Flytande lördagsgodis

Smoothie med rödbetor och jordgubbar

Njutning i ett glas

Jag tillhör dem som också hakat på trenden med att göra goda och näringsrika smoothies.

Här i Alanya har vi tillgång till fantastiskt fina grönsaker och frukter, så jag har testat lite olika varianter.

Vi tar den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en liten dessert.

Här en läckert röd som jag gjorde när jag hade kokta rödbetor över häromdagen.

Röd smoothie 4 port

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar

1 pressad citron

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

2 dl vatten

2 dl bladpersilja

1 msk macadamiaolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke.

Mixa slätt, häll upp i ett fint glas och njut.

Jag serverar den med en sked, så tar den lite längre att få i sig och blir mer som dessert än dryck.

Den fina servetten under glaset här ovan hittar du på AllMyTesign.

Smoothie


Kryddig chorizogryta med tillhörande spanskt vin

Detta inlägg innehåller alkolholinformation och riktar sig till personer över 25 år.

”Den spanska räven rev en annan räv” – Ett utryck många av oss känner till och här kommer det att handla om två spanska guldkorn som möter varann i en galet god kombination utan att rivas.

Det blir ett recept med tillhörande vin där de spanska influenserna får möta varandra. Jag pratar om het chorizo och rödvinets Rock n´Roll i detta rödvin; Radio Boca Garnacha.

Ett fruktigt, mustigt vin med mycket kryddor och smak av körsbär, vinbär och en ton av lakrits. Det passar väldigt bra till kryddigare rätter med lite hetta, såsom mexikanska enchiladas, plockmat som tapas med goda röror, tacos, chiligrytor och även det som jag komponerat ihop i detta recept. En kryddig, het chorizogryta som garanterat kommer värma oss insnöade nordbor med sina influenser. Vinet Radio Boca Garnacha går att beställa här; Vivavinomat.se och hämtas på närmaste systembolag. Kostar 70 kr. Prova gärna mitt recept kombinerat med vinet, både en skvätt i grytan och till maten. Min gryta har jag baserat på fin, kryddig chorizokorv, tomater, lök, paprika, cornicorns, syltlök, bönor, chili mm. Allt toppas med en sval créme fraiche och serveras med bröd och vin. En fullständigt, komplett smakupplevelse för alla sinnen, för att inte tala om doften i köket när det tillagas. Man blir onekligen hungrig och det är väldigt svårt att låta bli att smaka av grytan stup i ett.

6 port

Det här behöver du :

600 gram chorizo

Olivolja

2 röda spansk peppar

2 gul lök

1 burk finkrossade tomater

230 gram avsköljda kidneybönor

3 hela tomater

1 röd paprika

ca 20 st små cornicorns

ca 20 st syltlök

ca 20 st svarta oliver

2 tsk D’ Elidas chilisås

2 dl Radio Boca Garnacha rött vin

 

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en rymlig panna med olivolja. Fräs på finhackad chili och lägg i korven, skuren i bitar. Tillsätt hackad, gul lök. Låt allt få lite färg. Slå på tomatkross, bönor och färska tomater i bitar, samt paprika. Vänd runt någon minut och tillsätt resten av ingredienserna. Låt småputtra på låg värme ca 5 – 8 minuter. Smaka av.

 

Inlägg i samarbete med Giertz Vinimport

Energismoothie med grönkål, spenat och blåbär

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.01168544689682527,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Joline är en sån energibomb just nu och har hållit igång hela sommaren med sin träning, boxning och gymmet. Hon älskar att experimentera i köket och hitta på den ena nyttiga frukosten, smoothisen, mellanmålet efter det andra och det är superkul tycker jag! Här har hon gjort en grym vitaminkick fylld av nyttigheter. Ser kanske inte så galet god ut för ögat men det gör gott i kropp och knopp! Grönkål, spenat, blåbär och lite sötma av honung. Den som inte blir pigg av detta??! Ja, då vette tusan… 😛

 

Skolstart! Here we come! En vecka till sen börjar barnen skolan här på ön!
Det roliga med alla Jolines recept är att hon själv sitter och söker inspiration och googlar och laborerar med egna ingredienser och hux flux blir man bjuden till köket att prova något nytt hon mixat ihop.

