Korv på längden och tvären

Lättlagade korvrätter

Korv har ända sen jag var liten varit en stor favorit. Förr blev det väldigt ofta falukorv, spaghetti och ketchup.

Sen jag gick över till mat med mindre kolhydrater och mer fett, så har min smak för korven ändrats rejält.

Nu är det bara kvalitetskorv med hög kötthalt som hamnar på mitt bord och inte särskilt ofta.

Men ibland är det gott och enkelt att ta till korv till middagsmat, när matlagningslusten inte är så stor.

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till den. Som extrabonus får du här länk till ett av mina recept på ketchup.

Vill du testa att göra korv själv på ett riktigt enkelt sätt, så hittar du det receptet här.

Korvgratäng 1 port

200 g falukorv

1 dl brynt skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Kokt lammkorv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port

4-6 råa korvar, jag hade lammkorv

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 lök

1 msk salt

Vatten så det täcker korven

Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt.

Täck med kallt vatten och låt koka upp. Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är.

Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter.

Kokt köttkorv

Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port

3 dl kokt blomkål i små buketter

1 dl strimlad purjolök

2 msk smör

1 msk fransk senap

2 ägg

Örtsalt och vitpeppar

Mixa den kokta blomkålen tillsammans med äggen. Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen.

Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning. Krydda med örtsalt och peppar. Servera till den kokta korven.

Kesoröra med örter till grillkorv 2 port

1 burk keso

2 dl finhackade örter

1 röd paprika

½ grönt äpple

½ dl majonnäs

Några droppar Worcestershiresauce

Havssalt och svartpeppar

Hacka några olika örter som du tycker om. Mina favoriter i en sån här röra är citronmeliss, timjan och persilja.

Skär äpple och paprika i små tärningar. Rör samman keso och majonnäs, krydda och blanda ner allt hackat.

Låt stå en stund i kylen så mognar smakerna fram.

Falukorv med ketchup


Korv på längden och tvären

Lättlagade korvrätter

Korv har ända sen jag var liten varit en stor favorit. Förr blev det väldigt ofta falukorv, spaghetti och ketchup.

Sen jag gick över till mat med mindre kolhydrater och mer fett, så har min smak för korven ändrats rejält.

Nu är det bara kvalitetskorv med hög kötthalt som hamnar på mitt bord och inte särskilt ofta.

Men ibland är det gott och enkelt att ta till korv till middagsmat, när matlagningslusten inte är så stor.

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till den. Som extrabonus får du här länk till ett av mina recept på ketchup.

Vill du testa att göra korv själv på ett riktigt enkelt sätt, så hittar du det receptet här.

Korvgratäng 1 port

200 g falukorv

1 dl brynt skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Kokt lammkorv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port

4-6 råa korvar, jag hade lammkorv

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 lök

1 msk salt

Vatten så det täcker korven

Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt.

Täck med kallt vatten och låt koka upp. Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är.

Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter.

Kokt köttkorv

Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port

3 dl kokt blomkål i små buketter

1 dl strimlad purjolök

2 msk smör

1 msk fransk senap

2 ägg

Örtsalt och vitpeppar

Mixa den kokta blomkålen tillsammans med äggen. Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen.

Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning. Krydda med örtsalt och peppar. Servera till den kokta korven.

Kesoröra med örter till grillkorv 2 port

1 burk keso

2 dl finhackade örter

1 röd paprika

½ grönt äpple

½ dl majonnäs

Några droppar Worcestershiresauce

Havssalt och svartpeppar

Hacka några olika örter som du tycker om. Mina favoriter i en sån här röra är citronmeliss, timjan och persilja.

Skär äpple och paprika i små tärningar. Rör samman keso och majonnäs, krydda och blanda ner allt hackat.

Låt stå en stund i kylen så mognar smakerna fram.

Falukorv med ketchup


Falukorvsmacka med stekta ägg

falukorvsmacka_ägg_stekt_äggmacka
Ingen dålig korvmacka det här. En av makens favoriter! Vilken karl gillar inte stekt falukorv förresten? 😛 När vi andra i familjen äter stekt falukorv med stuvade makaroner (som man för övrigt borde äta oftare för det är så förbenat gott!) så får han ofta en specialare då han inte gillar just stuvade makaroner. Så ni kan ju gissa att han är himla glad de gånger det serveras med andra ord! 😉

Stek brödet i smör i stekpanna, knäck i två ägg vid sidan om och stäng av plattan. Låt äggen steka bara på en sida och på väldigt låg värme så blir gulan alldeles krämig och len och lite frasiga kanter runtom. Lägg ihop med majonäs på brödet, stekt falukorv och några tomatskivor. Toppa med dubbla ägg och wooilaa – godaste falukorvsmackan är fixad på ett kick!

