Tomten tipsar – Glögg med granatäpple och ingefära

Julmånad med goda tips

Då var det december, en ljus och vacker månad på många sätt, mitt i midvintermörkret.

Jag har i flera år haft en adventskalender härinne med min lilla Tomte som brukar vara ute på äventyr här nere i Alanya.

I år kommer vi att åka hem till Sverige en liten sväng, innan vi sen åker ner hit igen över jul och nyår.

Så istället för en hel kalender så får Tomten i år titta in då och då och tipsa om sånt jag tycker om till julbordet och lite fler julklappstips blir det också.

Först ut blir en mycket fräsch glögg som jag brukar göra här i Turkiet.

Dela gärna inläggen vidare till dina vänner som också uppskattar det naturligt goda.

Granatäppelglögg 4 små muggar

1 granatäpple

1 blodgrape

1 citron

10 kryddnejlikor

1 kanelstång

2 cm färsk ingefära i skivor

Eventuellt lite sötning

Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.

Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.

Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.

Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.

Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.

Glögg med fröpepparkakor


Glögg med smak av granatäpple och citrus

Glögg med granatäpple

Syrlig glögg

Här vid Medelhavet finns de godaste solmogna frukter man kan tänka sig.

Kan även tänka mig att Lucia själv njöt av alla citrusfrukter och granatäpplen på sin tid i Italien.

Att värma dryck med kryddor är en tradition med gamla anor i Sverige, den kom från början just från Medelhavet och de gamla grekerna och romarna.

Granatäpple och blodgrape

Här en text om glöggens historia som jag lånat från Spritmuseum på Djurgården:

”Glögg – en svensk jultradition med anor från medeltiden

Att dricka varmt kryddat vin har anor långt bak i tiden. Man drack kryddat vin redan i det gamla Grekland.

Romarna sötade sitt vin och smaksatte det bland annat med kryddor och blommor.

Hälsobringande dryck

Under medeltiden var kryddvin mycket populärt i Europa. Kryddorna ansågs hälsobringande, men kunde också dölja dålig smak på vinet.

Hypocras var en dryck som fått sitt namn efter läkekonstens fader, Hypokrates.

Gustav Vasa var mycket förtjust i klaret, som var en blandning av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.”

Glögg

Så passa på att njut av en riktigt hälsosam dryck nu i juletid.

Vill du ha tips på fler sorter, så hittar du här min blåbärsglögg och här en äppelglögg.

Jag inspirerades till det här receptet av Jill Wallentin Wollberg och hennes fina kokbok Jills mat.

Vill du ha något gott att tugga på till glöggen så hittar du här mina fröpepparkakor.

Jag önskar dig en glad, ljus och trevlig Lucia i denna den mörkaste av årstider.

Granatäppelglögg

Granatäppelglögg 4 små muggar

1 granatäpple

1 blodgrape

1 citron

10 kryddnejlikor

1 kanelstång

2 cm färsk ingefära i skivor

Eventuellt lite sötning

Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.

Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.

Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.

Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.

Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.

Glögg med fröpepparkakor

Solnedgång i Alanya

Lucka 14

Tomten är nere i hamnen och har tagit en titt på julgranen, den är rest inför julmarknaden i morgon...

Tomten har haft fullt upp, han har varit nere i hamnen och tagit en titt på julgranen som är rest inför julmarknaden i morgon…

Sen blev det en liten lur med Lussekatten...

Sen blev det en liten lur med Lussekatten…


Chokladtryffel smaksatt med Morbergs julglögg
Jag bunkrar upp julförrådet nu med Morbergs julglögg för den är så ”mördande god” Jag brukar inte vara nån större glöggdrickare och gillar varken vinglögg eller ”spetsad” glögg men den alkoholfria brukar gå hem hos mig, och det gör Morbergs … Läs mer
Helstekt fläskfilé och potatisgratäng serverad med glöggsås
Jag hittade ju Morbergs glögg igår på ICA och till kvällens middag använde jag glöggen i en sås. En viss sötma i sås ger en mer framträdande smak till övriga kryddor och du får en rundare, mustigare sås. Att klicka … Läs mer
Åh glögg!!

morberg_glögg
Trodde aldrig jag skulle hitta den här på ön – Per Morbergs glögg! Men på ICA i Borgholm fanns den. Himla tjusig flaska… :-P
Vi ska prova den ikväll till pepparkakor o ädelost, och så ska jag faktisk ha i en liten skvätt i en sås till kvällens middag. Berättar mer sen… Spännande ska det bli!

