Marinerat sidfläsk med kaffe och kanel
Foto Mikael Eriksson

Smakrik fläsksida

Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.

Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.

Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.


Grillat, kaffemarinerat sidfläsk

700 gr färskt sidfläsk i bit med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk glutenfri tamarisoja

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk kanel

½ tsk vitpeppar


Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.

Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen.
Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.

Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.

Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.

Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.

Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.

Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.

Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.

Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…

Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.

Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.

Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Kokbokstips inför Fars Dag

Reklam för mina kokböcker

Fars Dag närmar sig, i år är det alla pappors dag den 12 november.

Vill du hjälpa din pappa att bli en bättre kock och på samma gång få en möjlighet att förbättra sin livsstil?

Då hittar du länkar till mina kokböcker på Bokus här nedan, de finns även på andra nätbokhandlar och i den lokala bokhandeln.

Nedanför länkarna ser du några bilder från de olika kokböckerna.

Alla recept i mina kokböcker är glutenfria och utan tillsatt socker, men de innehåller förstås väldigt många goda smaker.

Jag blir både glad och tacksam om du vill dela inlägget vidare till dina vänner, så fler får chansen att upptäcka mina kokböcker.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

Birgitta Höglund bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (Finns endast som E-kokbok), skriven med Annika Dahlqvist

Fläsklägg och blomkålsstomp med pepparrot och brynt smör från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Pepparnötter med ädeloströra från Baka med frukt & grönt
Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Några smakprov från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Krämiga blåmusslor från mina bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Tjälknöl från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Farsdagstips 2 – Lamm Korma

Lamm Korma
Foto Veronica Kindblad

Indisk favorit

Jag är väldigt förtjust i indisk mat och framförallt i Lamm Korma.

Ett mustigt långkok med krämig smak av cashewnötter, kokos, ingefära, vitlök, kardemumma och citron.

Du hör ju, det kan ju knappt bli bättre, så passa på att laga den här grytan till Far på söndag.

Här kan du beställa Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken där receptet finns, så kan han bjuda tillbaka en annan gång.

Lamm korma med kikärtor och blomkålsris 4 port

500 g benfritt lammkött

3 dl kikärtor

2 dl cashewnötter

2 dl kokosgrädde

2 dl kycklingbuljong

1 dl kokosolja

1 gul lök

1 bit färsk ingefära, ca 1 dl skuren

3 vitlöksklyftor

2 msk gröna kardemummakapslar

1 msk korianderfrön

1 msk gurkmeja

1 msk spiskummin

1 msk kanel

ca ½ msk salt

1 tsk chiliflingor

1 pressad citron

Grovhacka och mixa cashewnötter, ingefära, lök och vitlök.

Har du ingen mixer så hacka det riktigt fint istället.

Krossa kardemummakapslarna lätt i mortel, låt en del vara hela.

Rosta kryddorna i en torr, het stekpanna ett par minuter under omrörning, så utvecklas smakerna mer.

Skär köttet i strimlor, stek i kokosolja i en gryta ett par minuter tills det fått lite färg, krydda med salt.

Blanda ner nötpastan med köttet och låt fräsa med några minuter. Rör om mot botten så det inte bränns fast.

Blanda ner kryddorna, kokosgrädde och kycklingbuljong, blanda om väl.

Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 1½ timme, tills köttet är riktigt mört och såsen kokat sig tjock, blir den för tjock så späd med lite vatten.

Vänd ner kikärtorna, smaksätt med citronsaften och eventuellt lite mer salt. och servera med blomkålsris eller broccoli.

Farsdagstips

Magic Bullet Coffee
Foto Mikael Eriksson

Fars Dag

Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden i sin dagliga mat.

När man drar ner rejält på kolhydraterna är det viktigt att öka på fettet för att få ett stabilt blodsocker.

Här hittar du boken på Adlibris och här på Bokus, den finns också i vanliga bokhandlar.

Min variant av kaffet är kryddat med kanel och kardemumma, det ger en riktigt härlig smak.

Spiced Magic Bullet Coffee 1 port

1 kopp kaffe

1 msk kokosolja

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

Ev lite salt

Blanda lite kaffe med kokosolja, kanel och kardemumma i en kopp, så kryddorna blandas väl.

Häll på resten av kaffet och krydda gärna med lite salt, det förhöjer smaken på kaffet.

Rör om en stund i koppen tills det svalnat lite och drick försiktigt, för kokosoljan lägger sig som ett lock över och bevarar värmen länge.

Du kan också mixa kaffet så fördelas fettet jämnt i hela koppen.

