Smörstekt röding med gräddstuvade kantareller och romanesco

Smörstekt röding med gräddstuvade kantareller

Njutbar fiskmiddag

En av de bästa rätter jag kan tänka mig är smörstekt fjällfisk. Jag har sån tur att jag har jägare/fiskare i Familjen, så förråden av röding och öring fylls på lite då och då när det är älgjaktstider.

De lägger då nät på kvällen och vittjar dem på morgonen innan dagens jakt sätter igång, ett verkligen tidseffektivt sätt att ta reda på det som bjuds i naturen. På väg från jaktpasset blir det ibland också en hel del fjällkantareller som plockas.

Senaste helgen var en sån riktigt lyckad fångstdag, det var bara älgen som klarade sig. Jag fick en påse med några fina fiskar och en stor påse kantareller, det är verkligen guld värt.

Fisken mår bäst av att bara saltas lätt in- och utvändigt och stekas ett par minuter på var sida i rejält med smör.

Sen stänger jag av plattan och lägger på ett lock på glänt, så får fisken steka färdigt under några minuter till. Går det lätt att dra loss ryggfenan så är fisken färdigstekt, låt den annars ligga nån minut till.

Kantarellstuvningen till min fina fisk gjorde jag så här:

Kantareller

Kantarellstuvning 2 port

3 dl kantareller i bitar

25 g smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 färsk, liten rödlök

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter. Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund.

Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen. Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar.

Servera med kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör till.

Den vackra och smakrika romanescon, rödlöken, tomaterna och dillen kom från ekologiska odlaren Ås Trädgård, så det här är verkligen en måltid med den bästa näring och smak jag kan tänka mig.

Romanesco från Ås Trädgård

Romanesco från Ås Trädgård