Nyttigt godis med svarta vinbär

Sensommarnjutning

Svarta vinbär tillhör mina favoriter bland trädgårdsbären, dess syrliga och intensiva smak passar riktigt bra till min typ av nyttigare godis.

Här kan du läsa mer om C-vitaminbomben svarta vinbär på Kurera.

Kollagenet i gelatinet i mitt godis gör det ännu mer hälsosamt, det är bra både för lederna och huden, läs gärna mer om det på Paleobloggen Under vårt tak.

Vill du ha lite mer sötma i ditt godis så kan du mixa med några dadlar eller använda den sötning du föredrar.

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären, ta från värmen och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen, rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form, låt svalna och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar, förvara bitarna i en lufttät burk i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Du kan förstås använda även andra bär för att variera ditt godis.

Klicka på bilden nedan så kommer du till mitt recept på Drottningtryfflar med hallon och blåbär på fina bloggen Blomster & Bakverk.

Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör Foto Annelie Andersson

Fina ord om min livsstil

Här får du läsa några rader om min matfilosofi och livsstil som kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis skrev för några år sen.

Texten dök upp i ett Facebookminne och jag vill dela med mig av det även härinne för alla mina vänner som inte använder Facebook.

Jag har alltsedan dess fortsatt på samma bana och mår idag bättre än på många år.

”Om du vill ha en förebild, någon att rådfråga, någon som kan visa dig vägen – vill du då söka efter någon som är klar och som har hittat rätt och som får det att fungera år efter år?

Eller vill du söka hos någon som själv fortfarande söker, provar, ändrar, försöker igen, hårdare, mindre mer…?

Om du vill lära dig ett fungerande livsbeteende, letar du då hos de med samma problem som du, så ni är i en grupp där ingen riktigt kan det ni alla söker efter?

Eller letar du bland de som lever som du drömmer om att leva? De som gör rätt (enligt din önskan) utan att tänka?

Jag tror vi tyvärr ofta gör fel val. Vi letar upp de med samma problem som vi och stannar där år efter år. Vi frågar de som inte hittat svaret. Vi ungås med de som gör samma fel som vi och vi har ingen att härma eller kopiera.

Min trygga förebild är Birgitta Höglund. Hon lyckades och nu bara är hon. Inte en massa experimenteranden. En trygg livsstil.”

Vill du läsa mer om hur jag gjort, vad jag äter idag och berättelsen om hela min hälsoresa, så finns kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv i länkarna här på Adlibris och här på Bokus.

Du kan också be din lokala bokhandlare att beställa hem den och mina övriga kokböcker.

Rödbetssmoothie med svarta vinbär från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Mina goda geléhallon

Nyttig njutning

Idag får du tips på ett riktigt nyttigt och gott gelégodis, det här är nåt helt annat än supersöta geléhallon och sega råttor.

Gelatin ger dig det hälsosamma kollagenet, hallon och lime C-vitamin och andra, vitaminer, mineraler och antioxidanter, kokosolja har antiinflammatoriska effekter.

Så passa på att använda den utökade tiden därhemma till att förgylla tillvaron med sånt som både är gott och gör gott.

Vill du ta del av fler av mina njutbara nyttigheter så får du gärna stötta mitt skrivande genom att förhandsbeställa Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokboken säljs just nu för bara 199 kr på Adlibris, leverans vecka 14.

Jag skulle tagit tåget upp till Östersund nästa vecka för att ha kokboksrelease och vernissage med mina matfotografier från boken på 2 Inspire-Ecocaféet, men har ju förstås fått ställa in den på obestämd tid.

Geléhallon ca 50 bitar

3 dl frysta hallon

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev sötning, men hallonen är söta i sig

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm eller i godisformar, låt stå i kylen att stelna helt, det tar några timmar.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Här nedan ser du Apelsinchokladbollar från Gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så kan du läsa mer om kokboken.

 

5 sorters julgodis och ett litet julklappstips

Julens godsaker

Även om jag och många av mina läsare dragit ned ordentligt på sockret så hör ju lite godsaker julen till.