Sitter och klurar på våran terrass inför sommaren, det är dax att plocka fram utemöblerna och få upp blomlådor, parasoll och utekök mm. Men jag har funderat länge på någon slags markis eller solskydd som är lite större än parasollet och som man inte behöver dra omkring och flytta på vart man än ska sitta. När man sitter och äter ute på terrassen blir det stekhett då vi har den mot söder och man blir alltid bländad så något ljust och luftigt segel eller dylikt hade ju varit toppen men undrar om det håller, eller ska man sikta in sig på terrassmarkis som dessa typ? Det blåser ju rejält här på Öland så det måste hålla för vinden också. Har ni nåt bra tips så hojta! 😛

altan_öland
Såhär brukar det se ut på vår terrass men tältet där vi brukar sitta och äta klarar inte av nån storm direkt så det är helt uteslutet i år.

kryddburken_teakmöbler
Det blir en vindtunneleffekt och allt ligger nere i en stor hög så fort det blåser lite kraftigare. 😉 Mysigt när det är vindstilla men det är inte ofta…

Hemgjord falukorv LCHF

Falukorv med ketchup

Falukorv för finsmakaren

Idag får du recept på en av de mest populära maträtter vi har här i Sverige, nämligen falukorv och ketchup.

Ja, för det är ju favoritmat för både stora och små, god och lättlagad vardagsmat.

Men i de billigare varianter som butikerna erbjuder, tyvärr inte så vidare nyttig och oftast inte heller så god.

Falukorv innehåller ofta väldigt lite kött och utfyllnad med potatismjöl och mindre attraktiva bitar från grisen.

Det finns förstås falukorv av bra kvalitet också, särskilt gjord på små, lokala charkuterifabriker som lägger mycket stolthet i sitt mathantverk.

Här i Jämtland har vi flera duktiga falukorvsfabrikanter, Trångsviken/Ramsele, Änge Chark och Hedmans Delikatesser är mina favoriter.

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

För fyra år sen fick jag förfrågan av Anna Hallén om jag kunde ta fram ett 30-tal recept till hennes kokbok LCHF för familjen.

Ett riktigt roligt uppdrag, där det blev en utmaning att skapa recept på rätter som barn gillar, men med betydligt bättre näringsinnehåll.

Jag har själv alltid älskat falukorv och ketchup, så här fick jag hitta på recept med smak så nära originalet som möjligt, men med betydligt mindre kolhydrater.

I min tappning blev korvskivorna avlånga, men du kan förstås stoppa och sjuda korvsmeten i fjälster om du vill innan den skivas och steks, så får du traditionellt runda skivor.

Här hittar du min hemgjorda ketchup/chilisås, dra ner lite på chilin om du vill ha en mildare variant till barnen.

LCHF för familjen hittar du här på Bokus och här på Adlibris. Den finns också att köpa på Akademibokhandeln för 99 kr såg jag idag.

Boken har tyvärr ingen bild med på min falukorv så du får mina egna från receptskapandet.

Missa inte tävlingen som pågår nu och fram till kl 18 på söndag kväll den 1 mars.

Där kan du vinna någon av mina kokböcker, Grillmat LCHF eller Långkok för LCHF och Paleo.

LCHF för familjen av Anna Hallén

Fyrkantig falukorv

Hemgjord falukorv 3-4 port

250 g köttfärs, fläsk, blandfärs eller vilt

100 g varmrökt sidfläsk

1 ägg

25 g smör

2 dl iskallt vatten

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1 krm mald vitpeppar

½ krm mald muskot

½ krm mald kryddnejlika

Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar. Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna. Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

 


Korvstroganoff – en vardagsfavorit!

korvstroganoff_recept_vardagsmat_husmanskost
Det är vardagsmaten som står i fokus nu, det pratas om topplistor över svenska maträtter både bland matbloggar och i TV. Igår gjorde Peter Jihde en klassiker – spagetti och köttfärssås, eller som han kallade den själv; Peters ”köttasås”. ;-) Med lök, kalvfärs, pesto, grädde och topping med b la. purjo, tomat, vitlök och parmesan. Såg riktigt god ut!

Varianterna på den rätten är oooooändliga och det är väl de som gjort den så populär att den just går att variera så mycket! Jodå, jag har några varianter jag med; b la. HÄR och HÄR och skolans köttfärssås HÄR och ett till recept HÄR

En annan vardagsfavorit är korvstroganoff – går snabbt att svänga ihop och passar lika bra till ris som makaroner. ;-)

4 port
Det här behöver du :

ca 500 gram falukorv
2 gula lök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla falukorven och hacka den gula löken. Fräs på i het panna med smör tills löken mjuknat. Pudra över vetemjöl och vänd runt.