Här hittar du länkar till mina övriga kokböcker, de passar förstås fint som present till Far de också 🙂

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

2 sorters mousse till efterrätt eller tårtfyllning

Gammaldags Farsdagsdessert

När jag var liten bjöds det ofta på gräddiga mousser och fromage när det var fest.

Nu får man det inte så ofta, så jag slår gärna ett slag för de här näringsrika och läckra små desserterna.

De är perfekta att servera i små glas eller moccakoppar, det behövs inte en stor dessert efter en middag.

Våra äldre släktingar behöver äta mer av både ägg och grädde för att inte bli svagare, då är en sån här efterrätt riktigt bra att ta till.

Moussen passar också bra att ha som tårtfyllning, jag gjorde många såna tårtor när jag jobbade på restaurang.

Här hittar du min sockerkaka gjord med björksocker om du vill ha en tårta som inte höjer blodsockret nämnvärt.

Mousse är också god att ha som fyllning i mandelmusslor, en gammal klassisk juldessert.

Du hittar recept på fler desserter och glutenfria bakverk i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, mitt bästa julklappstips så här i god tid.

Gräddtårta på björksockerkaka

Hallonmousse

4 äggulor

4 gelatinblad

3 dl mixade och passerade hallon

2 dl grädde

ev 1-2 msk valfri sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa gulor och ev sötning riktigt vitt och pösigt, diska visparna och vispa grädden, inte alltför hårt.

Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta på svag värme i lite hallonsås.

Vänd ner den vispade grädden försiktigt i äggulorna.

Blanda ner gelatinröran i resten av hallonsåsen.

Rör ner en sked av gräddsmeten i hallonen, vänd ner tillbaks i grädden, blanda försiktigt.

Häll upp i små glas eller skålar. Den här satsen räckte till 8 små portioner.

Servera med vispad grädde och hallon.

Mangomousse ca 8 portioner

3  äggulor

2 dl grädde

3 gelatinblad

 250 g tärnad mango

1 msk pressad lime

1 msk honung, indiansocker eller valfri sötning

1 krm vaniljpulver

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och mixa mangon nästan slät.

Vispa äggulor och vald sötning riktigt tjockt, diska visparna och vispa grädden rätt tjock i en annan bunke.

Krama ur och smält gelatinbladen i limesaften.

Rör ner lite av äggsmeten i det smälta gelatinet och blanda tillbaks allt i äggsmeten igen.

Rör ner mangopurén och vänd försiktigt ner grädden. Häll upp i små glas, koppar eller skålar.

Ställ att stelna i kylen minst 1 timme.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

 

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Magic Bullet Coffee och kokbokstips till Fars Dag

Magic Bullet Coffee
Foto Mikael Eriksson

Fars Dag

Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden, när man drar ner rejält på kolhydraterna för att få ett stabilt blodsocker.

Så här beskriver Lars-Erik receptet:

Ett kaffe man står sig på. Vanligt kaffe brukar drickas i socialt syfte och för att få en liten energikick.

Det här kaffet kan faktiskt ersätta en hel frukost om det kniper.

Här hittar du boken på Adlibris och här på Bokus, den finns också i vanliga bokhandlar.

Här har jag kryddat kaffet med kanel och kardemumma, det ger en riktigt härlig smak.

Bilderna nedanför receptet visar fler rätter från kokboken, de är tagna av Mikael Eriksson.

Spiced Magic Bullet Coffee 1 port

1 kopp kaffe

1 msk kokosolja

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

Ev lite salt

Blanda lite kaffe med kokosolja, kanel och kardemumma i en kopp, så kryddorna blandas väl.

Häll på resten av kaffet och krydda gärna med lite salt, det förhöjer smaken på kaffet.

Rör om en stund i koppen tills det svalnat lite och drick försiktigt, för kokosoljan lägger sig som ett lock över och bevarar värmen länge.

Du kan också mixa kaffet så fördelas fettet jämnt i hela koppen.

Tipsruta:

Testa gärna att blanda i ett rått ägg för en mer mättande kaffedrink.

Mixa då ägget tillsammans med kaffet, kokosoljan och kryddorna. Du får då en proteindryck med smak av latte.

