Grön ärtsoppa med morotsröra

Torsdagssoppa

Det känns riktigt roligt att ha börjat skriva mer härinne på bloggen, hoppas du också tycker det.

Senaste åren har jag mest hållit till på Facebook och Instagram och delat recept där, men nu kommer jag att lägga det mesta av min skärmtid härinne istället.

Nu i höst och vinter tänker jag dela med mig av både gamla och nya favoritrecept, prenumerera gärna på uppdateringar av bloggen så du inte missar dem.

Idag bjuder jag på en i mitt tycke riktigt god och lättlagad ärtsoppa från min senaste kokbok Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Boken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, en mycket erfaren författare inom ämnet Diabetes, med ett tiotal mycket populära böcker bakom sig.

Lars-Erik skriver på ett både lättsamt och humoristiskt sätt, hans böcker är mycket uppskattade av många som kanske annars skulle låtit bli att öppna en bok som handlar om mat och hälsa.

Lars-Erik Litsfeldt

Morotsröran till dagens sopprecept skapade jag redan för över 30 år sen, när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund.

Där hade jag den som en färgglad och smakrik garnering till en krämig broccolisoppa, den passar även väldigt bra som dip eller till tapas, tacos och grillat.

Röran är även väldigt näringsrik, parmesan och crème fraiche eller smetana innehåller probiotika så den passar väldigt bra just till ärtsoppa som innehåller prebiotika.

Du kan läsa mer i Stora diabeteskokboken om alla hälsofördelar de två ger om man äter dem tillsammans.

Även i min och Lars-Eriks förra bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, finns många tips, råd och recept med pre/probiotika.

Stora diabeteskokboken har fått en fantastisk start, nu en månad efter utgivningen ligger den fortfarande på Bokus Topplista över flest sålda böcker i den stora kategorin Mat & dryck, förra veckan var den på plats nummer 8 av tiotusentals kokböcker.

På bilden här ovan är jag på Ecocaféet i Östersund för några veckor sen, där jag hade den första kokbokssigneringen på länge.

Det är så roligt att kunna vara ute och prata om naturligt god och hälsosam mat igen efter några års uppehåll på grund av pandemin.

Tillhör du en av alla de som köpt Stora diabeteskokboken på Bokus så får du väldigt gärna skriva några rader om vad du tycker om boken där, det skulle betyda mycket för mig och Lars-Erik.

I den här länken kan du läsa en trevlig artikel om våra tankar kring kokboken inne på hälsosidan Kurera.

Grön ärtsoppa med purjolök och örter 4 port

500 g frysta ärtor

5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

2 dl crème fraiche eller smetana

2 dl strimlad purjolök

25 g smör eller kokosolja

2 msk hackad persilja

2 msk hackad timjan

2-3 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar efter smak

Morotsröra

2 dl grovriven morot

2 msk smör eller kokosolja

1 dl crème fraiche eller smetana

½ dl finriven parmesan

Salt och peppar

Koka upp buljongen, häll ner ärtorna och purjolöken. Koka upp och låt puttra i 5 minuter, mixa grönsakerna med stavmixer direkt i kastrullen så allt blir slätt. Rör ner crème fraiche och vinäger, låt koka upp igen och stå en småputtra en stund på svag värme.

Gör under tiden morotsröran. Fräs moroten i smöret några minuter tills den mjuknat. Lägg i mixerbunke och mixa tillsammans med crème fraiche och parmesan, smaka av med lite salt och peppar.

Rör ner de hackade örterna i soppan, smaka av om du vill ha mer syra eller sälta och servera med en klick morotsröra. En smörgås på valnötsbröd smakar gott till.

Tips: Använder du torkade örter så ta 2 tsk av varje och tillsätt i början av soppkoket så ger de mer smak.

För en mejerifri soppa kan du använda kokosgrädde istället för crème fraiche.

Morotsröran kan du också göra med kokosgrädde, parmesanen byter du då mot 1-2 tsk näringsjäst. Smaksätt röran med 1 tsk pressad citron så märks inte kokossmaken så väl.

Vill du servera plättar, våfflor eller pannkakor efter soppan så hittar du här flera olika recept.

