Mina bästa tips till Nyårssupén

Gott Slut

Så var då 2021 på väg mot sitt slut, måtte 2022 ha mycket mer friskhet, positivitet, glädje och värme med sig i startgroparna.

Något som vi alla kan behöva en stor dos av nu efter snart två år med pandemi som sätter ner krafterna.

Jag försöker sprida lite värme, hälsotankar och matglädje på mitt sätt genom recept och bilder, både här på bloggen och i mina kokböcker.

Idag bjuder jag på några av mina favoriter som kanske kan förgylla även din Nyårsafton, vare sig du äter ensam eller med goda vänner.

Till förrätt rekommenderar jag det enklaste och också bland det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron.

På bilden här ovan är det serverat på Spröda frökex, som Huså Bröd bakar efter mitt recept.

Vill du baka det själv så hittar du mitt originalrecept här.

Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du också på bilden, Beaumont de Crayères, det är både det bästa och mest prisvärda bubblet tycker jag.

Till varmrätt bjuder jag på en krämig fisksoppa med saffran, jag hade öring i min men det går bra med till exempel sjötunga eller någon annan fisk också.

Vill du hellre laga en hel fiskbit med liknande tema, så kommer ett recept på sesampanerad torskrygg med saffransstuvad fänkål efter soppan.

Därefter följer ett vegetariskt alternativ som är riktigt smakrikt, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost.

Vill du hellre servera kött till middagen så kanske mina fläskfilémedaljonger med ädelostsås kan passa bra.

Fisksoppa

Saffransdoftande fisksoppa för 4

ca 400 g skinn och benfri fiskfilé

2 tsk citronsaft

4 dl grädde/kokosgrädde

4 dl fiskfond

4 stora champinjoner i tunna skivor

10 cm skivad purjolök

2 små morötter i stavar

1 röd spetspaprika i strimlor

25 g smör

1 g saffran

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Dela fiskfiléerna i mindre bitar, pressa citron över och salta lätt. Låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.

Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.

Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.

Sesampanerad torskrygg 4 port

4 bitar torskrygg à ca 150 g

2 ägg

1 dl sesamfrön

2 msk svartkummin

1 msk psylliumhusk

50 g smör

Saffransstuvad fänkål

2 stånd fänkål

25 g smör

1-2 kuvert saffran

½ dl vitt vin eller citronsaft

4 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk veg buljongpulver

Salt och peppar

Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt.

Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in.

Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning.

Krydda torsken med salt, peppar och strö psylliumhusk runt om, enklast går det om du har den i ett saltkar.

Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin.

Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga.

Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare.

Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida.

Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.

Servera fisken med smörstekta morötter, kokt broccoli eller brysselkål.

Mandelpanerad aubergine 2 port

8 skivor aubergine

4 skivor ädelost

1 ägg

1 dl flagad mandel

8 champinjoner

8 cocktailtomater

2 tsk vitvinsvinäger

50 g smör

2 msk hackad bladpersilja och basilika

Salt och peppar

Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Salta på båda sidor och låt stå en stund. Det här gör att auberginen blir mörare vid stekningen.

Skär champinjoner och tomater i fyra delar.

Vispa upp ägget i en skål, strö ut ett lager mandel på ett fat.

Skölj av saltet från auberginen och krama ur vätskan. Lägg en skiva ädelost på hälften av skivorna, lägg de andra över och tryck till ordentligt.

Doppa skivorna först i det uppvispade ägget. Håll upp och låt rinna av, doppa sen i mandelflagorna.

Tryck  skivorna ner i mandeln, så det fastnar riktigt mycket.

Bryn hälften av smöret lätt i en stekpanna. Stek biffarna några minuter på svag värme, försiktigt för mandeln bränns lätt.

Stek under tiden champinjonerna gyllenbruna i resten av smöret i en annan panna.

Tillsätt tomaterna, låt fräsa med en minut. Salta, peppra och häll över vinägern. Låt puttra en liten stund.

Servera auberginebiffarna på en bädd av champinjoner, strö över de hackade örterna.

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädelost

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

1 dl vitt vin eller kycklingbuljong

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad dragon

1 msk hackad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.

Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.

Servera till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål eller rotfrukter smakar gott till.

Till dessert bjuder jag på en liten blåbärstryffel från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Vill du stötta mitt skrivande så blir jag väldigt glad om du köper den eller någon annan av mina kokböcker.

