Utflykter i ett höstvackert Jämtland, gräddkokt suovas och min matdag

Storsjöbygden

Höstvärme

Den senaste helgen var fantastiskt fin, sol och värme från fredag till söndag. Jag och mamma hyrde bil och gjorde flera utflykter, både långa och korta.

Eftersom ingen av oss har bil så känns det väldigt lyxigt att ibland få sätta sig i en sprillans ny hyrbil och åka dit andan faller på. Det blir betydligt billigare än att ha en egen, särskilt för mig som bor utomlands en stor del av vintern.

På fredagen blev det matshopping, vi tog en tur till Ås Trädgård och laddade förråden med härliga, ekologiska grönsaker och blommor.

Ås Trädgård

Självplock av blommor på Ås Trädgård

Tomater från Ås Trädgård

Fika på Fröjas Kafé

Fröjas Kafé i Ås

När vi ändå var i Ås passade vi på att dricka en kopp kaffe på Kafé Fröjas vid Fröjas Trädgårdar (gamla Rösta). Där finns ett stort utbud av ekologiska och rättvisemärkta godsaker och ett växthus med massor av blomster.

På lördag åkte vi till Åre, tog den vackra vägen från Nälden över Alsen. Kör den när du är på väg mot Åre nästa gång, Alsenbygden har många fina utflyktsmål som är värt en avstickare.

I Åre var det mycket folk i farten, det är verkligen kul att se hur även sommar/höstsäsongen nu drar en hel del turister. Det är 20 år sen jag jobbade häruppe på Årekläppen i två vintrar. Då var det nästan folktomt på somrarna.

Vi åt en riktigt god lunch på Åre Delikatess där de har ett stort utbud av tapas och en massa annat gott, både att äta där och att handla med hem.

Spröda frökex från Huså Bröd fanns även på deras hyllor. Det är så roligt att kexen, som bakas efter mitt recept, blivit så populära överallt.

Åre Delikatess

Spröda frökex från Huså Bröd på Åre Delikatess

Åre Delikatess

Åre Delikatess

Jag valde Suovas, lättrökt renkött, med chilimarinerade hjortron och mamma åt ankleverterrine med hallonbalsamico.

Vi äter båda glutenfritt så det kändes bra att de hade riktigt god mat även till oss på menyn, det var bara brödet till ankterrinen vi hoppade över. Båda rätterna var vackert upplagda, riktigt goda och väl tilltagna. De kostade dessutom bara kring hundralappen. Vi blev båda mätta, nöjda och glada.

Här får du mitt recept på en liknande gryta, efter det följer bilder på vad jag åt till frukost och middag under lördagen. Det kanske kan vara bra inspiration för dig som är ny på LCHF och inte riktigt vet vad du ska laga till.

Suovas på Åre Delikatess

Gräddstuvad suovas/renskav 2 port

300 g suovas/renskav

2 dl grädde

2 msk finhackad, gul lök

2 msk smör

1 tsk krossade enbär

1 tsk finhackad timjan

Salt och peppar

Bryn kött och lök i smöret så det får lite färg. Rör ner enbär, häll på grädden och krydda med salt och peppar. Tillsätt timjan strax innan servering, så behåller den smak och näring.

Använder du suovas så var försiktig med saltet eftersom det redan är saltat. Låt grytan koka upp och småputtra i 10-15 minuter.

Det blir också gott att blanda ner kantareller eller annan svamp i grytan. Servera med hjortron och en grönsallad med olivolja och balsamvinäger.

De chilimarinerade hjortronen till satte pricken över i. Vill du testa det fräscha tillbehöret så blanda 3 dl hjortron med 1 msk finhackad röd chili och lite flingsalt. Låt stå och dra åt sig av smakerna några timmar.

Det är lång hållbarhet på hjortron även utan socker, så det blir ett mycket passande tillbehör i en lågkolhydratkost.

Frukostmat

I vanliga fall äter jag nötfrukost, men när jag är hos mamma brukar jag ta kokta ägg, som är hennes stående brunch. Bregott havssalt, lite rökt kaviar och dill till nykokta lantägg smakar så gott och mättar många timmar.

Lite Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri med kanel sitter fint till en lördagsbrunch. Jag äter inte fil i vanliga fall, men den här är för god för att avstå.

Äggfrukost

Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri

Tjuckmjölk

Gammeldags långfil. Tillverkas på det gamla sättet i varje burk, varvid det ligger 1 cm grädde längst upp och filen har en mycket tjock konsistens. Detta är Norrlands filmjölk med mycket starka traditioner och en stark emotionell inverkan på människor. Äts som fil till frukost. Bakteriekulturen är mycket livskraftig, därför kan man med fördel fortsätta att tillverka sin egen produkt genom att hälla i ny mjölk i burken när den är tom (odiskad), ställ i 15 – 20 grader, ej för kallt, ej för varmt.

Räkor med Rhode Island-sås

Till kvällsmat/middag åt vi sen räkor med Rhode Island och ett kokt ägg. Recept på min Rhode Islandsås kommer i morgon.

Många ägg blir det per dag hos min mamma, minst 2-3 stycken äter hon. Det är nog mycket tack vare dem hon håller sig så pass pigg och framför allt, kristallklar i knoppen.

Tänk om fler äldre kunde börja med det istället för den obligatoriska mackan och kaffebrödet, då skulle nog många hålla sig friskare och starkare.

Mamma vid Copper Hill

Åredalen