Årets första inlägg 2020
Nytt decennium, 2020! Hur säger ni? Tjugohundratjugo? Eller tjugotjugo? Jag har inte vant mig än men det lutar åt det sista.😉 Jag vill tacka er alla för all fin respons, för att ni följer mig här och på Instagram @kryddburken för alla kommentarer ni lämnar, mail ni skriver och för att ni alltid har en […]
3 enkla förrätter till Nyår

God fortsättning

Njutit av några dagars ledighet efter de dagliga inläggen med Tomtens Adventskalender, så nu har jag laddat upp med några tips inför årets sista festmåltid.

Hoppas att du också passar på att njuta lite extra av ledigheten nu med långa promenader, gärna i skog och mark.

Det är den typen av återhämtning som ger mest vila för själen, inte att sitta framför TVn och slötitta på en massa filmer.

Att umgås med nära och kära, utan tider att passa och mobiler som hela tiden pockar på uppmärksamhet, är riktigt värdefullt att njuta av i dessa mellandagstider.

Mina små tips passar fint både som förrätt eller som en liten vickning framåt tolvslaget.

De är dessutom riktigt lättlagade, så du får mer tid till uteaktiviteterna.

Först ut är det enklaste men också det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron på fröknäcke/kex.

Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du på bilden ovan, Beaumont de Crayères, när jag nån enstaka gång tar ett glas bubbel så är den favoriten.

Du kanske har rester kvar av gravad eller rökt lax från julbordet, då är den här moussen riktigt bra att ta till.

Laxmousse med sikrom

Laxmousse 2-4 port

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på en halv avokado eller mindre ägg på gurkskivor.

En klick rom är gott till, garnera med dill och citron.

Laxmousse i Avocado

Något som är riktigt enkelt men också väldigt delikat är rökt lammstek med hjortroncrème.

Har du inte lamm så fungerar den väldigt bra ihop med varmrökt fisk också.

Hjortroncrème

2 dl crème fraiche, smetana eller kokosgrädde

1½ dl hjortron

ev 1 tsk honung

Några droppar Worcestershiresauce

Lite smulat flingsalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp och smaksätt med honung, salt och Worcester.

Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta.

Låt stå och dra åt sig av smakerna en stund i kylen.

Kall tonfiskröra som passar till baguette, smörgåstårta, bakpotatis och pastasallad!
Är ni som jag som ofta gör röror av olika slag? Jag älskar röror som går snabbt att svänga ihop och lätt att variera med vad man nu är sugen på. Den här tonfiskröran är en stående favorit på nyrostat bröd på morgnarna. Men precis lika god att fylla i en baguette och ta med […]
Vad ska man äta i värmen??!
Den tropiska värmeböljan är visst här för att stanna enligt SMHI så jag bidrar med ett vansinnigt enkelt, svalkande och gott tips på mat som man ORKAR äta i värmen. Det tycks vara eviga frågan hos väldigt många just nu. Vad ska vi äta? För varmt för att laga mat, för varmt för att grilla, […]
Minipajer med köttfärs

Bra mat att ha i frysen är pajer och piroger som är smidigt att ta fram till mellanmål, utflykt till skidbacken eller att ta med som en enkel lunch till jobbet. Jag brukar passa på att göra sånt på helgerna så det finns till vardags när tiden ibland är knapp. Dessa små pajer har jag gjort med en riktigt god köttfärsröra. Krämig av färskost med lite hetta och massor av smak. Tokgoda, som nån sa här hemma ikväll! 😉

16 st

Det här behöver du :

1 sats pajdeg, se recept längre ner

Köttfärsröra;

400 gram blandfärs

200 gram inlagd, grillad paprika (avrunnen)

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 msk torkad oregano

1 msk D’Elidas chilisås

200 gram philadelphiaost

Salt

Tellicherry svartpeppar

Äggstanning;

3 ägg

2 dl grädde

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en stekpanna och bryn färsen tillsammans med grillad paprika, finhackad vitlök, tomatpuré och oregano. Tillsätt sedan chilisås och philadelphiaost. Rör ihop och smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop ägg, grädde salt och peppar till äggstanningen.

Förbered pajdegen i god tid så den hinner få vila i kylskåpet minst en halvtimme. Kavla ut den ca 0,5cm tjock och ta ut 16 stycken rundlar, lite större än aluminiumformarna. Tryck ut dom i formarna och fyll med köttfärsröran. Överbliven deg kan du kavla ut och skära i remsor att lägga i korsmönster på pajerna. Slå över äggstanning och grädda ca 15 minuter i 200 grader.

