Rabarberpaj & glass, eller rabarberpajglass?


Kommer ni ihåg rabarpajen jag gjorde med knäckigt täcke härom dan?

Om man tar det sista som blev över i pajformen och skrapar noga och ser till att få med allt knäckigt sockriga som fastnat runt kanterna och så rör man ihop det, pyttsar ner i en skål och ställer i kylen och tänker ”…det är ju synd att slänga”!

DÅ ska ni prova denna glass!
Rabarberpajglassen, gjord i ett nafs och ”allt-i-ett” kan liksom inte bli mer än 10 rätt! Du får både rabarberna, det söta, syrliga och det smälta knäckiga sockret och pajdegen, ja alltihop i en och samma glass! Fiffigt inte sant?

Detta är Joline dessert till vår bröllopsdag då hon stod för 2-rätters menyn!

Rabarberpajglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 skål rabarpaj, mängden är inte så noga

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden. Rör ner rabarberpajen lite ojämnt.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Överbliven rabarberpaj blir nu rabarberpajglass! :-P


3 st ingredienser!


Rör ner lite ojämnt i glassmeten.


Täck med dubbla lager plastfolie och in i frysen.


Sådärja, håll med om att det ser gott och, för att inte tala om hur det smakade. Här ser ni också maränger i botten av skålen! ;-)

 

Glaserad äppeltarte med vaniljglass


God morgon! Vilken härlig lördag vi har med strålande sol! Själv sitter jag på jobbet några timmar till sen ska jag hem till mina hjärtan och njuta av ledighet och tid tillsammans. Självklart måste jag bjuda er på en liten godsak till eftermiddagskaffet eller varför inte till kvällens dessert?

Äppeltarte är bland det enklaste du kan göra, här har jag glaserat den med aprikosmarmelad och en liten skvätt calvados. Glassen med kondenserad mjölk känner ni igen sen tidigare så det är bara att köra på. Ät, njut och må gott i vårvärmen nu. Trevlig helg på er! 

4 port
Det här behöver du : 
2-3 stora syrliga äpplen
1 ark färdigkavlad smördeg
2 msk socker
1 msk kanel
4 msk aprikosmarmelad utan hela bitar
En skvätt calvados (kan uteslutas)

GÖR SÅHÄR :
Rulla ut smördegen och ta ut 4 mått till portionsformar, runda eller som här hjärtformade. Tryck ner degen lätt i formarna. Skölj och skär äpplena i halvmånar och lägg ut på smördegen. Blanda socker och kanel och strö över varje form. Grädda i 200 grader ca  25 min, eller tills de fått fin färg. Ta ut formarna och pensla över marmelad blandat med calvados medan dom ännu är varma. Servera med vaniljglass.


Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Lägg ut halvmånar av äpplen i formen med smördeg.


Pudra över socker & kanel.


Pensla med marmelad blandat med calvados medan de ännu är varma.


Servera med godaste vaniljglassen.

Lemon curd glass på 3 min med kondenserad mjölk


Vispa grädde, rör ner en burk kondenserad mjölk, tillsätt valfri smak och sen skjuts in i frysen! Denna glass är så oemotståndligt god och vansinnigt enkel att göra, nånting som barnen fixar i ett nafs och tar inte mer än 3 minuter så är den klar, bortsett från att den ska frysas då. Hemligheten är den där lilla burken med kondenserad mjölk, ni vet om man kokar hela burken i ett par timmar så blir det tjock, härlig kolasås, eller dulce de leche.

Denna konservburk hittar ni i vanlig mataffär, om inte så fråga. Till denna glass så ska inte burken koka utan den kondenserade mjölken rörs bara ner i vispad grädde så är det klart! Smaken och konsistensen är förtrollade krämig, len och alldeles underbar!! ;-)

Nästa gång ska jag dock koka en burk och använda kolasåsen som smaksättning i glassen, de borde ju bli ren och skär fullträff?