Idag släpps Stora diabeteskokboken + Rabattkod

En mycket speciell dag

Idag är det en riktigt stor dag för mig, för nu kommer min åttonde kokbok ut i bokhandeln, ”Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker”, skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Jag fick den i min hand för första gången i förrgår, du må tro att det är en häftig känsla att få hålla och bläddra i den kokbok som jag jobbat intensivt med under det senaste halvåret.

Du kan läsa mer om den här på Bokus, som även tagit fram en rabattkod som gäller från och med idag 30/8 till 4/9. Med koden DIABETESKOKBOK får du 40 kr i avdrag på priset.

Här ser du en bild om min första signering av boken, som äger rum på Ecocaféet i Östersund lördag 2/9 kl 12-14. Hoppas vi ses där.

Boken är en mycket utökad och omarbetad nyutgåva av ”Diabeteskokboken för män”, som jag och Lars-Erik skrev 2017.

Den blev väldigt populär och såldes slut för flera år sen, utgivningsrätten togs häromåret över av Bookmark Förlag, ett av Sveriges allra största bokförlag.

I vintras hörde de av sig och ville ge ut boken på nytt, den här gången var vi helt överens om att både texterna om diabetes och recepten skulle uppdateras och anpassas till alla, vilket efterfrågats av många.

Det har varit ett väldigt roligt jobb att komplettera boken med många fler av mina favoritrecept, en del kommer från likaledes slutsålda ”Långkok för LCHF och Paleo”, som var min tredje kokbok.

För att passa familjen likaväl som ensamhushållet, vegetarianen likaväl som pescetarianen och carnivoren, så har jag i alla recept lagt till tips om hur man enkelt väljer det protein som passar en bäst.

Jag har även tagit fram nya, vegetariska recept med innehåll av pre/probiotika som varit på önskelistan hos många av dem som köpte vår förra succébok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Lars-Erik och jag på Bookmarks förlagsfest i våras

Igår fick jag mail med mycket positiv läsning från vår förläggare Anna Cecilia Weschke på Bookmark.

Det innehöll en recension från BTJ, Bibliotekens tidning, som har högt renommé och läses av de allra flesta i hela bokbranschen.

Jag kan inte publicera hela recensionen då det inte tillåts av BTJ, men det är lovord rakt igenom, så här fin bokrecension har varken jag eller Lars-Erik fått tidigare.

Här några utdrag ur recensionen av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.

Nedanför recensionen ser du några av mina och Mikael Erikssons bilder från boken.


”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker. Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.

Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.

Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden. Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.

Lammfärsbiffar med grön wok Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson
Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan Foto Mikael Eriksson
Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Halloumipizza Foto Birgitta Höglund
Mjölksyrade morötter med ingefära och citron Foto Birgitta Höglund
Pesto Foto Birgitta Höglund

Gröna ostvåfflor Foto Birgitta Höglund
Lucka 16 – Sockersmartare marsipanbröd från Ann Fernholm

Jultips från Kostfonden

Idag är det Ann Fernholm som gästar Tomtens Adventskalender och bjuder på familjens julgodisfavorit.

Ann har många strängar på sin lyra, hon är vetenskapsjournalist, en uppskattad författare och även initiativtagare/grundare av Kostfonden.

Kostfonden är en oberoende forskningsfond som genomför stora studier på lågkolhydratkostens inverkan på olika sjukdomar, läs mer genom att klicka på bilden nedan.

Här kan du läsa mer om hur du kan göra ditt liv sockersmartare, dagens recept kommer från den artikeln.

Vill du också hjälpa till att förändra vården så stöd gärna fonden med en julgåva eller som månadsgivare.

Skänk en julgåva till Kostfondens livräddande forskning

Här hittar du Ann Fernholms böcker, Ett sötare blod, Det sötaste vi har, Smakäventyret och den senaste, Stora boken om barn och mat.

Ann har en fantastisk förmåga att beskriva hur våra kroppar fungerar på ett mycket lättförståeligt sätt.

Hennes böcker och föreläsningar har de senaste åren nått en mycket stor publik.

Ann har även skrivit förord till två av mina kokböcker, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Hur du gör sockersmartare val hos Kostfonden

Bilden ovan visar skillnaden i sockermängd på köpt choklad jämfört med hemgjort marsipanbröd.

Vill du ha ännu lägre kolhydrathalt så byt honungen mot det sötningsmedel du föredrar och doppa i mörk choklad med 90-100% kakaohalt.