Fläsklägg och blomkålsstomp med pepparrot och brynt smör
Foto Mikael Eriksson

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Fiskgratäng med kräftstjärtar
Foto Mikael Eriksson

Dillhollandaise, Pepparsås och Örtsmörsås
Foto Mikael Eriksson

Fars dag 2014 i bilder

fars_dag_frukost_smörgåstårta
Hej alla fina bloggläsare! Måndag igen och vi lämnar en mysig helg bakom oss. Fars dag har firats med paket och tårta och allehanda påhitt. Barnen älskar när de får överraska och pyssla inför såna här högtider. Ja, det gör jag också… :-P

På lördagen när jag ändå stod och garnerade smörgåstårtor som jag hade beställning på passade jag på att göra en mindre till Nicke som vi fick gömma undan väl i kylskåpet så han inte skulle hitta den. På söndagsmorgonen hjälptes vi åt och förberedde en frukostbricka och plockade fram lite små presenter och kort som barnen gjort. Ni som läst bloggen ett tag vet att Nicke har en enorm förkärlek till just pepparkakor så när vi var och handlade sist fanns dom i affären så vi slog till på en burk hjärtan och självklart en tub ädelost. Till det en lättvinsglögg från Dufvenkrooks och en nivea-kit med duschcreme och deodorant.

Vi smög in i sovrummet till en rävsovande pappa och gratulerade honom. Alla kröp vi ner oss i sängen, inklusive Kean – riktigt mysigt med alla samlade! ♥ Hela smörgåstårtan åt han upp också, med vissa små undantuggor som hette Kean… ;-) Han blev glad för sina små presenter och kort och mätt blev han också!

Denna dag ville Joline dessutom bjuda ut pappa på restaurang helt själv så dom åkte ner till borgholm och hamnade på Sörens och åt riktig god mat. Gulligt av henne… Hamburgare till Nicke förstås och Joline valde en fläsknoisette B/W.

En härlig dag med mycket bus och skratt och goa kramar och pussar, precis som det ska vara! ♥

smörgåstårta_fars_dag_lax_skaldjur
Den ”lilla” smörgåstårtan med skagenröra, mjukost, ägg och laxrosor bara till pappsen! ;-)

fars_dag_frukostbricka
Morgonens förberedelser…

fars_dag_morgon
Och mys i sängen. :-P

sörens_borgholm_fars_dag
Här är Nicke och Joline på Sörens restaurang i Borgholm. Nickes tallrik förstås. ;-)

sörens_borgholm_söndagsmiddag
Och Jolines…

fars_dag_middag_sörens_borgholm
Dom har riktigt god mat på Sörens så dit kan jag rekommendera ett besök.

dennis_bäckman
Och sist men inte minst min egen pappa Dennis som såklart är på tok för långt borta såna här dagar… 140 mil känns som halva jordklotet men vi pratade i telefon i alla fall och han skickade över en bild till mig från en fisketur i fjällen.

Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

Kladdkakans dag

Förra helgen var jag bjuden på kalas hos min systerson och hans fina familj. De är mycket roade av matlagning och bakning, så det serveras alltid något riktigt läckert.

De bakar alltid något som även jag kan äta, den här gången en alldeles underbart god chokladkladdkaka.

Den gick hem även hos barnen, min systerdotterdotter på 4 år sa hänfört: Det här var den godaste tårta jag ätit…

Det är inte ofta jag delar med mig av recept som inte är mina egna. Men idag gör jag ett undantag.

Det är visst kladdkakans dag idag, så då passar det ju fint med en nyttigare variant än de flesta man hittar på nätet och i kokböcker.

På söndag är det ju dessutom Fars dag, så ett bakrecept som det här kan passa fint även då.

Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk (inbunden)

Receptet kommer från boken Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer.

Det märks när man tittar på topplistorna över sålda böcker att det är väldigt populärt att baka utan socker och gluten idag.

Själv hade jag den stora äran att få bidra med recept som passar barn (och vuxna) till Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar (inbunden)

Du får idag receptet precis som det är direkt ifrån boken Smarta sötsaker.

Du som äter LCHF kan förstås minska på dadlarna och använda kokosnötmjöl istället för bovetemjöl om du vill.

Ändra då mjölmängden från 2 dl bovetemjöl till 1 dl kokosnötmjöl, annars blir kakan lätt torr.

Minska även dadlarna till hälften och öka på kokosoljan till det dubbla istället, så får du till en kaka med mindre kolhydrater och mer fett.

Jag ska testa att baka den här kakan till jul med torkade aprikoser. Det tror jag kan bli riktigt gott, jag gillar dem bättre än dadlar.

Chokladmoussen till toppingen kan du söta med banan istället för honung om du vill eller ta nån annan sötning.

Chokladkaka med hallon och crème fraiche

Chocolate Chai Mudcake 10-12 bitar

3 dl dadlar utan kärna

2 dl vatten

1½ dl mandel eller hasselnötter

1 dl kokosolja

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

1 msk bakpulver

2 dl bovetemjöl eller rårismjöl

3 msk kakao

2 äggulor

3 dl kokosmjölk

4 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Koka dadlar och vatten på svag värme tills det blir en grötaktig massa, i cirka en kvart.