Blåbärstryfflar med havtorn ca 20 st

8 torkade aprikoser

2 dl blåbär

1½ dl mandelmjöl

100 g smält smör eller kokosolja

Att rulla i:

½ dl havtornspulver eller annat bärpulver

Blötlägg aprikoserna en halvtimme i kokande vatten.

Skär dem i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ställ i kylen en halvtimme och rulla sen små bollar av smeten.

Häll havtornspulver i en liten skål och rulla runt bollarna, tryck till lite lätt så pulvret fastnar.

Lägg på ett fat och ställ i kylen att stelna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips:

Du kan variera smaksättningen med till exempel dadlar och hallon eller fikon och svarta vinbär.

Tål du inte mandelmjöl så kan du mixa pumpa/solrosfrön istället. Använder du kokosolja så sätt till lite salt för att förhöja smakerna.

Ta fram tryfflarna en liten stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Här hittar du länkar till några andra lättlagade desserttips, hallonfromage, chokladmousse och blåbärspannacotta.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

GOTT NYTT ÅR

Kvällshimmel i Nyårstid
Ädelostsås till fläskfilé

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädel

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

1 dl vitt vin

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk vit balsamvinäger

1 tsk torkad dragon

1 tsk torkad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, vinäger och kryddor och låt koka in till hälften återstår.

Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten mot slutet och smaka av såsen.

Servera till stekta fläskfilémedaljonger.

En sallad på rucola, avocado, fint tärnat äpple, gurka och pumpakärnor med kallpressad olivolja och pressad citron passade fint till den här rätten.

Vitlöksstekt blomkål eller kålrotspommes är gott till.


Rosépepparsås

Oxfilé med roséppepparsås

Rosépepparsås 4 port

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong

1-2 msk grovkrossad rosépeppar

2 tsk grovkrossad svartpeppar

2 msk finhackad gul lök

2 msk finhackad röd paprika

3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

Salt

Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.

Häll över vinägern och låt koka in.

Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter eller tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Stek små skivor oxfilé, fläskfilé eller kalkonbröst och servera tillsammans med såsen.

Kokt blomkål vänd i smör, cocktailtomater och bladpersilja blir goda tillbehör.

Strö lite extra rosépeppar över.


Fusilli med fläskfilé i ostsås

pasta_fläskfile_recept
Häromdan hade jag total idétorka om vad som skulle lagas till middag. De enda rester som fanns i kylskåpet som eventuellt kunde användas var kokt potatis… En frittata kunde jag ju möjligtvis trolla fram men hade inte så mycket grönsaker som jag önskat att ha till.

Hittade en halv fläskfilé och en påse riven chiliost i frysen. Tog upp de och strimlade köttet. En halv purjolök, tomater, mozzarella och grädde fanns i kylen så dom fick också spela med. Lite pasta till det så. :-P Barillas nya pasta Academia dessutom som jag fått varuprover på. (Kommer en finfin tävling i slutet på veckan angående pastan.)

Ja, så nånting till middag blev det ju i alla fall. Fusilli med fläskfilé i ostsås. :-P

Gårdagen spenderade vi ute på äventyr jag och barnen. Dom har ju sportlov nu så det är kul att ha dom hemma och att hitta på saker. Vi körde ner mot södra Öland och spenderade eftermiddan med bland annat ett stopp på ÖoB för att inhandla nödvändigheter till badrummet såsom tvål, schampo, balsam, tvättmedel, sköljmedel, tandkräm och diverse småpryttlar, ja ni vet! Innan hemfärd stannade vi till på Arontorps kroppkakor och mumsade i oss just kroppkakor! :-P

Såååå gott! Länge sen vi åt det nu. Framåt kvällen fick vi ”pyspunka” i soffan framför TV:n, mätta och nöjda efter dagen. ;-) Vi följer ju ”Farmen” på TV4, men är faktiskt lite smått besviken att Rosie åkte ut. Gillade henne skarpt men hoppas på att Jocke tar hem allt och vinner.