Nån som redan hunnit smaka glöggen??

God Jul önskar jag från Kryddburken!

kryddburken_god_julgott_ny_år

God Jul önskar jag er!

Hoppas ni alla får en fin julafton med nära och kära och såklart massor med god mat! 
Här hemma har jag precis dukat upp ett litet godis/glögg bord till Kalle Anka, därefter väntar vi på tomten som vi tror har vägarna förbi här. ;-)

Klockan 18 har vi bokad julbord på Guntorps herrgård. En riktigt lugn, skönt och fröjdefull jul… 

 

The post God Jul önskar jag från Kryddburken! appeared first on Kryddburken.se.

Tips till glöggkvällen


Ni är många som undrat över recept både på mail och facebook hur man gör snittarna och allt gott vi hade på vår glöggkväll förra året så här kommer tipsen för en absolut lyckad glöggafton med tillbehör!

Missa inte heller 21 recept på JULGODIS special >>


Klassikern med pepparkaka och mögelost går alltid hem!


Rökta renklämmor, 20st små snurror

Det här behöver du :
5 st grillpinnar
2 tunnbröd
1 ask Cantadou pepparrot
Ruccola
150 gram rökt renkött (rökt hjortkött eller saltrulle funkar också)

GÖR SÅHÄR:
Bred färskosten på de bägge tunnbröden. Snåla inte. Strö över lagom mängd ruccola. Skiva det rökta köttet tunt och lägg över. Rulla ihop från långsidan och plasta in rullarna och lägg i kylen nån timme. Skär sedan upp i 2cm tjocka skivor. Trä upp på grillpinnarna, 4st/pinne.


God smörgåsröra med ägg och senap till vörtbröd

Det här behöver du : 
2 kokta, hackade ägg
1 burk creme fraiche (2 dl)
3 msk majonäs
2 tsk dijonsenap
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Koka och skala äggen, låt svalna. (om du nu inte har överblivna kokta ägg i kylen vill säga). Rör ihop creme fraiche med majonäs, dijonsenap, salt och peppar och hacka sedan ner äggen. Smaka av med salt och peppar.


Goda ostar, kex, frukt och grönt är alltid gott som plockmat till glögg.


Krustader fyllda med chevréost och breasola.


Fyll krustader med fjällbrynt viltost på tub, peta ner lite rökt skinka i varje+ 1-2 droppar D´Elidas. Grädda i ugn 200 grader ca 10 min.

 
Kavringsnittar med en röra på laxpastej på tub blandat med philadelphiaost som spritsats. Kallrökt lax, citronbitar, räkor och dill på toppen.

Mjuk pepparkaka utskuren i rundlar, spritsad med ädelost på tub blandad med lite kesella. Fikonmarmelad i mitten och en halv valnöt.

Här kommer receptet på Ulla´s hemmagjorda glögg!
”I december 1992 blev jag inbjuden till min underbara granne Maj-Britt för att stöpa ljus med hennes vänninor. En upplevelse i sig och ett minne jag har med mig. Då blev vi bjudna på denna glögg och jag fick ta del av receptet, och jularna därefter gjorde jag glöggen. Sen har det inte blivit av förrens vår glögg kväll, och jag hittade receptet i min samling./Ulla”

Maj-Britt´s julglögg
1 flaska, 70 cl, gott rödvin
10 cl renat lr vodka
10 gr hel kanel, 4-5 bitar
20 st kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
4 krm krossade kardemummakärnor
½ pomeransskal
3 dl strösocker
1 rågad tsk vaniljsocker

Mandel och russin efter behag

1. Börja med att krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen
2. Lägg kryddorna i en glasburk och häll över spriten, på med lock
3. Låt burken stå över natten, minst, så att kryddsmaken dras ur ordentligt
4. Sila bort kryddorna genom ett melittafilter
5. Skålla och skala mandeln
6. Häll vinet och spriten i en kastrull
7. Blanda i socker och vaniljsockret
8. Låt glöggen sjuda en stund men aldrig koka
9. Servera m mandel och russin

Man kan blanda vin, kryddextraktet, socker och vanilj medan drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor.