Smaksättningen den här gången blev lemoncurd, eller citronkräm. Jag använde mig av en färdigköpt på burk och bara ripplade ner i smeten när jag hällt upp den i formen, kan säga att den var grymt fräsch i smaken och samtidigt len och krämig. Testa, testa, detta får ni bara inte missa!

Det här behöver du : 
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
200 gram lemoncurd

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden.
Blanda ner vad du nu vill smaksätta med. Häll ut i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Kondenserad mjölk rörs ner i den lättvispade grädden. Blanda om och häll upp i form.


Rör ner din smaksättning och dra med gaffel så den ripplar sig i smeten. Täck med plastfolie och frys in 5-6 timmar, du behöver inte röra i glassen.


Njuuuut…. :-P

 

Strawberry cheesecake icecream
Strawberry cheesecake icecream
1 burk kondenserad mjölk
2,5 dl grädde
225 gr Philadelphiaost
2,25 dl mjölk
2,25 dl grekisk yoghurt
1 tsk äkta vaniljpulver
Jordgubbsylt på flaska (utan bär)
ca 6-7 st krossade Digestivekex

Vispa bara ihop Philadelphiaost och lite grädde så det blir slätt, blandar du ihop allt på en gång riskerar du att får klumpar, blanda i resten av ingredienserna och kör i glassmaskin, detta blir väldigt mycket så jag fick göra den i 2 glassmaskiner.
Sen varvar man bara glassmet, jordgubbsylt och krossade kex och fryser nån timme till.
Vaniljglass
Klassisk vaniljglass utan ägg

1 burk kondenserad mjölk
5 dl grädde
2,25 dl mjölk
2,25 dl grekisk yoghurt
2 tsk äkta vaniljpulver

Vispa bara ihop och kör i glassmaskin, detta blir väldigt mycket så jag fick göra den i 2 glassmaskiner.

Jag slängde i lite browniekuber också:)
Jag gillar enkla, snabba recept och vill ha min glass utan äggulor, denna kommer jag att utgå från i mina fortsatta experiment.
Alla hjärtans dag & hallon-marängsviss!


Hallonmarängsviss!! Vist låter det gott? :-P En sockersöt avslutning på alla hjärtans dag med gammaldags gräddglass med blåbärssorbet, frysta hallon, maräng och chokladsås! Grädden hoppade vi över! Joline hade i smyg tagit med sig den fin trätulpan hem som hon gjort i slöjden, visst är den urtjusig och vissnar gör den aldrig! Och ett pyssligt, fint hjärtans-kort till mig & Nicke & en påse med vaniljhjärtan hade hon köpt också! Gullunge! 

Personligen tycker jag det är urmysigt med alla hjärtans dag och allt som går att fira ska firas trots att jag är väldigt bortskämd av både maken och barnen med pyssel, överraskningar och blommor som kommer hem lite titt som tätt! Men visst är det så att dagar när det _inte_ är just nåt speciellt då blir det ju ännu mer speciellt att bli överraskad!! ;-)

Hallonmarängsvissen
Det här behöver du : 
2-3 kulor glass/port
4-5 maränger/port
1 näven frusna hallon/port
Chokladsås av valfri mängd!


Jolines fina tulpan hon har gjort i träslöjden och ”Alla hjärtans dag kort”! 


Och visst får man frossa lite extra i choklad en sån dag också! :-P  


Min älskade make ser till att jag inte fryser om fötterna, dessa ull-raggisar går ända upp till knäna! Hur mysiga som helst!! 


Jolines vaniljhjärtan hon köpte… 
Hjärtan, hjärtan, hjärtan, hjärtan, hjärtan…. Jag ÄLSKAR hjärtan!!!! 

Tjejdisco!!!