Vad vi hittar på idag då?
Det blir en innedag med pyssel i alla fall och kanske lite bakning. ;-) Det blåser ju småspik ute så en innedag kan vi ta med gott samvete. Max är inte helt piggelin heller, feber som kommer och går och hosta sen i fredags… Joline är skoltrött och passar på att sova till lunch om hon får och då får jag ändå väcka henne!?! Hon älskar verkligen sin säng och Kean är inte sen att hänga på… Vilka sjusovare. :-P Men är det lov så är det lov, då får man göra som man vill. Även jag tycker det är skönt att slippa väckarklockan så jag klagar inte…

Sveriges mästerkock ikväll med, får inte missa det! Nån speciell ni gillar eller hejar på? Nä, nu är det hög tid att väcka Tjolanta så hon kan följa med ut och hämta ved, sitter nästan och huttrar här vid datorn nu. Även om det är inte många minusgrader så blir huset helt utkylt av blåsten så nu måste vi elda. Vi hörs senare och glöm inte följa mig på Instagram. @Kryddburken Puss! ♥

4 port
Det här behöver du : 
4 port kokt fusilli
½ fläskfilé
½ purjolök
3 vitlöksklyftor
Trocomare örtsalt
1½ msk vetemjöl

´3 dl köttbuljong 1½ tärning + vatten el. 1 msk oxfond + vatten
2 dl grädde
2 dl riven, smakrik ost
Lite pastavatten, ca 1 dl
2 tomater
1 mozzarella
Svartpeppar
Chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Strimla fläskfilén och finhacka purjolök och vitlök. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med trocomare örtsalt.  När köttet fått fin färg, pudra över vetemjöl som toppreding och tillsätt buljong och grädde. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt osten och rör sist ner pastan och lite av pastavattnet. Toppa med svartpeppar, chiliflakes, tomater och mozzarella.

barilla_fusilli_pastasås_fläskfile_ostsås
Vad jag lyckades skrapa fram ur kyl, frys och skafferi. :-P

fläskfile_sås_ostsås_pastasås
Fläskfilé, purjo och vitlök får brynas ihop.

pastasås_fläskfile_recept
Toppreder med vetemjöl för en krämig sås.

fläskfile_pastasås_ostsås
Tillsatt buljong, vatten och grädde och efter uppkok även chiliosten.

recept_fläskfile_pastasås
Pasta och lite av pastavattnet strax före servering.

pasta_fläskfile_fusilli_recept
Toppa med tomat, svartpeppar, chiliflakes och mozzarella. Klart! ;-)

Fläskfilégryta med vitt vin och vitlök

fläskfilegryta_vitt_vin
Häromdan gjorde jag en så otroligt god gryta med massa goda smaker, allt för att väcka smaklökarna ett snäpp här hemma. Vitlök ska de va när man är förkyld – massor med vitlök! Det är dock lite svårt att smaka av dock när man knappt har nån näsa kvar men jädrans så gott det blev.

Denna enkla rätt tog mig två timmar i köket att få till, men har man inte ”slow-motion-mode” påkopplat borde det inte ta mer än 30 min. ;-) Tyckte jag var himla duktig i alla fall och det var gott med lite ”riktig” mat efter alla helger, julmat och festmåltider. Jag är något seg med uppdateringarna här just nu, men det känns som vi alla är på bättringsvägen ändå. Peppar, peppar…

Och som Vickan (Matplatsen) skrev till mig på instagram…
- ”Du och dina champinjoner”… :-P
Ja – så är det! Kan inte va utan dom!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 små rödlök
1 grön paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén så den får fin färg. Krydda med trocomare örtsalt och rikligt med svartpeppar. Pressa över tre vitlöksklyftor och slå på vinet.

Skär lök och paprika i strimlor, dela dom stora champinjonerna men låt dom små vara hela. Tillsätt i grytan.

Slå på grädden och låt koka ihop till en krämig sås, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller en matig sallad.

fläskfile_köttgryta_vitt_vin

Ostfylld och baconlindad fläskfilé med duchessetoppar och bearnaisesås

fläskfile_baconlindad_fylld_ostfylld_recept
Det här är en festlig och rolig rätt att tillaga. Både röra ihop fyllning, linda med bacon, spritsa mos och skära och lägg upp snyggt. En perfekt middag man kan göra tillsammans med barnen då det är många små men roliga moment. Dessutom är det ju vansinnigt GOTT!!! :-P

Det här behöver du : 
1 fläskfilé ca 450 gram
1 pkt skivade bacon

Fyllning : 
1 ask Crème Bonjour Chili
2 dl riven lagrad ost (grevé)
Trocomare örtsalt
Peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop färskosten med riven ost. Det ska bli en ganska hård ”massa”.
Putsa fläskfilén och skär ett längsgående snitt via långsidan, inte helt igenom. ”Vik” ut filén och fyll med röran av färskost och riven ost. Nyp ihop och lindan baconskivorna hårt runtom filén. Skär den i två lika stora bitar. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med trocomare örtsalt och peppar.
När bitarna fått fin färg runtom lägg i en ugnsfast form med folie eller bakplåtspapper. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Slå in bitarna noga runt ändarna så rinner inte fyllningen ut så mycket. Stek i 150 grader tills innertemperatur visar 68. Ta ut och låt vila ca 15 min innan du skär upp i skivor.