Äppelkompott med pepparkaksgrädde

4 port
Det här behöver du :
6 röda juläpplen
3 msk farinsocker
1-2 tsk kanel
1½ dl grädde
pepparkakor

GÖR SÅHÄR :
Skala äpplena och skär dom i tärningar. Smält lite smör i stekpannan och lägg i äppeltärningarna. Pudra över farinsocker och kanel, sänk värmen. Låt kompotten få puttra ihop så sockret karamelliseras något och äpplena blivit mjuka, ca 10 min. Häll upp i glas, blanda vispad grädde med krossade pepparkakor. Toppa med grädden och en pepparkaka!


Mjuk pepparkaka med lingon

Det här behöver du :
100 gram smör
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
3 dl mjölk
1½ dl lingonsylt (jag använde rårörda lingon)

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1½ – 2 liter. Ta fram en stor bunke och blanda, vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlika. Blanda väl. Rör ner smöret, mjölken och sist lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 min. Enligt Katjas recept ska den gräddas runt 30 min. Jag kollade kakan efter 30 min, men då dallrade det fortfarande i mitten av kakan. Efter 40 min likaså. Efter 50 min tog jag ut den.


Saffransbiscotti

ca 20 st
Det här behöver du :
0,5 gram saffran + en sockerbit
1 ägg
1 1/4 dl råsocker (jag tog mörkt muscovadosocker)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pommerans
½ tsk vaniljsocker
1 dl rostad grovhackad mandel

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 180 grader. Stöt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit tills det blir ett fint pulver! Vispa ägg + socker + saffran riktigt fluffigt! Blanda de torra ingredienserna (utom mandel) i en skål och vänds ner i smeten. Tillsätt sist mandeln. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till den något till ca 1,5 cm hög. Grädda ca 25 min tills den fått fin färg. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något (5-10 min). Flytta över rullen på en skärbräda och skär upp biscottin i ca 1 cm tjocka skivor, det blir drygt 20 st! Lägg tillbaka dem på plåten och in i ugnen igen för torkning ca 15 min. Vänd dem efter halva tiden! låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler!


Pepparkaksrulltårta med saffranskräm

Det här behöver du
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kryddor och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en mindre bakplåtspappersklädd långpanna ca 20*30 cm. Grädda i 200 grader, ca 15 min. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, dra av bottenpappret, täck med en bakduk och låt svalna innan du brer på krämen.

* Du kan givetvis använda en större form till rulltårtan. Själv föredrar jag en mindre för att få mer höjd på kakan. Därmed blir det inte alltid en ”rulle” av krämen man fyller rulltårtan med, men det är absolut lika gott för de! Dra av några minuter på gräddningstiden om du använder en större form.

Saffranskräm :
2,5 dl kesella (10%)
1 ask philadelphiaost (200 gram)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt 0,5 gram saffran (malen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till saffranskrämen. Bred på rulltårtan när den svalnat något och rulla ihop.


Saffranskaka med glasyr, tranbär & mandel

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör + ströbröd till formen

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött  i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.

Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.

Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär


Therese´s knäckkola

Kola:
100g smör (ej margarin)
2 dl grädde
3dl socker
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker

Häll allt i kastrull, koka 15-25 min – anv termometer, 120 -122 grader brukar vara lagom, el gör kulprov

Smaksätt när kolan kokat klart, häll upp i form/plåt m bakplåtspapper, klipp/skär när den svalnat.
Slå in i cellofan el bakplåtspapper
Ev Smaksättning: rivet skal av 1 apelsin el 1 citron, 2 msk kakao


Ulrikas chakladpraliner med hallonlikör

Till formen behövs 440 gram mörk choklad
Tryffeln:
130g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör
1.5 msk hallonlikör
gör tryffeln först, hacka chokladen o lägg i en bunke, koka upp grädden m honungen o häll över chokladen rör tills chokladen smält o klicka i smöret, rör igen o häll i likören sen. Den ska sedan svalna i rumstemp.
Smält den övriga chokladen 30 sek. i taget i mikron ta ut mellan o rör om, upprepa tills den når en temp av 45-48 grader. Låt svalna i rumstemp till 27 grader. Värm upp igen till 31 grader.
Häll chokladen i formen o vänd upp och ner tills överflödig choklad rinner ur. Skrapa av formen o ställ i kyl för att stelna. Fyll på med tryffeln o täck med den överflödiga chokladen. Låt stå i kylen i ca 2 timmar. Slå ur pralinerna ur formen. :

21 recept på JULGODIS! Missa inte det här >>

The post Tips till glöggkvällen appeared first on Kryddburken.se.