Idag tipsar jag och Tomten om en hel del som är både gott och nyttigt, vi hoppas vårt godis kommer att finnas med i många hem i julhelgen.

Först ut är mitt nya favoritgodis, taget från kommande boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som du nu kan förhandsbeställa i länken som går till Adlibris.

Boken ges ut på Bladh by Bladh Förlag, som tidigare gett ut bland andra Låt bönor förändra ditt liv och Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson.

De vackra bilderna i kokboken är tagna av fotograf Veronica Kindblad och den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Kokboken hinner troligen inte komma före jul, så ge gärna bort ett presentkort på den, varför inte med den här fina bilden på?

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Bild på mitt gelégodis lånad från Healthy Clean Lifestyle Foto Tine Worén

Gelégodis ca 50 bitar

3 dl frysta bär

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev 1 msk honung eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Eller också använder du silikonformar som Tine gjort på bilden här ovan.

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Kryddig ischoklad

50 g 70-90% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor.

Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Ischoklad med mandel och bär

100 g mörk choklad 70-90%

3 msk torkade bär

½ dl mandel

50 g ekologisk kokosolja

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.

Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.

Rör ner alltsamman, smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.

Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.


Godsaker till Alla Hjärtans Dag

Alla Hjärtans Dag

Hjärtligt gott

Idag befinner vi oss i luften mest hela dagen, på väg hem en sväng efter ytterligare en månad i vårt kära Alanya.

Vi har haft en lugn och skön tid vid Medelhavet, om än fortfarande rätt kall.

Mycket träning och bra mat för hjärta och själ har det blivit.

Här ovan en riktigt fin ”bakelse” med rostade pumpakärnor, granatäpple och olivolja, till en fransk delikatessost som jag köpte med från Wijnjas ostbutik på Kungsholmen när vi for ner.

Där hittar du många godsaker om du vill bjuda din själs älskade på något extra nyttigt och gott idag.

Bland annat hittar du där mina nya sorter av Spröda frökex från Huså Bröd.

Nu blir det några veckor på hemmaplan i Stockholm/Östersund för påhälsning av nära och kära, lite roliga uppdrag, koll av post och annat trevligt.

Bland annat åker jag nästa vecka ner till Malmö tillsammans med min goda vän Therese Renåker, där hon har föreläsning om hormoner på nya hälsorestaurangen In The Pink.

Läs mer om det eventet här på deras Facebooksida och anmäl dig om du vill ta del av den intressanta kvällen, sista anmälningsdag i morgon 15/2.

Jag bjuder under pausen på benbuljong ur Wonderbag med frökex till.

Här får du recept på ett gelégodis om du vill bjuda på ett alternativ till alla geléhjärtan med socker.

Sockerfritt gelégodis med svarta vinbär, lime och kokos

Gelégodis med kokossmak

1 liter bär, jag hade svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp bären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen.

Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Här ett annat tips på hallongelé som blir riktigt gott med smör om du inte tål kokos:

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl vatten (6 blad gelatin)

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin.

Häll upp i form, låt svalna och ställ i kyl att stelna.

Hallongelé


Godsaker till Alla Hjärtans Dag

Alla Hjärtans Dag

Hjärtligt gott

Idag befinner vi oss i luften mest hela dagen, på väg hem en sväng efter ytterligare en månad i vårt kära Alanya.

Vi har haft en lugn och skön tid vid Medelhavet, om än fortfarande rätt kall.

Mycket träning och bra mat för hjärta och själ har det blivit.

Här ovan en riktigt fin ”bakelse” med rostade pumpakärnor, granatäpple och olivolja, till en fransk delikatessost som jag köpte med från Wijnjas ostbutik på Kungsholmen när vi for ner.

Där hittar du många godsaker om du vill bjuda din själs älskade på något extra nyttigt och gott idag.

Bland annat hittar du där mina nya sorter av Spröda frökex från Huså Bröd.

Nu blir det några veckor på hemmaplan i Stockholm/Östersund för påhälsning av nära och kära, lite roliga uppdrag, koll av post och annat trevligt.

