Quesadillas med flinta trippel chili

quesadillas_texmex
Jag provade att grilla en av scans nya flintastekar, ”årets smak; Trippel chili. Jädrans vilken fart de va på den! Mycket hetta där. Cayenne, ancho och jalapenõ. Smakrik men het. Hela biten på ca 1 kg rensade jag från fett och ben och strimlade jag upp efter att den grillats. Det räckte till 4 stora quesadillas, som vardera skar i 8 slajsar, alltså 32 små tårtbitar som tilltugg. Rikligt fyllda! ;-) 

Jag fyllde även tortillabröden med hackad, gul lök, tomat och kryddost. Ett par minuter på varje sida på väldigt svag grillglöd blir perfekt. Man får akta värmen för de bränns snabbt. På muurikkan är det enklare.

Det var ett litet lördagstips till grillen de. Flintastek i quesadillas blev en riktig höjdare. :-P

grillad_flinta_stek_grillat_kött_marinad_grilla

quesadillas_hot_texmex

quesadillas_recept

quesadillas

Gott grillat!


2:a juni och det blåser småspik här på ön, man skulle snarare tro att det är 2:a oktober, eller?! :-P Nåja, hur som helst så trotsade vi storm och regn under gårdagskvällen och tände grillen för grilla skulle vi!

Två fina flintastekar lades på grillen, den ena i mannens smak; hot, hot, hot med massor av chili i marinaden. Den andra något mildare… ;-)

En klassisk potatissallad och en grymt god grönsallad till gjorde kvällens grilltallrik helt fulländad, så gott de var!

Gjorde också en liten avstickare från Lohmanders kalla bearnaisesås och provade Rydbergs nya på burk, den va riktigt god och inte lika ”smörig” i smaken som Lohmanders så den köper jag fler gånger helt klart, har ni provat nån ny bearnaise av dom kalla sorterna eller håller ni troget fast i era favoriter?

Tillbehör; Potatissallad, vitlökssmör


En fräsch grillsallad med plommontomater, majs, romansallad, krasse, olivolja, pressad citron. Lite salt & peppar och chiliflakes.


Het & mild flinta!


Joline dukade bordet för det var inte ens tal om att sitta utomhus i blåsten… :-P


Äppelbubbel med jordgubbar ger i alla fall lite sommarfeeling!


Kvällens rundades av framför Let´s Dance med supersaftig, god morotskaka. Recept kommer senare idag!

 

Grillad flintastek, nykokt färskpotatis och vitlökssmör


Visste du det här om flintasteken? 

  • Blev uppfunnen på slutet av 70-talet och kallades då ”ryss-stek”.
  • Imponerade inte på svenska folket förrän Fred Flinta (The Flintstone) började sändas på TV, därav dagens namn flintastek!
  • Är sommarens motsvarighet till vinterns julskinka.
  • Är en styckdetalj där man helt enkelt skurit skivor rakt igenom grisskinkan och behållit benen.

En inte alls tokig grillprodukt som dessutom brukar räcka till 2-3 personer, dessutom tycker jag om när köttet är lite tjockare.  Jag gillar också smaken man får av att grilla kött med ben och en rejäl fettkappa. Klipp eller skär snitt i fettet runtom annars blir köttet som en ”skål” på grillen. Ett litet (eller snarare stort minus är att det är väldigt svårt att hitta okryddad/omarinerad flintastek, men hör med charken i din butik eller vänd dig till ett gårdsslakteri)

Köp rent kött och marinera själv, det blir ALLTID godast och köttet ska grillas med fettet på även om man inte äter det så ger det smak! Servera med klassiskt vitlökssmör!