Lucka 9 – 3 snabba frukosttips med julsmak

Juliga frukosttips

Idag bjuder Tomten och jag på några riktigt snabbfixade frukostar, fyllda med både härliga smaker och energi.

Recepten kommer från Diabeteskokboken för män som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Boken är fylld med lättlagade recept som förstås passar lika bra för alla i familjen.

Julklappstips

Rätterna i Diabeteskokboken är alla låga i kolhydrater och innehåller istället en större andel fett, för att hålla blodsockret på en stabil nivå över dagen.

Jag och Lennart äter sen många år nötfrukost, senaste året har jag lagt till även ett kokt ägg med kaviar så vi får i oss lite mer protein på morgonen.

Nu till jul är det extra gott att äta både nötter och gröt med en härlig kryddblandning fylld av julsmaker, se tips i nötfrukostreceptet nedan.

Mandelgröt från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Mandelgröt med smöröga och kanel 1 port

½ dl mandelmjöl

2 msk smör

½ tsk fiberhusk

1 dl grädde

1 ägg

Salt efter smak

Extra smör och kanel till serveringen

Smält smöret och rör ner mandelmjöl och fiberhusk. Häll på grädden, koka upp under omrörning och stäng av plattan.

Rör ner ägget och blanda om väl, smaka av med salt. Låt stå i 5 min tills gröten tjocknat, rör om och servera med en klick smör och kanel.

Nötfrukost från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Nötfrukost, nötter och smör helt enkelt 1 port

1 dl blandade nötter

ca 25 g smör

Julig kryddblandning

 1 tsk Gurkmejamix

eller 1 tsk Choco Latte-kryddmix

1 tsk pepparkakskryddor

Jag brukar ta lika delar av paranötter, sötmandel, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till min nötfrukost.

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en liten skål och fördela kuberna över.

Rör ihop kryddorna och förvara i en liten burk, strö ca 1 krm över nötterna.

Ät med en tesked, några nötter och några kuber smör i varje tugga.

Det smakar ungefär som en grov smörgås men mättar betydligt längre.

Tomtens müsli 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk kanel

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.

Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.

Soldattorpet på Skansen

Fläskpannkaka från Diabeteskokboken för män

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag får du ett av de mest eftersökta recepten här på bloggen, min glutenfria fläskpannkaka.

Inte så konstigt att den är populär, fläskpannkaka passar närsomhelst på dagen och är väldigt god att äta även när den är kall, då blir den perfekt att ha med på resor eller picknick.

Det här receptet hade jag med i Lars-Erik Litsfeldts och min Diabeteskokboken för män som kom för tre år sen.

En bok som blivit populär igen nu i Coronatider, när många män med diabetes och övervikt söker en lösning på sina problem.

Igår gick Boris Johnsson, Storbritanniens Premiärminister, ut med nyheten att nu ska det tas till krafttag mot ”Den tidsinställda fetmabomben”.

2/3 av britterna är idag överviktiga, det kan förvärra symptomen vid Covid-19, så det är väldigt bra att de nu kommer med nya hälsoråd.

Du hittar kokboken här på Adlibris och här på Bokus, du kan även be din lokala bokhandlare beställa hem den.

Mina recept passar förstås lika bra för kvinnor och barn, men Lars-Eriks underfundiga texter i bokens kunskapsdel är skrivna ur en manlig diabetikers perspektiv med de hälsoproblem som kan dyka upp.

Fläskpannkaka med lingon 2 port

Pannkakssmet:

4 ägg

2 dl grädde

2 dl mandelmjöl

1½ msk fiberhusk

Salt

Till ugnsgräddningen:

150 g färskt, rimmat eller varmrökt sidfläsk

Smör till formen

Sätt ugnen på 225°. Knäck äggen i en bunke och vispa upp dem med grädde och ca ½ tsk salt.

Blanda ner mandelmjöl och fiberhusk, vispa om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Smaka av om du vill ha mer salt, tänk på att fläsket är rejält salt också.

Skär fläsket i tärningar och strö ut i en smord, liten långpanna.

Sätt in formen i ugnen tills fläsket fått lite färg, ta ut och häll på pannkakssmeten försiktigt över hela formen.

Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills den fått fin färg.

Du kan också laga fläskpannkakan i en stekpanna på spisen.

Fräs då först fläsket så det får lite färg och häll sen försiktigt över smeten.

