Turkisk kycklinggryta och hotelltips i Alanya

Kycklinggryta med pumpa på picknick i Wonderbag

Picknickmat

Nu har vi inte många dagar kvar på vår vintersemester i Alanya, vi har slut på de 90 dagar man kan vara här utan visum.

Vi delar upp våra långsemestrar på tre resor på en månad vardera, jag har ju en hel del jobb med kokböckerna att ta hand om hemma i Sverige mellan varven.

I vinter har vädret varit fantastiskt här, på våra 15 år vid Medelhavet har vi aldrig upplevt att det varit så varmt och fint som i år.

Det har blivit en del utflykter, då brukar jag ta med antingen varm eller kall mat i min mini-Wonderbag.

Dagens lättlagade kycklinggryta blev en god lunch på stranden utanför Alanya, den höll sig riktigt varm i den ugnsfasta glasform med lock som jag tog med i Wonderbagen på bussen.

Den här grytan är snabblagad på mört kycklingbröst och pumpa, så den kokade jag klart på spisen.

När vi sen skulle åka iväg så hällde jag över den i ugnsformen och värmde på i ugnen i 20 minuter, på med locket och sen ner på ett underlägg i Wonderbag.

Du kan förstås göra en dubbel sats av grytan och låta den lagas klart direkt i en större Wonderbag som du tar med på utflykten.

De små har praktiska bärhandtag, men den större brukar jag bära med mig i en kasse, typ IKEAs.

Kycklinggryta med pumpa 2 port

300 g kycklingbröst

300 g pumpa

2 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

10 cm av det vita på en purjolök

1 vitlöksklyfta

½ pressad citron

1 msk gul curry

1 msk gurkmeja

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Skär kycklingen och pumpan i tärningar, ca 3×3 cm och strimla purjo och vitlök.

Bryn allt i smöret i en stekpanna så det får lite färg, krydda med curry, gurkmeja, salt och peppar.

Häll över grädden och citronsaft och koka upp, låt grytan puttra i 15 minuter, rör då och då.

Smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller hetta.

Servera med en grönsallad, jag hade med bladpersilja på vår utflykt.

Här en annan utflyktsbild uppe vid Borgen i Alanya, du hittar recepttips på min burksallad här.

Sallad i burk på picknick med Wonderbag

Så det var dagens recept och lite Wonderbagreklam, du har väl kanske sett att jag jobbar som Sverigeambassadör för den sydafrikanska långkokningsbagen.

Jag är väldigt restriktiv med vem/vad jag gör reklam för, det ska bara vara för sånt som jag själv står för och tycker om.

Därmed över till hotelltipset i Alanya, det är också något som jag verkligen kan rekommendera efter att ha bott där ett flertal gånger.

Vi hyr sen 5 år en privat lägenhet när vi är på våra vintervistelser, och när vår danske hyresvärd är här när vi kommer så tar vi in på hotell några nätter så vi kan träffa honom innan han reser hem.

Vi har testat några olika hotell under de här åren, men det vi fastnat riktigt för är Kleopatra Atlas Hotel, som ligger vid Damlatasgrottan helt nära havet.

Det är ett barnfritt All Inclusive-hotell med ett fint Spa och hamam i källaren, så det är väldigt lugn och skön miljö.

Jag som alltid lagar vår mat när vi är här i Alanya annars, tycker att det kan vara riktigt avkopplande att bo på ett sånt här hotell ibland.

Just Atlas har dessutom den absolut godaste buffémat jag stött på här i Turkiet, riktigt vällagad och god husmanskost med en stor variation på sallader, mezerätter och desserter för den som gillar det.

Priset är likaså helt suveränt, nu på vintern betalar vi drygt 300 kr för ett dubbelrum en natt, med all mat och dryck som ingår.

Så ska du ner till Alanya i sommar kan det ju vara nåt att testa om du, liksom vi, flyger reguljärt.

Här nedan några av hotellets egna bilder, jag har inte tagit några själv när vi bott där eftersom jag tar total semester såna gånger.

Jag är absolut inte sponsrad av hotellet utan vill bara sprida det här fina boendet och deras goda mat till mina läsare.

