Lördagsgodis på mitt sätt

Öländska bönchips med kanarisk mojo
Foto Amelie von Essen

Både nyttigt och gott

Idag får du lite goda tips på vad du kan göra för att dra ner på sockret i ditt och dina barns liv.

Det går riktigt bra att servera sånt som är både nyttigt och gott, som dessutom gillas av både barn och vuxna.

Vi behöver ju inte äta sötsaker i mängd bara för att det är helg, läs gärna mer i det ämnet hos Ann Fernholm.

Jag äter inga sötsaker alls annat än lite frukt i maten, tycker det är mycket godare med salt än sött.

Här hittar du recept på ett riktigt gott chips, mina grönkålschips med tacokrydda och i det inlägget finns även recept på heta nötter.

Heta nötter
Foto Mikael Eriksson

Bilden ovan på mitt nya favoritsnacks tog jag på en lång promenad i backarna från Borgen i Alanya häromdagen.

Det har varit ett mål i flera år att jag skulle klara de branta stigar och trappor som leder ner till stan genom skogen, men jag har inte vågat mig på den promenaden förrän nu.

Med hjälp av många år med bra mat och träning har jag nu nått det målet, det känns förstås väldigt bra.

Utsikt på väg ner från Borgen

I morgondagens inlägg kan du läsa mer om de förändringar jag gjort och hur jag tänker kring maten och träningen.

En förändring som du säkert läst om härinne är att jag numer äter en liten mängd bönor varje dag.

Det har lett till ett nytt, spännande samarbete, jag är nu ambassadör för Öländska bönchips och kommer under året att dela med mig av några recept på deras hemsida.

Här kan du ta del av min kanariska mojo, en paprikaröra som smakar mycket gott till bönchipsen, den fina bilden högst upp i inlägget och de på hemsidan är tagna av Amelie von Essen.

Här nedan hittar du ett gott och enkelt snacks att göra hemma.

Ostkexen blir ett läckert tillbehör till tapas eller att dippa i den kanariska mojon.

Gör gärna en dubbel sats då de är försvinnande goda.

 

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl kallt vatten

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin, blanda väl.

Häll upp i en liten fyrkantig form eller i konfektformar i silikon.

Låt svalna och ställ i kyl att stelna helt, skär i bitar om du hällt den i form eller tryck ut gelégodisarna ur silikonformen.

Vill du ha tips på några andra versioner av ett lite nyttigare lördagsgodis, så klicka på bilderna nedan så kommer du till recepten.

Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Chokladgodis med kokos och kanel

Fredagsmys med grönsaksstavar och dipp

fredagsmys_grönsaksstavar_dipp_grönsaker
Så va de fredag igen! Underbart med familjemys och ledighet tillsammans! Här hemma blir det tacos till kvällsmiddag. Ska strax börja bryna färsen, resten har jag förberett så det är klart. Det var ett tag sen vi hade tacos här hemma så det ska bli supergott.

Grönsaksstavar och lite goda dipper är inte heller fel i TV-soffan en fredagskväll, det måste ju nödvändigtvis inte vara chips till dipp! ;-)

 Vad ska ni mumsa på hemma hos er ikväll?

olw_sipp
OLW´s taco dippmix är en  klassiker vi brukar använda, nacho cheese däremot har vi inte testat förut och den är mild med god ostsmak, passar perfekt till färska grönsaker eller som sås till tacos.

grönsaker_dipp_fredagsmys
Bara att hugga in!

rosor
Ha en mysig fredagskväll allihopa! :-P

The post Fredagsmys med grönsaksstavar och dipp appeared first on Kryddburken.se.

Parmesanchips med tranbär och pistagenötter, salamichips & fänkålsdipp


Schlagerkvällens drinktilltugg, eller förrättssnacks blev dessa grymt goda parmesan och salamichips. Annorlunda och kändes väldigt äkta och hemmagjort istället för estrellachips och pulverdipp! Fänkålsdippen ska ni absolut prova, riktigt god var den, de kan man inte tro om lite fänkålsfrön bara, att de ger sån smak! (Receptet kommer fr. Coop) 

Fänkålsdipp
2 dl creme fraiche
3 msk fänkålsfrön
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Mortla dom sedan ganska fint, i originalreceptet står det att de ska mortlas grovt men det är inte gott med hårda bitar i dippen. blanda med creme fraichen, smaka av med salt & peppar.

Parmesanchips 30st
4 dl grovriven parmesanost
1 dl torkade tranbär
1 dl pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Riv osten grovt. Hacka tranbär och pistagenötter och blanda ihop med osten. Lägg ut så högar på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 10 min på 200 grader.

Salamichips 20 st
20 skivor salami

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på en plåt. Stek i ugnen ca 10 min på 200 grader. Låt dom gärna ligga kvar på eftervärmen så dom torkar till.

Grovriven parmesan, tranbär och pistagenötter blir grymt goda chips!