Kesoplättar och Baka med LCHF

LCHF-plättar

Jag fick en fråga av en läsare om jag brukar använda Kokosnötmjöl och Fibrex i min glutenfria LCHF-bakning.

Kokosnötmjöl har jag inte använt så mycket, men här kommer ett recept på en god Kycklingpaj som jag gjorde med kokosmjöl, den blev väldigt saftig och fin och kokossmaken passade bra till.

Fibrex använder jag inte heller så ofta, men hittade det här gamla receptet på Kesoplättar från bloggens barndom, som förtjänar att tinas upp igen.

För mer njutning, så kan Du gå in på 100% Östersund och läsa om mina utflyktstips i 100% Naturligt god mat.

Där kan Du också ta del av några tips om Yoga från Karina Freij.

Hon lärde mig för många år sen hur jag kunde göra yogaövningar för min dåliga rygg, något som jag fortfarande utövar varje dag.

Hade nog inte blivit så här bra utan de specialanpassade privatlektioner jag tog då.

Mat och yoga ger ju båda njutning för själen, så det känns fint att vi finns på samma sida.

En annan sida där jag också finns med, är informativa Kostrådgivarna.

Sidan är förutom väldigt intressant, dessutom helt gratis. Inga medlemsavgifter behöver betalas för att ta del av all kunskap.

Där kan Du läsa om recept från mig och kokboksförfattaren Klara Desser, blandat med läsvärda reflektioner kring LCHF, maten och livet från några av landets främsta Kostrådgivare.

Där bjuder jag idag på en mindre söt Inlagd Sill, om Du börjat tänka på att lägga in egen till Påsk.

Vill Du ha tips på fler bakrecept på kokosmjöl, så titta in här hos Marianns LCHF mat och bak.

Har precis fått hem Marianns Baka med LCHF i brevlådan, en väldigt vacker bok med 40 lockande recept på kakor med mindre kolhydrater än normalt.

Kommer att provbaka hennes läckra bakverk från boken till födelsedagskalasen framöver sommaren, då kan det vara gott med något extra festligt.

Boken innehåller både traditionella kakor och mer moderna, som Cupcakes och Whoopie Pies.

Mazariner, Budapestrulle, Hallonmoussetårta, Mandelkaka med Limekräm och Semlor är några av de som lockar mig mest.

Kesoplättar 1 port

1 Ekologiskt Ägg

2 msk Keso

2 msk Grädde

1 msk Psylliumfrön

1 msk Fibrex

1 msk Sesamfrön

1 msk Linfrö

Havssalt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och Fibrex.

Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Lägg upp med olika bär och 2 msk Ekologisk Turkisk Yoghurt blandat med 1 msk Grädde.


Mandelvåfflor till Våffeldagen och medverkan i Meny i P1

Våffeldagen

I helgen välkomnas nyligen inträffade Vårdagjämningen med våffelkalas på många håll.

Förr hette det Vårfrudagen, men det blev senare i folkmun kallat Våffeldagen.

Idag kommer mitt bidrag till firandet, så Du kan förbereda våfflorna.

Det är ett både gott och nyttigt recept på våra traditionella våfflor, hämtat ur min kokbok LCHF för seniorer. Helt glutenfritt förstås.

Här en bild på boken från senaste numret av Bokspegeln, medlemstidningen för Bonniers Bokklubb.

Våfflor passar närsomhelst på dagen. Kanske som frukost med Crème Fraiche och Bär.

Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg.

Istället för en smörgås, ett våffelhjärta med pålägg smakar alltid gott till en kopp kaffe.

Våfflan kan också bli en hel middag eller kvällsrätt med Rökt Lax och Avocado. Bild på den syns under dagens recept.

Våfflor med Smör, Ost och Geitost passar riktigt bra som utflyktsmat på skidturen eller skogspromenaden i helgen, beroende på var i landet Du bor.

Det hade vi ofta med på utflykterna till skog och fjäll när jag var liten, antingen det var bärplockning eller skidåkning.

Bilden på våfflan med hjortron här ovan är från kokboken, den är fotograferad av Mikael Eriksson.

Den och alla andra bilder till boken togs en solig vecka i somras, många på min blommande balkong.

Nu är det långt ifrån soligt, det har regnat i flera dagar här i Östersund.

Igår satt jag därför gärna inne, bänkad framför radion för att lyssna på Meny i P1. Där skulle jag göra min debut i Riksradion.

Men jag lyssnade förgäves, eftersom hela Sveriges Radios nätverk slogs ut just när programmet skulle starta.

Tur då att det gick att höra på nätet i efterhand, det kan Du göra Här. Inslaget med mig kommer ca 29.35 in i programmet.

Det kan också lyssnas på vanligt vis i en radio på repriserna, kl 00.05 eller 14.00 på lördag den 24 mars.

Hela programmet genomsyrades av tanken på mat med lite kolhydrater.

Jens Linder, matskribent i DN, lagade kolhydratsnåla läckerheter till sin kommande kokbok.

Fia Gulliksson som leder programmet, intervjuade mig när vi stötte på varann på bussen häromdagen.

Fia är en välkänd matprofil från Östersund, som jobbat mycket för att sprida kunskapen om naturlig mat genom Slow Food-rörelsen.

Hemma på gården nere vid Storsjön driver hon och familjen en liten restaurang i båthuset. Där används bara ekologiska, lokala råvaror.

Här hittar Du restaurangens hemsida, Båthuskrogen.

Mandelvåfflor 1 stor eller 2 små

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

½ dl mald Mandel

1 tsk Fiberhusk

2 tsk smält Smör

½ tsk Bakpulver

½ krm Salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk under vispning. Rör ner smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Smeten blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun. Servera med vispad grädde och hjortron.


Pannacotta med Kokos och Lime

LCHF-dessert

Har lite mycket att göra just nu, så inlägget om jobbet med Restaurang Primaten får vänta ett tag.

Idag kommer därför en av mina favoritdesserter i repris, så jag hinner med livet utanför bloggen.

För jag vill ju inte att mina kära Läsare ska bli lottlösa alltför länge mellan varven.

Även om jag sällan vill ha något sött nu för tiden, så blir en finare middag alltid festligare med en efterrätt.

En pannacotta är ju ofta väldigt söt, men den här fungerar bra inom ramen för LCHF.

Hittar Du inte kokosgrädde, så ta det tjocka lagret på toppen av en burk kokosmjölk.

Om Du vill göra en helt laktosfri dessert, så passar den här pannacottan perfekt.

Ta då bara dubbel mängd kokosgrädde istället och uteslut den vanliga grädden.

Inne på Kostrådgivarna hittar Du varje vecka ett inlägg från mitt kök.

Den här gången är det en snabblagad Micro-omelette, perfekt att ta till om Du till exempel inte har tillgång till spis på jobbet.

Kokos och Lime-Pannacotta för 2

1 dl Kokosgrädde

1 dl Grädde

1 msk Sukrin, Björksocker eller Honung

1 tsk pressad Lime

½ krm Äkta Vaniljpulver

1 Gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten minst 5 minuter. Koka upp kokosgrädde och grädde med den sötning Du föredrar.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över gräddkrämen, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.