Kleopatra Atlas Hotel, Alanya

Kleopatra Atlas Hotel, Alanya

Helstekt fläskytterfilé med curryfrästa grönsaker – lättlagad helgmat
Hej! Härligt med helg igen! Tycker vintermörkret är jobbigt just nu och energin är inte på topp på kvällarna. Dags att pigga upp sig med lite god helgmat som dessutom är lättlagad och funkar fint att göra mycket av så att nästa veckas matlådor är säkrade ;) Jag brukar oftast inte köpa fläskytterfilé eftersom den […]
Lammfärsbiffar och zucchiniwok med curry

Lammfärsbiffar med grönsakswok

Lammfärsbiffar 2 port

300 g lammfärs

1 ägg

2 msk majonnäs

2 msk smör/kokosolja

Örtsalt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke och tillsätt ägg, majonnäs, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Gör under tiden i ordning grönsakswoken.

Zucchiniwok 2 port

3 dl zucchini i bitar

1 röd spetspaprika

1 grön spetspaprika

5 cm purjolök

2 msk fint skivad ingefära

2 msk smör/kokosolja

1 dl kokosmjölk/grädde

1 tsk curry

½ tsk gurkmeja

½ tsk paprikapulver

½ pressad citron

Salt och chili efter smak

Bryn zucchinibitarna några minuter så de får lite färg.

Strimla under tiden purjo och paprika.

Tillsätt det strimlade och ingefärsskivorna, låt fräsa runt en minut.

Krydda och häll på kokosmjölken. Låt koka upp och puttra ett par minuter tills såsen tjocknar.

Smaka av med citronsaften.

Hetta upp smöret och klicka ner färsen till 6 mindre biffar med hjälp av en sked.

Stek biffarna 2-3 minuter på var sida, servera på en bädd av grönsakswoken.

Zucchiniblommor


Currykål

Currykål

Currykål 2 port

5 dl strimlad, färsk vitkål

1 strimlad, gul lök

½ strimlad, röd paprika

2 msk kokosolja

ca 1 tsk curry

1 tsk äppelcidervinäger

Chiliflingor

Salt

Hetta upp kokosoljan och häll ner vitkål och lök, fräs ett par minuter utan att det får så mycket färg.

Tillsätt paprika, curry och chiliflingor. Fräs nån minut till, smaksätt med vinäger och salt.

Smaka av om du vill ha mer hetta från curryn.

Servera till kyckling, korv, fläskkött, köttbullar eller fisk.

Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn.

Lite hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett recept med gräddstuvad vitkål med curry.

Currystuvad Vitkål till rimmat Sidfläsk


Wok med kyckling, kokos och ingefära

 Kycklingwok med kokos, ingefära och curry

Floridakyckling

Häromdagen fick vi en pinfärsk kokosnöt av en granne, så då blev det till att skapa en rätt med passande ingredienser.

Hittat fin ekokyckling och grönsaker på Whole Foods Market och på vår närmaste matvaruaffär Winn Dixie, så det fick bli en smakrik wok.

Vi har det verkligen bra på vår hälsoresa, har tagit en hel del ledigt från datorn också, som du märker.

Jag har några nya recept fotograferade, så det blir lite att roa mig med att skriva om när jag är hemma i höstmörkret om en vecka.

I helgen som gick blev det mycket båtåkande, passade på att se världens största båtmässa på nära håll, genom att åka vattentaxi.

Det finns två typer av Water Taxi på floden New River, en för 26 dollar där man får åka så mycket man vill under hela dagen.

Sen finns även Water Trolley som är gratis, vi har åkt några turer i Down Town, de centrala delarna av Fort Lauderdale.

Efter receptet följer en del bilder av allt det vackra vi fått uppleva sjövägen, båtarna och villorna vid vattnet är verkligen något alldeles extra.

Lite fler bilder från båtturerna hittar du här på min engelska blogg, LCHF Made in Sweden.

Wok med färsk kokos

Kycklingwok 2 port

400 g kycklingbröst

3 dl strimlad vitkål

3 dl strimlad zucchini

1 dl färsk kokos i småbitar

1 dl kokosmjölk

2 msk finhackad ingefära

2 vitlöksklyftor

3-4 msk kokosolja

1 msk curry

Salt och chiliflingor

Lite limesaft eller vinäger

Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.

Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry och chili. Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

I en annan panna bryner du kokosbitarna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.

Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

En skvätt lime eller vinäger sätter extra sting på rätten, jag har hittat en fantastiskt god kokosvinäger från Coconut Secret på Winn Dixie.

Coconut Vinegar from Coconut Secret

Coconut

New River, Fort Lauderdale, Florida

Båten till höger kostade 35 miljoner. Dollar...

Båten till höger kostade 35 miljoner. Dollar…

Fort Lauderdale

Stars and Stripes in Fort Lauderdale

Fort Lauderdale villa

Fort Lauderdale

Iguana

En av invånarna i Fort Lauderdale, Iguanan Michael som bor under järnvägsbron över New River…

En tillfällig invånare...

En tillfällig invånare…


Chilikyckling och indisk rödkål med kokos och curry

Chilikyckling med indisk rödkålswok

Fågel med indiska smaker

När du läser det här så sitter vi på flyget på väg hem till Sverige igen.

Vi har nu klarat av 3 månader på min typ av hälsoresa, med bravur.

Vi mår båda bättre, är starkare, piggare och lite slankare än när vi kom i höstas.

Den stora skillnaden kommer av att vi nu sen 3 veckor äter bara ett stort mål per dag, mot tidigare både lunch och middag.

Efter nötfrukosten på morgonen la vi till en energidryck vid 10-11 före långpromenaden, så lunchen blev förskjuten till mellan 14-15.

Det gjorde att vi sen helt enkelt ofta inte orkade äta mer den dagen utan det blev fasta typ 14:10 eller 16:8 till nästa dag.

Det här har gjort att de inflammationer vi dragits med i axlarna under en längre tid blivit mycket bättre. Lennart har ont i höger och jag i vänster…

Sen vi gick över till den här typen av periodisk fasta så har smärtan lättat betydligt, bara att hoppas att det håller i sig när vi kommer hem till vinterkylan.

Du kan läsa mer om hur en matdag kan se ut i det här inlägget.

Vi har genom det här sättet att äta ökat på portionsstorlekarna mot tidigare, så vi ska få tillräckligt med proteiner och fett.

Så nu blir det mellan 250-300 g kött, fågel eller fisk till middag.

För oss båda är det viktigt att inte dra ner för mycket på proteinet, vi vill ju stärka kroppen och få mer muskler.

Favoriträtten är urbenade kycklinglår från vår lokala slaktare, idag får du ett recept med indiska smaker.

Gurkmeja, ingefära, vitlök och chili är alla antiinflammatoriska kryddor, så det har blivit mycket av den typen av kryddning i vinter.

Efter vår svenska husmanskost och traditionell, turkisk mat ligger det indiska köket på en god tredje plats bland världens godaste mat, enligt min åsikt.

Kycklingschnitzel och indisk rödkål med kokos och curry

Indisk rödkålswok ca 3-4 port

5 dl strimlad rödkål

2 dl kokosgrädde

5 cm färsk ingefära

4 osvavlade aprikoser

3 vitlöksklyftor

2 msk kokosolja

2 msk tamarisoja (glutenfri)

2 msk gurkmeja

1 msk gul curry

1 msk äppelcidervinäger

Salt

Riv ingefära och vitlök fint. Skär aprikoserna i små tärningar.

Hetta upp kokosoljan och bryn rödkålen lätt. Tillsätt kryddor, ingefära och vitlök.

Låt fräsa en stund så utvecklas smaken från kryddorna mer.

Rör ner kokosgrädde, soja och vinäger, låt alltsammans puttra i ca 20-30 minuter.

Smaka av med salt. Blir röran för tjock så späd med lite mer kokosgrädde eller vatten.

Kycklingschnitzel

Chilikyckling i ugn 2-3 port

5-600 g urbenat kycklinglår, gärna med skinnet kvar

Chiliflingor

Salt

Lägg köttet mellan plastfilm och banka ut till schnitzlar. Krydda ordentligt med salt och chili på båda sidor.

Lägg skinnsidan neråt i en smord form. Stek i 25 minuter på 175° i ugnen.

Vänd schnitzlarna och stek i 25 minuter till, tills de fått fin färg. Servera med rödkålswoken.

Nu dröjer det ett halvår innan vi får njuta av den här fina kycklingen och vår balkongutsikt igen.

Men om du tycker om att läsa om mina resor, så dröjer det inte så länge innan det är dags för nästa ;)

Balkongutsikt i Alanya

Balkongutsikt i Alanya


Kyckling med curry

Kyckling i curry

Kycklingfavorit

Idag blev det kyckling till lunch, här får du receptet på en av de kycklinggrytor jag oftast gör här nere i Turkiet.

Köper urbenat lår med skinnet kvar, det ger en riktigt mättande rätt.

Just nu håller jag på med korrekturläsning av det första amerikanska manuset av mina tre kokböcker.

Har på grund av lite för mycket datorsittande fått ont mellan skulderbladen senaste dagarna.

Har en gammal skada där som gör sig påmind om jag sitter för länge vid datorn.

Blir då lätt inflammerad ut mot axeln, så nu är det riktigt bra anti-inflammatorisk mat som gäller.

Gurkmeja, ingefära, chili och vitlök har alla riktigt bra effekt på immunförsvaret, så nu är det den här typen av mat som gäller.

Läs mer om det här hos Sanna Ehdin.

Njuter av riktigt fint vårvinterväder just nu, så jag kan jobba ute i solstolen och samtidigt hålla mig varm :)

Chicken Curry

Chicken Curry 2 port

3-400 g benfritt kycklinglår eller kycklingbröst

1 dl grädde eller kokosgrädde

1 grön paprika

1 dl strimlad purjolök

3 msk smör eller kokosolja

2 vitlöksklyftor

2 msk riven ingefära

2 tsk gurkmeja

1 tsk curry

1 tsk tamarisoja

Chiliflingor

Salt

Skär kycklingen i mindre bitar. Skiva vitlök, paprika och purjo.

Bryn smöret ordentligt, häll i kycklingbitarna och bryn dem väl runtom. Rör i grönsaker och kryddor, låt fräsa några minuter.

Häll på grädden och sojan. Koka upp och låt puttra några minuter.

Servera grytan med gröna blad och granatäppelkärnor.

Vårgrönska i hamnen...

Vårgrönska i hamnen…

Soluppgången sedd från balkongen...

Soluppgången sedd från balkongen…


Indiskt vitkålsfräs – curry och spiskummin

DSC_0051Ett helt fantastiskt gott tillbehör till det mesta!
Vitkål fräst med mycket smör och curry och spiskummin, alla ni som tycker om indisk mat ni kommer älska detta!

Ingredienser för 3-4 portioner:
1/2 stort vitkålshuvud
50 smör eller mer
1-2 tsk curry beroende på hettan
0,5 tsk mald spiskmummin
salt och vitpeppar efter smak

Gör så här:
Grovriv vitkålen eller strimla den tunnt.
Fräs vitkålen (ej få färg) i en rejäl klick smör i en järngryta. salta och peppra efter smak. Strö över spiskummin och curryn.
Blanda väl runt och ta i eventuellt mer smör. Låt kålen mjukna under lock ca 5-10 minuter, beroende på om du vill ha tugg eller mer mjuk vitkål.
Serveras till det mesta men här goda gräsbetesbiffar.

 

Curryris – Currydoftande blomkålsris

 

DSC_0037Currydoftande blomkålsris som passar till det mesta!

Ingredienser:
50 gram smör
1 blomkålshuvud
1/3 purjolök
1 tsk curry
salt och peppar efter smak

DSC_0035

Gör så här:
Jag väljer att steka i järngrytan, men du steker i det du tycker passar bäst.
Grovriv blomkål. Medelhacka purjolöken.
Lägg smöret i grytan och fräs upp blomkålen lite, ta i purjolöken att fräsa med. Salta och peppra efter smak.
Dofta över curryn och blanda väl runt. Ev ta i mer smör efterhand.
Låt det mjukna lite under några minuter.

DSC_0036Serveras till det mesta men här är det kotletter.

 

 

 

Chilikasslergratäng

En enkel och god chilikasslergratäng som du serverar med en fräsh sallad!

Gör så här

  1. Stek det finhackade så att det mjuknar tillsammans med kryddorna i smör.
  2. Lägg över och fördela i botten av en ugnsfast form.
  3. Placera de tunna skivorna kassler omlott över. Vispa grädde för sig och rör försiktigt ner chilisås eller tomatpuré.
  4. Toppa med den rivna osten och gratinera tills osten antagit tilltalande yta och färg.

Servera med en god och fräsh sallad!