Duchessetoppar :
ca 400 gram potatis
3 äggulor
½ dl vispgrädde
2 msk smör
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset i små toppar på bakplåtspapper. Gratinera i 220 grader ca 10-15 min tills topparna fått fin färg.

Bearnaisesås, recept steg-för-steg HÄR >>

ostfylld_fylld_fläskfile_baconlindad
Fläskfilén med fyllningen på plats.

baconlindad_fläskfile_fylld_ostfylld
Linda om baconskivor.

baconlindad_fläskfile_recept_fylld_ostfylld_bacon
Efterstek i ugn 150 grader tills innertemperatur visar 68 grader. Ta ut och låt vila 15-20 min före du skär upp. ”Packa” in ändarna noga så rinner det inte ut så mycket av fyllningen.

baconlindad_fylld_fläskfile
Servera med duchessetoppar och bearnaisesås. Recept steg-för-steg HÄR >>

Pastasnäckor i långkokt tomatsås med fläskfilé

20140401-180653.jpg
Idag har jag fyllt köket på jobbet med ljuvliga dofter av en långkokt tomatsås. En sås som är fullt tillräcklig som den är, antingen till pasta eller lite tunnare som en mustig soppa.

Här har jag dock valt att servera skivor av helstekt fiskfilé till och det blev verkligen grymt gott med en massa svartpeppar på toppen också. ;-)

Ni får ha överseende med bilderna (iPhone5s) igår och idag då jag inte har systemkameran med mig på jobbet.

3-4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
Örtkrydda

Tomatsås :
2 burkar finkrossade tomater
1 burk vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
2 msk kalvfond
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1-2 tsk örtkrydda
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och dela den hel på mitten. Bryn bitarna i stekpanna med smör så de får fin färg runtom. Efterstek i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Slå in i folie och låt köttet vila tills det ska skäras upp och servera.

Vispa ur pannan du stekt fläskfilén i men en skvätt vatten så du får upp dom goda smakerna från botten. Slå i två burkar finkrossade tomater och resten av ingredienserna till såsen. Låt koka utan lock på medelvärme ca 1,5 timme. Såsen kan med fördel förberedas och tillagas dagen innan.
När såsen kokat ihop och blivit krämig i konsistensen, vänd ner kokta pastasnäckor (4 port).
Servera med fläskfilé skuren i skivor, samt morot och paprika i strimlor.

Pastatallrik med fläskfilé, soltorkade tomater, vitlök och fetaost

fläskfile_pasta
God morgon fredag! Underbar vårdag här på Öland idag, solen skiner och humöret är på topp. Lite inspiration till kvällens middag kanske denna spagetti kan vara? Inget krångel, bara en massa godsaker i som marinerade vitlöksklyftor, soltorkade tomater och krämig, salt fetaost, och förstås fläskfilé.

En grymt god fredagsmiddag med läckra, fräscha smaker.

Imorgon fyller maken år och det har redan bakats tårta som han har med sig till jobbet idag. Ska visa er lite senare och ytterligare en tårta ska fixas till imorgon, dessutom har han ju valt födelsedagsmiddag och den karamellen får ni suga på ett tag, fast jag tror nog ni kan räkna ut det ganska lätt! :-P

På söndag kommer en utmaning med vårinspirerad mat med mig och Jenny, så massa kul som händer i helgen, missa inte det! Nu önskar jag er alla en underbar fredag! ♥

4 port
Det här behöver du : 
Spagetti
1 fläskfilé
salt & peppar
100 gram soltorkade tomater i olja (avrunna)
150 gram marinerade vitlöksklyftor
150 gram fetaost
Blandsallad

GÖR SÅHÄR : 
Koka spagettin.
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Bryn på i het stekpanna med olja och en klick smör. Salta och peppra.
Montera ihop med övriga ingredienser och servera! ;-)

fetaost_soltorkade_tomater_marinerade_vitlöksklyftor_sallad_pasta
Jag älskar den här kombinationen av delikatesser till pasta, behövs ingen sås, bara dessa ljuvliga smaker ihop. Och framförallt så enkelt.

pasta_fläskfile_tomat_vitlök_fetaost
Smaklig fredagsmiddag!

