Mina bästa pajer, en vegetarisk och en med tacofyllning

Pajtips

Trevlig Trettondagsafton, så var det då dags för den sista av julhelgerna.
 
Hade fått ett mail idag från WordPress, deras nyhet på nya året var att nu kan man använda ett verktyg med AI för att skriva sina blogginlägg…
 
Jag hoppar över det erbjudandet och fortsätter att författa mina recept på egen hand.
 
Idag får du tips på pajer, de passar perfekt att fylla med t ex en svampstuvning med julresterna av rökt fisk, en äggstanning med ost och tärnad julskinka smaksatt med tacokrydda, en vegetarisk fyllning med grönkål, fetaost och nötter.
 
Ja du hör ju, det finns mängder med goda fyllningar till ett pajskal.

Här nedan följer recept på två av mina godaste pajer, båda med glutenfritt skal av mandelmjöl.

Pajskalet passar väldigt bra både som tillbehör till tacofredagens färs eller till en vegetarisk festmiddag.

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt tråkig och intetsägande mat.

Jag har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Det gröna, och vi som äter det, mår bäst av sällskap av goda proteiner och framförallt fetter, på det sättet kan vi tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer i grönsakerna.

Gröna, sköna tillbehör

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör

Så att äta en råkostsallad utan dressing eller kokta grönsaker utan smörklick är alltså ingen bra idé, något jag sett rekommenderas som viktminskningsmetod på flera ställen.

”Vid en extremt fettfattig kost kommer upptaget av de fettlösliga vitaminerna att minska och leda till vitaminbrister i kroppen.

Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna finns.”

Raderna kommer från en artikel på Netdoktor läs gärna mer här.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet lagade jag mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra kockar på den tiden inte alls gillade.

Det är just såna näringsrika och smakfyllda vegetariska rätter jag skapat till mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”, läs gärna mer om dem och mina andra kokböcker i länkarna längst ner i inlägget.

Det glutenfria pajskalet som följer fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk valfri sötning.

Spenatpaj med getost ca 3-4 port

5 ägg

½ liter bladspenat

3 dl crème fraiche

2 dl keso

Salt och peppar

Riven muskotnöt

Att strö över:

200 g tärnad getost

1 dl kärnfria oliver

10 cocktailtomater

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg spenaten över pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad getost, oliver och halverade tomater.

Grädda i 30-40 min på 175°, låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

För att få riktigt jämna och fina bitar, kyl då ner den först innan den skärs upp och värms i ugnen på 150° i ca en halvtimme..

Pajen går också bra att frysa, ta fram den i god tid för långsam upptining i kylskåp.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Vill du ha fler tips på min typ av lättlagad mat så gärna en titt på mina kokböcker, du hittar dem här på Bokus men de finns även i den övriga bokhandeln och på Biblioteken.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Långkok med smak av trattkantarell

Långsamt tempo

Här får du ett av de recept jag lagat på vedspisen i min stuga i norra Dalarna.

Där lever jag ett mycket lugnt och stilla liv, där passar verkligen bra att laga långkok, jag använder vedspisen samtidigt som den ger värme i stugan.

Jag väljer att leva nästan helt utan kontakt med omvärlden när jag är där ute i skogen, passar på att ta en digital detox.

Ta gärna en titt på den här filmen av Anders Hansen på SVT Play som gick på TV i måndags, om vad som händer med vår hjärna i den digitala åldern.

Har du lite tid över nån dag så titta även på det här mycket intressanta programmet om att Vägra sociala medier med skådespelaren Adam Lundgren, som själv är väldigt skeptisk till Facebook och Instagram.

Att ibland få stänga av nyhetsflödet i sociala medier och all annan form av påträngande information, är fantastiskt skönt.

Att några dagar gå in i en annan typ av verklighet, där ljuset och vädret är det enda som styr dagens aktiviteter, ger en känsla av total frid hos mig.

Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter

1 kg oxlägg i skivor eller oxsvans

2 dl smörstekta trattkantareller

2 dl benbuljong

50 g smör

1 stor morot

2 gula lökar

2 msk timjan

1 msk rosmarin

1 dl vin

Salt och peppar

Vatten så det täcker

Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.

Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.

Rör ner örterna och svampen, häll på vinet och buljongen.

Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till det feta köttet.

Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks, koka upp och låt sjuda under lock i ca 2½-3 timmar.

Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.

Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.

Servera köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik.

Lingon är också gott till, här hittar du min sockerfria lingonsylt.

Vill du stötta mitt skrivande och samtidigt få många fler recept på långkok och vår traditionella mat, så köp gärna Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den är en samlingsutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Boken innehåller förutom Annika Dahlqvists kapitel även ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.

Läs mer om SLVs nya kostråd för äldre här hos Annika, nu har det äntligen kommit rekommendationer om mer fett och protein i maten.

Mina tankar om smör och 2 goda kryddsmör

Hur kan du äta så mycket smör?

Ja, den frågan fick jag faktiskt för några år sen när jag deltog i en hälsoresa…

Mitt svar då, samma som om jag skulle fått frågan idag; För att det får mig att må så bra.