Låt steka på medelvärme i 15 minuter, de sista minuterna med lock på så pannkakan stelnar på ytan.

Den blir då lite som en gammaldags kolbulle, som skogshuggarna förr lagade till över öppen eld.

Servera med lite rårörda lingon utan socker.

Tips:

Ett riktigt gott och nyttigt tillbehör till fläskpannkakan får du om du blandar lingonen med en slev surkål.

Surkål och andra mjölksyrade grönsaker är ett väldigt bra och billigt kosttillskott för en fungerande tarmflora som hjälper till att hålla blodsockret jämnt.

De bästa sorterna hittar du oftast i hälsokostbutiker.

6 recept för att underlätta i Coronakarantänen

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tips för hemmakocken

Nu har de allra flesta av oss fått ändra vårt beteende på många sätt på grund av Coronapandemin.

Hemmamatlagningen har blivit mycket viktigare nu när vi inte kan umgås på samma sätt som vanligt på grund av karantänen.

Jag bjuder därför på ett recept vardera från mina 6 kokböcker, på sån mat som är enkel att laga, fylld av njutbara smaker och rejält med näring.

Själv lagar jag gärna storkok just nu, så finns det mat för flera måltider, inte minst viktigt om vi kanske blir sjuka.

Lennart och jag distanserar oss så mycket det går från andra, det blir minimalt av sociala kontakter nu, så hittills har vi klarat karantänen här i Stockholms innerstad riktig bra.

Vi är ute och går mycket, då är det skönt att ha något färdigt att bara värma till lunch eller middag när man är lite trött efter promenaden.

Så passa på att laga ordentligt med matlådor och stoppa i kyl och frys, för kommande behov.

Du kan variera mina recept med vad du har hemma, se dem som inspiration och våga experimentera lite med de råvaror du tycker bäst om.

I fredags gjorde jag en kylskåpsrensning av sista resterna på de grönsaker jag storhandlar en gång i veckan hos Fruktaffären på Hantverkargatan, då laddar jag upp med ägg, smör, fisk och grönt.

Grönsaksresterna resulterade i en annorlunda och mycket god kålpudding, kållagren bestod av strimlad rödkål, bladspenat och lök som jag smaksatte med hönsbuljong och ädelost.

Köttlagret gjorde jag av älgfärs som blandades med ägg, smetana, fiberhusk, chili, paprikapulver och vitlök, vill du prova så kan du använda ungefär samma proportioner som i min traditionella kålpudding.

Till det hela serverade jag en smakrik tomatsås som blev över när jag långkokade en mustig oxsvansgryta häromsistens och en klick bearnaisesås.

Prova gärna den kombinationen, det smakade himmelskt även om färgen på kålpuddingen inte blev så vacker av rödkål/spenat så det blev ingen bild tagen.

Först ut bland mina kokboksrecept kommer en av mina godaste soppor, den här gjorde jag ofta redan under mina år som restaurangkock.

Broccolisoppa med skaldjur 4 port

600 g broccoli

4 dl kycklingbuljong

4 dl grädde

1 gul lök

1 dl riven Västerbottensost

200 g skalade räkor

100 g kräftstjärtar

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken, bryn smöret och lägg i grönsakerna.

Låt fräsa några minuter utan att få färg, krydda lätt med salt och peppar.

Häll på buljong och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i 30 minuter.

Mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.

Servera med en kokt ägghalva och gärna lite färska örter.

Receptet ovan finns med i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den är en samlad nyutgåva av två av mina mest populära kokböcker, min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer och från Långkok för LCHF och Paleo.

Du får gärna stötta mig, Annika och det lilla förlaget Lumio, genom att köpa den och min grillkokbok direkt därifrån, de har nu fri frakt inom Sverige.

En del av förtjänsten går till välgörenhet, så här skriver förläggaren Christina Snell Lumio:

”Under hela april månad kommer Lumio Förlag att stödja UNICEFs arbete mot spridningen av Corona och deras arbete med att stödja barn och familjer genom att skänka 5% av hela vår bokförsäljning!”

Nästa recept, en mycket god, saftig och användbar tjälknöl, är också med i Gammaldags husmanskost, det kommer från början från slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Kokboken har förutom Annika Dahlqvists inledande text även ett mycket intressant förord av Kostfondens grundare, vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Ann berättar på sitt engagerade och lättlästa sätt bland annat om fettets viktiga betydelse i vår mat.