Helstekt fläskfilé med örtagårdssås

helstekt_fläskfile_örtagårdssås
Vår middag igårkväll på alla hjärtans dag blev ren och skär önskemiddag för jag hade verkligen ingen susning själv, lite trött i skallen och hade funderat länge o väl på vad jag skulle göra?! Joline föreslog potatisgratäng och det är bara vid festligare tillfällen som just potatisgratäng lagas här hemma, väldigt sällan till vardags om det inte är sommar och högsäsong på grillen. Men gott är det så jag följde hennes råd, en festlig fredagsmiddag alla hjärtans dag till ära.

Till gratäng är det gott med en fin bit kött tycker jag, och eftersom majoriteten här hemma föredrar griskött framför nötkött (som jag älskar) så gjorde jag det enkelt för mig så det fick det bli helstekt fläskfilé och en god sås till.

Jag var lite inne på att göra en annorlunda sås den här gången, för sås är ju nånting som jag bara älskar att laga och experimentera med. Det är liksom huvudnumret i hela middagen. Franska smak med örter och grädde, en skvätt vitt vin och kalvfond och JAAA – hujedamej vilken vilken sås det blev!! :-P Vansinnigt god och skulle lätt kunnat ätas med sked utan tillbehör. ;-) Men för att ni ska få en helhet på middagen så får ni recept på alltihop! ♥

4 port
Helstekt fläskfilé : 
2 fläskfiléer
Smör till stekning
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Har du tillgång till ugn så efterstek dom inpackade i bakplåtspapper tills innertemp visar 70 grader. Ta ut och låt vila innan servering. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.

helstekt_fläskfile_innertempteratur
Fläskfiléerna är delade i tre av varje filé, därefter kryddade med örter, salt och peppar och brynta i stekpanna och därefter klara att efterstekas i ugn tills innertemp visar 70 grader.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6-8 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

örtagårdssås_recept
Örtagårdssåsen får puttra och smakas av ofta, en riktigt höjdare av såser som bara blir godare ju längre den får puttra! :-P

helstekt_fläskfile_sås_örtagårdssås_recept
Upplagt på tallrik, här utan såsen…

örtagårdssås_fläskfile_sås_helstekt
Och här MED såsen! Och den som säger att det inte behövs sås till potatisgratäng har helt misstagit sig, den här kan man inte vara utan! ;-)

vaniljhjärtan
Vissa av oss orkade inte med vaniljhjärtanen efter middagen som vi köpt, men va gör väl de!? Smakar lika gott till kaffe morgonen därpå. ;-)

Filé Mignon Black and White

file_mingon_black_and_white
Varmrätten är även den en klassiker som måste dammas av lite extra. Speciellt vid festligare tillfällen för det är ju så vansinnigt gott och med lite lyxkänsla av två fina filéer och två härliga såser, det kan liksom inte bli bättre! ;-)

I en riktig black and white ska det vara oxfilé och kalvfilé, men jag har bytt kalvfilén mot fläskfilé. Såsen med rött vin och tryffelolja är en riktig höjdare så ta er tid att laga den, ni kommer inte bli besvikna. Bearnaisen däremot är Lohmanders på burk, passar riktigt bra med den tjocka härliga såsen vid sidan om den varma tryffelsåsen men vill man göra sin egen bearnaise finns receptet HÄR >>

Varmrätten serverade jag med smörslungade sockerärter och gul paprika samt Jacksonpotatis. Recept på potatisen och även dessert kommer lite senare.;-)

4 port
Det här behöver du : 
500 gram oxfilé
500 gram fläskfilé
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa köttet och bind upp den med steksnöre så det får fin rund och jämn form. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda köttet med salt och peppar. Lyft över i ugnsfast form. Använd stektermometer och låt köttet eftersteka i ugn på 175 grader tills innertemperaturen på oxfilén och fläskfilén visar 60 grader för medium.Oxfilén tar längre tid i och med att den är tjockare. Låt sedan köttet vila i folié minst 20 min före det skärs upp.

Rödvins/tryffelsås : 
2 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
1 morot i tunna slantar
1 tsk hel vitpeppar
2 msk vetemjöl
3 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl vatten
2 dl rött vin
1 msk socker
1 msk tryffelolja

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i kastrull och tillsätt lök, morot och hela vitpepparkorn. Pudra över vetemjölet och vispa slätt. Tillsätt resten av ingredienserna utom tryffelolja. Låt såsen sjuda på svag värme ca 15 min. Smaka av. Sila såsen och smaksätt med tryffeloljan.

black_and_white_recept