 

2 port

Det här behöver du : 

2 dl fryst grönkål

2 dl fryst spenat

2 dl frysta blåbär

3 dl vatten

2 msk honung

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda alla ingredienser i en tillbringare, mixa slät. Söta med honung efter smak.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.05895189841720061,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Sommardrycker och insamling till Tidningen Matkärlek
Gurkdrink från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Gurkdrink från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Läskande, kylda drycker

Idag får du tips på några sockerfria och riktigt läskande drycker att svalka dig med i sommar.

Bilderna i inlägget kommer från Grillmat LCHF och är tagna av Mikael Eriksson, som fotograferat alla mina kokböcker.

Det ligger som du säkert förstår ett väldigt stort arbete bakom kulisserna att ta fram recept till kokböcker och tidningar.

Sockerfri Sangria från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Sockerfri Sangria från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Nu kan du och jag hjälpa till att stötta Tidningen Matkärlek med ett bidrag så den kan komma ut i handeln igen.

Jag har i helgen satt in 300 kronor på deras konto på Kickstarter, då jag tycker det är viktigt att sockerfria och glutenfria LCHF/Paleo-recept sprids även genom tidningar och inte bara digitalt.

Du kan själv välja om du vill skänka 50 kronor eller mer

Klicka på länken eller bilden så kommer du till insamlingen.

kickstarter-forst

Det är fortfarande många som inte har dator, till exempel min 87-åriga mamma.

Hon blir alltid så glad att kunna hitta ny inspiration till sin glutenfria LCHF-matlagning i en tidning, så jag hoppas verkligen att Matkärlek kommer att kunna köpas ute i butikerna snart igen.

Här kommer tips på hur du enkelt kan smaksätta ditt eget vatten i sommar, så sparar du snabbt in de pengar du skänker till insamlingen, istället för att köpa kemiskt smaksatt vatten för 50 kr per liter.

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Isvatten med örter och bär

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra.

Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna.

Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna.

Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff.

Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Här hittar du ett till recept på dryck från min grillbok, sockerfritt iste med mynta och citron.

Sockerfritt iste från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Sockerfritt iste från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Plocka fläderblommor och koka saft

fläderbuske_fläder_fläderblommor_äkta Jag hoppas ni alla haft en fin midsommar med god mat, firande och härligt sällskap! Här har långbordet stått uppdukat i garaget i helgen med tanke på vårt ”fina” sommarväder med regnskurar titt som ätt. Men himla mysigt har vi haft ändå! 😉

Jag har fått många frågor och mail i helgen om fläder och flädersaft och hur man vet att man hittat just äkta fläderträd och inget annat så jag tänkte visa er lite bilder och goda recept på saft.

Här på Öland blommar flädern just nu och träden är enkla att känna igen med sina stora cream-vita och platta blomställningar med små vita blommor och ljusgula ståndarknappar. Bären är svarta.

Druvflädern och sommarflädern som är giftiga har mer ”druvformad” blomställning och gulgröna blommor och röda ståndarknappar. Bären är röda.

äkta_fläder_fläderblommor
När du plockat en blomställning ska du kunna ställa den upp och ner utan att den ramlar, det brukar vara ett känt tecken på äkta fläder då blommorna växer som en konformad plattform.

fläder_fläderbuske
Hemma hos oss har vi några träd och buskar med fläder, blir en fin skörd som räcker till en hel del saft.

Recept på min godaste flädersaft : 

fläder_flädersaft   fläder_flädersaft_fläderblommor flädersaft_glasflaskor_loppis
ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

Blandad sommar och flädersaft : 

flädersaft_blandsaft_recept  koka_saft_flädersaft_blandsaft

ca 8 – 10 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

rabarbersaft_syren_saft_recept
Rabarber & syrénblomssaft, recept – klicka HÄR!

koka_saft
Körsbärssaft, recept – klicka HÄR!

Plocka fläderblommor och koka saft

fläderbuske_fläder_fläderblommor_äkta Jag hoppas ni alla haft en fin midsommar med god mat, firande och härligt sällskap! Här har långbordet stått uppdukat i garaget i helgen med tanke på vårt ”fina” sommarväder med regnskurar titt som ätt. Men himla mysigt har vi haft ändå! 😉

Jag har fått många frågor och mail i helgen om fläder och flädersaft och hur man vet att man hittat just äkta fläderträd och inget annat så jag tänkte visa er lite bilder och goda recept på saft.

