Exotisk planka, portioner, mängd och beställning
När våren står i blom och sommarens alla upptåg ska planeras är exotiskt planka ett alternativ då man vill servera kall mat. Antingen på buffé eller en mindre bjudning. Jag gör ofta exotiska plankor på beställning och vill dela med med av lite tips om ni vill göra det själv, eller hur ni beräknar portioner. […]
Blåbärspaj, bara att röra ihop i en kastrull och sen skjuts in i ugnen!
Helgen som gick bjöd ju på strålande sol och riktig vårvärme. Idag har vi haft snöstorm här på Öland så kontrasterna är verkligen typiskt aprilväder. Vi kunde då iallafall sitta ute i solen och grilla korv och äta blåbärspaj. Det här är mitt bästa recept som är så lätt att röra ihop och fylla med […]
Kiwimarmelad med kanel och citron
Jag har ett riktigt gammalt recept i mina gömmor som jag inte visat för er. För herrans massa år sen kokade jag denna kiwimarmelad, rent improvisatoriskt och den blev sådär galet god så den tog verkligen slut i ett nafs. Receptet är busenkelt. Bara kiwi, syltsocker, en liten skvätt vatten. Koka i 5 minuter och […]
Röra-ihop-bananrutor
Glad alla hjärtans dag på er!❤️ Jag är ju tvungen att tipsa om denna superenkla banankakan som du bara rör ihop, allt i en skål utan något vispande. Jag bakar den i en rektangulär ugnsform och skär sedan upp den i rutor, perfekta att frysa in men den håller sig väldigt saftig en vecka i […]
Brödpudding med äpple och kanel
Hallå! Ny vecka och nya recept. Just det här tycker jag behöver lyftas fram lite extra då det är så himla smidigt och inte ofta man tänker på hur lätt man kan trolla fram något så gott av gammalt bröd. Är man sugen på äppelpaj till exempel och har lite bröd över i lådan som […]
Budapesttårta och Joline 16år
Igår fyllde Joline 16år. Hipp, hipp, hurra!!😃 Jag minns när jag började blogga, då hade hon inte fyllt 2år ens. Tiden springer verkligen iväg och snart är hon 18år, har jobb och körkort??!! Vi hade en supermysig kväll igår med familj och släkt på besök. Morgonen startade tidigt i ottan med kaffe och ostfralla med […]
Slånbärssaft
Slånbärsdricka eller slånbärsaft är bland det godaste som finns. Så uppfriskande, fräsch och lite syrlig smak. Ett mellanting av lingon och tranbärsdricka tycker jag. Har man tillgång till skog och mark ska man absolut passa på att plocka hem lite. Det är väldigt enkelt och billigt att göra själv. Här hemma har vi gott om […]
Frozen cheesecake
Idag jobbade Joline sin sista dag på Nya Conditoriet i Borgholm. En vecka ledigt väntar sen stundar gymnasiet. Vi firar henne förstås då hon varit otroligt duktig hela sommaren och inte missat ett jobbpass, varit sjuk eller frånvarande och hon har blivit så uppskattad och omtyckt av personalen.❤️ Jättestolta! Tårta blir det såklart. Och nu […]
Vad ska man äta i värmen??!
Den tropiska värmeböljan är visst här för att stanna enligt SMHI så jag bidrar med ett vansinnigt enkelt, svalkande och gott tips på mat som man ORKAR äta i värmen. Det tycks vara eviga frågan hos väldigt många just nu. Vad ska vi äta? För varmt för att laga mat, för varmt för att grilla, […]
Cream cheesetårta med fläder och jordgubbar

Här börjar vi måndagen med TÅRTA!!😉 Nä, egentligen inte för jag gjorde den igår som en avslutningstårta till barnen då det inte blev nån i veckan då vi var ute på restaurang istället.

Tårta måste man ju ha, och det passar ju såklart vilket dag som helst – även måndagar!😉

Denna dag har dock vigts åt hundarna då vi var iväg tidigt i morse till Anicura i Borgholm för att röntga Broncos höfter och armbågar. (Hälsoprogram enligt svenska kennelklubben)

Detta gör man strax innan hunden fyllt två år då leder och skelett ska vara färdigutvecklat. Dels för att kunna tävla, ställa ut och ev användas i avel, men också för rasens hälsa och sundhet så vill man kontrollera detta.

All röntgen sker på djurklinik men röntgenbilderna läses av, av SKK och man får svaret efter en vecka ungefär.

Varken veterinär eller djursjukvårdare får inte yttra sig eller ställa diagnos men genom årens lopp lär man sig lite och med duktig personal om man är nyfiken och frågvis så får man en liten uppfattning om läget.

Broncos bilder såg inte så lovande ut varken armbågar eller höfter och det svider i hjärtat.😞 Att veta att han i framtiden kanske kommer få ont och inte orka leva så många, långa år som jag hoppats utan en massa smärtlindring och operation. Dalton vår förr-förra hund fick ju ganska ordentliga höftproblem och fick lämna alldeles för tidigt bara sju år gammal.

Men man ska inte ”måla fan på väggen”. Nu är han ju ung och frisk i övrigt och har aldrig visat varken hälta eller ömhet. (Men så är han en riesen också och dom är extremt tåligt och har aldrig ont, eller visar smärta i onödan) Vilket kan ge en missvisning om hur han egentligen mår. Därför är det bra med röntgen så man kan hjälpa honom med rätt träning och muskling framöver för att bygga upp stabilitet i höfter. Armbågarna är värre om de är dåliga, då det ofta är benpålagringar och lösa benbitar som kräver operation. Men vi får se.

Mina pojkar i alla fall har varit superduktiga idag och fått varsitt nytt halsband innan vi åkte hem igen.❤️

Bilder, längst ner i inlägget.

Åter till tårtan!

En sån otroligt god blandning av smaker blev det. Fräscht, syrligt och sött. Mäktigt men sååå gott!

Istället för vispad grädde gjorde jag en cream cheese-topping som jag täckte tårtan med samt spritsade på ovan. Smaksatte den med flädersaft och citron och gillar man morotskaka med cream cheese-frosting så gillar man detta. Prova!

Fortsätt skicka in era tårtbilder till tävlingen. Många bidrag trillar in hela tiden – superkul att se.

Läs mer om tävlingen HÄR!

Det här behöver du :

2 tårtbottnar

3 dl jordgubbssylt

3 dl vaniljkräm el marsan

1 sats cream cheese-topping

1 liter färska jordgubbar

Fläderblommor

GÖR SÅHÄR :

Varva varje botten med jordgubbssylt och vaniljkräm. Täck hela tårtan med ett lager av cream cheese-topping. Spritsa, dekorera med färska jordgubbar runtom och uppepå samt små knippen av fläderblommor.

Cream cheese-topping med fläder;

400 gram philadelphiaost

1,5 dl koncentrerad flädersaft

1/2 pressad citron

3 dl florsocker

GÖR SÅHÄR :

Vispa med elvisp ihop alla ingredienser till en lagom fast kräm som går lätt att spritsa. Minska eller öka på mängden florsocker tills du är nöjd.

Bronco ❤️

Allan❤️