Spritzer med smak av sommar
Spritzer Foto Mikael Eriksson

Spritzer Foto Mikael Eriksson

Fredagsdrink

Idag får du en riktigt fräsch drink som passar fint om du har tänkt grilla till helgen.

Själv dricker jag väldigt sällan drinkar, de få gånger jag gör det så ska den vara lätt och syrlig, då är den här perfekt.

Använd skogshallon eller svenska trädgårdshallon, köper du importerade måste de kokas upp först.

Spritzer med lime och hallon 4-5 små glas

5 dl torrt, vitt vin

2 dl svenska hallon

1 pressad lime

½ dl blad från citronmeliss

Sodavatten på glasflaska 33 cl

Blanda vin, limesaft, hallon och citronmeliss i en kanna.

Ställ in i kylen ett par timmar.

Fyll på med sodavatten och rör om lätt innan serveringen.

Jag frös in gurkört och hallon i istärningar, de blir ett vackert och gott inslag i drinken.

Fler drinkar till sommarens grillfester hittar du i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Gurkdrink från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Ingefärsshot med gurkmeja och en värmande kokboksrecension

TV-recept och en fin recension

Idag får du ett till av de recept jag hade med till mina 7 minuter på Nyhetsmorgon i torsdags.

Här hittar du de övriga tillbehör jag bjöd på inne på Köket.se.

Hallontårtan finns här på bloggen, den är en nykomponerad och säsongsanpassad variant av raw chokladkaka med lingontopping.

Det är så bra att inleda dagen med en liten hutt med citron, ingefära och gurkmeja.

En dryck som både är riktigt god och samtidigt kan hjälpa till att stärka vårt immunförsvar, något som är särskilt viktigt i dessa eländiga virustider.

Det finns flera olika småflaskor med ingefärsshots att köpa i butikerna för rätt höga priser har jag sett.

Shoten är både enkel och billig att göra själv därhemma och då vet du att det är bara är fina, ekologiska råvaror i den, om du handlar och blandar till själv.

Ingefärsshot med gurkmeja ca 6–8 shots

2 pressade citroner

2 ekologiska, torkade aprikoser

1 dl vatten

½ dl färskriven ingefära

1 msk färskriven gurkmeja eller 1 tsk ekologiskt gurkmejapulver

½ krm svartpeppar

Skär aprikoserna i mindre bitar och lägg allt i en matberedare.

Mixa slätt och smaka av om du vill ha lite mer sötma, tillsätt då några till aprikoser.

Häll upp på shotglas och servera till frukosten, det ger en härlig start på dagen och driver bacillerna på flykten.

Tips: Tänk på att C-vitaminet är ett väldigt flyktigt vitamin, så gör inga stora satser åt gången.

Jag har valt att söta min shot med aprikoser, men du kan använda honung, lönnsirap eller någon annan sötning om du vill.

Är du riktigt hardcore på kolhydraterna, drick då din shot helt utan sötning, det är också väldigt gott när man väl vant sig av vid de söta smakerna.

Jag silar inte min shot för det finns en hel del bra fibrer i den, men det är förstås en smaksak.

Gröna, sköna tillbehör Foto Agneta Norrgård

Du må tro att jag blev glad igår morse när jag fick se den bokrecension på Instagram som kommer här nedan, av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Agneta Norrgård, bokrecensent på P4 Västernorrland (tidigare i Go’kväll), skrev de här fantastiskt fina orden om kokboken på sin sida @agneta_norrgard och delade några vackra bilder hon tagit av boken.

”Boktipset!📚

”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv” av Birgitta Höglund är så mycket mer än en kokbok. Den är lockande och bjuder på många kloka tips om både kost och hälsa som är bra igångstartare. Boken är vacker, enkel och mycket användbar och blev snabbt en favorit i vårt kök.

🍓

Oavsett vilken kost du äter eller hur van du är i köket är denna årstid ett utmärkt tillfälle att äta så hälsosamt och närodlat det är möjligt. Nu när marken står i blomning, bären börjar mogna och odlingslådor och fält bågnar av grönsaker, är det perfekt att läsa på och prova sig fram bland naturens skatter.