Här på Öland blommar flädern just nu och träden är enkla att känna igen med sina stora cream-vita och platta blomställningar med små vita blommor och ljusgula ståndarknappar. Bären är svarta.

Druvflädern och sommarflädern som är giftiga har mer ”druvformad” blomställning och gulgröna blommor och röda ståndarknappar. Bären är röda.

äkta_fläder_fläderblommor
När du plockat en blomställning ska du kunna ställa den upp och ner utan att den ramlar, det brukar vara ett känt tecken på äkta fläder då blommorna växer som en konformad plattform.

fläder_fläderbuske
Hemma hos oss har vi några träd och buskar med fläder, blir en fin skörd som räcker till en hel del saft.

Recept på min godaste flädersaft : 

fläder_flädersaft   fläder_flädersaft_fläderblommor flädersaft_glasflaskor_loppis
ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

Blandad sommar och flädersaft : 

flädersaft_blandsaft_recept  koka_saft_flädersaft_blandsaft

ca 8 – 10 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

rabarbersaft_syren_saft_recept
Rabarber & syrénblomssaft, recept – klicka HÄR!

koka_saft
Körsbärssaft, recept – klicka HÄR!

Tropicana-älskare – se hit!

tropicana_philips
Hej på er!
Juicemärket Tropicana har lanserat en kampanj tillsammans med Philips. Kampanjen fungerar så att det finns koder på juicekartongerna som ger rabatt på köp av utvalda produkter från Philips.

Det är hur enkelt som helst! Det är bara att skriva in kartongens rabattkod på www.philips.se/tropicana eller gå in på www.tropicanajuice.se och vips, så kan du spara så mycket som 50 % på produkten du mest ville ha.

Tropicanas juice är ett av de varumärken som består 100 % pressad frukt utan tillsatser, och har vunnit flera smaktester i Sverige.

Inlägg i samarbete med Tropicana

 

Tropicana-älskare – se hit!

tropicana_philips
Hej på er!
Juicemärket Tropicana har lanserat en kampanj tillsammans med Philips. Kampanjen fungerar så att det finns koder på juicekartongerna som ger rabatt på köp av utvalda produkter från Philips.

Det är hur enkelt som helst! Det är bara att skriva in kartongens rabattkod på www.philips.se/tropicana eller gå in på www.tropicanajuice.se och vips, så kan du spara så mycket som 50 % på produkten du mest ville ha.

Tropicanas juice är ett av de varumärken som består 100 % pressad frukt utan tillsatser, och har vunnit flera smaktester i Sverige.

Inlägg i samarbete med Tropicana

 

Tropicana-älskare – se hit!

tropicana_philips
Hej på er!
Juicemärket Tropicana har lanserat en kampanj tillsammans med Philips. Kampanjen fungerar så att det finns koder på juicekartongerna som ger rabatt på köp av utvalda produkter från Philips.

Det är hur enkelt som helst! Det är bara att skriva in kartongens rabattkod på www.philips.se/tropicana eller gå in på www.tropicanajuice.se och vips, så kan du spara så mycket som 50 % på produkten du mest ville ha.

Tropicanas juice är ett av de varumärken som består 100 % pressad frukt utan tillsatser, och har vunnit flera smaktester i Sverige.

Inlägg i samarbete med Tropicana

 

Tropicana-älskare – se hit!

tropicana_philips
Hej på er!
Juicemärket Tropicana har lanserat en kampanj tillsammans med Philips. Kampanjen fungerar så att det finns koder på juicekartongerna som ger rabatt på köp av utvalda produkter från Philips.

Det är hur enkelt som helst! Det är bara att skriva in kartongens rabattkod på www.philips.se/tropicana eller gå in på www.tropicanajuice.se och vips, så kan du spara så mycket som 50 % på produkten du mest ville ha.

Tropicanas juice är ett av de varumärken som består 100 % pressad frukt utan tillsatser, och har vunnit flera smaktester i Sverige.

Inlägg i samarbete med Tropicana