Varma mini-baguetter med het färs och chiliröra

baguetter_varma
Varma mackor?? Det har verkligen funnits i alla tider så länge jag minns…. Sen min barndom, alltså urminnes tider med andra ord! ♥
När jag var liten var det inget konstigt med skivad falukorv o ketchup på ett rostbröd och sen skjuts in i ugnen. Ja, ostskivor och aromat va de också på…. ;-)
IDAG känns det mer som nostalgi och aromat är inget jag nånsin köper hem, men kan ju säga att jag är uppväxt med den ”kryddan” av alla…
Vem var inte det på 80-talet?? ;-)

Men för att bryta trenden och skapa nåt nytt o ”modernt” så lägger jag i alla fall ut detta recept som blivit en riktig klassiker hemma hos oss.

Dessa är såååå mycket godare än varma mackor på rostbröd och gärna lite sådär avsvalnade och lagom ljumna ska dom vara också. Fyllningen är en favorit som min kära make önskat för länge sen så jag hakar faktiskt på trots hettan för tillsammans med creme fraiche i fyllningen och riven ost uppepå så blir dessa små baguetter oslagbara! JAG LOVAR!

Om det nånsin blir stekt färs över hemma hos oss så äts den kall på smörgås till frukost dagen efter… Av kära maken, ja – förstås! :-P

12 små baguetter
Det här behöver du : 
2 förp 6-pack små baguetter
500 gram nötfärs
2 msk D´Elidas chilisås
1 msk tomatpuré
2 tsk soya
2 dl creme fraiche
Trocomare örtsalt

Port salut riven ost
Pommeskrydda (finns glutamatfri på ÖoB)
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen i het stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna och sänk värmen något. Låt puttra ihop ca 5 minuter.

Skär upp baguetterna och fyll med färsröran. Strö över riven ost, krydda med pommeskrydda och svartpeppar.
(port salut tycker jag är den godaste rivna osten om man ska gratinera så den rekommenderar jag varmt)

(Hit kan förberedas om man vill, ställ plåten med baguetterna i kylskåp, redo att skjutsas in i ugnen innan det ä dags att äta)

Gratinera mitt i ugnen ca 10-15 minuter i 220 grader tills osten smält och de fått fin färg. Servera dom något avsvalnade tillsammans med en krispig sallad, vitlökssås eller BBQ-sås. Eller bara precis som dom är! :-P

TIPS! 
Till alla småbarnsföräldrar;
Stoppa baguetterna i melitta/kaffefilter, billigt utan spill om man ska äta för hand.

ica_mini_baguetter_varma_fyllda_fyllning
6-pack små baguetter kostar ibland inte mer än 5kr/förp på ICA så passa på när det är kampanj!

mini_baguetter_fyllda_varma
Mini-favoriter!

varma_baguetter_recept
Delade och fyllda. Toppade med riven port salut, pommeskrydda och svartpeppar. Skjuts in i ugnen nu!

varma_baguetter_färs_chili_fyllning
Lägg ett bakplåtspapper och en kökshandduk över. Låt svalna 10-15 minuter, sen är dom som godast.

Köttbullar i gräddsås

köttbullar_gräddsås
Vem kan motstå köttbullar i gräddsås trots denna tropiska värme? ;-) Egentligen? går dom att motstå?? ;-)

Jag gjorde dessa på jobbet i veckan och det är alltid så uppskattat!

Kom ihåg om du vill ha löksmak i köttbullarna kan du lika väl använda vanligt lökpulver, typ Kockens eller Santa Maria. Mildare för magen om man är känslig mot lök.

Istället för ströbröd brukar jag ta en näve havregryn, de ger extra frasiga köttbullar.

Ca 20 st
Det här behöver du :
450 gram blandfärs
0,5 dl havregryn
0,5 dl mjölk
1 msk potatismjöl el 1 ägg
2 tsk lökpulver
1 tsk malen paprika
1 krm vitpeppar
Salt o grovmalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser och låt stå kallt en stund. Rulla ca 20 st köttbullar. Stek i panna med smör.

Såsen : 
Vispa ur pannan med 3 dl vatten, slå i 1 dl grädde, 1 msk kalvfond, 1 msk soya, 1 msk lingonsylt. Koka upp och låt puttra på medelvärme tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Rostbiff och krämig potatisgratäng

rostbiff_potatisgratäng_krämig_recept
Till Mors dag åt vi god middag på kvällen med en riktigt krämig potatisgratäng. Rostbiff eller grillat kött till för den som ville ha det. Jag bara älskar kallskuret till en varm gratäng så det blev min tallrik! ;-) Att göra egen rostbiff ä barnsligt enkelt och mer prisvärt än att köpa i förpackning eller över disk. Man behöver bara en fin bit kött, salt och peppar och en stektermometer. Ja, en ugn behövs också… ;-)

Råkar man dessutom ha en skärmaskin hemma får man riktigt fina och tunna skivor och då är det ännu godare!

Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1 kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff.

GÖR SÅHÄR: 
Putsa den från hinnor & gnid in hela biten rejält med salt och grovmalen svartpeppar. Lägg i en ugnsfast form & stick in en köttermometer. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, ju lägre innertemperatur desto mer rosa kött.

rostbiff_laga_rostbiff
När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Servera rostbiffen kallskuren till buffé, med potatissallad, gratäng etc.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

Spagetti med krämig kasslersås

kassler_recept_pasta_pastasås
En väldigt enkel och god pastasås är den här med kassler. Jag köpte vinmarinerad kassler som jag nämnt tidigare, den är så otroligt god! Bara strimla och vända ner i en god sås. Med philadelphiaost i såsen blir det extra krämigt, perfekt att ladda matlådor med.

Får du mat över, fyll små portionsformar, toppa med riven ost och in i ugnen så har du en vansinnigt god pastagratäng! Så gör jag ofta med just pasta och såser som blir över. :-P

4 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4 pers
200 gram kassler
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1½ dl mjölk
1 förp philadelphiaost
salt & Peppar
Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär kasslern i mindre strimlor. Hacka den gula löken och vitlöken & fräs den mjuk i stekpanna. Tillsätt mjölk och rör ner philadelphiaosten. Låt koka upp. Vänd ner den strimlade kasslern. Låt puttra ihop nån minut. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar,

pasta_kassler_recept_kasslersås

Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P

Hemmagjord daim

hemmagjord_daim_godis_recept
Gomorron vänner! Idag är det onsdag och dags för julgodisutmaning igen med Jenny precis som förra veckan. :-P Vad vi har lyckats koka ihop hittar ni som vanligt både här och på Jennys matblogg.

Den här gången letade jag fram ett gammalt recept från barndomen på världens mest busenkla daim. Den görs i micron, allt i en djup tallrik och med väldigt enkla ingredienser. Sen tar den inte mer än 10 minuter att bli klar och sånt gillar vi. Snabbt och gott!

Varsågoda! ;-)

Det här behöver du : 
4 msk strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk sirap
2 msk smör
1 msk kakao
100 gram smält mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en djup tallrik. Ställ in i micron på högsta effekt och kör tills smöret smält. Ta ut och rör om. Kör igen nån minut tills allt börjar bubbla. Rör igen och kör ytterligare 2-3 minuter.

Rör med en träkniv eller träsked, (plast smälter va värmen). Prova att köra ett kulprov genom att skölja träkniven under kallt vatten. Kan du forma kolan till en ”boll” eller att om kolan stelnar och är jättehård på kniven så är det klart. Annars kör en minut i taget tills du får det resultaten.

Häll sedan ut kolan på bakplåtspapper. Forma med kniven den form du vill ha på kolan. Det är ganska lätt då den är seg och stelnar fort. Skär i längder om 6-8 st. Efter nån minut kan du lyfta upp och sära på dom med hjälpt av metallspatell eller stekspade. Lägg dom med sånt mellanrum att du enkelt kan pensla på choklad sen. Naturligtvis behöver man inte göra såhär, det är mest för att jag vill att de ska få formen som en vanlig daim. Det går alldeles utmärkt att också bara hälla ut kolan, låta den stelna och sen pensla på chokladen.

* Självklart man kan göra den i kastrull på spisen också för den som vill. Samma tillvägagångssätt som i receptet. 

daim_nostalgi
Såhär såg daim ut när jag var liten, snacka om 80-tals-nostalgi! :-P
Bildkälla; marabou.se 

daim
När kolan hällts ut på bakplåtspapper är den enkel att forma med kniv eller spatell till önskad form. Den stelnar väldigt fort.

hemmagjord_daim
Innan den blivit riktigt hård så passa på att skära ut längderna, blir den för hård spricker den lätt i bitar.

daim_recept_godis_hemmagjord
Smält mjölkchoklad i micron och bred på varje längd med en kniv. Kantskär när den stelnat.

hemmagjord_daim_recept
Det perfekta julgodiset att ge bort till nära och kära! ♥

banan_chokladfudge
Jennys recept då!
Detta mina vänner som hon har gjort låter så otroligt gott med banan och choklad i en fudge, måste bara prova receptet själv, det verkar vara en riktig höjdare. För recept, klicka här >>

Hemmagjord daim

hemmagjord_daim_godis_recept
Gomorron vänner! Idag är det onsdag och dags för julgodisutmaning igen med Jenny precis som förra veckan. :-P Vad vi har lyckats koka ihop hittar ni som vanligt både här och på Jennys matblogg.

Den här gången letade jag fram ett gammalt recept från barndomen på världens mest busenkla daim. Den görs i micron, allt i en djup tallrik och med väldigt enkla ingredienser. Sen tar den inte mer än 10 minuter att bli klar och sånt gillar vi. Snabbt och gott!

Varsågoda! ;-)

Det här behöver du : 
4 msk strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk sirap
2 msk smör
1 msk kakao
100 gram smält mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en djup tallrik. Ställ in i micron på högsta effekt och kör tills smöret smält. Ta ut och rör om. Kör igen nån minut tills allt börjar bubbla. Rör igen och kör ytterligare 2-3 minuter.

Rör med en träkniv eller träsked, (plast smälter va värmen). Prova att köra ett kulprov genom att skölja träkniven under kallt vatten. Kan du forma kolan till en ”boll” eller att om kolan stelnar och är jättehård på kniven så är det klart. Annars kör en minut i taget tills du får det resultaten.

Häll sedan ut kolan på bakplåtspapper. Forma med kniven den form du vill ha på kolan. Det är ganska lätt då den är seg och stelnar fort. Skär i längder om 6-8 st. Efter nån minut kan du lyfta upp och sära på dom med hjälpt av metallspatell eller stekspade. Lägg dom med sånt mellanrum att du enkelt kan pensla på choklad sen. Naturligtvis behöver man inte göra såhär, det är mest för att jag vill att de ska få formen som en vanlig daim. Det går alldeles utmärkt att också bara hälla ut kolan, låta den stelna och sen pensla på chokladen.

* Självklart man kan göra den i kastrull på spisen också för den som vill. Samma tillvägagångssätt som i receptet. 

daim_nostalgi
Såhär såg daim ut när jag var liten, snacka om 80-tals-nostalgi! :-P
Bildkälla; marabou.se 

daim
När kolan hällts ut på bakplåtspapper är den enkel att forma med kniv eller spatell till önskad form. Den stelnar väldigt fort.

hemmagjord_daim
Innan den blivit riktigt hård så passa på att skära ut längderna, blir den för hård spricker den lätt i bitar.

daim_recept_godis_hemmagjord
Smält mjölkchoklad i micron och bred på varje längd med en kniv. Kantskär när den stelnat.

hemmagjord_daim_recept
Det perfekta julgodiset att ge bort till nära och kära! ♥

banan_chokladfudge
Jennys recept då!
Detta mina vänner som hon har gjort låter så otroligt gott med banan och choklad i en fudge, måste bara prova receptet själv, det verkar vara en riktig höjdare. För recept, klicka här >>

Oreo fudge

oreofudge
Dags för lite julgodis igen! :-P  Idag kör vi en julgodisutmaning Jenny och jag. Jenny driver ”Jennys matblogg” och den har ni säkert besök tidigare, annars är det hög tid! Vi gillar bägge enkla och goda recept som alla kan göra så vårt samarbete här går hand i hand med våra egna visioner. Krångla inte till det! ;-) Vi har ju haft lite utmaningar tidigare så nu kör vi igen. Jennys recept hittar du längst ner i inlägget.

Detta godis med oreokakor tar inte mer än 10 minuter att svänga ihop sen ska det stelna ett par timmar. Ruskigt gott och verkligen något för den sötsugne för det är väldigt sött så skär små tärningar! ;-)  Med bara 4 ingredienser blir det här snabbt en favorit. Man kan naturligtvis smaksätta fudgen med annat än oreokakor, grunden är vit eller mörk choklad och en burk kondenserad mjölk sen är det bara fantasin som sätter stop.

Det här behöver du : 
1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)

GÖR SÅHÄR : 
Häll den kondenserad mjölken i en kastrull. Hetta upp en platta på spisen och låt mjölken bli varm.

Bryt i den vita chokladen men sänk nu värmen och rör hela tiden för att det inte ska bränna fast. Blandningen får inte bli för varm, då blir allt grynigt och separerar så dra kastrullen från platta lite då och då och bara rör.

