Kryddig laxgryta med nya smaker!

Inlägget presenteras i samarbete med Santa Maria

Mustiga kryddor, värmande grytor och färgsprakande mat hör hösten till tycker jag. Jag använder väldigt mycket olika kryddor i min matlagning och gärna kryddor med lite hetta som jag kommer att bjuda på i detta recept. Jag har antagit Santa Marias utmaning #älskakryddor och trollat fram ett supergott recept på laxgryta med bland annat deras nyhet Seafood & fish en ypperlig krydda med rejäla smaker som passar bra till grytor.

Var med du också och tävla med Santa Maria på min instagram där du kan vinna fina priser,  du hittar mig på @kryddburken

Kryddor är nånting man måste lära sig experimentera med, gå på känsla, smaka av och aldrig stirra sig blind på exakta kryddmått utan våga ta ut svängarna. Man kommer väldigt långt med salt och peppar men kryddornas värld är så mycket större och det är riktigt roligt att laborera fram nya smaker i köket.

Santa Maria kommer ofta med nyheter i sitt sortiment och jag är barnsligt förtjust just i deras kryddkvarnar. Nymalen krydda känns mer fräsch och smakar så mycket mer. Seafood & fish som jag använt i detta recept innehåller bland annat tomat, paprika, lök, vitlök, chili, gurkmeja, saffran, morot, fänkål och dillfrön. En riktig smakbomb till fisk. Hettan i receptet kommer från chiliflakes ut Santa Marias ekologiska sortiment och gurkmeja använde jag som smaksättning till riset. En riktigt härlig höstgryta jag varmt kan rekommendera er att prova.

För mer inspiration och recept från Santa Maria KLICKA HÄR.

 

4-6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram lax

3 msk seafood & fish (Santa Maria kvarn)

2 msk chiliflakes (Santa Maria eko)

6 minimorötter

1/2 fänkål

1/2 purjolök

1/2 zucchini

1 röd paprika

1 burk körsbärstomater

4 dl vatten

2 msk fiskfond

1 pressad citron

100 gram sugar snaps

100 gram körsbärstomater

1/2 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :

Skär laxen i kuber. Krydda med seafood & fish och chiliflakes och låt stå under tiden du förbereder grytan.

Skala morötterna och skär i slantar, strimla fänkål och purjolök. Skär zucchini i mindre bitar. Fräs på detta i en rymlig stekpanna med smör.

Tillsätt en burk körsbärstomater och slå på vatten och fiskfond. Pressa över en citron. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel och sjud ca 15-20 minuter. Lägg i laxen samt sugar snaps och färska tomater precis på slutet och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av. Toppa med lite persilja. Servera med ris, smaksatt med gurkmeja.

Grytbasen till denna goda laxgryta. Använd de grönsaker du gillar bäst!

Kryddkvarnarna från Santa Maria, otroligt användbara med smarta lock utan spill.

Här har jag kryddat laxbitarna med Seafood & fish och chiliflakes.

Grytan är på gång och puttrar på spisen.

Efter 15-20 minuter tillsätt laxen med tomater och sugarsnaps och låt sjuda med ca 5 minuter.

Laxgrytan är färdig!

Servera med ris, smaksatt med gurkmeja. Smaklig måltid!

Utöver Santa Marias fantastiska Seafood & fish och chiliflakes har de även en grym Tellicherry/five pepper som du kan läsa mer om HÄR eller spana in filmen nedan för spännande information:


Krämig citron och örtpasta med varmrökt lax


Ibland köper jag med mig en bit varmrökt lax hem från lokala fiskhandlaren. Den enda fisk jag egentligen tycker om, haha!! Så god att bara äta den som den är eller på ett tunnbröd. Den ska vara Salt o saftig och gärna smaksatt med vitlök eller peppar. En bit på ca 350-400 gram räcker gott och väl till det här receptet för två rejäla portioner och tar inte mer än 15 minuter att tillaga så står maten på bordet. 

Jag har valt spagetti men ta den pasta ni tycker om bäst eller har hemma. En enkel sås gjord på créme fraiche, en fiskbuljongtärning, citron och örter är allt som behövs förutom fisken.  

