Njutbar utflykt
Du kanske märkt att det varit lite tyst härinne och på andra sociala medier från mitt håll den senaste tiden.
Jag har befunnit mig i total koncentration av skrivande inför min nya kokbok som kommer före jul.
Det blir en bok tillsammans med den nu högaktuelle LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt.
Han har i dagarna kommit ut med boken Låt bönor förändra ditt liv.
Den boken är skriven tillsammans med Patrik Olsson, blind Typ-1 diabetiker, som just fått en stor förändring i sitt liv tack vare den resistenta stärkelse som finns i just bönor.
Det känns väldigt roligt att göra en bok med Lars-Erik, vi har diskuterat flera bokidéer de senaste åren, så nu är det alltså dags för ett samarbete.
För att få lite luft och avbrott från skrivarbubblan, tog jag och Lennart en tur upp till trakterna kring Åre igår, när vårvärmen gjorde ett tillfälligt besök i Jämtland.
Vårfloden är i full gång häruppe, så det blev besök vid både Ristafallet och Tännforsen, som var fantastiskt mäktiga båda två.
Först gjorde vi ett fikastopp med chokladtryfflar på mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom innan vi for vidare västerut.
Vi hade tänkt äta lunch på Kretsloppshuset i Mörsil, men säsongen har inte satt igång riktigt än, de har bara öppet torsdag till söndag fram till början på juni.
Det blev istället en mycket god hamburgare på Monroe’s i Järpen, det var inga problem att få den utan bröd och pommes frites, med extra bearnaisesås till.
Här hittar du ett av mina recept på hamburgare, komplett med glutenfritt bröd och olika dressingar.
Stärkta av den goda lunchen och ett trevligt samtal med den turkiska kvinna som driver restaurangen, blev det sen flera stopp med promenader för att njuta av det vackra vädret och vattnets mäktiga kraft.
Nu fortsätter jag att skriva vidare, passa gärna på att titta runt i mitt arkiv på över 1500 recept härinne om du behöver matinspiration.
Här kan du se en liten film som jag tog vid Tännforsen igår.
På min Facebooksida hittar du även en video från Ristafallet.
Pepparkakshjärtan på nytt sätt
Som många säkert redan känner till så hittade jag häromåret på ett frökex som nu bakas och säljs av Huså Bröd.
Nu när de frökex jag tagit med hit till Alanya var slut, så kom jag på en ny variant som passar perfekt till jul.
Degen blev väldigt bra, den fungerar fint att kavla ut mellan bakplåtspapper och stansas till pepparkakshjärtan.
Så nu kan alla vi som inte äter gluten eller kakor med mycket kolhydrater också njuta av ett pepparkakshjärta till Lucia och jul.
Jag kryddade smeten med färdig pepparkakskrydda som jag tog med hemifrån, men du kan också blanda egen av mald kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.
Sötman i mina pepparkakor kommer från 1 msk honung, vill du inte ha det så hoppa bara över.
Honungen ger både färg, smak och sprödhet till de här kexen, jag vet inte hur det skulle fungera med björksocker eller sukrin.
Som Kostdoktorn så klokt påpekade häromveckan så är den här mängden honung i ett kakbak närmast homeopatisk ;)
Pepparkakor med frön och kokos
2 dl vatten
50 g smör
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl blå vallmofrön
½ dl kokosflingor
2 msk fiberhusk
2 msk pepparkakskryddor
1 msk honung
ca ½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer. Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så grädda en stund till. Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Vi avnjöt våra pepparkakshjärtan med smör och Roquefort-ost inköpt i den fina frukostbutiken som är den första till höger när man kommer in i Saluhallen.
Jag vill passa på att göra reklam för en god väns blogg, som inte har med mat att göra.
Therese Renåker skriver så många tänkvärda tankar som ger själen den näring den så väl behöver <3
Lucka 12
Njutbara pepparkakor
Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.
Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.
Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.
Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.
Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.
Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.
Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.
Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.
Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.
Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.
Chokladtryffel med passionsfrukt
En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.
Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)
Ät, njut och må gott!
Pepparkakor ca 20 st
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung eller annan sötning
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
2 krm mald ingefära
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.
Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.
Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.
Tomtens Adventskalender lucka 1