När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en form på ca 15*30 cm. Ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp i mindre bitar. Förvara i kylskåp.

godis_oreo_kondenserad_mjölk
Ingredienserna.

oreo_godis_fudge
Ska erkänna att jag faktiskt aldrig ätit en oreokaka tidigare, men dom var goda! :-P

oreo_fudge_julgodis_kondenserad_mjölk
Grovt hackade ska de röras ner i smeten.

julgodis_kondenserad_mjölk_oreokakor
Det är viktigt att smeten inte blir för varm så den bränner chokladen så håll mediumtemperatur på plattan och dra ifrån ibland och bara rör.

julgodis_med_kondenserad_mjölk
Smeten blir härligt glansig och tjock när allt smält ihop.

fudge_oreokakor
Häll allt i en form med bakplåtspapper och ställ i kylskåp ett par timmar.

oreo_fudge
Skär upp i tärningar.

oreo_fudge_julgodis_recept

polkabräck
Nu till Jennys julgodis. Vad sägs om detta polkabräck med vit och mörk choklad? Ser riktigt gott och juligt ut dessutom. För recept, klicka här >>
Nästa onsdag får ni återigen hålla utkik då återkommer vi med nya spännande recept på julgodis.:-P

Krämig citronpasta med grönsaker och varmrökt lax

citronpasta_lax_varmrökt_laxpasta
Bröllopsdagsmiddan (långt ord) blev pasta & lax! Detta är en busenkel och lättlagad middag där allt serveras på samma fat. En krämig sås med smak av citron och dill med små pastasnäckor. Lite blandade grönsaker, en god parmesanost och såklart lax. Här valde jag en varmrökt lax men det går naturligtvis bra med både färsk/stekt eller kallrökt som också är himla gott i en ”laxpasta”.

Ät den varm, ljummen eller kall – lika god vilket som och gärna skurna baguetter med aioli. En riktig kalasmiddag på bröllopsdagen för en tokförkyld familjen Nilsson. ;-)

Det här behöver du : 
kokt pasta 4 port
2 dl creme fraiche
1-2 msk pressad citron
1 fiskbuljongtärning
1 knippe dill
Vitpeppar

1 bukett broccoli
2 salladslök
2 tomater
½ gul paprika
1/3 gurka, urkärnad
1 näven riven parmesan

200 gram varmrökt lax
Citron & dill

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsakerna och koka broccolin i saltat vatten.  Kärna ur gurkan och skär allt i mindre bitar. Riv parmesanost.

Koka pastan al dente. Häll av pastavattnet och rör ner en burk creme fraiche. Pressa i citron och tillsätt fiskbuljong. Vänd runt och låt allt koka ihop 1-2 minuter. Krydda med vitpeppar och smaka av. Rör ner finklippt dill sist av allt.

Häll upp pastan på ett stort fat, lägg över grönsaker, riven parmesan och varmrökt lax på toppen. Servera med ett gott bröd och vitlöksaioli.

pasta_med_lax_grönsaker
Urkärnad gurka är otroligt gott till lax och det gör ingenting alls att den blir ljummen av pastan, det är faktiskt dögott! :-P

baguette_vitlöksaioli_aioli
Vitlöksaioli med skurna baguetter! Bröd till maten är lyx, men på bröllopsdag får man såklart lyxa lite!

bröllopsdag_7år
Jag arrangerade om blommorna från Mors dag i små glasvaser. Det blev gulligt ihop med den stora, lila buketten.

bröllopsdag_linda_nicke_öjkroken
7 år som gifta – Yllebröllop minsann! ;-)

pasta_lax_laxpasta
Pastafatet innan laxen.

laxpasta_pasta_lax_varmrökt
Smaklig spis – festligt och gott!

Omelett i ugn med skinka och halloumi

ugnsomelett_skinka_ost
Att laga omelett i ugnen är himla smidigt om man inte har tid att stå vid spisen, eller om man ska göra en lite större, matigare omelett. Här hemma är omelett en stor favorit hos samtliga och jag lagar det nog minst ett par gånger i veckan. I detta recept har jag rivit ner halloumiost tillsammans med kokt skinka och körsbärstomater. Knaprig och salt och osten ger riktigt god smak. Något extra salt behövs knappast då osten är ganska salt i sig. Har du inte provat att riva halloumi och gratinera antingen med omelett eller på pizza eller annan gratäng så prova det! :-P

Det här behöver du : 
5 ägg
1 burk creme fraiche (2 dl)
100 gram kokt skinka
100 gram halloumi
1 näven körsbärstomater
Peppar

GÖR SÅHÄR : 
Knäck äggen i en skål. Rör ner creme fraichen. Häll äggsmeten i en smord ugnsform. Fördela skinka, ost och tomater i formen. Gratinera ca 40 min i 175 grader tills omeletten ”stannat” i konsitensen.

laga_omelett_recept
Enkla ingredienser till en god lunch!

omelett_ugn
Vilket föredrar du? Omelett i stekpanna eller i ugnen?