Nu efter 10 år med glutenfri LCHF-kost äter jag varje dag extra smör till maten, det har varit otroligt välgörande för min hälsa.

Jag märker en klar försämring i min fibromyalgi om jag under några dagar får i mig för lite smör och annat fett, jag blir kraftlös och får mer ont i kroppen.

Så de största skälen till att jag äter rejält med fett är för att jag håller mig mätt längre och framför allt för att mitt ökade fettintag bidragit till att jag är så frisk idag, vikten är också på den lägsta nivån sen 30 år.

Jag äter alltså alltid extra smör till min mat, inte minst för att det gör maten så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, det är därför alla som går över till att äta mer av det naturliga fettet från animalier plus smör och kokosolja tycker att LCHF-mat är så fantastiskt god.

Jag väljer att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar egen fond på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna.

Fet fisk, skaldjur, nötter, ägg, majonnäs, getost och olivolja hör också till favoriterna på min tallrik, och förstås gröna tillbehör, nu på vintern oftast varma, smörstekta grönsaker.

Ann Fernholm skriver ett mycket intressant förord om fettets betydelse för mättnad och smaksinne i min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt (129 kr på Adlibris Bokrea).

Vitlökssmör 2 port

100 g rumstempererat smör

2 msk finhackad persilja

1-2 finhackade vitlöksklyftor

1 tsk pressad citron

Salt, jag hade ett svart lavasalt

Rör smöret väl med vitlök, persilja och citron.

Smaka av med salt, jag tycker det är gott med rejäl sälta i kryddsmör.

Tacosmör

150 g smör

2 msk tärnad röd paprika

2 msk tärnad gul paprika

1-2 msk hemgjord tacokrydda

1 riven vitlöksklyfta

1 krm balsamvinäger

Lite pressad citron

1 msk sockerfri chilisås

Chiliflingor

Salt

Ta fram smöret och lägg i en bunke, låt stå så det blir rumstempererat.

Häll över alla kryddor och den finhackade paprikan.

Rör smöret smidigt och poröst, enklast med elvisp, lägg upp i en skål och kyl.

Ta fram en stund innan serveringen, så kommer alla smaker fram mer.

Här nedan en bild från igår, när vi hade en picknick uppe vid borgen i Alanya.

Våren kom igår efter en väldigt regnig och kall vinter, så vi hade det alldeles underbart i grönskan.

Brynt vitlökssmör och lite tankar kring smör

Revbensspjäll av lamm med brynt vitlökssmör

För ännu godare mat

Nu när vi börjar gå mot kyligare tider så äter jag mer smör igen till min mat, till skillnad mot sommarmaten som bestått mycket av sallader med olika röror och olivoljedressingar.

Gott det med, men jag känner att jag inte får riktigt lika mycket energi av det, så nu är det fetare mat som gäller under vinterhalvåret.

Smöret gör mig inte bara mer mätt och belåten, det gör även att maten smakar så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, tänk bara på smörstekta kantareller, vilken njutning.

Torskrygg med fjällkantareller brynta med smör och varmrökt bacon

På bilden ovan ser du en torskrygg vi åt häromdagen, min svåger var till Nordnorge och fiskade nu i höst så vi fick en rejäl bit torskrygg.

Det blev riktig gourmetmat tillsammans med kantareller från Jämtlandsfjällen, örter från balkongen, tomater från min systers växthus och en bit getädelost från Åsbergets Getgård.

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Brynt vitlökssmör

150 g smör

4 stora vitlöksklyftor

2 msk pressad citron

2 msk hackad persilja

Havssalt och nymald vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.

Vispa ner vitlöken i smöret med elvisp, kör en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med persilja, salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt.

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.

Brynt vitlökssmör

Jag väljer också att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar ofta egen buljong på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna när jag handlar i en manuell köttdisk.

I min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män finns det gott om den typen av mat, som förstås passar alla som äter en ketogen kost.

Omslagsbilden är ett bra exempel på just den mat som jag tycker bäst om så här års.

Jag köpte entrecôten till fotograferingen av Diabeteskokboken i fjol på Lilla Saluhallen i Östersund.

Den kom från en gräsbetande fjällko från Alsen och blev otroligt god med örtsmör och baconlindad sparris.

Vill du veta mer om fettets betydelse så har Ann Fernholm skrivit ett mycket intressant förord om hur viktigt det är för både vår mättnad och smaksinne i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

De senaste dagarna har vi haft riktigt kyligt på vår semester i Jämtland, här nedan ser du några bilder från höstdagjämningens utflykt till Fjällhalsen i Bydalsfjällen.

Då fick vi vara med om höstens första snöstorm, så det blev fika inne i bilen.

Jag hade med en burk ankleverpaté som jag hade köpt på Wijnjas Grosshandel på Kungsholmen, den smakade väldigt gott till kaffet.

Snöstormen dyker upp helt plötsligt

7 sorters kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat
Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Feta, nyttiga och goda tillbehör

Jag fortsätter på samma tema som i mitt förra inlägg, där jag tipsade om 7 äggrätter.

Idag får du 7 goda tips på hur du kan smaksätta smöret till maten.