Tillsätt vatten, oxfond (eller köttbuljongtärningar) tomatpuré och dijonsenap. Låt koka upp och slå i grädden. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och sallad.

falukorv_korvstroganoff

Den tandlöse greven Stroganov

korvstroganoff_klassisk_recept_falukorv
Kocken till den ryske och även tandlöse greven Stroganov som älskade kött men hade på ålderns höst fått svårt att tugga då tänderna trillat ur uppfann rätten Biff stroganoff där han skar köttet i strimlor och bräserade det riktigt mört i sås av grädde, lök och bl.a. tomatpuré.

Den tandlöse greven och dennes kock ska därför ha stort tack genom den försvenskade versionen som blivit en älskad husman och vardagsrätt – korvstroganoff! :-P

Jag tillagar min på klassiskt vis med just strimlad falukorv, hackad, gul lök och en buljongsås med tomatpuré som jag späder med en skvätt grädde och smaksätter med fransk senap. Det blir gudagott och smakar allra bäst serverat med ris eller makaroner tycker jag. ;-)

4 – 6 port
Det här behöver du :

800 gram falukorv
2 gula lök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla falukorven och hacka den gula löken. Fräs på i het panna med smör tills löken mjuknat. Pudra över vetemjöl och vänd runt.

Tillsätt vatten, oxfond (eller köttbuljongtärningar) tomatpuré och dijonsenap. Låt koka upp och slå i grädden. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och kokta gröna ärtor.

falukorv_korvstroganoff_recept

korvstroganoff_ris_recept_falukorv

korvstroganoff_historia_recept_falukorv_korv_stroganoff

Korvgryta med rotfrukter och hårdbröd

korvgryta_rotfrukter_buljong
En favorit hos mig är denna korvgryta i buljong med massa härliga rotfrukter och smaker. Den värmer riktigt kalla dagar och är lika god nygjord som efter nån dag i kylskåpet då alla smaker fått blomma ut. Här kan man ta vilka grönsaker och rotfrukter man gillar bäst och en smakrik korv, det blir en blandning av soppa och gryta och potatisen som blir lite lätt sönderkokt ger en fin konsistens. En urgod husmansgryta som naturligtvis skall serveras med hårdbröd. ;-)

För att få lite vinter och julsmak kan du tillsätta kryddpeppar och en kanelstång, har för mig Ernst gjorde något liknande i nåt av hans julprogram. Grymt god, värmande och mustig! :-P

Det här behöver du : 
400 gram falukorv
4 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
10 cm purjolök
1 röd paprika
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
3 msk oxfond
1 msk grönsaksfond
1½ liter vatten
Salt och peppar
D´Elidas chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Skär korv, grönsaker och rotfrukter i bitar. Hetta upp en större gryta med smör och vänd ner allt skuret. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och fond. Slå på vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra under lock ca 40-50 min. Smaka av med salt och peppar och en gnutta chilisås.

korvgryta_falukorv_recept

korvgryta_gryta_recept_falukorv

korvgryta_knäckebröd

korvgryta_falukorv

Falukorv i panna med senapssås

falukorv_senapssås
Ibland när man går och handlar så hoppar det ner en falukorv i kundvagnen. Bara sådär!! Helt utan avsikt eller mening. Förstår inte hur?? Den åker på bandet, betalas och packas ner i matkassen. Hem till köket och upp och in i kylskåpet.

Efter att nån dag passerat kommer den stora frågan!
- ”Jahaja…?? Falukorven ja… Ugnsbakad eller stroganoff?
- ”Jasså inte?!”
- Nänä, skivad då?? Och stekt med stuvade makaroner till??… ” 

- ”Jasså, inte de heller?!”
- ”Nä… Vi tar den en annan dag va?!…”

Å så ligger den där i kylen och stirrar blint på en varje gång kylskåpsdörren öppnas och fullkomligt skriker;
- TA MIG – TA MIG!! 

Jag tog den idag… ;-)  

Det blev en korvgryta med senapssås, och JA – jag MÅSTE ha tomatpuré i min senapssås, det blir inte riktigt sådär gott annars. Tro mig, eller inte! Här följer hur som haver en god anrättning falukorv i världens godaste senapssås… *medtomatpuréjaaaaa*

4 port
Det här behöver du :
1 ring falukorv (800 gram)
1 gul lök
1 morot
3 msk dijonsenap
3 msk bostongurka
2 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
3 dl vatten
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär falukorven i skivor och sen i halvmånar. Fräs på i het panna med lite smör. Tillsätt hackad lök och morot skuren i strimlor. Låt allt få fräsa ihop tills löken mjuknat. Sänk värmen och tillsätt resten av ingredienserna. Låt småputtra ca 15-20 min. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och vitpeppar.

falukorvspanna_falupanna_falukorv_panna_senapssås
Mise en place!

falukorvspanna_falukorv_panna_senapssås
Falukorv, lök och morot fräser ihop.

senapssås_falukorv_senap_sås
Resten av ingredienserna tillsatta och nu ska det puttra ca 15-20 min. servera med potatismos och en fräsch sallad.

