Hallongrottor och Eat Art-festivalen i Östersund

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Gammaldags kakor på nytt sätt

Just nu är jag hemma i Jämtland några dagar för att delta på Eat Art-festivalen mellan 11-17 på lördag den 16 juni.

Där kommer jag att bjuda på helt nylanserade Spröda frökex från Huså Bröd, den här gången med smak av Västerbottensost.

Jag kommer också att signera mina kokböcker, nyutgivna Birgitta Höglunds bästa grilltips, Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Diabeteskokboken för män.

Här kan du köpa boken på Bokus

Jag har också med och visar upp hur en Wonderbag fungerar, de finns även att köpa på Ecocaféet.

Idag får du ett recept från husmanskostboken, en liten glutenfri hallongrotta till kafferepen i sommar.

Förr tog man alltid vara på det som naturen bjöd och bland det läckraste är ju våra skogshallon.

Det ser ut att bli ett bra hallonår i år såg jag på risen när jag var ute på en långpromenad på Frösön häromkvällen, du ser några bilder därifrån efter receptet.

Det var en fantastisk kväll, solen värmde och det var helt vindstilla, vilket är ovanligt här i fjällvärlden.

Något som var ännu mer ovanligt, det var helt myggfritt, så jag kunde njuta av den vackra kvällen i fulla drag.

Först blev det en kaffepaus och spaning från utsiktstornet på Frösövallen och en promenad till Sommarhagen, sen tog jag en tur på Bynäset.

Vi har väldigt många vackra promenadstråk nära stan, naturen är lätt tillgänglig för alla.

Här följer receptet på hallongrottan, som du lätt omvandlar till en fin bakelse med spritsad grädde, hallon och citronmeliss.

Gräddbakelse
Foto Mikael Eriksson

Hallongrottor 12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 ½ dl mosade hallon

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla 5 minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.

För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.

Intåg i Sommarhagen

Utsikt över Storsjön och fjällen från Frösövallen

Frösövallens café

Jämtlandsflaggan

Avokado, mango, kiwi, blåbär, hallon och pumpakärnor, gott kvällsfika

Mini-Wonderbag som kylväska

Solnedgång på Bynäset

Lucka 9 – Rimmad julskinka på gammaldags vis

Julskinka

Tillsatsfritt

Kokt julskinka innehåller tyvärr en hel del tillsatser nuförtiden.

Det här är min mammas recept som hon gjorde när jag var liten, ett riktigt gammaldags som från början kommer från min farmor.

I helgen fick jag njuta av den igen när vi firade jul lite i förtid tillsammans, eftersom jag snart åker till Turkiet.

Förr användes salpeter för att skinkan skulle hålla längre, men det behövs inte på samma sätt idag när vi har kyl och frys.

Nu används nitrit mest för att skinkan ska vara rosa, men jag föredrar att äta en som är mer naturlig och utan färg.

Vår julskinka kommer från Görviksgrisen, jag köpte den tillsammans med lite andra godsaker till julbordet på Glada Lådan.

Den hade tyvärr inte så mycket fett, så vi hoppade över att griljera den i år.

Det är ju just ihop med fettranden som griljeringen är god, tycker jag.

Skinkan vägde bara drygt ett kilo, så det räckte att rimma den i en vecka.

Har du en större skinka så låt den ligga i saltlagen 2 veckor innan den kokas.

Här i Östersund hittar du färdigrimmad, ekologisk skinka från Melins på Gårdsbutiken på Frösön.

Melins hemsida finns en lista på fler butiker runt landet.

Vill du göra din skinka på gammaldags vis så ska det vara lite socker i rimningen, men det kan du hoppa över.

Litet julbord för två...

Litet julbord för två, med skinka, senapssill, gravrökt lax, leverpastej och rödbetssallad…

Rimmad julskinka

1-3 kg färsk skinka, helst med svål

Saltlag så det täcker skinkan i proportioner:

2 liter vatten

2 dl grovt havssalt

ev 2 msk socker

Skölj av skinkan, gnid in en matsked av saltet och ev socker runt om.