Pajdeg :

400 gram vetemjöl

250 gram smör

4 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :

Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.

Grädda ca 15 minuter, 200 grader i nedre delen av ugnen.

Servera med en vitkålssallad och tomater.

Smaklig spis. Det enda som fattas här i bild är en liten klick kall vitlökssås också! Supergott när dom är varma. 😉

Fredagsmys med tapas

Plockmat är bland det mest avslappnade sättet att avnjuta god mat på en fredag. Bara sitta och småprata, runda av jobbveckan och varva ner.

Det är ju inga recept rakt upp och ner utan mer tips på goda små tilltugg och inte mycket som tar tid att laga. Mycket gott hittar man i delikatessdisken fylld av marinerade oliver, vitlöksklyftor, pimentos, röror och såser. Jag brukar steka på heta chorizokorvar i slantar, färska champinjoner i smör och vitlök och lite timjan. Surdegsbröd som fått rosta i stekpannan med olivolja och vitlök -galet gott! Ölkorvar, salami, räkor, lufttorkad skinka mm. Variationerna är oändliga. Köp hem era favoriter och njut!

Bygg små pinchos av vitlöksbröd, serranoskinka, soltorkad tomat och fetaost, eller tapenade med ruccola. Tandpetare är perfekt till övrigt smått och kvällen är fulländad. Tapas! 😉

Trevlig helg på er. PUSS

Fredagsmys med tapas

Plockmat är bland det mest avslappnade sättet att avnjuta god mat på en fredag. Bara sitta och småprata, runda av jobbveckan och varva ner.

Det är ju inga recept rakt upp och ner utan mer tips på goda små tilltugg och inte mycket som tar tid att laga. Mycket gott hittar man i delikatessdisken fylld av marinerade oliver, vitlöksklyftor, pimentos, röror och såser. Jag brukar steka på heta chorizokorvar i slantar, färska champinjoner i smör och vitlök och lite timjan. Surdegsbröd som fått rosta i stekpannan med olivolja och vitlök -galet gott! Ölkorvar, salami, räkor, lufttorkad skinka mm. Variationerna är oändliga. Köp hem era favoriter och njut!

Bygg små pinchos av vitlöksbröd, serranoskinka, soltorkad tomat och fetaost, eller tapenade med ruccola. Tandpetare är perfekt till övrigt smått och kvällen är fulländad. Tapas! 😉

Trevlig helg på er. PUSS

Varmrökt laxröra till rostat bröd

Gjorde ett par goda små snittar/tilltugg av den överblivna varmrökt laxen vi hade i kylskåpet efter julhelgen. Om man nödvändigtvis inte vill lyxa till det som drinktilltugg eller snittar så är denna röra ett oemotståndligt gott pålägg till vanligt rostbröd till frukost eller som kvällsmackan. Går faktiskt att använda som röra till bakad potatis också, eller vända ner i en god pasta. Ja, faktiskt som fyllningen i en liten smörgåstårta eller varsin smörbakelse också. ?

Vad man nu än använder den till så är ju huvudsaken att det inte behöver slängas nåt av julens rester och att det blir gott förstås!

 

Det här behöver du :
Ca 100 – 120 gram varmrökt lax

(öppnad förpackning är håller 3 – 4 dagar i kylskåp)

100 gram philadelphiaost

4 msk majonäs

1/2 burk stenbitsrom

Salt och peppar

1 knippe dill

 

GÖR SÅHÄR :
Blanda laxen med övriga ingredienser och smaka av. Lätt som en plätt var det här!

 

Nyårsmiddag – 3-rätters meny
Hej på er! Jag lovade innan jul att jag skulle lägga ut ett förslag på nyårsmiddag så här kommer det! Detta är ingen meny som jag själv ätit på just nyår, men jag tycker att den passar fint och dessutom är det lättlagat. Jag och min sambo har som tradition att på nyårsafton gemensamt laga […]
Salladsbåtar med lax- och färskostrullar
Jag äter ju varken fisk eller mejeriprodukter särskilt ofta. Jag hade dock lite rester hemma som jag tänkte att ”inget får förfaras” så det var lika bra att hitta på en god liten munsbit och bli av med både laxen, salladen och färskosten. Det blev ost- och laxrullar med krispig sallad till. Snyggt, gott och […]