Jag äter alltid extra smör till min mat, inte minst för att det gör maten så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, det är därför alla som går över till att äta mer av det naturliga fettet från animalier plus smör och kokosolja tycker att LCHF-mat är så fantastiskt god :)

Men de största skälen till att jag äter rejält med fett är för att jag håller mig mätt längre och framför allt för att mitt ökade fettintag bidragit till att jag är så frisk idag.

Jag väljer att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar egen fond på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna.

Fet fisk, skaldjur, nötter, ägg, majonnäs, getost och olivolja hör också till favoriterna på min tallrik. Och förstås en hel del grönt som tillbehör.

Jag märker en klar försämring i min fibromyalgi om jag under några dagar får i mig för lite smör och annat fett, jag blir kraftlös och får mer ont i kroppen.

Ann Fernholm skriver ett mycket intressant förord om fettets betydelse för mättnad och smaksinne i min Långkok för LCHF och Paleo.

Här kan du läsa lite mer om hur viktigt det är med fett i maten hos Dr Annika Dahlqvist.

Annika och jag skrev boken LCHF för seniorer tillsammans för några år sen, där skriver hon ett långt förord om alla fördelar en LCHF-kost för med sig.

Boken riktar sig förstås inte bara till äldre utan fungerar för alla som tycker om naturligt god, gammaldags husmanskost.

Just nu har Bokus rea på mina kokböcker samt många andra böcker med hälsosam mat, lagom till den tid på året som många vill ta tag i och förbättra sin livsstil.

Här länk till alla hälsoböcker under kategorin Nystart hos Bokus.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Många är tyvärr lite fettskrämda fortfarande, har fått kommentarer även bland LCHF-are av typen:

”Hur kan du äta så mycket smör…?”

Jag har ju under de snart 6 år som jag ätit LCHF kommit fram till vad som passar just min kropp bäst och det är 3 mål mat om dagen med mycket fett tillsatt.

Fasta och halvfasta som 5:2 och 16:8 fungerar inte för mig, jag får mer värk om jag inte tillför bra bränsle med jämna mellanrum.

Smörhus

Jag har ett lite speciellt sätt att känna när det är dags att äta. Magen kurrar  ju inte längre som förr när jag åt en kolhydratbaserad kost.

På mig är det istället de små musklerna i underarmarna och i ansiktet som säger till när det är dags för påfyllning.

De börjar strama, pirra och småvärka lite. Fortsätter jag då utan att äta något så blir nästa steg att jag blir trött och matt.

Hjärnan och motoriken hänger inte med riktigt och jag blir då inte nåt vidare uppmärksam om jag sitter och skriver vid datorn, är ute och går eller ännu värre, kör bil.

Så det allra bästa för mig är att äta ungefär var 5 timme. Det blir lagom mellan frukost, lunch och middag.

Getost och ekologiskt smör i Turkiet

När vi är i Turkiet blir det ofta även ett mellanmål till kaffet på eftermiddagen, som ett frökex med smör eller en ostrulle.

Vi tar också en energidrink innan långpromenaden på förmiddagen, den ger kraft och energi till flera timmars promenad och jag är inte trött ens när jag kommer hem.

Den är ett mycket bra sätt att få i sig en daglig dos av den nyttiga kokosoljan, antioxidantrika kryddor och C-vitamin.

Smör från Kittelbergets Gårdsmejeri

Smör från Kittelbergets Gårdsmejeri

Brynt vitlökssmör

Kryddsmör med Tomat och Purjolök i Paprikaring

Kryddsmör med tomat

Kryddsmör Fajita

Kryddsmör Fajita

Feta-smör

Kaviarsmör med äggula och dill

Örtsmör

Tacosmör

Fler tips och recept på fet och god lågkolhydratmat hittar du i mina kokböcker.

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om böckerna.

Priserna är just nu otroligt låga, LCHF för seniorer kostar bara 49 kr och de övriga två 79 kr.

Reapriser på Bokus

Reapriser på Bokus


Mycket fett hjälper diabetiker

nystromtoppskriver GP och syftar väl på Fredrik Nyströms studie som  publicerades 2012.

Nu har man tydligen analyserat vidare (?), men hur som så säger Professor Fredrik Nyström i GP:
Det finns ingen studie tidigare som tittat på just kolhydratfattig kost och inflammation vid diabetes. Den inflammation vi mäter i studien tror vi är den inflammation som sitter i kärlen och som är ett tecken på åderförkalkning. Det i sin tur ger hjärtinfarkt och stroke, säger professor Fredrik Nyström som är en av de forskare som lett studien.

Detta är ju något av det viktigaste vi kan göra för att kunna få eller behålla en hälsa, att sänka inflammationsnivån i kärlen och i kroppen.
Denna ständiga och kroniska inflammation som de allra flesta av oss går runt med leder förr eller senare till allvarlig sjukdom.

När man äter kolhydratfattigt och med mer fett (LCHF) så försvinner automatiskt många av de sockerarter som är inflammationsskapande, och som ju är en  kugge i ”blodsockerhjulet”.

Bilden är tagen från en artikel i aftonbladet om Motion, frukt och vitaminer – en bluff?