Kostfonden har just startat en ny studie för att undersöka hur maten kan motverka typ 2-diabetes, den ska bli intressant att följa.

Jag är sen många år månadsgivare till Kostfonden, jag vill med hjälp av både den slanten och mina kokböcker dra mitt strå till stacken för att förbättra folkhälsan.

Recept nummer två kommer också det från Gammaldags husmanskost, det smakar fantastiskt gott med en zucchinisallad, bönsallad eller på en smörgås av nötbröd.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke, häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skiva steken tunt, frys gärna in i portionspåsar och ta fram efterhand, så har du alltid ett gott köttpålägg utan tillsatser.

Nästa recept kommer från Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

En högaktuell kokbok just nu, då sjukvården sett att många av de som drabbas värst av Covid-19 är män som lider av diabetes typ 2, fetma och hjärt/kärlproblem.

Recepten passar förstås lika bra för kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris 2 port

2 stora kycklingklubbor, gärna ekologiska

2 msk olivolja

Ca 1 tsk salt

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Blomkålsris:

1 litet blomkålshuvud

1 liter kokande vatten

1 msk salt

2 msk smör

Currysås:

2 dl crème fraiche

½ dl reducerad sky från kycklingen

1 msk gul curry

1 tsk gurkmeja

½ pressad lime

Ev lite salt

Sätt ugnen på 125°. Blanda salt och kryddor. Pensla kycklingklubborna med oljan och gnid in kryddblandningen väl.

Lägg låren med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform.

Sätt in formen i ugnen och låt sakta bakas i 45 minuter, vänd klubborna och låt stå inne 45 minuter till.

Genom att steka kycklingen under lång tid på låg värme får du en väldigt saftig kycklingklubba som är välstekt utan att bli torr.

För att vara helt säker på att den är klar så stick en kniv in mot benet, köttsaften som rinner ut ska vara klar och inte rosa.

Använder du stektermometer så stick in den mot benet i den tjockaste delen av låret, temperaturen ska vara uppe i 82˚ när klubban är klar.

Medan kycklingen lagas till så river du blomkålen grovt på rivjärn som du placerar över en form, så slipper du få blomkålsris som skvätter över hela köksbänken.

Koka upp skyn som bildats i formen från kycklingen, koka ihop/reducera till ca ½ dl.

Tillsätt curry, gurkmeja och crème fraiche, låt koka ihop några minuter tills såsen tjocknat.

Smaka av med limesaft och om du vill ha mer sälta än den från skyn.

Precis innan serveringen häller du ner blomkålsriset i det kokande, salta vattnet.

Koka upp i en halv minut och häll av genom ett durkslag.

Häll tillbaka i kastrullen och lägg i ett par klickar smör och rör om.

Lägg upp kycklingklubban på en spegel av currysåsen.

Strö lite chiliflingor som garnering runt tallriken och servera med blomkålsriset.

Nästa mattips kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den kokboken och min senaste, Gröna, sköna tillbehör är utgiven på det lilla men naggande goda förlaget Bladh by Bladh.

Förläggare Annika Bladh har även ett väldigt fint utbud av skönlitteratur om du är läslysten i karantänen.

Bönkokboken lyckades knipa en av världsmästartitlarna i kategorin Specialkokböcker på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina förra sommaren, det kändes verkligen roligt.

Den kokboken är för närvarande slutsåld men kommer ut på nytt till hösten, under tiden finns den här som E-bok.

Tomatsalsa med linser
Foto Veronica Kindblad

Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser

2 dl kokta gröna linser

2 stora tomater

1 dl hackad bladpersilja

1 dl finhackad knipplök

1 dl ajvar relish

1 pressad citron

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl olivolja

Ca 1-1½ msk flingsalt

Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.

Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.

Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.

Då har turen kommit till ett recept från min grillkokbok, en riktigt passande bok inför vårens och sommarens alla grillmiddagar.

Den innehåller alla mina favoritrecept på marinader och tips för en lyckad grillning.

Jag tipsar också om goda sommardrinkar, förrätter, sallader, såser, röror och desserter, du hittar kokboken här för bara 195 kr på Lumio Förlag.

Förordet om grillningen genom tiderna har mina goda vänner Jenny och Magnus Andersson bidragit med.