Bland annat åker jag nästa vecka ner till Malmö tillsammans med min goda vän Therese Renåker, där hon har föreläsning om hormoner på nya hälsorestaurangen In The Pink.

Läs mer om det eventet här på deras Facebooksida och anmäl dig om du vill ta del av den intressanta kvällen, sista anmälningsdag i morgon 15/2.

Jag bjuder under pausen på benbuljong ur Wonderbag med frökex till.

Här får du recept på ett gelégodis om du vill bjuda på ett alternativ till alla geléhjärtan med socker.

Sockerfritt gelégodis med svarta vinbär, lime och kokos

Gelégodis med kokossmak

1 liter bär, jag hade svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp bären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen.

Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Här ett annat tips på hallongelé som blir riktigt gott med smör om du inte tål kokos:

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl vatten (6 blad gelatin)

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin.

Häll upp i form, låt svalna och ställ i kyl att stelna.

Hallongelé


Sockerfritt gelégodis LCHF/Paleo

Hallongelé

Lördagsgodis

Idag får du tips på ett naturligt gott godis.

Så mycket bättre än godisbutikernas geléhallon i både smak och innehåll.

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl vatten

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin.

Häll upp i form, låt svalna och ställ i kyl att stelna.

Skär i bitar och njut av ett nyttigt lördagsgodis.

Gelén håller sig en vecka i kylen, men du kan också förvara den i frysen och ta fram eftersom.

De blir då lite lösare i konsistensen, smält då gelén och låt den stelna i kyl igen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett liknande recept gjort på svarta vinbär.

Sockerfritt gelégodis med svarta vinbär, lime och kokos


Gelégodis / Jello / Energigelé / Gummy LCHF och Paleo

Gelégodis LCHF och Paleo

Hälsosamt godis fyllt med energi

Kärt barn har många namn, jag tillhör dem som alltid gillat ett syrligt gelégodis.

Här hittar du den marmelad med äpple som min mamma gjorde till jul förr, men nu i en betydligt mindre söt variant.

Idag får du ett nypåhittat recept på ett riktigt nyttigt och gott godis som funkar bra både med och utan träning ;)

Jag har tagit fram det till Restaurang PriMaten i Uppsala, de ville ha ett bättre alternativ till bars att erbjuda dem som tränar på gymmet bredvid.

Gelatin innehåller aminosyror, det är det som gör att en hemkokt buljong blir så hälsosam.

Körsbär har antiinflammatoriska egenskaper som liknar den i acetylsalicylsyra. Naturens egen Treo, med andra ord.

De innehåller också antocyaniner vilket kan reducera risken för diabetes och hjärtsjukdom.

Läs mer om det här på bloggen Ett mindre sött blod, som också länkar till en intressant diabetes-sida på engelska.

Receptet går fint att göra helt sockerfritt om du vill och med sitt tillskott av kokosolja ger det energi länge.

Så här har du ett godis som du kan äta med riktigt gott samvete.

Gelégodiset smakar bäst att äta rumstempererat, då kokosoljan blir lite mjukare.

De blir också goda att blanda i en kopp te till en varm energidryck, dosera efter smak.

Perfekt att ha med i väskan när man är bortbjuden på fika eller går på kafé.

Eller i en liten ask i fickan på springturen, på gymmet eller i skidbacken, närhelst du behöver lite extra energi.

Energigodis

Gelégodis ca 50 bitar

3 dl frysta, urkärnade surkörsbär

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev 1 msk honung eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blandas det direkt i den varma vätskan.

Koka upp körsbären. Du kan också använda till exempel vinbär eller blåbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Har du en silikonform för godishjärtan så blir det ju extra bra i den nu till Alla Hjärtans Dag.

För dig som är riktigt hardcore kan det vara kul att göra eget gelatin, då blir godiset dessutom ännu nyttigare.

Följ mitt recept på kalvfond men uteslut kryddor och grönsaker, koka ihop fonden kraftigt så blir den geléartad.

Körsbärsgodis