🥦

Kocken och hälsoinspiratören Birgitta Höglund har en rad böcker bakom sig och delar här frikostigt med sig om ätbara växter som du kan plocka alldeles gratis. Jag gillar formatet, det strukturerade upplägget, de vackra bilderna och de enkla recepten, som ofta har få ingredienser som är lätta att kommer över.

🍒

Vi får öppet och ärligt ta del av författarens egna hälsoresa och det är både fascinerande och lättbegriplig läsning, som jag har egen erfarenhet av. Recepten är vegetariska, socker- och glutenfria och anpassade om du vill äta mjölkfritt. Rätterna går utmärkt att kombinera med t ex kötträtter eller ingå i en buffé om man så önskar.

🌻

Den 9 juli gästade Höglund ”Nyhetsmorgon” på tv4. Missade du programmet då, kan jag rekommendera dig att titta i efterhand. Klippet hittar du i TV4-appen eller på webben.

🌶

”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv” är mycket välskriven och ger bra och nyttig grundläggande fakta. Sund och naturlig kunskap som vi alla behöver ta del av och påminnas om så de ej glöms bort.

Rekommenderas varmt!”

🌟🌟🌟🌟🌟

Boken är utgiven av Bladh by Bladh

Lördagssmoothie

Lördagsgodis på mitt sätt

Ibland är det riktigt gott med en smoothie, ett bra sätt att få i sig en hel mängd olika vitaminer, mineraler och antioxidanter utan att behöva äta en stor tallrik med råkost.

Tar man den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en nyttigare dessert, då får kroppen verkligen glädje av alla näringsämnen.

Nu i influensatider är det extra viktigt att vi förser oss med naturliga mediciner från växtriket.

När man som jag blivit lite äldre, kan det vara besvärligt för mage/tarm att smälta alla hårda fibrer som finns i bladgrönt och råkost, då kan det vara bra att finfördela nyttigheterna först.

Gillar du min typ av smoothies, så kommer du att hitta fler i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som kommer ut den 2/4.

Här på Adlibris kan du förhandsbeställa den för bara 199 kronor, en bra investering för din framtida hälsa.

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja eller avokadoolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter alltid smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

Smoothie

Förkylningsdrycker – Mina bästa huskurer

Guldmjölk

Värmande och läkande

Tillhör du dem som blir förkyld och snorig när höstkylan gör sig påmind och vi vistas mindre utomhus?

Jag var sån att jag drabbades väldigt ofta av förkylningar förr, men med över 10 år med LCHF, de senaste 4 med benbuljong och 2½ år med pre/probiotika har gjort mitt immunförsvar så otroligt mycket starkare.

Men förra veckan när jag kom hem från Kreta så åkte jag på lite snuva och hosta några dagar.

Jag har märkt att när jag flyger och åker tåg så blir slemhinnorna i näsan sköra av luftkonditioneringen och bacillerna har lättare att få fäste.

Det kändes bra att ha lite dundermedel hemma att ta till, i form av färdiga iskuber med hemkokt buljong och en gurkmejamix som finns här på Kall Naturkompanis nätbutik.

Då var det enkelt att göra näringsrika och läkande drycker, som dessutom är goda.

Några C-vitamintabletter och kombucha slank också ner, allt det här hade väldigt bra effekt ihop så jag blev inte sjuk utan bara lite ömklig.

Kall Kombucha Beet med rödbeta och lingon

Guldmjölk 1 port

1 dl kokosgrädde

1 dl vatten

1 tsk gurkmejamix

1 nypa smulat flingsalt

Blanda kryddorna väl med ½ dl av kokosmjölken, koka upp i en kastrull och rör så det blir en slät smet.

Häll på vatten och värm upp under vispning, smaka av med lite salt, det framhäver kryddsmakerna.

Vill du göra egen gurkmejamix så finns ett bra recept hos Under vårt tak från deras kokbok Ren & Naturlig Mat.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Min lättlagade kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling eller höna

2 morötter

2 lökar

½ purjolök

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger eller pressad citron

1 knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.

Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.

Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.

Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.

Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.

Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.

Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.

Förvara kycklingbuljongen i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.

Mixa ner en klick smör eller kokosolja som jag gjort på bilderna, det förstärker både smak och näring och blir en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig lite krasslig.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson

Slånbärssaft
Slånbärsdricka eller slånbärsaft är bland det godaste som finns. Så uppfriskande, fräsch och lite syrlig smak. Ett mellanting av lingon och tranbärsdricka tycker jag. Har man tillgång till skog och mark ska man absolut passa på att plocka hem lite. Det är väldigt enkelt och billigt att göra själv. Här hemma har vi gott om […]
Grön smoothie

Nyttig njutning

Smoothies kan innehålla väldigt många olika saker, ibland är de mer som en dessert.

Jag föredrar den nyttigare varianten med mer grönsaker än frukt, vill också ha smoothien lite tjockare så jag kan äta med sked, då mättar den längre.

Den här hittade jag på som ett läskande och lättlagat mellanmål igår när jag njöt av vårsolen på balkongen.

För mig är det väldigt viktigt att blanda in mycket grönt och även en del frukt i min dagliga mat.

Att äta bara kött och smör som återigen blivit populärt hos en del som äter lågkolhydratkost, har aldrig varit något som passat mig.

När jag började med LCHF för 9 år sen, kallades köttdieten bland annat UFO, Fakir och NCHF, men nu har namnet blivit lite trendigt amerikanskt, Carnivore.

Jag har också provat på denna snabbantningsmetod en gång i tiden, åt enligt Atkins när jag hade blivit överviktig efter min ryggskada för snart 20 år sen.

Vilken lättnad det var när jag efter några veckor med bara animalier fick lägga till de smakrika, färgstarka och krispiga grönsakerna igen.

Jag vill aldrig prova nåt liknande igen även om jag tycker om och njuter av en god köttbit då och då, och smör, det äter jag ju varje dag.

Men jag är övertygad att vi behöver det gröna till vår mat för att må bra i längden.

Alla de viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter vi behöver får vi inte i oss om vi skippar alla grönsaker.

Så passa på att njuta av all vårgrönska, både i maten och i naturen.

Här hittar du en läcker granskottssmoothie hos mina bloggvänner på Under vårt tak.

 

Vårgrön smoothie 2 port

2 dl hackad grönkål

2 dl rucolablad

2 nektariner

2 dl kokosgrädde

2 avokado

2 msk riven ingefära

1 pressad lime

Skär nektariner och avokado i bitar, mixa tillsammans med övriga ingredienser till en slät smoothie.

Häll upp i en mugg, skål eller ett glas och ät med sked.

Vill du ha en mer mättande och proteinrik smoothie så byt 1 dl kokosgrädde mot 1 dl benbuljong eller 1 dl kikärtor.

Vårgrönskande jämtländsk äng

Blommande harsyra, också gott i smoothie

Vacker vårkväll vid Storsjön

Tips på värmande & festliga drycker!
Hej! Nu är det dags för att ge er lite tips på goda saker att dricka till julens alla måltider… och även mellan måltiderna så klart ifall du känner för det. Vad sägs om varm choklad, glögg och tips på vin och bubbel som inte innehåller så mycket socker? Ni missade väl inte boktipsen igår […]
Grön smoothie och bilder från livet i Alanya

Grön smoothie

Ännu en smoothie

Som jag skrev häromdagen så har vi testat lite olika sorters smoothies sen vi kom ner till Alanya.

Vi har ju så fantastiskt fina grönsaker och frukter här, så det kändes kul att testa några olika varianter, här hittar du min smoothie med rödbetor.

Under den första veckan har vi tagit den som återhämtning efter träning eller som en liten dessert efter maten.

Men efter en vecka har vi nu kommit på att vi hellre äter våra gröna blad som sallad till maten och blandar ner lite avocado och frukt i den istället.

Shot med citron, blodapelsin och ingefära

Vi tar nu ett litet glas pressad citron, blodapelsin och ingefära till brunchen som en extra antioxidantshot.

Nedan följer några bilder från senaste dagarnas promenader runt stan.

Jag är så glad och tacksam att jag nu klarar att gå i trappor och backar, något som var omöjligt till för bara några år sen.

Maten och all träning jag lagt ner ger resultat, nu vid 55 känner jag mig starkare än på många år.

Grön smoothie 2-4 port

3 dl gröna blad, rucola och bladpersilja

2 dl vatten

1 pressad citron

2 msk färsk ingefära i bitar

1/2 avokado

1/2 banan

1/2 äpple

1 msk macadamiaolja

Blanda alla ingredienser i en mixerbunke, mixa och slå upp i glas.

Har du inte macadamiaolja kan du använda smält kokosolja, men se då till att alla ingredienser är rumstemperade så den inte stelnar till små fettpärlor.

Den här satsen räcker till två stora glas eller fyra mindre om du hellre äter den som vi, som dessert på en brunch.

Birgitta Höglund i Alanya

Jag på Kleopatrastranden häromkvällen…

Utsikt över Alanya

Utsikt över Alanya idag när jag klättrade halva vägen upp mot Borgen…

Hamnen i Alanya...

Hamnen i Alanya…


Grön smoothie och bilder från livet i Alanya

Grön smoothie

Ännu en smoothie

Som jag skrev häromdagen så har vi testat lite olika sorters smoothies sen vi kom ner till Alanya.

Vi har ju så fantastiskt fina grönsaker och frukter här, så det kändes kul att testa några olika varianter, här hittar du min smoothie med rödbetor.

Under den första veckan har vi tagit den som återhämtning efter träning eller som en liten dessert efter maten.

Men efter en vecka har vi nu kommit på att vi hellre äter våra gröna blad som sallad till maten och blandar ner lite avocado och frukt i den istället.

Shot med citron, blodapelsin och ingefära

Vi tar nu ett litet glas pressad citron, blodapelsin och ingefära till brunchen som en extra antioxidantshot.

Nedan följer några bilder från senaste dagarnas promenader runt stan.

Jag är så glad och tacksam att jag nu klarar att gå i trappor och backar, något som var omöjligt till för bara några år sen.

Maten och all träning jag lagt ner ger resultat, nu vid 55 känner jag mig starkare än på många år.

Grön smoothie 2-4 port

3 dl gröna blad, rucola och bladpersilja

2 dl vatten

1 pressad citron

2 msk färsk ingefära i bitar

1/2 avokado

1/2 banan

1/2 äpple

1 msk macadamiaolja

Blanda alla ingredienser i en mixerbunke, mixa och slå upp i glas.

Har du inte macadamiaolja kan du använda smält kokosolja, men se då till att alla ingredienser är rumstemperade så den inte stelnar till små fettpärlor.

Den här satsen räcker till två stora glas eller fyra mindre om du hellre äter den som vi, som dessert på en brunch.

Birgitta Höglund i Alanya

Jag på Kleopatrastranden häromkvällen…

Utsikt över Alanya

Utsikt över Alanya idag när jag klättrade halva vägen upp mot Borgen…

Hamnen i Alanya...

Hamnen i Alanya…


Flytande lördagsgodis

Smoothie med rödbetor och jordgubbar

Njutning i ett glas

Jag tillhör dem som också hakat på trenden med att göra goda och näringsrika smoothies.

Här i Alanya har vi tillgång till fantastiskt fina grönsaker och frukter, så jag har testat lite olika varianter.

Vi tar den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en liten dessert.

Här en läckert röd som jag gjorde när jag hade kokta rödbetor över häromdagen.

Röd smoothie 4 port

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar

1 pressad citron

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

2 dl vatten

2 dl bladpersilja

1 msk macadamiaolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke.

Mixa slätt, häll upp i ett fint glas och njut.

Jag serverar den med en sked, så tar den lite längre att få i sig och blir mer som dessert än dryck.

Den fina servetten under glaset här ovan hittar du på AllMyTesign.

Smoothie