De driver den mycket populära Paleobloggen Under vårt tak, en av de första bloggar jag började följa när jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost för 11 år sen.

Jenny och Magnus har de senaste åren kommit med två kokböcker där de samlat sina bästa recept, här hittar du Ren & Naturlig Mat och Nyttigare Gott.

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj ca 6 port

2 kokosgrädde på tetra à 250 ml

2 blad gelatin

1 vaniljstång

Kokosgrädde, coconut cream, finns i hyllorna med thaimat i större matbutiker, annars fungerar det bra med det tjocka lagret som ligger på toppen i en burk kokosmjölk.

Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter, häll ner kokosgrädden i en kastrull och låt smälta.

Dela och lägg ner vaniljstången, låt koka upp och puttra på svag värme i 5 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och fiska upp vaniljstången, skrapa ur fröna och vispa ner i kastrullen.

Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma kokosgrädden.

Låt svalna lite, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, ställ i kylen att stelna i 3-4 timmar.

Sist ut bland mina Coronakarantäntips blir en lättfixad, läcker och näringsrik smoothie från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det här är den första kokbok där jag tagit alla bilderna själv, ett fantastiskt roligt jobb där jag tog med alla smårätterna ut i den jämtländska naturen.

Jag berättar för första gången om hela min hälsoresa, hur jag ätit mig friskare från flera svåra krämpor, som fibromyalgi, migrän, magbesvär och övervikt, för att nämna några.

Här har jag återigen fått ett mycket fint förord från vännen Ann Fernholm, om hur viktigt det är att vi återvänder mer till vår ursprungliga mat och börjar ta vara på det vi kan hitta i naturen.

I kokboken hittar du alla gröna tillbehör du behöver för att få till riktigt njutbara måltider, som passar alla oavsett om du äter kött, fisk eller bara vegetariskt.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

När vi nu inte har lika mycket som vanligt att glädjas åt, då känns det bra att göra alla måltider till en fest, tycker jag.

Jag dukar med finaste porslinet, har blommor på bordet och dricker i vackra glas, då blir maten ännu godare.

Nu i Coronatider delar jag recept dagligen härinne för att ge inspiration, gå bara in på bloggens startsida och scrolla dig neråt så kan du läsa allihop.

Jag hoppas du uppskattar mina tips och kanske köper någon eller några av mina kokböcker, till dig själv eller att skicka till någon när och kär du inte kan besöka just nu.

Dela gärna inlägget vidare bland dina vänner så fler får chansen att njuta, klicka bara på någon av symbolerna för sociala medier nedanför inlägget så delas det på din sida.

Rödbetssmoothie med bär 1 port

2 små, kokta rödbetor

½ dl svarta vinbär

½ dl lingon

½ dl blåbär

1 tsk riven ingefära

1 dl nyponte

Blanda allt i matberedare eller mixa med stavmixer och häll upp i ett vackert glas.

Tips: Vill du ha en mer mättande smoothie så mixa med 1 dl fet yoghurt, smetana eller kokosgrädde.

½ dl kikärtor eller röda linser är också gott att ha i, då får du en välsmakande proteindrink.

Har du frysta slånbär eller rönnbär så passar även de väldigt bra som smaksättning, rödbetans sötma passar fint ihop med deras kärva smak.

Rödbetssmoothie med bär
Foto Birgitta Höglund

Rödbetssallad x 2

Lättlagade julfavoriter

Jag är rätt så traditionell av mig när det gäller vilken mat som ska finnas för att julen ska bli som den ska.

Och det är jag nog inte ensam om, just julmaten hör väl till det mest traditionsbundna i vårt land.

Rödbetssallad är just en sån rätt som alltid måste finnas med, den du hittar i den här länken har jag gjort i många år.

Den har också blivit väldigt populär bland mina läsare och finns även med i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven tillsammans med Annika Dahlqvist.

Dagens första rödbetssallad är en med lite mer sting än min vanliga, den har blivit en ny favorit.

Jag hade slut på mina inlagda rödbetor som du ser bild på här ovan och ville inte köpa de söta på affären, så här har jag skapat två recept på rödbetssallad helt utan sötning.

Rödbetssallad med sting ca 6 port på julbordet

3 medelstora, kokta rödbetor

1 dl smetana

1 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med smetana och majonnäs, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Rödbetor med citron och tranbär

Citronmarinerade rödbetor ca 4 port på julbordet

3 medelstora, kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Fler recept och tips på naturligt god mat och bakverk hittar du i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.

