Salladsdressing med lingon och rosépeppar

Vackert på flaska

För några år sen åt jag en mycket god salladsdressing med rosépeppar på restaurang De Svarta Fåren i Gamla Stan.

De hade den på sin lunchbuffé då, en mycket bra buffé som de nu tyvärr slutat med.

Jag gillar att äta lunch ute på bufféställen, då kan man alltid välja något som passar och välja bort det som inte fungerar för min mage och gom.

Så då fick jag ta och hitta på en dressing av liknande slag, min blev faktiskt ännu godare med lingoninslaget.

Jag gjorde den när jag och min syster var på utflykt till Dalafjällen, passade på att ta bilderna ute i skogsbackarna runt min stuga.

Jag har hela sommaren jobbat just med matfotografering ute i naturen, det har varit så roligt att ta bilderna själv till min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den kommer ut till våren och innehåller mina favoritrecept på just allt det goda gröna som förgyller vår mat.

I länken ovan eller om du klickar på bilden nedan så kan du läsa mer om kokboken på Bokus, där kan du även lägga in bevakning så du får ett mail när den ges ut.

Flaskan jag använt till dressingen hittade jag när jag hade en kokbokssignering i Östersund i somras, den säljs av ett företag som heter Nature’s Design och finns även med i min kommande kokbok.

Jag tilltalades av den vackra formen på deras produkter, som sägs ge mer energi till vatten och de drycker man häller i dem.

Karaff Miniverse från Nature’s Design

Modellerna bygger på det gyllene snittet, naturens egen design, så det är inte så konstigt att jag som älskar naturen föll för just den här lilla karaffen.

Det pratas mycket nu om vattnets struktur och att det behöver vitaliseras, så då passar det ju extra bra om man kan göra det på ett vackert sätt.

Jag har sån tur att jag har rinnande fjällvatten utanför stugan och en egen kallkälla, så mer vitaliserat än så kan det knappast bli.

Lingonvinaigrette

1 dl råsaft av lingon

1 dl kallpressad olivolja

2 msk balsamvinäger

2 msk rosépeppar

ca 1 tsk flingsalt

Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.

Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.

Jag serverade dressingen till en sallad på örter, gurka och lingon.

Skaka eller rör om den väl innan du häller den över salladen.

Välkomstdrink med Beet Kombucha, calvados och lingon

Det blev en helg med mycket lingon

Beet Kombucha med rödbetor och lingon från Kall Naturkompani

Laxpytt och Skördefest i Jämtland/Härjedalen

Festlig snabbmat

Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller till helgens brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong.

Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats.

Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i just det, Ås, strax utanför Östersund.

Där kommer jag att delta och signera kokböcker på den Skördefest som arrangeras i Jämtland och Härjedalen nu i helgen 14-15 september.

Chili sin carne från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Jordgubbssallad med Brie från min grillbok Foto Mikael Eriksson

Många av bilderna i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är fotograferade bland allt det vackra gröna i gårdsbutiken.

De ekologiska grönsakerna från trädgården finns förstås med även i många recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag finns på plats på Skördefesten tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani mellan 11-16 på lördag och 10-16 på söndag.

Laxpytt 1 port

100 g tärnad gravlax

1 dl tärnad zucchini

1 dl strimlad grönkål

½ dl tärnad halloumi eller eldost

½ dl tärnad morot

½ hackad, gul lök

2 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

1 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, lök, halloumi och morot så det får lite färg, krydda med chiliflingor.

Inget extra salt behövs till den här pytten eftersom både gravlax och halloumi är rejält salta.

Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg, låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.

Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.

En av de glada hönorna på Ås Trädgård

Godsaker från gårdsbutiken

Utvärdering
En snabb liten utvärdering av hudkrämen Skin Food från Weleda kommer här! :) Jag har nu använt Skin food morgon och kväll i ansiktet i lite drygt en månad. Jag brukar blanda den med någon droppe ekologisk arganolja för att göra den lite smidigare att arbeta in. Jag älskar krämen och känner mig mindre torr […]
Skin Food – bra resultat & 20% rabatt!
Inlägget innehåller reklam för bodystore.com i form av annonslänkar. Hej! Jag skrev om Weledas kräm Skin Food för några dagar sedan. Jag har nu använt den morgon och kväll i ett antal veckor och jag gillar den verkligen. Jag tycker den är superhärlig, doftar gott (men diskret), går bra in i huden och gör huden […]
Citronmarinerad svamp

Kryddig svamp

I fredags köpte jag väldigt fin ostronskivling på marknaden, en del av den la jag in i en smakrik citronmarinad.

