Restaurang Kroken levererar – Om att stötta våra småförtagare

Att hjälpa varann

Nu i dessa krisiga tider blev jag riktigt glad när jag såg ett inlägg från mina systerdöttrar Jessica och Martina på Restaurang Kroken i Nälden, hemma i Jämtland.

Förutom att de lagar väldigt god mat på sin lunchrestaurang så har de nu också börjat ta upp beställningar på hämtmat.

Och inte nog med att de kör ut sina egna matlådor, de hjälper även till att leverera flera andra småföretagares produkter, som blommor, bröd och färskvaror från den lilla ICA-butiken på orten.

Så här skrev Martina på Krokens Facebooksida igår:

”Annorlunda tider kräver annorlunda lösningar!
Vi har nära kontakt med flera småföretagare i bygderna, som på olika sätt drabbas av sviktande besökarantal och minskade beställningar.

Vill vi ha dom (och oss) kvar när vi kommit genom krisen får vi fortsätta handla, trots att vi sitter hemma!

Fredag eftermiddag tänkte således jag (Martina) och Jessica köra ut matlådor från oss (i Nälden, Vaplan och Ytterån ungefär), och om ni vill färskt bröd från Frösöbageriet Tegelplan fin vårbukett från Maries Trädgård – Amaryllis i Krokom och om ni behöver några färskvaror från ICA Nära Nälden!

Är ni inte hemmasittare så får ni givetvis hämta mat, blommor och bröd hos oss om det passar er bättre.”

Restaurang Kroken i Nälden

Det här är ett initiativ som jag verkligen tycker att vi ska stötta och kanske börja tänka till lite hur vi själva handlar.

Har du möjlighet, så köp din mat från små lokala butiker istället för att åka till stormarknader.

De stora kedjorna klarar sig alltid ändå, men de små butiksägarna kämpar nu för att få sin verksamhet att gå ihop.

Själv är jag i Stockholm nu, på obestämd tid, jag skulle ha åkt upp till Östersund nästa vecka för att ha kokboksrelease och vernissage på 2Inspire-Ecocaféet.

Men tyvärr var jag ju tvungen att ställa in och flytta på det till ett senare tillfälle, skriver förstås härinne när det blir.

Fruktaffären på Hantverkargatan

Här på Kungsholmen, där vi bor när vi är stockholmare, finns flera riktigt bra matbutiker alldeles runt hörnet.

Jag handlar ekologiska grönsaker, ägg, räkor, rökt fisk, mjölksyrade grönsaker, yoghurt, blommor m.m på Fruktaffären på Hantverkargatan.

Fruktaffären på Hantverkargatan

Taylors & Jones, även de på Hantverkargatan, har ett mycket bra utbud av kött, nymald färs, egna korvar och mycket annat.

Wijnjas på Bergsgatan finns ett enormt fint utbud av bästa ostarna, skinkor, korvar, oliver, olivolja, vinäger, de har även fryst fisk, skaldjur och kött.

Wijnjas på Bergsgatan

Där hittar jag också min favorit bland varmrökt sidfläsk, det från Hedmans i Strömsund.

Jag handlar också ofta på Paradiset, både i deras butik på NK och på Söder.

De har ett mycket bra sortiment av ekologiskt och tillsatsfritt.

Paradiset

Jag är inte alls sponsrad att skriva det här inlägget, men däremot glad att jag kan stötta de här småföretagarna, hoppas du också tänker till var du handlar din mat framöver.

Sprid gärna det här inlägget och tankarna i det vidare, så kanske fler börjar leverera matlådor och handla lokalt.

Norr Mälarstrand på Kungsholmen

Tacopaj och Stockholmstips

Tacopaj utan botten

Favorit till fredagsmyset

Idag får du ett av mina mest populära köttfärsrecept, som passar fint som variation till fredagsmysets tacos.

Den här pajen är också väldigt god kall, perfekt att ha med som färdkost eller på picknick.

Här hittar du en lite enklare variant på köttfärspaj utan pajbotten, i det inlägget skriver jag också en del om min kostfilosofi.

Är du i Stockholm idag fredag den 24 så kom gärna förbi på Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen mellan kl 14-18.

Vore kul om du kommer och säger hej, pratar mat och hälsa eller så får du förstås gärna köpa ett signerat exemplar av nån av mina kokböcker.

Då får du också smaka på Öländska bönchips och fruktaffären bjuder på RÅ  rödbets- och lingondryck.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker

Är du sen i stan under resten av helgen så kan du göra ett besök på Galleri Englesson i Gamla Stan.

Där har min vän Therese Renåker och Anne-Marie Kees vernissage på mandala- och enkaustik-tavlor lördag-torsdag 25-30 augusti.

Therese har på samma ställe, söndag kl 13, boksläpp på sin nya roman Mata inte skuggorna.

Therese har många järn i elden, vi ordnar också hälsoresor tillsammans, här kan du läsa mer om oss på Harmoniresor.se.

Hoppas vi ses på nåt av de här eventen.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost. Smaksätt med salt och peppar.

(Ta kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.)

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp. Servera med en vitkålssallad.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk.

Här nedan ser du entrén till min favoritaffär i grannskapet där jag bor, handlar mycket grönsaker där.

Bilden nedanför är SLs linje 85, som går från Norr Mälarstrand på Kungsholmen till Söder Mälarstrand, Klara Mälarstrand och till Riddarholmen.

Jag tar den ofta när jag ska till Söder eller Gamla Stan, vattenvägarna i Stockholm är så vackra.

Fruktaffären på Hantverkargatan 8

Kungsholmsfärjan…

Smaka på Stockholm

Gazpachobjudning

Smakprovningar i Stockholm

Nationaldagen bjöd på riktigt blåsigt och bistert väder här i Stockholm.

Men det märktes ingenting av det i Kungsträdgården, där gjorde alla matstånd och matglada människor att temperaturen steg ordentligt.

Jag tog en promenad dit, men hade ätit lunch hemma så det blev bara lite smakprov där det bjöds.

Godast var de röror och gazpachon som serverades i Alvalles monter.

Milla på Alvalle bjöd på goda röror

Jag fick ett trevligt matsamtal med Milla, som precis lanserat en serie med smakrika röror, missa inte att testa dem om du är på festivalen.

Jag pratade även med Aline som driver Synbiotic Kitchen, hon bjöd på god surkål och mycket bra info om tarmfloran.

Aline från Synbiotic Kitchen

Du hittar henne i Food Tech Village, en speciell avdelning för nystartade företag som arbetar för hållbar matutveckling.

Där smakade jag på så skilda saker som rawfoodbitar från Earth Bite, isländska ostchips från Lava Cheese, chilinötter med rostade kackerlackor från EntoCube och messmörsglass från Nordic Fauna, så du hör ju att det finns nåt för alla smaker.

Jag blev positivt överraskad att kackerlackor kunde vara så gott, det är bra att det tas fram hållbara proteiner även från det gigantiska insektsriket.

Men favoriten var nog ändå messmörsglassen, som den lokalpatriotiska jämte jag är så gillar jag ju verkligen den smaken.

Fruktaffären på Hantverkargatan

Idag kom värmen åter, passar fint för mellan kl 15-18 kan du träffa mig utanför denna anrika butik, Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen.

De har som enda butik i stan nu PriMatens goda Kombucha, den får du smaka på till Öländska bönchips, som också finns att köpa i butiken.

Jag signerar kokböcker och visar upp Wonderbag, så det finns en hel del tips på fina studentpresenter, tillsammans med de vackra blommor och gröna godsaker som finns i butiken.

Välkomna 🌞

Primatens Kombucha på Fruktaffären