
Energirika muffins
Hemma i Jämtland några dagar och njuter av all snö, fick också lite sol på långpromenaden efter att jag kom med tåget i fredags.
Jag har en hel del att göra även härhemma, i morgon blir det intervju för ÖstersundPostens nya månadsmagasin som har premiär i vår.
Idag ska jag och min syster ut på en fin utflykt, vi ska åka upp till Kretsloppshuset i Mörsil och äta deras fantastiska, ekologiska brunch.
Jag och fotograf Veronica Kindblad hade den stora glädjen att få låna både deras kök och restaurang för att ta många av bilderna till boken, bland annat den på matmuffinsen.
Så idag ska jag leverera ett rykande färskt och signerat exemplar av kokboken som tack.
Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter ägg och mjölkprodukter.
Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.
Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.
Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.
Jag skapade det här receptet till min senaste kokbok och har fått fint beröm för det av mina veganvänner på Ecocaféet som fått provsmaka.
Vill du lära dig mer om hur bönor kan förändra även din hälsa, så gå gärna med i nystartade Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Där delar jag och mina medförfattare Patrik Olsson och Lars-Erik Litsfeldt med oss av mycket matnyttig information och våra tankar kring bönor.
Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins
2 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjölk
1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g
1 dl kikärtsmjöl
1 dl krossade chiafrön
2 msk kokosolja
2 msk tahini
1 msk bakpulver
ca ½-1 tsk salt
Till garnering:
2 msk svarta sesamfrön
Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.
Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.
Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.
Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt.
Strö över lite svarta sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler.
Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.
Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.
Utflyktsbröd
Just nu är jag i slutfasen av förberedelserna inför min nya kokbok, fotograf Micke kommer hit till Östersund på söndag.
Det ska bli så kul att jobba med honom igen, det är fyra år sen vi gjorde Långkok för LCHF och Paleo tillsammans.
Idag får du ett av de bröd som jag tog fram till min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Jag brukar baka de här muffinsen när det är picknickdags, perfekt både för en dag på stranden eller till en långresa.
Om du inte hann med att köpa nån av de två böckerna innan de tog slut för några år sen, så har du chansen nu.
Förra veckan kom nytrycket, nu med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.
Här en bild från Ecocaféet i Östersund nu i helgen, då jag signerade kokboken.
Ostmuffins
2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten
2 ägg
1 dl crème fraiche
25 gr smält smör
½ dl pumpakärnor
½ dl solrosfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk stött brödkummin
½ tsk havssalt
Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.
Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.
Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in muffinsen och ta fram eftersom.
Värm dem då en stund i ugnen, så blir de som nybakta.
Näringsrik smörgås
Som du kanske vet så har jag och Lindha Vikström (Halva Lindha) arbetat tillsammans på Ecocaféet i Östersund i snart 2 år.
Det har varit väldigt roligt att få vara med och bidra med recept till ett riktigt hälsocafé, som bara serverar glutenfritt och sockerfritt bröd, bakverk och lunchrätter.
Jag brukar ofta ta en laxmacka när jag är hemma i Jämtland och besöker caféet.
Den är gjord på ett av mina brödrecept och med Lindhas goda laxröra, den är inte bara väldigt god utan mättar också bra, till skillnad mot de flesta mackor.
Här kan du läsa om den smörgåstårta vi tagit fram tillsammans och som serveras på caféet på helgerna, den har blivit mycket populär.
Idag får du ett annat av de brödrecept jag tagit fram i mitt arbete med caféet.
De flesta bakverk som serveras på Ecocaféet är både glutenfria och mjölkfria à la Paleo.
Den största delen i sortimentet är annars veganskt/vegetariskt och Rawfood.
Men eftersom jag och Lindha är med i receptskapandet, så finns det förstås även en del LCHF-alternativ.
Den vackra Bounty Rawfoodtårtan på bilden nedan kan du vinna om du går in på Ecocaféets Facebooksida, läs mer om tävlingen i länken.
Ecocaféet är inte bara ett trevligt fik, det har också utvecklats till ett stort hälsocenter.
Du kan få en mängd olika behandlingar, läs mer om dem här.
Ljust formbröd
4 ägg
2 dl yoghurt eller kokosgrädde
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl chiamjöl
½ dl linfrö
½ dl sesamfrö
½ dl mjukt smör eller kokosolja
2 msk tahini (sesampasta)
1 msk bakpulver
ca 2 tsk salt
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda yoghurt, smör och tahini i en annan bunke och rör ner blandningen i mjölet.
Har du inte tahini, så öka mängden smör till det dubbla.
Vispa äggen väl och vänd ner i smeten.
Häll upp i smord, avlång form (1 liter) och grädda på 200º i ca 40 minuter.
Låt svalna lite, stjälp upp och låt brödet kallna på galler.
Förvara i kyl eller frys in i skivor, det är också mycket gott till varma mackor.
Lindhas laxröra ca 6-8 port
200 g varmrökt regnbågslax
2 dl majonnäs
3 mjukkokta, finhackade ägg
1 liten, finhackad rödlök
1 msk pressad citron
2-3 msk finhackad dill
Salt och vitpeppar
Dela laxen i mindre bitar, se till att alla ben plockas bort.
Blanda alla ingredienser i en bunke, rör om försiktigt och smaka av.
Snabbmatstips
Just nu har jag fullt upp med receptskrivande till min och Lars-Erik Litsfeldts kommande kokbok, så idag får du ett av de just nu mest besökta recepten här på bloggen.
Hamburgare går hem hos alla och passar även oss som äter glutenfritt à la LCHF och Paleo.
Här har jag gjort små bröd bakat på ägg, mandelmjöl och lite kokosmjöl.
Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.
Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.
Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och den sockerfria ketchup som jag serverade till mina burgare.
Vill du veta mer om hur jag tänker kring min livsstil och matfilosofi, läs gärna här.
Hamburgerbröd 4 port
2 ägg
3 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk kokosolja
1 msk sesamfrön + lite till garnering
½ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
ca 1 krm salt
Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.
Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.
Blöt handen och forma smeten till runda bullar.
Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.
Hamburgare 4 port
500 g gräsbetesfärs
2-3 msk smör till stekning
Salt och peppar
Forma färsen till fyra små hamburgare.
Bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.
Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.
Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.
Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.
Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad, ett stekt ägg och tillbehören du hittar i länkarna häruppe.
Matmuffins
Att baka glutenfritt är väldigt populärt idag, mina bakrecept här på bloggen är mycket välbesökta.
Att byta ut glutenhaltigt vetemjöl mot ris/majsmjöl är inte något som fungerar så bra om man vill dra ner på kolhydraterna, på grund av deras höga halt av stärkelse.
De gånger jag bakar bröd idag så blir det oftast formbröd eller muffins med innehåll av ägg, mandelmjöl, nötmjöl och ibland lite kokosmjöl.
Det ger riktigt saftiga och goda bröd, som dessutom mättar väldigt bra.
Nu i vår kom min första bakbok, recepten är förutom att vara glutenfria även utan socker och sötningsmedel.
Här kan du läsa mer och beställa Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.
Scones utan mjölk och gluten ca 8 st
5 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl kokosolja
Att strö över:
2 msk melonkärnor, pumpakärnor eller sesamfrön
Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.
Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl.
Låt smeten svälla i ett par minuter.
Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar, strö över fröna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.
Låt svalna på galler, frys in de som inte går åt och ta fram eftersom.
Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.
Här nedan ser du sötpotatisbröd från Baka med frukt & grönt.