Lägg ner den i en smal bunke eller kastrull och låt stå ett par timmar o kylen.

Rör ut resten av saltet med vattnet så det löser sig och häll det över skinkan.

Täcker det inte så blanda mer saltlag. Lägg en uppochnervänd tallrik över skinkan så den trycks ner under ytan.

Täck med plastfilm eller ett lock och ställ i kylen och låt stå 1-2 veckor, beroende på hur stor skinkan är.

Vänd skinkan ett par gånger under tiden och se till att den hela tiden är täckt av saltlagen.

Kokning av julskinka

Vatten så det täcker

8 kryddpepparkorn

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 morötter i bitar

Skölj av skinkan och lägg den i en kastrull. Täck med vatten, koka upp och skumma väl.

Tillsätt kryddor och morötter, koka upp på nytt och låt sjuda, 1 timme per kilo skinka.

Använder du termometer ska den vara 70º när skinkan är klar. Ta upp skinkan och låt rinna av väl.

Vill du griljera skinkan så blanda 1 äggula med ½ dl senap och bred över i ett tunt, jämnt lager och sikta över lite mandelmjöl.

Griljera skinkan på 200º i ca 5-10 minuter, tills den fått fin färg.

Juldofter...

Juldofter…


Hemlagad kalvsylta
Här hittar du min senaste kokbok för bara 182 kronor, en perfekt julklapp :)

Här hittar du min senaste kokbok på Bokus för bara 186 kronor, en fin julklapp till alla matintresserade.

Förbered julmaten i god tid

Idag bjuder jag på ännu ett recept från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Länken går till boken på Adlibris, klicka på bilden ovan så kommer du till Bokus.

Jag blir förstås väldigt glad om du köper min långkokbok eller någon av mina andra böcker.

På det viset kan jag fortsätta att hålla bloggen fri från dagliga reklaminlägg för allehanda produkter.

Jag tycker det är rätt jobbigt att hela tiden översköljas med reklam för prylar, kläder, smink m.m, som är så vanligt i bloggvärlden idag.

Jag gör ibland ett undantag för någon matlagningsrelaterad produkt som jag verkligen gillar, men de allra flesta erbjudanden om reklamsamarbeten som kommer i mailen får nobben.

Härinne fortsätter jag att först och främst bjuda på de bästa recept jag kan få till, precis den inriktning som jag bestämde när jag började blogga för 5½ år sen.

Idag blir det en favorit som är god att äta när som helst på året, inte bara till jul.

Kalvsylta är ett exempel på traditionell husmanskost som passar mycket bra in i en modern lågkolhydratkost, den innehåller i stort sett inga kolhydrater alls.

Märgen i kalvbenen är mycket näringsrik och vid långkokning frigörs dessa nyttiga ämnen till buljongen.

Syltan är riktigt lättgjord, en väldigt bra rätt att förbereda i god tid innan jul eftersom den går fint att frysa.

Kalvsylta foto Mikael Eriksson

Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna. När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen.

Här hittar du ett gott recept på inlagda rödbetor med mindre socker än de som finns i butikerna.

Lucka 11

Tomten tycker om gammaldags rödbetor...

Tomten tycker om rödbetor inlagda på gammaldags vis…


Ostkakans dag

Swedish cheesecake

Så var det dags för ännu en speciell dag, häromveckan var det Kladdkakans dag och nu är det Ostkakans dag…

Det går helt klart att öka försäljningen på det mesta genom att hitta på en speciell dag, se bara på Alla Hjärtans Dag och Halloween. Eller Kanelbullens dag som också blivit så otroligt stort.

Men den här dagen är ju som gjord för oss som njuter av en naturlig lågkolhydratkost :)

Ostkaka på ägg, grädde och keso passar ju riktigt bra för alla som äter LCHF.