Bilden nedanför länkarna kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt, det är ett glutenfritt hasselnötsbröd med smaksättning av rödbetsjuice och lingon.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

42. Hasselnötsbröd med rödbeta och lingon

Krämig fiskgratäng från Diabeteskokboken för män

Krämig fiskgratäng
Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett riktigt gott recept från Diabeteskokboken för män, som jag skrev häromåret med Lars-Erik Litsfeldt.

Han är mycket välkänd inom LCHF-kretsar, dels för sitt underfundiga sätt att skriva och dels för sina stora kunskaper om diabetes.

Just idag är sista dagen på Adlibris bokrea, där du kan köpa den här Diabeteskokboken för bara 69 kr.

Så passa på att handla till Farsdag, julklapp eller födelsedagspresent till alla män i släkten, så slipper de få diabetes.

Recepten passar förstås även alla kvinnor, men kunskapsdelen är lite mer manligt skriven, vad gäller testosteron, potens, bukfetma m.m.

Krämig fiskgratäng 4 port

600 g kolja

150 g kräftstjärtar

3 dl riven, lagrad ost t.ex prästost

2 dl majonnäs

2 dl grädde

1 dl finhackad dill

2 msk osötad senap

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Sätt ugnen på 175˚. Häll upp kräftstjärtarna i durkslag.

Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i samma durkslag.

Ta upp koljafiléerna och torka torrt med hushållspapper.

Stek dem hastigt i brynt smör, bara en minut på var sida, krydda med salt och peppar.

Att bryna fisken först ger en god smak till gratängen och den blir inte lika vattnig som av rå fisk.

Lägg filéerna i en smord ugnsform och strö över kräftstjärtarna.

Blanda samman majonnäs och grädde i en bunke, rör ner senap och dill, smaka av med salt och peppar.

Häll smeten över fisken och strö den rivna osten över.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Servera gratängen med kokt broccoli och en tomatsallad.

I den här gratängen kan du använda vilken sorts fiskfilé du vill och variera med musslor och räkor.

Gratängsåsen kan byta skepnad genom att byta ut dill och senap mot timjan och strimlad purjolök, basilika och ajvar eller persilja och tacokrydda.

Sommarsmak på flaska

Bärvatten

Har du testat att smaksätta vatten med bär och örter?

Passa på nu när de finns i överflöd, istället för att köpa dyrt, smaksatt vatten på affären.

Du kan använda vanligt kranvatten eller hemgjort bubbelvatten, ställ in flaskan/karaffen i kylen några timmar så kommer smakerna fram mer.

På bilden här ovan har jag använt skogshallon och ananassalvia, fler goda smakkombinationer hittar du i min grillkokbok, som jag länkar till här nere.

På det här viset får du ett mycket gott vatten med väldigt låg kolhydrathalt, bra för blodsockret, kropp och själ alltså ❤

Du kan också frysa in bär och en örtkvist i istärningslådor, det blir vackert men ger inte lika mycket smak som om det får dra i vattnet.

Med bubblor i så får du dessutom ett väldigt gott alternativ till mousserande vin, som passar alla på festen.

Du kanske såg igår att Diabeteskokboken för män som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt är superbillig just nu på Adlibris, bara 69 kr?

Här kommer länk till den igen om du missade det och till Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är ett nytryck av slutsålda Grillmat LCHF.

Båda passar ju även fint som present att ta med på sensommarens grill/kräft/surströmmingsfester istället för choklad, vin och blommor.

Gör gärna en fin flaska bärvatten att ta med också, garanterar att det blir uppskattat 🙂

Smaksatt bärvatten från min grillbok Foto Mikael Eriksson

Rea på Diabeteskokboken för män

Hälsosam mat till reapris

Jag upptäckte just att Adlibris har ett otroligt lågt pris på Diabeteskokboken för män just nu, passa på att köpa den här för bara 69 kronor.

Kunskapsdelen är skriven av Lars-Erik Litsfeldt, med tips och råd för män som drabbats av diabetes eller för den som vill förebygga i tid.

Mina recept passar förstås för alla som vill njuta av god mat som håller blodsockret på en angenämt låg nivå.

3 såser från Diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson