Dragonkotletter med grekisk klyftpotatis

dragonkotletter_fläskkotletter_recept_dragonsås
Äntligen helg!! :-P här blev det lite sovmorgon så skönt. Sitter i soffan framför nyhetsmorgon med en kopp te.
Ja, va sjutton åt vi nu till dom där grekiska potatisarna då?! Jo, det blev dragonkotletter. De är riktigt möra, bräserade med härlig smak av dragon i krämig sås. Ett ypperligt tips på helgmat. :-P

4 port
Det här behöver du : 
4- 6 fläskkotletter med ben
Salt & nymalen svartpeppar
3 tsk torkad dragon
6 dl vatten
2 msk grönsaksfond
½ pressad citron
3 dl grädde

Grekisk klyftpotatis :
10 – 12 potatisar
Olivolja
½ pressad citron
½ dl ströbröd
2 tsk torkad oregano
Flingsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör i en het stekpanna. Bryn kotletterna så de får fin färg på bägge sidorna. Krydda med salt och peppar och dragon. Den torkade dragonkryddad smakar mer om den får brynas med i smöret direkt från början. Sänk sedan värmen och slå på vatten, fond, citron och grädde. Låt allt småputtra med lock ca 45 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha mer sås, fyll på med buljong/fond + vatten eller grädde och smaka av igen när de kokat upp. För tjockare konsistens på såsen rör ut lite maizenamjöl i vatten och slå i en smal stråle under omrörning till önskad konsistens.

dragonkotletter_dragonsås_fläskkotletter

fläskkotletter_med_ben_kotletter_dragonsås_dragonkotletter

sallad_middag_kotletter_sås

dragonkotletter_recept_dragonsås_fläskkotletter

Panerade fläskkotletter med dragonsås

kotletter_panerade
Go förmiddag mina vänner! Jag hoppas ni är riktigt sugna på ett gott recept. Det är inte alltid idéerna sprutar när det kommer till just fläskkotletter men det är något vi ganska ofta lagar till här hemma. Jag brukar köpa kotletter med ben och fettkappa och sedan bräsera dom i stekpanna riktigt länge i en god buljong, jag serverar dom sedan till t ex. söndagsmiddag med potatis, grönsaker och skysås, en riktigt husmansklassiker. Recept HÄR och HÄR och även HÄR. :-P

I detta recept har jag däremot skurit bort benen, bankat ut dom med köttklubban och dubbelpanerat dom före dom åkt ner i stekpannan. De ska stekas på ganska låg värme i smör för att paneringen inte ska brännas och för att de ska bli helt genomstekta och härligt gyllenbruna. Såsen jag har gjort till är en klassisk dragonsås, väldigt lik en bearnaise till smaken och busenkel att vispa ihop. ;-)

Nu är det hög tid att sportlovs-gänget här gör sig i ordning för nu blir det snart Kalmar och Biostaden. Ha en fin dag allihopa! ♥

4 – 6 port
Dragonsås :
3 msk smör
1 msk torkad dragon
1½ msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 burk creme fraiche
2 msk grönsaksfond
1 msk pressad citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret tillsammans med torkad dragon i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölken och vispa slätt. Slå på mjölk lite efterhand och vispa hela tiden så det inte finns några klumpar. Vänd ner en burk creme fraiche, tilllsätt fond och låt såsen koka på medelvärme ca 15 min.
Pressa i citronsaft och smaka av med salt och peppar.

fläskkotletter_recept_panerade_kotletter
Dubbelpanera kotletterna genom att första doppa dom i mjöl, sen i ägg och sist ströbröd. Ströbrödet har jag kryddat med salt och vitpeppar. Låt dom sedan ligga och torka till på ytan en stund före du steker.
* Istället för ströbröd kan du använda panko. 

panerade_kotletter_fläskkotletter
Stek på låg/medelvärme i rikligt med smör.

kokt_potatis_panerade_fläskkotletter
Koka potatis…

dragonsås_recept_dragon
Och gör såsen.

sallad_gurka_tomat
Sallad…

panerade_fläskkotletter_recept_kotletter
Servera och njut av en riktig gomiddag! ;-)