Den lite köttiga svampen passar väldigt bra just till att marinera, den blir mycket god som tillbehör till stekt fisk, på varma mackor eller pizza.

Senare i veckan kommer ett recept på just en pizza med vegetarisk fyllning, som jag gjorde på den här svampen.

Svamp, särskilt champinjoner, är inte bra att äta råa.

Så att först förvälla den några minuter i kokande vatten tar dels bort jordbakterier men även en del giftiga ämnen.

Vill du göra inlagd svamp i ättikslag så hittar du recept här.

Marinerad svamp

250 g färsk svamp, jag hade ostronskivling

4 dl vatten

2 tsk salt

½ dl pressad citron

2 vitlöksklyftor i bitar

2 tsk Resi, ekologisk kryddblandning

Kallpressad olivolja

Skär svampen i mindre bitar och förväll 5 minuter i kokande vatten och salt.

Blanda citron, vitlök, olja och kryddblandning.

Har du inte den kryddan så kan du blanda paprikapulver, timjan och chiliflingor istället.

Låt svampen rinna av i durkslag och blanda sen ner den direkt i oljan medan den är varm.

Lägg upp på burk, se till så att oljan täcker svampen, då håller inläggningen i flera månader.

Oljan som blir över blir god att använda som salladsdressing.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett av mina tidigaste recept här på bloggen, dragonmarinerade kastanjechampinjoner.

Marinerade champinjoner


Kryddsmör med chilisås och koriander

Kryddsmör med chilisås och koriander

Smakrikt smör

Igår tog jag en riktig långpromenad i värmen och besökte den bästa matbutik jag nånsin sett.

Whole Foods Market, en butikskedja med bara ekologisk mat, gissa om jag trivdes där :)

Det blir mer och mer populärt med ekologisk, sockerfri, glutenfri och tillsatsfri mat även här i USA, så roligt att se den här typen av butik.

Det här med att hitta riktigt bra, ekologisk mat är lika viktigt för mig när jag är utomlands som hemma, så då kan det bli rätt långa promenader för att få tag på fina råvaror.

Vi lever ju inte ett semesterliv när vi är på våra långresor, nästan all mat lagas som vanligt hemma i lägenheten.

Träning och motion ingår också dagligen, så då brukar jag kombinera nytta med nöje när jag går och handlar.

Kunde inte handla med så mycket eftersom jag gick ca 7 km fram och tillbaka till affären i +30, men lite gott fick följa med.

Hade som tur var fått låna en mjuk kylväska och frysklampar, så det fungerade fint att handla både kotletter, kyckling, kalkonkorv, fisk och färsk koriander.

Jag använder mycket koriander i mitt kök här i Florida, det är så gott i både sallader, salsor och smör.

Jag har hittat en mycket god, ekologisk tomatsalsa på min vanliga matbutik Winn Dixie som jag använde till det här smöret.

Vill du göra egen tomatsås så hittar du recept på chilisås från Grillmat LCHF här.

Här kan du köpa min grillbok på Bokus för 190 kr, på engelska kostar den 199 kr som vanlig bok och 329 kr som E-bok.

Karré med kryddsmör

Kryddsmör med tomat och koriander

100 g smör

½ dl finhackad koriander

2 msk chilisås

Salt och chiliflingor

Skär smöret i bitar och lägg i en skål att mjukna en stund.

Mosa med en gaffel eller kör med elvisp tills det blir fluffigt.

Blanda ner de övriga ingredienserna och blanda väl. Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Jag serverade smöret till stekta karrékotletter och stekt paprika med lök och tomat.

En sallad på bladgrönsaker med olivolja, kokosvinäger och mandlar blev gott till.

Här nedan ser du lite bilder från Whole Foods Market.

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market


Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja

 Riktigt god och nyttig aioli

Macadamianöten är bland de fetaste nötterna och den ger en mild, god och näringsrik olja. Nöten innehåller hela 75% fett, så det är inte undra på att den är populär inom LCHF-kretsar.

Den lena oljan används ofta till hud- och hårvårdsprodukter, men den finns också att köpa till matlagning på välsorterade hälsokostbutiker och ekologiska affärer.

Jag köpte min på Gårdsbutiken på Frösön, hittar du den inte där du bor finns den att beställa Här.

Smaken är mycket mild och  lite nötig, den passar perfekt att göra aioli eller majonnäs på om man har svårt för den lite bittra olivoljan.

Den tål höga stektemperaturer till skillnad mot olivoljan och den innehåller nästan inget omega-6, som kan driva på inflammationer.