Favorit i repris – makaronipizzan!

annorlunda_pizza_makaronipizza_pastapizza
Det här är ett himla fiffigt recept då både kylskåp och skafferi tenderat att ha små slattar av allt mjöligt som bara blir liggande. En makaronipizza är egentligen en ”makaronipudding” fast med lite roligare pålägg, tunnare form, mer smak av pizza i och med tomatsås och kryddor och så mycket godare. Barnen tycker dessutom det är himla roligt att äta pizza med makaroner på! :-P

Det brukar oftast bli falukorvskivor på våra, hackad lök och tomatskivor. Som du förstår kan du laborera och ändra och lägga till och ta precis det som just du har små slattar av i kylskåpet. Kanske skinka, bacon, svamp, spenat, rivna morötter etc etc. Det är lätt att göra denna ”pizza” till en favorit, och snabbt, smidigt och enkelt är det! ;-)

Det här behöver du :
5 dl Barilla fusilli (okokta)
4 ägg
6 dl mjölk
2 dl tomatsås (ex. Mutti passata)
Salt & peppar

Pålägg :
400 gram skivad  falukorv
2 salladslök
4 tomater

Gratinering :
2 dl riven ost
Pizzakrydda

GÖR SÅHÄR :
Smörj en långpanna. Fördela pastan, okokt över botten. Lägg på korv i skivor, tomat, hackad lök och oregano. Vispa ihop ägg, mjölk och tomatsåsen och slå i långpannan. Toppa med riven ost. Grädda i ugn 180 grader ca 25-30 min.

pizza_makaronipizza
Pasta i plåten sen är det bara att lägga på vad man vill ha på ”pizzan”.

makaronipizza_pizza_falukorv
Slå sen på äggstanningen med tomatsåsen.

makaronipizza_ugnsplåt
Riv över en god ost och skjuts in i ugnen, ungefär en halvtimme.

makaronipizza_falukorv
Sådärja! ;-) Middan på bordet.


Servera pizzasallad till!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika 24%)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålshuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tättslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

makaronipizza_pizza_falukorv_pastapizza
Smaklig måltid och glöm inte att prova receptet och gör din egen favorit.

Korvstroganoff i ny tappning

korvstroganoff_supergod_annorlunda_korvgryta
När jag var liten var ”makkaråner och kårv” bland det bäst jag visste. Stekt falukorv eller denniskorv, bara jag fick makkaråner till och massvis med kärttshupp!! ;-)

Det gillar jag än idag men jag tänkte att ni säkert blir besvikna om jag nu bara berättar hur man steker korv, kokar makaroner och klämmer ur en halv ketchupflaska?!

Så jag gjorde en korvstroganoff i ny tappning som inte alls blev tokig, faktiskt den godaste korvstroganoff hittills. Ibland måste man förnya sig sägs det ju och det gjorde inte ont alls! :-P

Det här behöver du : 
1 ring falukorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 röd paprika
1 burk skivade champinjoner
1 dl tomatpuré
2 msk milt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
2 msk vit balsamvinäger
½ dl ketchup
Några droppar D´Elidas chilisås
1 l köttbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning av såsen
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skära korven i kvartar. Stek den i stekpanna så den får fin färg och blir lite knaprig. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge.

Skölj och skiva zucchinin, finhacka lök, vitlök, paprika och fräs på tillsammans med champinjoner i samma panna. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, chiliflakes och rör om ordentligt.

Slå på balsamvinägern, ketchup, D´Elidas och buljongen. Sänk värmen och låt allt få puttra ihop ca 10 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småputtra en stund till. Smaka av med salt och peppar. Lägg i falukorven i pannan. Strö över persilja och servera med stora makaroner.

korvstroganoff_supergod
Är man förberedd är det mycket roligare att laga mat. Och lättare att hålla rent o snyggt omkring sig.

falukorv_stroganoff_korvgryta
Falukorven är stekt.

smaksättning_grönsaker_tomat_korvgryta_korvstroganoff
Grönsaksröran till såsen fräser…

korvgryta_korvstroganoff_recept
Doften är minst sagt helt underbar!! ;-)

falukorv_middagstips_recept_korvgryta
Buljongen är tillsatt och nu får det puttra ihop en stund…

korvgryta_korvstroganoff
Strössla över persilja. Servera!

korvstroganoff_ny_annorlunda_godaste
Man kan ju inte äta spagetti och köttfärssås varje måndag hur länge som helst??! :-P

The post Korvstroganoff i ny tappning appeared first on Kryddburken.se.