2 – 3 port

Det här behöver du :

2 port kokt pasta

400 gram varmrökt lax

 
Såsen :

2 dl créme fraiche 

1 fiskbuljongtärning 

1 pressad citron

2 dl finhackade örter (dill/gräslök/persilja) 

Salt och peppar 

 
GÖR SÅHÄR : 

Koka pastan och låt rinna av. Använd samma kastrull och värm ingredienserna till såsen, låt koka upp nån minut och tillsätt örterna precis på slutet. Smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med pastan fördela laxen över. Klart! Och så otroligt enkelt och gott. 

 

Enkelt och vansinnigt ett gott en måndag som denna, för visst känns det som måndag istället för onsdag?!? Jag är helt vimsig bland dagarna just nu efter alla helger. 

Middag från Nisses

Jag som inte är så jätteförtjust i fisk och absolut inte skaldjur tycker att just varmrökt lax är galet gott! (Och fiskbullar i hummersås förstås) 😜 

Rökt, salt, saftigt och inte som ”kokt fisk” smakar. Fick ett infall igår efter en massa timmar av ärenden på stan att åka förbi Nisses Fisk i Borgholm. Alltid ett rejält utbud och de har dessutom börjat med färdiglagade middagar såsom fiskgryta, fiskgratäng, laxpudding, fiskbiffar mm. Allt ser så läckert ut därinne. Såserna dom har är bland de bästa som finns att köpa med sig hem. 

Dill, sparris och citron, nypotatis mm finns också på plats när det är säsong. Ja, middag från Nisses fick de bli. 

En middag med varmrökt lax, färdig romsås och den goda ”Favoritsåsen” vi brukar köpa. Du behöver bara kokt potatis och lite citron till. Jag kokade potatisen och slungade den sedan med vitlökssmör, dill och pressad citron. Såååå gott! 😜 

En annan nyhet dom hade var de rökta laxfenorna som ”snacks”. Köpte hem ett par stycken att prova. Riktigt goda och saftiga. Alltid kul med nyheter! 

 

Såhär blev det. Två sorters rökt lax, tror det var peppar och örter om jag inte minns fel. Ät och var glad, så vansinnigt gott! Även kall skivad potatis på knäckebröd med lax på är inte helt fel dagen efter. 😜 

Färdigpanerad fisk med hemmagjort potatismos och remouladsås

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips

Halvfabrikat kan vara nog så gott vissa dagar och dessa färdigpanerade är riktigt goda. Citronbitare och frasiga fiskfiléer från Findus fick duga till middag igår då den färska laxen var slut i affären. Dock ett riktigt gott hemmagjort potatismos och remouladsås till det, samt citron och kokta gröna ärtor. Hade egentligen tänkt göra en sås med lax och servera med pasta men det får bli nästa gång det står fisk på menyn. 😛

 

Godaste hemmagjorda potatismoset :

1 kg potatis (Asterix)

4 dl varm mjölk

3 msk smör

2 äggulor

½ tsk vitpeppar

½ tsk salt

1 krm riven muskotnöt

1 nypa socker

*2 tsk citronpeppar + finhackad persilja när jag serverar moset till fisk.

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka potatisen så den är riktigt färdig. Slå av vattnet och tillsätt uppvärmd mjölk. Stöt med rotfruktsstöt och tillsätt även smör och ägg. Jag brukar använda en ballongvisp på slutet när allt är mosat för att få ett lätt och luftigt mos. Smaksätt med vitpeppar, riven muskot och en nypa socker. Smaka av. Potatismos som jag ska servera till fisk smaksätter jag även med citronpeppar samt finhackad persilja.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_fish_citron_citronpeppar

Remouladsås : 

25o gram hemmagjord majonäs

1 dl bostongurka

1½ msk hackad kapris (inlagd)

2 tsk citronsaft

Salt & finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop, smaka av.

Majonäs (250 gram)  : 

2 äggulor + 1 helt ägg

2 dl rapsolja

1½ tsk vitvinsvinäger

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :

Häll ner alla ingredienserna till majonäsen i en skål. Kör med stavmixer tills konsistensen blir som majonäs. Alla ingredienser bör ha samma temperatur före du mixar ihop allt. Smaka av med salt och peppar. Spritsa eller klicka ut på tallriken, eller servera i en liten kopp vid sidan om.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_fiskpinnar_fish

Findus färdigpanerade fiskfiléer. Här är både citronbitare och frasifa fiskfiléer. Jag steker dom plåt i ugnen med lite flytande smör/olja över i ca 15 minuter 175 grader.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_mos

Under tiden fisken är i ugnen förbereder du och smakar av moset.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_fiskratter_fish

Servera med kokta gröna ärtor och extra citron och citronpeppar. Smaklig måltid!

 

Västerbottenpaj med salladslök, sparris och kallrökt lax 

Såklart kommer här min variant på västerbottenpaj efter önskemål. Jag tillagade den enligt mitt ursprungsrecept med två hela ägg samt två äggulor i smeten. Pajdegen gör du enkelt själv eller köper färdig. Misstaget jag gjorde här i all hast var att inte förgrädda pajskalet vilket jag tycker behövs i en så ”blöt” paj. Så förgrädda gärna bottnen, naggad med gaffel cirka 10 – 15 minuter före du lägger i fyllningen. Den blir galet god och passar perfekt till buffé, kräftskiva eller tillbehör.

 

Pajdeg :

150 g smör eller margarin

2 dl mjöl

1 msk vatten

 

Fyllning :

250 gram riven västerbottenost

2 äggulor

2 hela ägg

2 dl grädde

Salt & peppar

1 knippe finhackad salladslök

1 knippe grön sparris

 

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna. Tryck ut pajdegen i en rund form ca 25 cm i diameter. Nagga med gaffel. Ställ i kylskåpet under tiden du förbereder fyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-15 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

 

Topping : 

200 gram kallrökt

Dill

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06160588661697908,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Pajdegen här med nyriven västerbottensost.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.001989040290936828,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Tillsätt finhackad salladslök och vänd runt. Lägg ut ett knippe grön sparris. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.06393479555845261,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Färdiggräddad och klar att dekorera med tunna skivor kallrökt lax som du rullar ihop till rosor samt lite dillvippor. Servera den ljummen eller kall. Lika gott, vilket som.

 

Västerbottenpaj med salladslök, sparris och kallrökt lax 

Såklart kommer här min variant på västerbottenpaj efter önskemål. Jag tillagade den enligt mitt ursprungsrecept med två hela ägg samt två äggulor i smeten. Pajdegen gör du enkelt själv eller köper färdig. Misstaget jag gjorde här i all hast var att inte förgrädda pajskalet vilket jag tycker behövs i en så ”blöt” paj. Så förgrädda gärna bottnen, naggad med gaffel cirka 10 – 15 minuter före du lägger i fyllningen. Den blir galet god och passar perfekt till buffé, kräftskiva eller tillbehör.

 

Pajdeg :

150 g smör eller margarin

2 dl mjöl

1 msk vatten

 

Fyllning :

250 gram riven västerbottenost

2 äggulor

2 hela ägg

2 dl grädde

Salt & peppar

1 knippe finhackad salladslök

1 knippe grön sparris

 

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna. Tryck ut pajdegen i en rund form ca 25 cm i diameter. Nagga med gaffel. Ställ i kylskåpet under tiden du förbereder fyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-15 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

 

Topping : 

200 gram kallrökt

Dill

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06160588661697908,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Pajdegen här med nyriven västerbottensost.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.001989040290936828,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Tillsätt finhackad salladslök och vänd runt. Lägg ut ett knippe grön sparris. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.06393479555845261,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Färdiggräddad och klar att dekorera med tunna skivor kallrökt lax som du rullar ihop till rosor samt lite dillvippor. Servera den ljummen eller kall. Lika gott, vilket som.

 

Laxsallad med sparris & ägg

lchf_lax_laxfileer_laxsallad_ägg_äggsallad_lunch_kall_tips_recept_matlådor_matlista_fisk_fiskrätter

Från pommes och majonäser till veckans nyttiga matlådor. Igår lagade jag upp ett gäng lunchlådor till Nicke. En kall laxsallad med bland annat sparris och ägg. Jag använde faktiskt dillkryddan även här och det blev tummen upp av mannen och en matig sallad när vädret är lite varmare och man jobbar och sliter blev perfekt tyckte han!

 

Jag använde fyra laxfiléer som jag ska upp frysta i kuber och dressade med rapsolja och kryddor och lät ligga framme tills de tinat något. Sen stekte jag på dom i het panna och pressade över citron. Kylde ner och blandade med en matig sallad bestående av kokta sugarsnaps, sparris, gurka, tomat, tomat, rödlök och kokta ägg.

 

Kalla rätter är något som söks på mycket nu till buffér såsom student, skolavslutningar och andra högtider. De är enkla att förbereda och inget som behöver varmhållas så spara receptet om du har nån tillställning i sommar och behöver en riktigt god, matig sallad med lax som alternativ. 😉

 

4 port

Det här behöver du : 

4 laxfiléer

½ dl rapsolja

Trocomare spicy

Dillkryddan, recept HÄR

Chiliflakes


200 gram sparris

200 gram sugarsnaps

1 rödlök

1 kvist romanticatomater

6 kokta ägg

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär laxen i kuber. Ringla över rapsolja och krydda. Låt tinat något före du steker i het panna. Ställt åt sidan att svalna innan du blandar med övriga ingredienser. Förväll sparris och sugarsnaps i saltat vatten någon minut. Häll av och ställt åt sidan att svalna. Skär rödlök, tomater, gurka och ägg och blanda allt med den stekta laxen.

Gurkan kärnar jag ur innan jag skivar upp den så blir salladen inte så vattning.

 

lchf_lax_laxfileer_laxsallad_ägg_äggsallad_lunch_kall_tips_recept_matlådor_matlista_fisk_fiskrätter_sallad

Ingredienserna till denna enkla sallad.

 

lchf_lax_laxfileer_laxsallad_ägg_äggsallad_lunch_kall_tips_recept_matlådor_matlista_fisk_fiskrätter_kryddor

Laxen med alla goda kryddor får tina lite före den steks.

Läckra fiskpaket på grillen

fisk_foliepaket_grillad_fiskpaket_torsk
Gomorron mina vänner! Idag gick jag upp kl 05, bara för att jag inte kan sova för allt fågelkvitter… 😛 Men man hinner ganska mycket när resten av huset sover och inte ens Kean orkar kliva upp. Ska strax åka o jobba men sen efter 22 ikväll är jag ledig till nästa vecka, det ska bli väldigt skönt!

 

Har en liten undran till er som läser Kryddburken på iPad? Jag fick ett mail om att sidan har låst sig till den 20 juli och uppdateras inte på iPad? Fler som känner igen detta problem?

 

Här får ni ett gott tips på fiskpaket du enkelt lägger på grillen och färdigt på 15 – 20 minuter. Såna här paket är ju så smidiga då var och en kan fylla med de dom gillar bäst! Om man inte har för mycket smör i paketen är det väldigt gott att ringla över en kall aioli när de är klara.
Tipsa gärna om ert favorit-paket med fisk – man snöar lätt in på det vanliga potatis och citron etc.

 

2 – 3 port
Det här behöver du : 
5 – 6 kokta potatisar
ca 400 gram torskfiléer (fryst funkar utmärkt)
1 liten purjolök
Citron
Några tomater
Smör
Flingsalt
Peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Använd fördigkokt potatis om du har nån överbliven annars koka dom i skivor så det är nästan färdiga. Skär fisken i bitar och fördela med potatisen på dubbla foliéark. Strimla purjolöken fint och strö över, samt tomat och citronskivor. Här kryddar du sen efter eget tycke och smak, jag brukar ta nån klick smör och bara flingsalt. Nicke vill gärna ha det lite starkt så han pepprar på med Tony´s krydda. Nyp ihop paketen och grilla under lock ca 15 min.

 

fiskpaket_grillad_fisk

 

grilla_fisk_fiskpaket

 

fiskpaket_på_grillen

 

fisk_i_folie_grillad_fiskpaket

 

 

Ugnsbakad lax med färskost, pesto och basilika

ugnsbakad_lax_färskost_pesto
Hur har helgen varit?
Jag har haft fullt upp med jobb och lite annat bestyr omkring mig så först nu sätter jag mig ner vid datorn denna söndagskväll och tömmer kameran. Energin är verkligen inte på topp och helst hade jag gjort ”ingenting” idag men, måste man, så måste man. Ögonen trillar nästan ihop av sig själv men jag ska stålsätta mig ett par timmar till för jag måste även se ”Morden i Sandhamn” på TV4 kl 21.00. Älskar den serien. 😉

Köket har haft sin givna plats på schemat idag och nu ska jag bjuda er på ett otroligt gott recept på ugnsbakad lax med ett täcke av philadelphiaost, pesto och basilika. Det blir såååå saftigt, krämigt och gott och av övriga familjen blev det tummen upp här ikväll.

Portionsförpackade laxfiléer är ju så enkla att tillaga med diverse kryddor och röror på, men detta är en klar favorit. Prova gärna!

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
150 gram philadelphiaost eller annan färskost
3 msk grön pesto
1 knippe finhackad basilika
½ pressad citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Om laxfiléerna är fryst, lägg dom i en ugnsfast form och låt tina under tiden du rör ihop färskosten.
Blanda philadelphiaost med pesto, finhackad basilika, pressad citron och smaka av med salt och peppar. Bred röran över laxen och baka i ugn ca 20 min i 200 grader tillsammans med citron och tomatskivor. Servera med ett gott potatis.

lax_laxfileer_pesto_basilika_färskost_philadelphiaost_ugnsbakad
Philadelphiaost är perfekt till lax då den inte smälter och ”rinner iväg” utan håller sig kvar som ett täcke. Här smaksatt med pesto och finhackad basilika. Smaka av röran med pressad citron, salt och peppar.

lax_laxfileer_recept
Frysta laxfiléer får tina i formen under tiden jag rör ihop färskoströran.

laxfileer_lax_ugnsbakad_täcke_pesto_färskost
Redo för ugnen. Ca 20 min i 200 grader.

pestolax_färskost_philadelphiaost_ugnsbakad_laxfileer
Laxen är färdigbakad!

lax_laxfileer_ugnsbakad_pesto_färskost_philadelphiaost
Servera med ett gott potatismos, nån extra citronskiva och tomat. Smaklig måltid! 😛

Ugnsbakad lax med färskost, pesto och basilika

ugnsbakad_lax_färskost_pesto
Hur har helgen varit?
Jag har haft fullt upp med jobb och lite annat bestyr omkring mig så först nu sätter jag mig ner vid datorn denna söndagskväll och tömmer kameran. Energin är verkligen inte på topp och helst hade jag gjort ”ingenting” idag men, måste man, så måste man. Ögonen trillar nästan ihop av sig själv men jag ska stålsätta mig ett par timmar till för jag måste även se ”Morden i Sandhamn” på TV4 kl 21.00. Älskar den serien. 😉

Köket har haft sin givna plats på schemat idag och nu ska jag bjuda er på ett otroligt gott recept på ugnsbakad lax med ett täcke av philadelphiaost, pesto och basilika. Det blir såååå saftigt, krämigt och gott och av övriga familjen blev det tummen upp här ikväll.

Portionsförpackade laxfiléer är ju så enkla att tillaga med diverse kryddor och röror på, men detta är en klar favorit. Prova gärna!

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
150 gram philadelphiaost eller annan färskost
3 msk grön pesto
1 knippe finhackad basilika
½ pressad citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Om laxfiléerna är fryst, lägg dom i en ugnsfast form och låt tina under tiden du rör ihop färskosten.
Blanda philadelphiaost med pesto, finhackad basilika, pressad citron och smaka av med salt och peppar. Bred röran över laxen och baka i ugn ca 20 min i 200 grader tillsammans med citron och tomatskivor. Servera med ett gott potatis.

lax_laxfileer_pesto_basilika_färskost_philadelphiaost_ugnsbakad
Philadelphiaost är perfekt till lax då den inte smälter och ”rinner iväg” utan håller sig kvar som ett täcke. Här smaksatt med pesto och finhackad basilika. Smaka av röran med pressad citron, salt och peppar.

lax_laxfileer_recept
Frysta laxfiléer får tina i formen under tiden jag rör ihop färskoströran.

laxfileer_lax_ugnsbakad_täcke_pesto_färskost
Redo för ugnen. Ca 20 min i 200 grader.

pestolax_färskost_philadelphiaost_ugnsbakad_laxfileer
Laxen är färdigbakad!

lax_laxfileer_ugnsbakad_pesto_färskost_philadelphiaost
Servera med ett gott potatismos, nån extra citronskiva och tomat. Smaklig måltid! 😛