Originalet småländsk ostkaka innehåller vetemjöl, men den här är garanterat glutenfri.

Här kan du läsa lite mer om olika typer av ostkaka.

God som den är istället för omelett till frukost eller i en mindre portion som dessert, med bär och grädde. Variationsmöjligheterna är stora med den här rätten.

Klassisk smaksättning på ostkaka är bittermandel. Du kan använda hel bittermandel och mala eller riva lite till ostkakan.

Men var lite försiktig, eftersom bittermandel är giftigt i större mängd.

Du kan annars använda bittermandelolja som finns på butikernas bakhyllor. Bara nån droppe räcker eftersom den har väldigt koncentrerad smak.

Jag använde kardemumma och vanilj som smaksättning. De är favoritkryddor i en god dessert här hos mig. Kanske för att jag inte äter bullar längre.

Gallina-kaka från Gallina Ovum

Gallina-kaka från Gallina Ovum som dessert

Den smaksättning använde jag också i en annan typ av ägg-ostkaka som jag och äggfarmarna Gallina Ovum i Jämtland tagit fram.

Vi hade provbakning och fotografering förra veckan, bilder togs till receptet som ska finnas med i en broschyr som ska ligga i äggkartongerna.

Där kommer också att finnas information och bilder av de olika lantraser som äggen kommer från.

Gallina-kakan som den nu heter kommer också att serveras och säljas på mässor och marknader. Receptet och lite mer om vårt samarbete hittar du Här.

Receptet passar roligt nog lika bra att äta som en förrätt som en dessert, upptäckte vi på provsmakningsdagen.

Här nedan serverad med rom, hackad rödlök och en fetaost-crème.

Den smakade himmelskt, en helt ny rätt skapad av Anki Svensson, en av medlemmarna i Gallina Ovum.

Gallina-kaka som förrätt

Gallina-kaka som förrätt

Nu närmast kan du få möjlighet att smaka på äggkakan på Fjäderfä-dagen. Det är en informationsdag för höns- och äggintresserade på Torsta i Ås den 29 november.

Anmälan för att delta på föreläsningarna den dagen skickas till: info(@)gallinaovum.se

I år finns också både fina ägg från olika lantraser och Gallina-kakan att köpa på Jamtli Julmarknad den 5-7 december.

Här kan du läsa ett av mina inlägg från julmarknaden för några år sen.

Det är en väldigt fin, gammaldags marknad med mängder av gott mathantverk, hemslöjd och andra traditionella marknadsfynd.

Ostkaka med keso  2-4 port

2 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

½ dl mandelmjöl

Havssalt

Äkta vaniljpulver

Nymald kardemumma

2 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde. Blanda i kryddorna. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Grädda i 40 minuter i 175°. Servera ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Ostkakan räcker till 3-4 personer som dessert eller till 1-2 som frukost eller middag.

Koka sylt på 2 dl frysta jordgubbar och 1 tsk pressad citron. Söta om du vill med lite björksocker eller honung.

Använder du ingen sötning så frys det som blir över.


Tips på etikett

20121108-200138.jpg

Måste ju bara visa er vad jag hittade på Netto idag. Små, söta etiketter i trä i form av de klassiska rektanglarna men också hjärtan och stjärnor, dom sistnämnda hoppade jag dock över!

För att få en extra fin, rustik finish på dessa etiketter drog jag några över spisringarna på kaminen i köket och gned sen in dom i olja, ett par gned jag in i blomjord med vatten och några i sot! :-P

Perfekta att skriva på till årets glögg, en påse julgodis, det hembakade vörtbrödet som ”gå-bort-present” eller varför inte på årets julklappar?!
Ett litet tips från mig bara… :-P
Fler förslag på hur man kan ”förädla” trä??

The post Tips på etikett appeared first on Kryddburken.se.