Mixa nötterna till mjöl, i med dadlarna, kokosoljan, kryddor, bakpulver, mjöl, kakao och äggulor.

Kör på full effekt och tillsätt kokosmjölken lite i taget. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten.

Fördela smeten i en springform och grädda mitt i ugnen, i ca 50 minuter.

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chokladmousse till topping

2 mogna avokador

½-1 dl kakao

2 msk honung

2 dl vatten

Valfritt: 2 dadlar utan kärna

Mixa tålmodigt, gärna med stavmixer, tills du har en fluffig och slät mousse. Späd eventuellt med lite mera vatten.

Chokladkladdkaka Paleo/LCHF


Barnens överraskning till far i huset!


Har ju alldeles glömt bort att visa så fint barnen ordnade på Fars dag i söndag… God frukost med massa små överraskningar och teckningar dom hade gjort!  Efter middagen senare på kvällen bjöd dom på marängswiss också… ;-)

Och jag håller med dom, han ÄR världens bästa pappa… Å min underbara make… :-P


Fina pappa Nilsson!

The post Barnens överraskning till far i huset! appeared first on Kryddburken.se.

Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky


Fars dag idag! Älskade pappor runtom i världen idag är det just eran dag. Både här hemma, på kyrkogården och i norrland finns dom oss nära idag…

Alla tänker vi på dom på vårt sätt och alla betyder dom mycket i våra hjärtan! Nickes pappa finns ej med oss men han lever ändå här med oss i vårt hus på nåt sätt. Max & Joline har sin ”bästaste pappa Nicke” och jag har min pappa Dennis många mil uppe i norr, långt ifrån mig som jag saknar enormt… Man ska ändå vara tacksam för de man har, alla har det inte så fint trots allt…

Vi har firat vår Nicke här hemma idag med frukost och små presenter, kort, choklad och teckningar från barnen. En stund på kyrkogården hos Bertil och tänt ljus. Min svärfar, barnens farfar och Nickes pappa.

Lite senare, hemma igen lagade jag till denna middag och strax är det barnen som fixar dessert lagom tills ”Solsidan” början! Jag får återkomma till den imorgon för nu tar vi kväller här i Öj, trötta och nöjda efter en lång dag fylld av känslor, bus och god mat!

En fin, eftertänksam dag på alla sätt… 

Fläskfile citrus 6-8 port
2 fläskfiléer, ca 400 gram styck
Olja + smör till stekning
1-2 msk hemmagjort örtsalt
2 msk vetemjöl
7 dl vatten
2 st fond du chef grönsak
3 rengjorda och sköljda clementiner
2 rengjorda och sköljda lime
1 rengjord och sköljd citron
1 bruk creme fraiche
150 gram sugar snaps
150 gram färska chmapinjoner
Några varv med pepparkvarnen

GÖR SÅHÄR:
Putsa fläskfiléerna och skär i ca 1½ cm tjocka skivor. Banka ut dom lätt med köttklubba. Bryn i het stekpanna så de får fin färg på bägge sidorna. Krydda med örtsalt. Slå på vatten och tillsätt fond du chef grönsaksbuljong. Halvera clementiner, lime och citron.

Pressa ur juicen ur dom i stekpanna och lägg i de hela skalen och låt puttra med ca 10 min. Tryck ut alls juice ur citrusfrukterna med en träslev mot kanten och plocka sedan upp dom. Rör ner en burk creme fraiche i såsen. Dra några varv med pepparkvarnen. Tillsätt sugar snaps och skivade champinjoner. Låt puttra nån minut bara. Smaka av med salt och peppar. Servera med hasselbackspotatis, skyn från stekpannan och färsk timjan.


Fars dag-middagen förbereds. Tittar ni riktigt nog kan ni kanske ana barnens dessert dom ska ordna med lite senare också! :-P


Champinjoner…. ;-)


Hasselbackspotatis är en stor favorit här hemma.


Fläskfilen lätt bankad med köttklubban.


Clementiner och lime. Citron ska också vara med för att sätta extra syra och piff på grytan.


En bottenredning med pudrat mjöl över köttet innan vätskan tillsätts.


Vatten, buljong och citron får nu puttra ner ca 10 min och ge härlig smak till grytan.


Sugar snaps och champinjoner ger fina kontraster.


En burk creme fraiche…


Hasselbackarna är klara och dags för servering!


Smaklig måltid på fars dag alla pappor!

The post Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky appeared first on Kryddburken.se.