Hej på er! Ny vecka och nya friska tag! Helgen svischade förbi fortare än vi hann blinka! Joline och tjejerna har haft disco så det stått härliga till, det har dansats och skålats! Dom har lekt akrobater och  kollat melodifestivalen och varit ute i snön och härjat! Gårdagen när kompisarna åkt hem var det någon som var en smula trött kan jag säga… Jo, mamman också faktiskt! ;-)

Det blev en gryta köttfärssås till söndagsmiddag med vitlöksfrästa champinjoner & spagetti! Tanken fanns att jag skulle blogga efter middagen men orken var som bortblåst och det blev en tidig kväll i säng efter at vi kollat på ”Kontoret” med ”Ove Sundberg”… Hmm, lite besviken där faktiskt! Var ju inte alls så kul som var förväntat!

Nu ska ni få lite bilder från discotilltugget! Kan säga att nån hallon-marängswiss var det
ingen av tjejerna som orkade så den sparar vi till imorgon på ”Alla hjärtans dag”! :-P


Varmkorv i bröd! Ett säkert kort på alla barndiscon! :-P


Dom här var väl häftiga!!? Monster-isglass! Coola formar att göra egen isglass i! Här har jag använt olika juicer! Fån botten; Svartvinbärsjuice (Proviva), Röd grapefruktsjuice (God morgon Arla) och överst apelsinjuice (Tropicana)! Man får helt enkelt fylla på juice i omgångar och när ett lager fryst häller man på nästa osv… Riktigt festliga och uppskattade! Monsterglassformarna hittar du hos ninasmat.se


Bilar såklart! Och så formen från Gerbera jag tänkte göra marängswissen i, men det orkade dom inte med! ;-)


Fler discotips här!!

  
Klicka på bilderna för att komma till inläggen. Fr, vä; Pimpade glasstrutar med fruktsallad, melonskål med fruktspett och godisstrutar av tårtpapper!

Nyårsdessert och födelsedag.



Till Nyår åt vi Jordgubb/kola Semifreddo. Jag använde mig av Leilas Nutella Semifreddo http://kakmonstren.blogspot.com/2010/12/morgondagens-dessert-nutella-semifreddo.html men bytte Nutellan mot hemmagjord Jordgubbscurd och skippade mandlarna. Spritsade sen på Kolatopping. Mums!
Till äldsta dotterns födelsedag trodde jag att jag skulle få leka lite med choklad (hade några ideér med modelleringschoklad i tanken) men då ville hon inte ha choklad överhuvudtaget. Hon ville ha samma som vi åt till nyår men med citron eller lime. Okidoki så blev det, gjorde Citron/Lime curd efter detta recept: http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/lemon-curd-recipe/index.html
Digestivekex som botten.
Dekorerade med curd, gräddrosetter och lite Apelsinblossom. Frisk och gott.
Rabarberkaka rabarberpaj

Recept på rabarberkaka, Rabarberpaj som är en smulpaj med rabarber. Enkel och god Rabarberpaj. Servera med kall vaniljsås eller glass. Ingredienser till recept involverar nedanstående mums:

* 6 rabarber
* 2 msk socker eller efter smak
* Pajdeg:
* 1 dl vetemjöl
* 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
* 2 tsk socker
* 100 g smör eller margarin

Tillagning av recept

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form med smör eller margarin. Skölj, skala och kärna ur rabarberna. Skär dem i tunna skivor eller rabarberskivor. Lägg rabarberskivorna i formen. Strö över sockret. Lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta ihop till en grynig massa. Strö smuldegen över rabarberna. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20 minuter.

Originally posted 2009-09-17 18:37:58. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Rabarberkaka rabarberpaj dök först upp på Rabarberpaj.se.

Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj (glutenfritt) – en smarrig glutenfri äppelpaj som alla som inte tål gluten kan njuta av och frossa i. Äppelpaj receptet är supergott och det är väldigt enkelt att göra äppelpajen. Receptet på den glutenfria äppelpajen här nedan räcker för ungefär 6 personer. Ingredienser (6 portioner) Tidsåtgång: ca 50 minuter Pajdeg – 3 dl … Continue reading Glutenfri äppelpaj

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.