Macadamiaoljan innehåller istället mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och omega-9, du kan läsa mer om det Här.

Aioli

Aioli på macadamiaolja

2 äggulor

2 dl macadamiaolja

1 stor klyfta vitlök

½ pressad citron

ca 1 tsk flingsalt

Riv vitlöken fint, blanda med salt och äggulor i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.


Asiatisk soppa med svamp, kyckling och grönsaker

Asiatisk svampsoppa med smörsopp, zucchini, morot, kokosmjölk och Skogslycka från Herbaria

Sopptider i dubbel bemärkelse

Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, tänkte att jag på traditionellt vis ska göra torsdagarna till soppdagar härinne på bloggen.

När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.

Blev rätt trött på den, det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med. När jag hittade rätt mycket smörsopp i helgen så kom den här soppan med asiatiska smaker till.

Färdigkokt kyckling och buljong hade jag i frysen sen ett tidigare buljongkok så det var snabbt gjort att koka ihop en soppa.

Jag använde gurkmeja i soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.

Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper. Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.

Lika nyttig som den här soppan är, lika onyttiga är de pulversoppor som säljs i butikerna. Läs mer här på Kostrådgivarna, i Lena Boströms mycket upplysande och intressanta inlägg.

http://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/01/jan-14-paleo-070.jpg?w=225&h=300

Har du inte hemkokt buljong så funkar det fint med ekologisk på tärning eller ännu hellre den här KRAV-märkta från Stockpot.

Jag fick ett erbjudande häromveckan om att testa ekologiska kryddblandningar från Herbaria. Det kom en burk på posten häromdagen med en blandning som heter Skogslycka, som ska passa bra till vilt och svamp.

Jag föredrar oftast rena kryddor som mer framhäver råvarans smak, men det här provet var riktigt bra.

Skogslycka från Herbaria

Så här skriver importören Allt gott om vad Skogslycka innehåller:

Vilt- och svampkrydda.
Beskrivning: Kryddsalt för vilträtter.
Innehåll: Stensalt, apelsingranulat*, svartpeppar*, ingefära*, bockhornsklöver*, kryddpeppar*, kakao*, kanel*, kardemumma*, fänkål*.
*Från kontrollerade ekologiska odlingar.

Skogssvampsoppa

Guldgul kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl hönsbuljong

2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria

2 tsk gurkmeja

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken. Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg. Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmeja. Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningen. Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt. Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Mandelplättar och hallon smakar gott efter soppan.

Mandelplättar med hallon


Ekologiska Örter på Maries Trädgård

Örtodling

I den lilla byn Västerkälen, strax väster om Krokom i Jämtland, ligger en handelsträdgård med bara Ekologiskt odlat.

Förutom örtkryddor finns här mängder med perenna växter som trivs i det stundtals bistra klimatet.

En visningsträdgård hör till, där man kan gå runt länge och njuta och inspireras av allt vackert.

Jag hade turen att komma på en solig dag, när jag gjorde ett besök i förra veckan.

Fick ett mail för en tid sedan från Marie Gunnarsson på Maries Trädgård, som den fina anläggningen heter.

Den 19 maj kommer hon att ha en inspirationsdag om kryddörters användning i matlagningen.

Så här skriver Marie om Kryddans dag på sin hemsida;

Kryddans dag Lördag 19 Maj kl 11-15

Att använda färska kryddor till matlagning och bakning är en fröjd för både öga och gom. Denna lördag i maj bjuder vi på smakprov av våra favoritrecept smaksatta med våra färska kryddor.

Mirjam Åkerblom finns på plats och berättar inspirationsfyllt om kryddornas användningsområde. Mirjam har stor kunskap om kryddor, hon arbetar för övrigt som lärare på Wij Trädgårdar i Ockelbo och är också landsskapsarkitekt.

Ingen föranmälan krävs
Varmt Välkomna

Jag fick frågan om jag kunde bidra med några recept och bilder till dagen och det gjorde jag förstås gärna.

Använder ju ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, sallader, grytor, smör och marinader.

Just i sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som Persilja, Citronmeliss, Gräslök och Timjan.

Här får Du recept på en sån sallad som jag gjorde till en frukost på varmrökt Bacon från Karlström’s i Ramsele och ett Ekologiskt Ägg från Pelle och Lisa i Nälden.

Lokala produkter när de är som bäst. Varför ska man köpa mat som transporterats långt, när det finns så mycket läckert i närområdet.

