Kesoplättar med säsongens bär

Sommarfrukost

Idag bjuder jag på ett riktigt somrigt tips till söndagsbrunchen.

Kesoplättar med generöst av säsongens bär blir en fin start på dagen.

De flesta recept jag sett på kesoplättar har en rätt menlös struktur, något jag inte gillar.

Jag blandar därför i en hel del frön i mina för mer frasighet, ett gott tuggmotstånd och så mättar de mycket längre.

Kesoplättar med Hallon, Hjortron och Blåbär

Kesoplättar 1-2 port

2 ägg

½ dl keso

½ dl grädde

2 msk psylliumfrön

2 msk pofiber eller boveteflingor

2 msk sesamfrön

2 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde, rör ner alla frön och pofiber.

Låt svälla en halv timme, smaka om smeten är lagom salt.

Grädda plättarna i brynt smör, några minuter på varje sida så de får fin färg och blir frasiga i kanterna.

Fler goda brunchtips hittar du i mina senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

Igår kom jag på att Lennart och jag varit på svensk mark i precis ett halvår, vi kom hem från Turkiet 25 januari.

Compact living i Stockholmskarantän på 24 kvm går fint, i dessa märkliga Coronatider.

Vi är ju vana vid att bo i små hotellägenheter utomlands på vintrarna, så att samsas på små ytor är inget nytt för oss.

Vi är friska, har det bra, trivs med varann och oss själva. Livet är gott ❤

Här en bild jag tog på oss nere vid Stadshuset igår eftermiddag, fler hittar du på min Facebooksida.

Valnötsmuffins med blåbärssylt

Lördagsgodis i blåbärstider

Idag får du tips på goda små muffins till sommarens kaffekalas.

Ät dem antingen som de är, med smör och sylt som scones eller som en bakelse.

Jag bakar oftast minimuffinsar i småbrödsformar istället för gigantiska amerikanska, det blir som lite mer svenskt lagom.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

2 msk pofiber

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan du delar dem så behåller de formen bättre.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning, den håller sig i upp till en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Till garnering av bakelse

Vispad grädde eller kokosgrädde

Skogshallon eller svenska trädgårdshallon

Citronmeliss

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med hallon och gröna blad, du kan förstås ta andra bär om du vill.

Här nedan ser du en getmesemousse med blåbär från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, fotograferad en vacker sommarkväll förra året vid anrika Fjällnäs Hotell i Härjedalen.

Kryddiga valnötskakor

Kaffe med dopp

Jag märker att intresset är väldigt stort för mina glutenfria bakverk här på bloggen och i mina kokböcker.

Det är den typen av recept som får mest sökningar och besök om jag lägger ut här eller länkar på Facebook.

Idag får du en kryddig småkaka att njuta av till en kopp kaffe eller te nu i sommarvärmen.

Jag använder lite honung i det här receptet men du kan förstås byta ut det till den typ av sötning du gillar bäst, eller hoppa över den helt.

Kryddkakor

2 dl valnötter

2 dl mandel

½ dl pumpakärnor

2 ägg

2 msk smält smör

2 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 msk mald kardemumma

1 msk kanel

½ msk malda nejlikor

½ msk mald Ingefära

½ tsk salt

1 krm vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper.

Jag fick till 35 stycken av den här satsen.

På ena plåten tryckte jag ner några pistagenötter i degen.

Kakorna på den andra plåten fick ett mönster med gaffel.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175°, låt svalna på galler.

Glutenfria hallongrottor

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Hallontider

Nu börjar hallonen mogna i de södra delarna av landet, så idag får du ett av mina kokboksrecept att njuta av på sommarens kaffekalas.

Receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som är en samlad nyutgåva av mina tidigare slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Skogshallon är ett av mina absoluta favoritbär tillsammans med lingon och hjortron.

Alla tre bären fungerar bra att ha som fyllning i de här kakorna.

Hallongrottor 12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 ½ dl mosade hallon

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla fem minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.

För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.

Frökex med kardemumma

Frasiga kex

Du tillhör kanske dem som brukar baka mitt populära fröknäcke, här får du en liknande variant smaksatt med den underbara kryddan kardemumma.

Passar perfekt som ett gott fikabröd bara som de är eller med smör och ost på.

Tycker du om mina recept så blir jag väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av min kokböcker.

Här länkar till de som innehåller mina mest somriga recept, Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

De övriga kokböckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om här.

Frökex med kardemumma

1½ dl sesamfrön

1 dl linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk mald kardemumma

ev 1 msk valfri sötning

1 tsk salt

½ dl smält smör eller kokosolja

2½ dl kokande vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, tillsätt smör och sötning om du vill, de blir goda även utan.

Rör ihop alltsammans ordentligt, häll ut på bakplåtspapper.

Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten, min var 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen på 150° i 45 minuter.

Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall.

Grädda ytterligare i 15 minuter, ta då ut plåten och sära lite på kexen.

Låt torka på 50° i 2-3 timmar, förvara i lufttät burk.

Mjukt fröbröd
Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo...

Nöt-, mandel-, mjölk- och glutenfritt bröd

Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel.

Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön.

Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja.

Brödet är dessutom mjölkfritt och glutenfritt, så det passar utmärkt för alla som äter mejerifri LCHF och Paleo eller måste utesluta det på grund av intolerans/allergi.

Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet kan du hitta i kryddbutiker eller på nätet.

Glutenfri limpa med frön

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin, Nigella Sativa

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.

Fröknäcke med nässlor och parmesan från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör

Fler goda baktips hittar du i de här kokböckerna, köpa gärna en eller ett par till dig själv eller som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Fröbröd Paleo/LCHF

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Förgyll helgpizzan

Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza.

Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här.

Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Fler gröna godsaker hittar du i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken endast 170 kr på Bokus.

Örtmarinerade kastanjechampinjoner

6 st kastanjechampnjoner

1 dl kallpressad olivolja

2 tsk äppelcidervinäger

2-3 kvistar färsk timjan, oregano eller dragon

Salt och peppar

Ansa och skär champinjonerna i jämna skivor, det går förstås bra med annan svamp också.

Förväll svampen i lite saltat vatten under lock ett par minuter, blanda under tiden ihop marinaden.

Rör ihop ingredienserna i en bunke. Plocka örtbladen från kvistarna och lägg i dem hela.

Ta upp svampen med en hålslev och lägg ner dem varma i marinaden.

Fyll på med mer olivolja om det inte täcker.

Förvara svampen i kylen, den håller sig i flera månader om den hela tiden är täckt med oljan.

Här nedan ser du en annan variant på marinerad svamp från min kokbok, jag tog bilden i skogen strax utanför där jag bor i Östersund förra sommaren.

Apelsinmarinerade skogschampinjoner

Zucchinipasta med skinksås

Skink- och svampsås 1 port

1 dl finskuren svamp

1 dl tärnad skinka

½ dl finstrimlad purjolök

1 dl grädde

2 msk smör

½ tsk fransk senap

1 msk finhackad färsk dragon

Lite Worcestershiresauce

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan.

Stek några minuter till under omrörning.

Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Krydda med lite salt, peppar och Worcester.

Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar.

Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här:

Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med.

På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.

Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag.

Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak.

Fler goda, gröna och glutenfria tips hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken endast 170 kr på Bokus.

Nytt fröknäcke, laxröra och kokboksrecension

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Njutbart utflyktstips

Idag tipsar jag om mitt nykomponerade fröknäcke från ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ett riktigt gott pålägg, perfekt att ha med ut på en picknick i vårsolen.

Mina recept från boken börjar nu sprida sig i olika tidningar, både vanliga papperstidningar och nättidningar.

Tidningen SportHälsa vänder sig till alla som vill få en bättre hälsa med hjälp av träning och god, hälsosam mat, så jag är väldigt glad att de publicerar några av mina recept från kokboken.

Här hittar du recept hos dem på fröknäcke med nässlor och parmesan, som jag själv tycker är det godaste glutenfria bröd jag hittat på genom åren.

För mig är både maten och träningen väldigt viktig, det är den kombinationen som fått mig att bli friskare, starkare och slankare med åren, så jag fått ork att bland annat skriva mina sex kokböcker.

Igår hände även en annan stor sak i den virtuella hälsovärlden, jag upptäckte att Diet Doctor (fd Kostdoktorn) hade en fantastiskt fin recension av nya kokboken.

Det känns verkligen bra att min kokbok fått ett så varmt mottagande på så många håll, särskilt som jag den här gången även tagit alla bilder själv.

Här får du recept på en laxröra som passar mycket bra till fröknäcket, till en sallad eller som en liten förrätt på smörstekta skivor av glutenfritt nötbröd.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på Spröda frökex från Huså Bröd som de bakar efter mitt recept eller till det nya fröknäcket som du hittar i länken till SportHälsa häruppe.

Ostmuffins och utflyktstips med termos

Utflyktsmat

Nu är det läge att ta med sig maten ut i skog och mark.

Vi brukar ofta ha med oss en enkel lunch när vi tar promenader runt i Stockholm.

Även fast vi bor mitt i stan finns många fina grönområden att besöka, just nu är det otroligt grönt och vårvackert.

Fåglarna kvittrar för fullt och luften fylls av härliga dofter, biltrafiken har minskat rejält under Coronan så nu känns och hörs allt extra mycket.

På bilden nedan ser du mitt favoritfika att ta med på utflykt nu sen jag slutade med kaffe för tre månader sen.

Jag gör i ordning en termos med örtte, lite pressad citron och ½ tsk ekologisk gurkmejamix, så gott att njuta av i vårsolen.

En annan favorit är hemkokt kycklingbuljong med en klick smör som får sällskap av några korvar av god kvalitet, kabanoss från Taylor’s & Jones på Hantverkargatan passar fint i vår termos.

Det värmer och mättar gott när det är lite småkyligt, här några bilder från en tur med SL-båten till Tappström.

Efter receptet ser du några bilder från en utflykt till Djurgården häromdagen.

Vill du ha fler tips på njutbara smårätter att ta med på en vårpicknick så ta en titt här på min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfria ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche eller smetana

25 g smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk salt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.