Örtsallad med Kiwi

Några blad Sallad

1 knippe Persilja

1 knippe Citronmeliss

Några skivor Gurka

Ett par Cocktailtomater

½ Ekologisk Kiwi

Kallpressad Avocadoolja eller Olivolja

Granatäppelvinäger eller Äppelcidervinäger

Bryt salladen i mindre bitar. Plocka bladen från persiljan och citronmelissen.

Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar. Blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.

Den här salladen har vi ätit i många olika varianter under våren i Turkiet.

Då ofta med Rucola, Jordgubbar och Get- eller Fårost smulat över. Lite Nötter, Solroskärnor eller Pumpafrön ger fint tuggmotstånd.

Den här typen av sallader är mycket goda och mättande tillbehör till kött, fågel eller fisk.

Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.

För örter och grönsaker har en given plats i LCHF-kosten, även om det ibland talas tyst om det.


LCHF-Brunch

Färgglad Påsk-Brunch

Njut av de lediga dagarna i Påsk, med en färg- och smakrik brunch.

Som omväxling till alla sillar som har en given plats bland Påskmaten, blev det istället makrill, kaviar och ägg på min sena frukost.

Jag kliver upp tidigt och börjar dagen med en kopp kaffe, Ekologiska Hazienda från Zoega för tillfället.

Till den blir det ofta lite sidfläsk och ost eller något av mina små,  hembakade LCHF-bröd.

Det dröjer fram till lunchtid innan jag blir hungrig igen, då smakar det gott med en rejäl brunch med lite kolhydrater.

Har sett att det börjat dyka upp Lowcarbbröd i många vanliga butiker nu, men jag föredrar de jag bakar själv.

Dem vet jag precis vad jag har i, en del köpebröd kan innehålla gluten, fast det heter att de ska vara LCHF-anpassade.

Brunch för 2

2 burkar Mästarmakrill från Abba à 110 gr

4 skivor Ost, Storsjö Grön

4 Ekologiska Ägg

Ekologisk Paprika

Ekologisk Mandel

Ekologisk Kaviar

Romansallad

Avocadoolja

Koka två ägg per person. Jag lägger ner dem i kokande vatten och så får de koka i 5 minuter. Då blir gulan perfekt krämig.

Strimla lite sallad och paprika, ringla kallpressad avocadoolja eller olivolja över.

Mandlar är gott att knapra på till salladen, en näve på varje tallrik.

Dela makrillen direkt i burken och lägg upp på tallrikarna. Ägg i kopp bredvid.

En klick kaviar är gott till ägget, gärna med lite smör eller majonnäs på sidan om.

Smöret glömde jag tyvärr lägga på innan jag tog bilderna.

En liten dessert blev det också, dagen till ära. Smetana med Rårörda Lingon och Kanel, serverat i en liten äggkopp.

Den här frukosten innehåller mycket nyttiga fetter, bra med proteiner men väldigt lite kolhydrater.

En perfekt start på en dag med uteaktiviteter, den mättar riktigt länge.

Nedanför inlägget har jag lagt ut det ungefärliga näringsvärdet på min brunch, en del råvaror fanns inte med, så då har jag lagt till en likvärdig.

Siffrorna från Livsmedelsverkets dataas har jag kopierat från Minmat.net.

Som synes så innehåller min brunch väldigt lite kolhydrater, trots att jag har både paprika, mandel, kaviar och en liten dessert till.

Det är så mycket nyttiga ämnen vi får i oss via grönsaker, bär, mandel och nötter, så var inte så rädd för alla kolhydrater.

.:Dagens Mat:.
Energi kcal: 889,45 Energi kJ: 3718,45
Proteiner: 44,82 Fiber: 2,51
Kolhydrater: 6,20 Vatten: 240,23
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 76,53 Kolesterol: 683,65
E-mättade: 32,47 Mättade: 26,57
F-mättade: 10,44
Vitaminer:
A: 545,80 B1: 0,32
B2: 1,03 B3: 8,15
B6: 0,55 B9: 105,40
B12: 8,94 C: 31,75
D: 4,77 E: 9,69
Mineraler:
Fosfor: 770,60 Järn: 5,17
Kalcium: 342,10 Kalium: 779,90
Magnesium: 115,10 Natrium: 642,65
Selen: 76,45 Zink: 4,00

110Gram Makrillfilé konserv i tomatsås
140Gram Ägg kokt
25Gram Ost hårdost 31% fett
15Gram Isbergssallat
20Gram Sötmandel torkad
15Gram Smör 80% fett
15Gram Paprika gul
10Gram Olivolja
15Gram Crème fraiche 34% fett
10Gram Lingon